woensdag, mei 29, 2024
HomeFotoVoormalige Surinaamse minister veroordeeld wegens witwassen

Voormalige Surinaamse minister veroordeeld wegens witwassen

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 25 jul – Siegfried Gilds, voormalig minister van Justitie & Politie en van Handel & Industrie in Suriname, is in hoger beroep veroordeeld tot negen maanden gevangenisstraf. Het Hof van Justitie acht Gilds schuldig aan deelname in witwaspraktijken. Ook zou hij zich schuldig hebben gemaakt aan ‘beïnvloeding van verklaringsvrijheid’, het zogenaamd belemmeren van een eerlijk getuigenverhoor. Het betreft een vonnis in een vrij oude strafzaak.

Gilds was van augustus 2000 tot september 2005 minister van Justitie & Politie in het tweede kabinet Venetiaan. Op één september 2005 werd hij minister van Handel & Industrie in het derde Kabinet Venetiaan. Op last van president Ronald Venetiaan moest de toenmalige voorzitter van de Surinaamse Partij van de Arbeid aftreden. Dat was op negentien januari 2006. Gilds werd formeel in staat van beschuldiging gesteld.

Hij zou met een familielid betrokken zou zijn bij witwassen van geld. Voor het witwassen is hij veroordeeld tot zes maanden gevangenisstraf. Daar komen drie maanden extra bij voor beïnvloeding van verklaringsvrijheid. De vervolging rekent het Gilds zwaar aan dat hij als minister getracht heeft een getuige onder druk te zetten. De getuige moest een voor de ex-politicus minder bezwarende verklaring afleggen.

opening
Fernandes Express
Passion in concert

34 REACTIES
 1. So-so lafoe-e-kirie-mie !!!
  Hij gaat voor nieteens 1-dag in de gevangenis !!
  Hij mag thuis zijn straf uitzitten .
  Straks ga je horen ,”na bouta pot dem rechters onder druk” !!!
  Hoe zit het met ex-minister Wolf die een aanrijding had gemaakt, in dronkenschap !!!!


  Maak melding
 2. Als Siegfried Gilds z’n mond wilt open doen dan gaat er zeker dingen gebeuren in de vakbondswereld van Suriname en de politiek. Maar ja deze zachtmoedige man kennende heeft zich gewoon laten misbruiken. Gilds had pech gehad dat hij in verkeerde handen terecht is gekomen en verpest. Ik blijft het zeggen, dat zijn eigen mensen en de zogenaamde vrienden om hem heen hebben misbruikt gemaakt van die man zijn goedheid.


  Maak melding
 3. Dat is pijnlijk voor opa Siegfried van bijna 80 jaar dat die de bak in moet. alhoewel uit het bericht blijkt niet dat onmiddelijke gevangenneming is gelast. Misschien krijgt hij gratie vanwege zijn leeftijd en gezondheidstoestand. “Crime never pays”. Laat dat een waarschuwing zijn voor degenen die zich tegoed doen aan het honing uit de staatskas.


  Maak melding
 4. Volgens bepaalde politieke partijen doet deze regering niets aan corruptie. Het is ook zo, maar in 2005 was het niet anders. De pot verwijt te ketel. Regering Vené was geen haar beter.


  Maak melding
 5. Tuurlijk opsluiten deze gast, maar niet hij alleen omdat hij toevallig onder Venetiaan gewerkt heeft, maar de hele dieven en corrupte bende die nu onder Bouterse werkt inclusief zijn advocaat, die betaald wordt met staatsgelden, en gronden, en ook voor zijn hele familie die nu op de meest belangrijke posities opereren. Ik hoop dat Bouta deze laatste ronde van zijn proces nu echt gaat hangen, verlos ons van den boze…..amen!


  Maak melding
 6. Gilds is ook zo,n produkt van nooit genoeg kunnen hebben, 2 keer als minister mogen functioneren, de rest van zijn leven verzekerd zijn van een directeurssalaris, en dan zich nog bezig houden met criminele activiteiten, en zo lopen er nog enkele van rond die in een cladrapport voorkomen, maar waar niets tegen ondernomen word.


  Maak melding
 7. nu moet de P. G. m n. meneer Panday opdracht geven om ook al die boeven, schurken, moordenaars, grondrovers, enz, die nu aan de macht zijn op te pakketen en voor de rechter te slepen..

  dan pas kan deze p.g. grootheid enig respect verdienen..


  Maak melding
 8. dhr. Gilds heeft maar liefst zes keer een ministers post bekleed tussen 1984 en 2006. Hiermee verdient hij een plaats in het Surinaamse Guiness book of records. Worden mensen, met een strafblad gedecoreerd? Krijgen ze een standbeeld? Hoe dan ook heeft dhr. Glids zijn verdiensten gehad binnen de Surinaamse vakbeweging en – politiek. Als ik het goed heb heeft dhr. Gilds zijn straf reeds uitgezeten in 2009, toen hij voor hetzelfde vergrijp was veroordeeld tot 1 jaar gevangenisstraf. De huidige uitspraak betreft de zaak in hoger beroep.
  Maar…………wat was de rol van dhr. Gilds voor, tijdens en na 8 december 1982


  Maak melding
 9. OOK EEN BOEF UIT HET TIJDPERK VENETIAAN,EINDELIJK GEPAKT,NU NOG ..MATURA,..SANTHOKIE ..IN SOMMO.UIT DE V H P en P L BENDE,…DAN IS HET RIJTJE COMPLEET.


  Maak melding
 10. Als hij een nederlandse politici was geweest was hij vast en zeker een VVD-er. Ook Su brengt veelal politici voort die uit een vuile poh en achter een koemakoisi zijn gedoopt


  Maak melding
 11. @Wan Pipel.
  Heb je het bericht niet gelezen of begrepen?? !!
  Er staat letterlijk: “Op last van president Ronald Venetiaan moest de toenmalige voorzitter van de Surinaamse Partij van de Arbeid aftreden. Dat was op negentien januari 2006. Gilds werd formeel in staat van beschuldiging gesteld.”
  Sinds zijn veroordeling is hij alleen nog welkom bij de NDP!!!

  @Flordelyn Pejana
  De rechter had tevens opdracht moeten geven dat zijn eervol ontslag gewijzigd moest worden in oneervol zodat hij ontdaan wordt van al zijn privileges en ontvangen gelden, sinds 2006, moet terug betalen aan het volk.


  Maak melding
 12. Gilds presenteert zich als een Engel in schaapskleren. Het is te triest voor woorden dat het Surinaamse volk al jaren belazerd wordt, door zogenaamde Ministers die denken dat zij de vrije hand hebben om te doen en laten wat zij willen. Deze gasten moeten een spiegel voor gehouden worden.
  Laat ze uren voor een spiegel staan zodat zij zich zelf goed in de ogen kunnen aankijken en vertellen wat zij zien en hoe ze zichzelf zien als zij eerlijk zijn. Aldus een korte beschrijving van zichzelf. Velen kunnen dit niet. Witwas praktijken, een ander voor je karretje spannen om minder belastende verklaringen te laten afleggen. Hoe diep ben je dan gezonken??? Alles wat in het donker is komt ooit aan het licht. Gilds joe no abie jeje.


  Maak melding
 13. De zaak stonk en criminelen horen veilig achter slot en grendel te worden opgeborgen. In een democratie is de rechtsstaat troeft, dat moet het motto worden in de republiek Suriname. Hierdoor zal de orde, veiligheid, criminaliteit afnemen, de toon gezet worden voor rust, vertrouwen, zekerheid, garantie, enz en zullen er andere mogelijkheden omstaan oa, voor investeerders en zal werkgelegenheid ontstaan voor welvaart en welzijn voor de (republiek) Suriname/rs.

  Recht En Waarheid Maken Vrij

  God Zij Met Ons Suriname/rs


  Maak melding
 14. hallo revo,, je hebt groot gelijk,,, ook die moordenaars van 8-12-1982 en al die n d p ers moeten onmiddellijk , ik kan al die name niet voor houden te veel om op te noemen maar begin maar bij de a no mie, zand erover, nog 5 ,, graanoogst, abrahams, misie brokobana, lakin enfin, je weet zelf wel, samto boma wordt dan over bevolkt met die hele bende..

  maar er komt een tijd,,, dat er recht gesproken gaat worden mijn land, tegen die tijd heb ook jij grijze haren, maar dat geeft niet..

  denk er goed om,, eerlijkheid duurt het langst..


  Maak melding
 15. Ook Bouterse moet de bak in voor de moorden van december 1982.Maar de rechters durven hem niet aan te pakken want ze zijn bang dat ze ook worden doodgeschoten door de president zelf.Gils heeft fout gehandeld en geeft ook toe.Dus moet hij nu de bak in punt uit .


  Maak melding
 16. Wannabee Klaas de groot ju e lee leki wan agu,Vene moest wel,zijn neef waarvoor hij de witwas praktijken deed had een volmondige bekentenis afgelegd in Nederland en heeft zijn oom bezwaard dus Vene had geen enkele keus en doen wat zijn meester(ned) aan hem vroeg nl om minister gilds te vervolgen


  Maak melding
 17. Wacht even, wacht even, dus als je verantwoordelijk bent voor het doodschieten van mensen dan krijg gratie maar als je reclame maakt voor Omo dan draai je de bak in? Ik moet toch maar eens dat boek lezen over rechtspraak onder het regime Bouterse want ik begrijp zo langzamerhand niet veel meer hoe de wet werkt in Suriname.


  Maak melding
 18. De vorige president (Venetiaan) was niet volmaakt maar probeerde in ieder geval afstand te nemen van frauderende bewindslieden. Helaas was de heer Gilds een daarvan. En niet alleen de heer Gilds heeft eraan moeten geloven.
  Wat een bijzonder groot verschil met hoe het sedert 2010 eraan toe gaat.
  Ik zal niet in herhaling treden, lees de post van @Marcel
  De die-hard aanhangers van het huidige regiem blijven blind. Er is echt geen hoop meer voor hen. Een duidelijk geval van “ongefundeerde persoonsverheerlijking”. Zelf de meest verstokte aanhanger kan toch niet ontkennen dat corruptie nu onder de huidige bestuurders “a way of life” is geworden. Degenen die het hardst roepen nationalist te zijn zijn juist de grootste graaiers. En…..de president himself heeft dat toegegeven maar hij had ook zijn emmer en zijn schep bij zich. Dus heeft hij de daad bij het woord gevoegd en zand erover gegooid.
  In plaats van minister Blok te bekritiseren zou men moeten nagaan of er misschien een kern van waarheid in zijn woorden schuilt m.b.t. zijn uitspraak over Suriname. Dat Suriname door de grote verscheidenheid aan bevolkingsgroepen een failed state zou zijn slaat nergens op. Blok heeft op dat punt zijn huiswerk slecht of niet gemaakt. Maar kern van de uitspraak is failed state. Als men corruptie niet bestrijdt maar juist bevordert door een lakse houding; als men de kiezers stelselmatig beliegt (Doebai, treinverbinding, fly-overs, 18000 woningen etc, etc.) als het parlement wordt genegeerd (ALCOA). Als men de nijpende situatie bij onderwijs en volksgezondheid niet adequaat weet aan te pakken; als de financieel-economische situatie reeds geruime tijd een puinhoop is. Wij hebben het dan nog niet over de pogingen om de rechterlijke macht te destabiliseren…..dan komen we volgens mij heel dicht bij wat je een failed state zou kunnen noemen.
  De heer Gilds zal het wel heel wrang vinden dat hij moet hangen, terwijl er nu lieden rondlopen met een air van “zie mij belangrijk zijn” die veel ergere dingen hebben gedaan. Maar ja hij heeft de pech dat zijn fout niet plaatsvond onder een president die veel zand over heeft. Het kan verkeren……..


  Maak melding
 19. Nu nog de reeds drugsveroordeelde meervoudig moordenaar DESIE DELANO BOUTERSE veroordelen voor het martelen, folteren verminken en eigenhandig standrechtelijk vermoorden van 15 onschuldige en ongewapende landgenoten, evenals voor het afslachten van 39 vrouwen en kinderen in Moiwana. Het recht moet zijn loop hebben, zeker voor dit soort levensgevaarlijke mega-criminelen.


  Maak melding
 20. Blok heeft gelijk. Falende rechtssysteem want de veroordeelde moordenaar DDB is niet opgepakt. Falende bevolking want ze hebben hem tot president gekozen en blijven nu stil. Conclusie falende staat. Op TV laten ze alleen die Surinamers zien die tegen uitspraken Blok zijn maar de vele die het met hem eens zijn komen niet aan het woord


  Maak melding
 21. Was het niet deze minister Gilds die er voor zorgde dat de decembermoorden niet verjaarden. Ha,ha,ha, ha,ha. Deze Gilds gaat lekker de gevangenis in, maar Bouterse zal nooit in de gevangenis terechtkomen.


  Maak melding
 22. Hij was een waardeloze minister van defensie en JusPol( had geen kaas gegeten van beleid en bestuur).
  Als ex- militair kan ik van meepraten: hij was een machtswellusteling. Had weinig tot geen kennis van zaken.


  Maak melding
 23. Zij die Venetiaan de hemel in prijzen: hij zat erbij en keek ernaar hoe de SML; Para-Industries; De Sappenfabriek en vele andere parastatale bedrijven naar hun mallemoer gingen en deed er niets aan.
  Reden: er zaten ettelijke NPS-ers de de raden van Bestuur van deze bedrijven.

  Waarom heeft Vele niet ingegrepen toen de hele Surinaamse Rijssector op haar gat viel?
  Vene was misschien een goede wiskunde docent(..)


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES