woensdag, april 17, 2024
HomeOnderwerpenEconomiePALU over Alcoa-kwestie: wij draaien Suriname als een bacovenwinkel

PALU over Alcoa-kwestie: wij draaien Suriname als een bacovenwinkel

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 23 jul – “Wij zijn het, Suriname, wij draaien ons land als een bacovenwinkel (warwinkel,red.).” Dit stelt voorzitter Jim Hok van de Progressieve Arbeiders en Landbouwers Unie, PALU. De oppositiepartij wijst de uitkomst van de onderhandelingen met multinational Alcoa compleet af. Het Surinaamse belang is er totaal niet mee gediend. Integendeel, is het de multinational die duidelijk de overhand krijgt.

Dit valt af te lezen van het persbericht van de Alcoa over de ontmanteling van de Suralco-raffinaderij, dat ook als krantenadvertentie is gepubliceerd. Aangegeven wordt dat de acties van de multinational zijn ‘beoordeeld en geaccordeerd’ door de Surinaamse regering. PALU concludeert dat de regering op elk moment op de hoogte was en is van de handelingen van de Alcoa/Suralco. President Bouterse zei onlangs: Alcoa/Suralco is geen bacovenwinkel.

Dat was toen hem gevraagd werd of hij ervan op de hoogte was dat het bedrijf was begonnen met de ontmanteling van de fabriek. Nu blijkt dat niet Alcoa, maar Suriname als een bacovenwinkel wordt geleid. “De PALU neemt nadrukkelijk afstand van het beleid van de regering voor wat betreft de afwikkeling van de Brokopondo Overeenkomst. Dit is beslist niet de manier om het Surinaamse belang te dienen”, aldus Hok in een persbericht.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

22 REACTIES
 1. @ Pico, Ray, Malle Henkie Molenaar 2015, Klaas de groot en alle overige anti Sranangmangs.

  Met alle respect in de naam van de Vader;

  Het valt mij geruime tijd op dat u op een hele duistere (lees duivelse) wijze bezig bent uw mening op dit forum te posteren. U grijpt werkelijk waar elk artikel en elke gelegenheid aan om Suriname en de gehele bevolking te schofferen of te beledigen. Denk om uw taalgebruik en geef het goede voorbeeld aan de jeugdige lezers op dit forum.

  Gezien het feit u allen van mening bent goed op de hoogte te zijn van historische gebeurtenissen, wees dan alstublieft een moment eerlijk en plaats u alle gebeurtenissen in perspectief. Om u op weg te helpen mag u bijvoorbeeld even denken aan Piet Heijn en zijn roversbende en vergeet alstublieft ook niet de rol die Nederland heeft gespeeld in de Surinaamse geschiedenis. Ik gok dat we dan iets hoger uitkomen dan 15 moorden van mijn geliefde voorouders.

  Ik verzoek u vriendelijk te stoppen met uw denigrerende, haatzaaiende opmerkingen. En neem uw medicijnen op tijd in.

  Met de hoogste acht,

  TataOpete


  Maak melding
 2. die blakaas wilden alleen de macht in s m e hebben..

  ze wilden nooit iets gunnen aan de hindoestanen,, ze zijden altijd, geeft nooit de macht aan de hindoestaan..

  nu dan ga vrolijk verder met regeren , blijf een andere uitmaken voor wat ze niet zijn en was je eigen handen in onschuld..

  nooit nergens is een land, waar blakas aan de macht zijn en welvaart is..

  dat meneer Blok iets gezegd heeft, is volkomen terecht..

  wat hebben de suri niet,,, allemaal gezegd van de Hollanders in de loop der jaren en nog vandaag ook ze zijn altijd de wit mang , maar leven wel met een wit vrouw en genieten van alle privileges van de witman….


  Maak melding
 3. Brokopondodeal: zoveelste voorbeeld van onkunde, nepotisme en corruptie, jammer.
  Maar het feit dat de bevolking van Suriname dit alles gelaten over zich heen laat komen baart mij meer zorgen dan alibaba.
  Een van de oorzaken zoals ik reeds eerder heb gezegd is een jeugd dat onvoldoende geschoold is.


  Maak melding
 4. Dankzij hun bijdrage aan de nationale Destructieve partij, dus het zijn gewoon paarse hypocrieten die de paars verworden balk van ddb in eigen ogen weigeren te zien.


  Maak melding
 5. @ Tata Opete

  “Om u op weg te helpen mag u bijvoorbeeld even denken aan Piet Heijn en zijn roversbende en vergeet alstublieft ook niet de rol die Nederland heeft gespeeld in de Surinaamse geschiedenis. Ik gok dat we dan iets hoger uitkomen dan 15 moorden van mijn geliefde voorouders.”

  U bent duidelijk niet goed op de hoogte van de geschiedenis door Nederland en wellicht de huidige Nederlanders naar het huidige tijdsbeeld verantwoordelijk te stelen voor de daden van Piet Hein, Jan Pieterzn Coen , etc.. Daden die gemeten naar de maatstaven van Nu massamoord etc. zijn, waren echter in hun tijd vrij normaal.
  Ik raad u aan iets te lezen over de ontdekkingsreizen van Stanley in Oost Afrika 140 jaar geleden en u kunt gruwelen van de misdaden van toen van blank en arabieren jegens Zwart maar vooral Zwart tegen Zwart. Slavernij is nu nog gewoon in Afrika. Roue Verveer is teruggegaan naar zijn Afrikaanse roots en kwam langs nog maar decennia geleden gesloten slavenstations en spraak met een (Zwarte) ex slavenhandelaar die zich bestolen voelde omdat hij geen slaven meer mocht houden .

  Welk Nederland houdt u verantwoordelijk, De republiek der zeven provinciën (volledig berooid vergaan), De Bataafse Republiek. Bonapartiaans Koninkrijk Nederland of het huidige Koninkrijk der Nederlanden dat in 1945 ook straat arm was en mede dankzij aardgas en werklust weer een economische grootmacht is geworden.

  Roue bezocht in een documentaire de nazaten van de eigenaren van zijn voorouders. Het lijkt mij dat deze nazaten minder vermogend zijn dan Roue.

  De geschiedenis laat zich op verschillende wijzen bezien maar het Nederland en de Nederlanders van nu verantwoordelijk achten voor de daden van Slavenhandelaren, Of Slavenmeester, of Van Sommelsdijk of Coen etc. getuigd van weinig inzicht en kan wellicht vergeleken worden met racisme.


  Maak melding
 6. Een Volk Dat Voor Tirannen Zwicht Zal Meer Dan Lijf En Goed Verliezen Dan Dooft Het Licht…

  ddb en gangsters zijn bezig met hun enige eigen belangen, ze hebben ka aan het Surinaamse Volk, uw heel grote armoede en heel grote ellende.

  Morro dé dorro, voor de oer dome paarse kakkerlakken die in luchtkastelen willen geloven en genoegen nemen met voedselpakketten. Oe no Sjing? Zie hoe grote gedeelten van het Surinaamse volk de zwaarste en grootste crimineel die misdaden tegen de menselijkheid heeft gegaan hen behandelen. Hij behandelt Jullie als honden.

  Hebben de stadscreolen gezien wie die mensen waren die naast ddb in Ocer zaten? Was er één stadscreool, Paracreool, Coroniecreool die naast hem zat?, enz bij en toch willen jullie, we gaan nog voor vijf!

  Oe dong beest!

  Boen Sari (s)Tory!

  Recht En Waarheid Maken Vrij

  God Zij Met Ons Suriname/rs


  Maak melding
 7. @Tata
  Leer de jeugd alvast dat een moordenaar en couppleger in de gevangenis thuis hoort en nooit zichzelf de lijder mag noemen.En amnestie is voor criminelen.En de lijder heeft zich gezegend hiermee.In een democratie is er geen plaats voor een waarheidscommissie noch is er plaats voor het smeken van vergiffenis.Alleen als je een moordenaar bent en bij mistake de lijder van het land ,ja dan heb je deze duivelse rituelen ,net een soort poppenkast.En wees gerust,taalfouten hier en daar ,niemand maakt zich druk hierom.Je kan lijder worden zonder een school diploma.
  Tot slot,
  de crimineel die schuldig is aan de tragische geschiedenis van Suriname ,leeft in ons midden met amnestie en al.Laat de geschiedenis van 400 jaren eerder met rust.De wereld doet zaken met Nederland.Alleen een paar bittere ndpers zoals jij en je baasje hebben moeite met Nederland.


  Maak melding
 8. Volgens de heer Derrick Ferrier is het van groot belang voor Suriname dat het erts in het Bakhuisgebergte wordt ontgonnen. De vaargeul in de Surinamerivier mag niet verder dichtslibben. De Surinamerivier moet bevaarbaar blijven voor de grote schepen.

  Ferrier denkt dat de van moord verdachte Drugscrimineel terug zal gaan naar de onderhandelingstafel met Alcoa. DNA moet druk blijven uitoefenen op de regering om dit voor elkaar te krijgen.


  Maak melding
 9. Suriname een ‘Failed State’

  Van al de reacties van Surinaamse politici die ik heb kunnen volgen in de Surinaamse media op de ‘Failed State’ uitspraken van Blok, kan ik de conclusie trekken, dat geen van deze politici de moeite hadden genomen om zich eerst te verdiepen in het onderwerp ‘Failed State’ en als een kip zonder kop hebben gereageerd. Maar, geen paniek; volgens Mr. Google heeft een ‘Failed State’ niets te maken met etniciteit of de manier waarop etnische groepen met elkaar omgaan. Dus wat dat betreft is Blok zelf de grootste kip zonder kop. De Surinaamse politici hebben in elk geval dankbaar gebruik gemaakt van de gelegenheid om de spiegel snel van zich af te keren en te richten naar Blok en daarmee het volk weer eens willen doen geloven, dat de gezamenlijke vijand van Suriname zich buiten onze grenzen bevindt.

  ‘Failed State’ heeft alles te maken met falende politici die de samenleving verzieken met o.a. toenemende ineffectiviteit, toenemende corruptie, toenemende criminaliteit, toenemende illegaliteit, toenemende bureaucratie en gebrekkige rechtspraak. Neem mede in beschouwing de invasie van Brazilianen en Chinezen, de recente dramatische executies (ook in het verleden) in Surinaamse wateren door buitenlanders en de talrijke mislukte projecten en het plaatje van ‘Failed State’ wordt helemaal duidelijk. Vooral uitgebreide en veelzijdige corruptie van politici zorgt voor verval en geeft aanleiding om Suriname een ‘Failed State’ te noemen.

  Ik zou alle politici, maar ook alle lezers aanraden om de beschikbare informatie op Internet over Operação Lava Jato’ (Operation Car Wash), waarmee een aanzienlijk deel van de Braziliaanse politici, ministers, parlementariërs en zelf president en ex-president zijn ontmaskerd als de leiders van ernstige corruptieve praktijken. De ‘Lead Procecutor’ van ’Operação Lava Jato’en winnaar van de 2017 Allard Prijs voor Internationale Integriteit, Deltan Dallagnol heeft o.a. gezegd: “Terwijl de regerende partij zich inzet om armoede, ongelijkheid en honger te bestrijden, zij tegelijkertijd corruptie op een zodanig niveau in de hand heeft gewerkt en toegelaten, dat alle inzet voor verbetering teniet werd gedaan!”

  Hij gaf ook aan, dat de integriteitsindex van de Braziliaanse politici zo verlaagd was, dat met een grote mate van zekerheid kon worden gesteld, dat ze te maken kregen met een vorm van tirannie, omdat individuen in machtsposities handelden in hun eigen belang, terwijl het gouvernement met hun eigen regels regeerde in het voordeel van zichzelf in plaats van het behartigen van de belangen van het volk. Hij heeft ook gezegd, dat wanneer hij niet zou ingrijpen, Brazilië waarschijnlijk nooit meer uit de problemen zou komen.

  Dankzij de integriteit van de Braziliaanse aanklagers en het Braziliaanse rechtssysteem en dat ondanks de Braziliaanse top politici hals over kop een beschermingswet probeerden door te drukken, zij allemaal stuk voor stuk zijn ontmaskerd. En niet doordat er bewijzen op tafel zijn gelegd! Het zijn gehoorde geruchten en verklaringen die de aanzet hebben gegeven voor deze integere, intelligente en uiteindelijk succesvolle operatie.

  Herkent u Suriname daarin? Met glad gestreken gezichten komen politici vertellen hoe hard ze werken voor het volk. We zien echter geen resultaat! Juist achteruitgang en aanhoudend verval! Mogen we dan concluderen, dat het harde werken slechts schijn is? Of onproductief? Of misschien slechts ten eigen voordeel?
  Ik vraag mij af, waarom de voormalige en huidige Surinaamse justitionele toppers niet ingrijpen om het getij te keren. Zijn ze te zwak? Zijn ze aan handen en voeten gebonden? Of doen ze ook mee? Waarom zien ze toe, dat Suriname op deze manier afglijdt, terwijl ze juist daar zijn om Surinames integriteit te bewaken en te verdedigen? Onze vroegere munteenheid, de Surinaamse gulden is intussen al meer dan 4000 maal in waarde gedaald. Waar wachten we op? Tot het 8000 maal in waarde daalt? En dat onze goudvelden door maffia-achtige organisaties worden overgenomen? En onze jeugd zich organiseert tot rovende bendes?

  De Surinaamse politici hebben flink kunnen afgeven op Blok. Heel Europa is erbij gehaald. Ze hebben zich intens kunnen uitleven en hun hart kunnen luchten. Maar hopelijk staan ze weer met beide benen, hart en hoofd op Surinaams grondgebied. Wat gaan ze doen om de ‘Failed State’ dreiging te keren? Ogen en oren dichthouden voor de realiteit? Wachten op een ander ogenblik, waarop er weer kan worden afgereageerd? Of gaan ze hun integriteit herstellen en doen wat ze zeggen te willen doen, effectief en productief, zonder schijn!

  Erwin A.Sadhoe

  P.s. Zeg dat die dwaze debiele imbeciele idiote ndp paria’s niet, ze gaan je haten om de Waarheid.


  Maak melding
 10. Die paarse arme domme hindustanen die op vice president adhin gaan stemmen als er verkiezingen voor de DNA komen moeten weten dat deze man niets voor hen gaat en kan betekenen. Wat heeft deze man voor die arme domme hindustanen tot nu toe in Wanica gedaan?

  Blijven jullie dromen en zie de grote armoede en grote ellende niet die ddb en gangsters veroorzaakt hebben in Suriname sinds 25 februari 1980. adhin tja dik hatie morro JC. ddb vermoord je familieleden op 8 december 1982, werkt de rechtzaak tegen, voert een gewijzigde amnestiewet 2012 heel snel uit in de DNA om zijn vege lijf te redden, legt geen verklaring af in de DNA over zijn deal met Alcoa/Suralco nadat hij de toestemming geeft om alles daar te ontmantelen en je gaat lachen, dinken, dansen in Coronie met deze man. Ie né Sjing, evenals al die domme paarse hindoestanen die op hem gaan stemmen als er verkiezingen voor DNA komen. Wat heeft adhin voor jullie gedaan. Vraag ddb wat hij voor die man heeft gedaan. Zie in dat deze mensen met hun enige eigen belangen bezig zijn en niet met uw armoede en ellende.

  Recht En Waarheid Maken Vrij

  God Zij Met Ons Suriname/rs


  Maak melding
 11. VHP: Uitverkoop aan multinationals en kapitalisten
  23 Jul, 06:30

  Het is duidelijk dat het Surinaamse volk wordt uitverkocht aan multinationals en kapitalisten. De VHP vindt dat de regering een a-nationale opstelling heeft in de kwestie Alcoa. De ontwikkelingen rondom de sluiting van de raffinaderij te Paranam stinken steeds meer, zegt de oranje partij naar aanleiding van informatie die Alcoa donderdag heeft gegeven, terwijl de regering tegen besluiten van De Nationale Assemblee (DNA) handelt.

  Toen in 2014 Alcoa de sluiting van Suralco aankondigde, kwam president Desi Bouterse naar het parlement. DNA en ook deskundigen stonden als één man achter de regering in deze nationale zaak. DNA gaf de regering twee keren schriftelijk en unaniem advies. Intussen had de president niet verteld dat hij al een onderhandelingscommissie had geïnstalleerd onder leiding van mede NDP’er en kapitalist Dilip Sardjoe.

  De regering werd door DNA twee keren teruggestuurd om met betere voorstellen te komen. Maar de regering negeerde de volksvertegenwoordiging en ging rustig door om samen met de multinational en kapitaalgroepen in de NDP, het Surinaamse volk te verkopen. Want terwijl de Afobakadam sinds de ondertekening van het Memorandum of Understanding van Suriname is, besliste de regering om US$ 200 miljoen te betalen aan Alcoa voor stroom.

  “Dus er is geen geld voor medicijnen maar wel US$ 200 miljoen voor NDP kapitalisten en multinationals. Er is geen geld voor onderwijs, maar de president wil geen ‘hard ball’ spelen met Alcoa. Het is duidelijk dat het Surinaamse volk wordt uitverkocht aan multinationals en kapitalisten. Bij deze a-nationale houding van de regering, blijkt ook nu weer de NDP’er Jenny Simons weg te kruipen voor haar verantwoordelijkheid. Plotseling weet ze niet wat er gebeurt, ze gaat op een brief wachten en als de brief niet komt, dan gaat ze aan de bel trekken,” voert de VHP aan.

  P.s. Zeg die oerdomme dwaze debiele imbeciele idiote ndp paria’s niet. Zelfs een Corongmang is duizend malen wijzer dan al deze dwaze domme ndper’ s samen.


  Maak melding
 12. In een bakoven werden vroeger dakpannen[en stenen] gebakken.En dat werd erg efficiënt gedraaid.Maar we begrijpen dat bedoeld wordt de Suri BAKBA WINKRI of de vroegere onsbelang in Sur.En daarin lette vrouw Marie altijd goed op haar koopwaar als wij daar eens verschenen.


  Maak melding
 13. Die hele oppositie deugd niet, als de coalitie geen gehoor geeft aan de kreet van de oppositie dan zijn er andere wegen om te bewandelen. Niemand verteld aan de bevolking wat allemaal zijn besproken met de Alcoa/Suralco maar verwijst steeds naar de Brokopondo overeenkomst, net of het volk weet wat er allemaal daarin staat vermeld. Hun allemaal zijn onbetrouwbaar en een stelletje kippen neuker, dit geldt ook voor de president met zijn adviseurs.

  De leiders van de oppositiepartijen hebben geen tijd voor het volksbelang maar voor eigenbelang. Standbeelden en monumenten reizen als paddestoelen uit de grond, militairen dat tijdens het binnenlandse oorlog werd overgelopen naar de Jungle Commando van Ronnie Brunswijk wordt heden te dage gedecoreerd met de hoogste onderscheiding door de ex bevelhebber Bouterse en de zijnen. Directeuren worden zomaar benoemd, families wordt gratie verleend, dochter wordt benoemd en president bij de Centra Bank dito. Waarschijnlijk doet de regering ook aan het witwassen van druggelden, De minister van financiën (ex militair) werd toen opgeleid in Cuba met een beurs van de belastingsbetalers. Teveel om te specificeren.


  Maak melding
 14. Hoi , jij praat over macht in Suriname, het zijn de Hindustanen die deze Regering staande hout, ok een groot deel daarvan, Moslim en Hindu’s


  Maak melding
 15. Met bakba winkrie wordt de ons wel bekende “ons belang” bedoeld. Dit is een uitvinding van de Nederlandse boeren in Suriname en later overgenomen door een ieder omdat het een simpele, maar geweldige uitvinding bleek te zijn.. Die boeren produceerden slechts enkele producten en om ze aan de man te brengen hadden ze eigenlijk niets meer dan een hokje (weinig investering) nodig. Wat wel gezegd mag worden is dat door de weinige producten , die verkocht werden, de zaak goed georganiseerd en zeer overzichtelijk was. De negatieve klank van en voor een bakba winkri is ontstaan door het armoedige uiterlijk ervan, maar als je bedenkt dat dit soort winkels is ontstaan door armen voor armen, dan krijg je wel ontzag voor die uitvinding van de Boeroe’s.


  Maak melding
 16. Tata Opete.

  Ik ben tegen nagenoeg alle volkshuishoudingen die een beleid voeren dat het volk richting afgrond voert.
  (countervailing power J.K. Galbraith. Ik ben slecht in namen maar dacht dat deze wel goed was)
  Aangezien ik mij meer betrokken voel bij Suriname en Nederland zal ik dan ook ageren tegen het door hen gevoerde beleid. (NED; invoering zorgverzekering, donorregistratie om wat voorbeelden te noemen)
  Als bovendien de corruptie wordt gestimuleerd, moet je van mij niet verwachten dat ik dit zal toejuichen.
  U staat daar misschien anders in
  “Gezien het feit dat u van mening bent goed op de hoogte te zijn van historische gebeurtenissen, wees dan alstublieft een moment eerlijk en plaats u alle gebeurtenissen in perspectief.” Uw woorden
  Kunt u dat ook doen voor Suriname?
  Ik ben aanwezig op Waterkant, een forum dat vooral over Suriname gaat.
  Ik wacht met spanning uw verslag af.
  Om het zuiver te houden en overzichtelijk kunt u wat mij betreft volstaat met de periode 1960 tot heden.

  PS. Jojo heeft uw verzoek ingewilligd voor Nederland. Ik sluit mij hierbij aan.
  Indien u er rijs op stelt wil ik hoer best wat aan toevoegen.

  Groet,
  Pico Let


  Maak melding
 17. PALU over Alcoa-kwestie: wij draaien Suriname als een bacovenwinkel….yeah right…..you wish…Suriname heeft niet eens meer een behoorlijke bacove aanplant.

  Hoe dan…


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES