Kogel die jongen(11) in Suriname doodde kwam uit omgebouwde windbuks

8
Kogel die jongen(11) in Suriname doodde kwam uit omgebouwde windbuks
Politie en lijkwagen bij de woning te Lelydorp in Suriname.

PARAMARIBO, 29 jul – De kogel uit een windbuks die afgelopen vrijdag een 11-jarige jongen in Suriname dodelijk trof komt niet uit een gewone windbuks, maar uit een tot rifle omgebouwde buks. Dit soort wapens kunnen 6mm rifle patronen afschieten die veel meer schade aanrichten dan gewone buks kogeltjes. Dat meldt de politie in Suriname.

Veel windbuksen gebruiken 4,5 of 5,5mm loden kogeltjes. Deze kogels zijn uiteraard ook gevaarlijk maar zelden dodelijk. Om meer kracht te genereren worden buksen omgebouwd of getuned tot zogenaamde rifles. De schietkracht neemt toe en er kunnen zwaardere kogels waaronder de 6mm rifle patronen afgeschoten worden.

Afgelopen vrijdag werd de 11-jarige jongen door zijn 17-jarige neef per ongeluk doodgeschoten met de omgebouwde buks van zijn vader. Deze had een 6mm rifle patroon in de omgebouwde buks laten liggen en toen de jongens met de buks bezig waren ging deze af. De 11-jarige werd in de borststreek geraakt en overleed kort daarna.

De 17-jarige en zijn vader werden aangehouden voor dood door schuld en overtreding van de vuurwapenwet. Ook is het wapen in beslag genomen.

8 REACTIES

 1. Een windbuks op 3 meter afstand kan dodelijk zijn. Iedereen in huis moet veilig wapen handelen kennen als er een wapen thuis is.Bijv. zorgen dat het niet op iemand gericht is. Kijken of er geen kogel in zit. Vinger aan de trekker wanneer je een Doel hebt.Etc.


  Maak melding

 2. Bij deze condoleer ik de familie met het verlies van hun kind. Moge zijn ziel in vrede rusten.
  Laat dit een waarschuwing zijn voor de ouders om alerter te zijn, mochten zij een wapen in huis hebben, om deze niet ergens laten liggen waar hun kroost er makkelijk bij kan.
  R.I.P klein manneke.


  Maak melding

 3. Jammer dat niet een roofmoordenaar/verkrachter neergeknald is !!!
  Omdat mense geen hoop meer hebben op goede besherming van have en goed probreren
  mensen zich op de een of andere manier te bewapenen (In VS van Trump, gebeuren dit soort
  incidenten dagelijks) !
  Jammer dat de roofovervallers van de supermarkt te Albina niet neergeknald zijn !! Omoe Snesie, oeng bewapen oenoe, a kondre faja srefsrefie !!! Getrouw no mang doe geen moer !!!


  Maak melding

 4. Toen ik dit bericht las, zei ik direct: een omgebouwde windbuks, want met een windbuks is het mogelijk iemand ernstig te verwonden, maar vrijwel onmogelijk iemand te doden. Hoe ik dit weet.Dit doet mij terugdenken aan de oude tijd. 1973 Ik was een geduchte leguanenjager en ik was in het bezit van een vrij zware windbuks. Ik heb zeker enkele honderden leguanen daarmede neergehaald. Via, via, kwam ik in contact met Ramon Abrahams en wij gingen op leguanenjacht aan de Kwattaweg. We zagen een leguaan hoog in een Kankantrieboom en Ramon zei tegen mij:”Haal hem neer”. Ik zei: “kan niet. Veel te ver”. “O, geen probleem” reageerde hij. Hij nam zijn windbuks tevoorschijn, richtte op het beest. PANG, hoorde ik en het beest viel dood neer.
  “Dat is geen windbuks,” zei ik. “Klopt”, zegt hij . “Het is omgebouwd tot een rifle. Waarom bouw je de jouwe niet om.?” Ik zei: “dat is voor mij geen probleem. Mijn probleem is dat ik niet aan munitie kan komen omdat ik geen mensen ken met een podarm (Porte D’arms)”. “Ja,” zei hij: “sommige mensen hebben minder geluk dan ik. Mijn vader is politieagent”. Ja, dit is een van mijn verhalen uit mijn nog te publiceren boek.
  Aan de familieleden van de jongen, die door een omgebouwde windbuks is doodgeschoten: gecondoleerd en veel sterkte toegewenst. Sommige mensen weten niet waarmede ze bezig zijn. Een omgebouwde windbuks lijkt op een windbuks, maar is in feite een Rifle, die achter slot en grendel in een kast opgesloten moet worden, ter voorkoming van ongelukken. Voorlichting door de politie op dit gebied is ten zeerste gewenst.


  Maak melding

 5. @ John

  Waarom moet je de persoon bij naam en toenaam noemen ????
  En wanneer komt je boek uit, en wat zal de titel zijn ????

  sari tori

  Jack


  Maak melding

 6. @John
  Als u een boek wil schrijven moet u wel opschieten hoor, want als ik het goed begrijp ben u aardig op leeftijd.
  Titel van het boek wordt vast “ Abraham met zijn rifle”.


  Maak melding

 7. Wapens worden in Suriname altijd als iets stoers gezien. Of het nou een luchtbuks of een vuurwapen is. Als je van kinds af al speelt met speelgoedwapens, die tegenwoordig heel erg lijken op de echte, dan is het wachten op zulke tragische ongelukken.

  Al die stoere jongens die bewakertje spelen, lopen maar al te graag met die shotgun of andere wapen alsof het een pronkstuk is.

  De jeugd krijgt alleen maar slechte voorbeelden. Geld, geweld en macht is het enige dat telt.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.