Dorpshoofden en basja’s in Suriname gaan over op giraal geld

13
Dorpshoofden en basja’s in Suriname gaan over op giraal geld

PARAMARIBO, 31 jul – Kapitein Saaki Sipeiman heeft dinsdag zijn pinpas na ontvangst meteen uitgetest. Het Ministerie van Regionale Ontwikkeling in Suriname heeft de afgelopen maanden samen met de Surinaamse Post Spaar Bank (SPSB) bijna 450 dorpshoofden en basja’s bijgestaan om een bankrekening te openen. Hun maandelijkse honoraria wordt voortaan naar die rekeningen overgemaakt. De kostbare en onveilige missies naar het binnenland om contanten uit te betalen aan dignitarissen behoort daarmee tot het verleden.

Het gebeurde wel eens dat de rechthebbenden juist op de onverwachte betaaldag op hun kostgrondje waren of in een ander dorp. Het gevolg was dat ze nog eens enkele maanden moesten wachten op de ‘geldboot’. Op die manier hebben sommigen achterstanden die tot meer dan een jaar zijn opgelopen. Met de symbolische overhandiging van de pinpasjes dinsdag op de SPSB, breekt voor de dorpshoofden en hun assistenten een nieuw tijdperk aan. Volgens Sipeiman was het snel wennen, bij de eerste poging al lukte het pinnen van SRD 50.

Hoewel de pinautomaten of bankfilialen schaars zijn in het binnenland, hebben de meeste dignitarissen liever het geld op hun rekening dan op een rekening van de overheid. Ongeveer 60 dignitarissen beschikken nog niet over een rekening. Landelijk zijn er in totaal bijna 1.900 Inheemse en Marron dignitarissen in verschillende categorieën en niveaus, variërend van graman (stamhoofd) tot basja (assistent van de kapitein).


13 REACTIES

 1. O sorto economische meerwaarde hebben deze “dignitarissen” die met door de belasting betalende burgers hun belastinggelden worden betaald voor Suriname ??? Ze sjoemelen ook steeds met houtkaptoestemmingen en goudwinningstoestemmen in krijgen een behoorlijk bedrag van bedrijven !!!
  Stoppen ze in hun eigen zak !!Hebben zg nog nooit een marihuana-aanplant,onder hun neus zelf, gezien !!
  Hetzelfde geld voor de “jeugd parlementariers !! een kweekvijver voor latere “sjoemelaars” !! Ook geldt dit voor de vele ressortraadsleden !! Opzouten allemaal !!


  Maak melding

 2. Wanneer kunnen de regulate Marrons pinnen in de winkels en zijn buurman een check geven als betaling voor een dienst of geleverde goederen .Geen verkiezings stunt.a.u.b.


  Maak melding

 3. Arme Surinamers worden weer belazerd door regering Bouterse die mensen weten niet eens wat giraal geld is.Het land is failliet en leeggeroofd door Bouterse en hij weet niet wat giraal geld betekend voor het land.


  Maak melding

 4. In Sur.jagen nog Poema’s op mensen.Ook de djoeka’s jagen op mensen.Niet om hun als slaaf te verkopen maar hun waardevolle spullen te stelen.Men moet niet verwonderd zijn als er bij de geld spugende machines rituele dansen en offers worden gebracht om de machine voor eeuwig geld te laten spugen.


  Maak melding

 5. @ Basja Awanka, of Ivanka Trump?
  Dem djoeka-boi e loekoe nanga verrekijker soema e go poeroe monie na inie a machien !! Via wang mobiel-konkroetee dem go sein wang bericht snel over !! De rest is te raden wat er zal gebeuren.
  Politie moet stand-by zijn ;het wordt drukker voor ze !!


  Maak melding

 6. @ Jacobus is een volleerde racist. Uit zich altijd beledigend over bosland creolen. Ziet door het bos de bomen niet. Acht zich moedig achter de pc . Niets is minder waar. Je bent een laffe hond Jacobus. Besmet de naam niet van de Bijbelse Jacobus.


  Maak melding

 7. Deze dignitarissen hebben geen toegevoegde waarde voor Suriname en de toelage moet stop gezet worden. Ze hebben bijvoorbeeld nooit een voorbeeldige project opgevoerd in het binnenland. Zitten achter de vrouwen aan of liggen in hun hangmat. Nooit hebben ze meegewerkt om criminelen die zich schuil houden in het binnenland aan te melden bij de politie. Er is in de honderden jaren niks positiefs veranderd in het binnenland. Ze zouden met de aanwezige hout elk jaar een school kunnen bouwen met de bewoners, maar wachten tot dat de regering dat voor hun doet.


  Maak melding

 8. Die mango…denkt dat pinnen gratis is….neemt gelijkt een creditcard …….je gaat janken….als een kleine baviaan….dan ben je geen kapitein meer , maar kapiepijn……..janken…Jankie als een papoe a… jullie worden voor de gek gehouden door da blanke.🦍 .. rovers…!!🦍


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.