Santokhi: ‘Problemen Suriname niet door etnische spanningen, maar door regering’

27

PARAMARIBO, 21 jul – Ook de leider van de Vooruitstrevende Hervormingspartij, Chan Santhoki, heeft gereageerd op de uitspraak van de Nederlandse minister Stef Blok, die zei dat Suriname ‘een mislukte staat is vanwege de etnische opdeling’. Volgens Santokhi zijn de problemen in Suriname niet te wijten aan etnische spanningen, maar aan de huidige regering. ‘Suriname wordt geplaagd door een gebrek aan goed bestuur en ongebreidelde corruptie’ aldus de oud-minister van Justitie.

De Surinaamse regering heeft op haar beurt de Nederlandse zaakgelastigde Jaap Frederiks ontboden en hem een protestbrief overhandigd over de ‘destabiliserende en denigrerende uitspraken’ van Blok. Volgens het Nationaal Informatie Instituut (NII) zijn de uitspraken van Blok bedoeld om Suriname en zijn bevolking ‘internationaal negatief af te schilderen’, zodat het land geïsoleerd raakt.

Blok heeft eerder deze week in een brief aan de Kamer laten weten te betreuren dat zijn uitspraken aanstoot hebben gegeven. In de brief neemt hij geen afstand van zijn uitspraken en stelt dat hij “te scherpe bewoordingen” heeft gebruikt.

27 REACTIES

 1. Blok heeft gelijk geen afstand te nemen van zijn uitspraken, daar deze berust zijn op de waarheid, en met waarheden moet je bij deze paarse troep niet aankomen, want dan voelen ze zich gelijk aangevallen, deze paarse door en door corrupte regering,zorgen te veel voor spanningen, komen hun beloften niet na, misleiden het volk, en stelen als de raven.


  Maak melding

 2. DNA lid heeft een paar dagen terug een zeer trieste beeld geschetst over de medische situatie in het land. Als er alleen gekeken wordt naar de Spoed Eisende Hulp van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP) liggen er patiënten daar tot de volgende ochtend. Ze kunnen niet geholpen worden, omdat de apparaten het niet doen en verouderd zijn.
  Pokie verwijst de minister naar het binnenland en zegt dat hij niet verder hoeft te gaan dan Guyaba. De bewoners aldaar worden niet verwezen naar specialisten in Paramaribo, omdat hun transportkosten niet gedekt worden. Zelfs zit ze in de vaste commissie van Volksgezondheid en krijgt ze te horen hoe er “boetoe boetoe-beleid” uitgevoerd wordt vanwege gebrek aan financiële middelen. De meest banale zaken als verbruiksmiddelen, schoonmaakmiddelen en zelfs toiletpapier zijn er niet in de ziekenhuizen.


  Maak melding

 3. Zo is het in werkelijkheid, maar zeg het die ma pima paars verdoemde ndp paria’s niet. Die luisteren oerdom blindelings naar hun misleider sa e mek deng ka dee nanga dee. 99 van de 100 ndper’s schijten letterlijk en figuurlijk een bouta schijt in hun broek hoe met zichzelf om te gaan en te overleven. De ene ndp die het goed heeft, heeft zelfs zijn moeder en vader verkocht om de duivel ddb te dienen. Oma taki, luister nogmaals, het gehele land zal een woestenij worden, geloof het of niet. De toekomst ziet er voor de ma pima dong moro dong ndper’s vreselijk somber uit als ze in 2020 zich weer laten pakken voor een bordje rijst met bb met r om voor de derde maal oerdom te stemmen op de allergrootste misdadige politieke partij. Ondertussen weten Tjallie, Henriques, koese, Isidoor, Hendrik, Paul en vele ndper’s te Abra broki een ding. Lokoe nog Ludje, werkelijk oeng ben brebi baas, we hebt hem zelfs twee keer gehelpt aan de macht. we hebt gedacht dat hij echte zijn belofte ga waarmaakt. Ma nu, we zijn gekomt tot het inzecht dat eeeh……hij is gewoon een lee mofo jantje. Altijd als het niet goed gaat met ons land is het schuld van andere mensen of land, a no mie a no mie, maar na wie poti baas om ons te helpe. In 2020 we stem frontaal tege baas, we gaan op jongeren stemme zoals baas in 1980 zei. Maa baas is oud geworden, maar nog erger dan vroeger, ook zijn slechte maties die zijn ook rijk gewordt. Ma wij die sinds 1980 hebtb geloofd in baas, zijn de ka altijd als hiij de macht krijgt. Wi dat no e go stam ndp moro, dati e go trong ooktoe wang feit.


  Maak melding

 4. Hoe ziet het dagelijks leven van een ndper eruit. Na de de hele nacht gedacht te hebben wat morgen te eten of hoe aan geld te komen, strompelen ze vermoeid uit hun hangmatten of matrassen. Ook hun kinderen hebben slecht geslapen vanwege het weinige voedsel dat ma of pa op tafel kon zetten. Een voor een gaan ze hun behoefte doen, maar doordat het gros van hen geen hydrofoor heeft, moeten ze steeds met een emmer water hun schijt doorspoelen. Daarna gaan ze een voor een in de badkamer die er zo vies en slordig uitziet. Een kraan, voorzien van een groen gesneden tuinslang dient als douche. Zeep is er soms niet genoeg. Tandpasta ook niet. Na gewassen te zijn is het een herrie onder de ndp kinderen wie het meeste brood zal krijgen, zonder toespijs. Dan gaan ze lopend, half gewassen en stinkend naar school. De paarse jeugd onder hen, gaat niet geregeld meer naar school. Elke dag wordt door hen gedacht een hossel te maken. Drugs verkopen doen ze ook tijdens hun schooluren. De ndp meisjes vanaf vijftien lonken naar oudere mannen in de hoop dat deze een mobieltje of geld zullen geven. Ndp mama heeft het echt moeilijk en steeds verwijt ze haar man dat hij haar heeft overgehaald om op de ndp te stemmen. Manlief blijft oerdom volhouden dat baas zijn belofte zal waarmaken. Dan volgt het dagelijks schelden van, na joe ma pima ndp baas e meki joe ka no0 mpp. Doorsnee ndp man is landloper, klaploper, molesteerder, dief, rover of niets nutter. Zie het ware ndp volk. Oerdom, lui en dwaas. ieja dang wat als we ka bouta schijten in 2020 stemme we weer oerdom.


  Maak melding

 5. Santhoki roept veel maar doet weinig. Deze man is al een tijd onzichtbaar.
  Net als de hele oppositie tandloos is, dit geeft de NDP vrij spel.


  Maak melding

 6. Blok zegt dat geen enkele multi-etnische maatschappij geslaagd is. Als Blok dat meent, waarom halen ze al die Syriërs en Afrikanen dan binnen? Dat betekent dat de blanken in Holland straks werkers nodig hebben. Omdat de blanken werkschuw zijn geworden?

  Blok vertelt er dan ook niet bij dat zijn land schuldig is aan de multi-etnische samenleving in Suriname. Immers de Hollanders hebben er Europianen, Afrikanen en Aziaten gehaald en de Indianen het bos in verdreven. Elke grote migratie in de wereld is geschiedt door toedoen van de blanken die mensen hun landen afpakten en de gekoloniseerde gebieden misbruikten als slavenmarkt en mensen massaal naar de koloniën verplaatsten. Ni Blok dus schuld erkent, gaat hij over tot rechtzetting?


  Maak melding

 7. Santhoki solliciteert naar de Nobelprijs open deuren intrappen, hij is
  verder afwezig, zie liever wat meer vuurwerk in de oppositie dan dit.


  Maak melding

 8. Alleen Chan Santhoki kan Suriname redden en geen enkele Creool.
  Een Hindustaan kan met Daal Bad leven.
  Hoe gaan de Creolen dan doen als President en al het grote geld is op?


  Maak melding

 9. Failed state is wanneer een regering de greep op de economie, land en volk kwijt is….dus de opmerking van Blok is een waarheid als een koe. SURINAME=FAILED STATE. de paarse maffia is spoor volkomen bijster….6 baby’s overleden in het ziekenhuis bij gebrek aan geld, middelen en materialen en ook nu weer paniek bij de medici over de volksgezondheid, in de nabije toekomst zullen meer mensen sterven door gebrek aan alles. 24 miljoen euro witwasgeld uit Su word vastgehouden in Ned. en niemand van die paarse roversbende die helder kan maken waar dat geld van afkomstig is. Conclusie FAILED STATE o.l.v. een select clubje dieven, bankrovers, mensenrechtenschenders en massamoordenaars.


  Maak melding

 10. @Pataka,

  Een Hindoestaan KON met daal-bhaat leven.
  De Hindoestanen van nu zijn verneeeegerd of verblankt. Ik zie weinig echte Hindoestanen meer. De meesten gedragen zich als een neeeeger of als een blanke. Ze spreken al geen Hindoestaans meer. Vooral in Holland. Velen kijken zelfs neer op Hindoestanen!!


  Maak melding

 11. Santokhi gaat weinig voor elkaar kunnen krijgen. De VHP moet een astrologische profiel maken voor haar nieuwe leider en op basis daarvan de nieuwe leider kiezen. Santokhi brengt te weinig en heeft geen overtuigingskracht. Z’n ideeën zijn goed, maar hij kan ze niet omzetten in politieke winst.


  Maak melding

 12. Mijn vraag is, hoe is Chandrikapersad Santokhi een hindoestaan geworden?

  Chandrikapersad Santokhi (Chantokhi Elkantra V.H.P. Indiërs/Surinamer) opperhoofd is bezig zich weer belachelijk te maken.
  een chicken is en blijft een chicken
  Wetenschappelijk gezien is geen enkele Indiërs buiten India een Hindoestaan. Hetzelfde geldt ook voor de Moslims. Daarom de splitsing tussen India en Pakistan.

  Hoe wordt je hindoestaan(religie niet cultuur!!) ?
  Stel een vrouw trouwt met een hindoestaanse man of een man trouwt met een hindoestaanse vrouw.. hoe worden hun partners hindoestaans? En als ze kinderen krijgen.. welke religie zijn ze ?


  Maak melding

 13. Chan4Pres!

  Heeft de juiste kwaliteiten en persoonlijke eigenschappen om de kar te trekken en de juiste koers voor Suriname en de Surinamers voor de toekomst te bepalen. Wie dat niet in kan zien is oerdom.

  Recht En Waarheid Maken Vrij

  God Zij Met Ons Suriname/rs


  Maak melding

 14. Santhokie heeft wel degelijk de skills en imago om Pres te kunnen worden van Su met goed bestuur, de vraag is nu…..hoeveel creolen en bosland creolen straks op Santhokie willen stemmen…en dan komen we op het punt van Minister Blok dat Su nog steeds langs etnische lijnen loopt!!!


  Maak melding

 15. En zowel Santokhi als Blok hebben gelijk.
  Er heerst geen oorlog tussen de verschillende bevolkings groepen in Suriname,dat men elkaar niet mag komt door frustratie waarvoor bouterse verantwoordelijk gehouden moet worden..Iedereen begint ruzie te maken of ruzie te zoeken maar dan met de verkeerde persoon.Niemand durft bouta om rekenschap te vragen.Iedereen is bang voor hem.Zelfs de rechters durven geen vonnis uit te spreken bang dat ze bouta boos gaan maken en bang voor de consequenties die zullen volgen.Suriname is failliet,een mislukte staat en bedolven onder de gemaakte schulden die zijn aangegaan door bouta de moordenaar.
  Wanneer gaan de surinamers doorhebben dat 2+2=4 en niet 2+2=5 zoals bouta ze wijst maakt?!


  Maak melding

 16. @Counter,

  Je zegt hetzelfde als ik. Santokhi kan anderen buiten de VHP-kiezers niet overtuigen. Omdat de marrons en creolen hindostanen wantrouwen. Hindostanen daarentegen stemmen volop op niet-hindostanen. Het ingebakken racisme zit dus vooral bij de creolen en marrons en Santokhi is m.i. niet de man die ze gaat overtuigen van z’n ideeën over Suriname.

  M.n. marrons hebben een hekel aan de wet en ze zoeken een partij die het ook niet nauw neemt met de wet. Bij de NDP zitten ze dan ook heel goed.


  Maak melding

 17. Voor goed beleid moet men niet zijn bij de NDP. Voor een hoop andere zaken wel. Helaas willen de mensen vooral die andere zaken ipv goed beleid. Pech voor Santokhi dus.


  Maak melding

 18. Parauma 21 juli 2018 at 15:16

  Mi ma tigri b.ng b.ng
  Mi ma tingi p.la
  Mi ma tjetjeprrrt

  alle paarse lullen vindt ze lekker vooral die slappe boutalul.


  Maak melding

 19. Ik vermaak mij prima op dit forum. Met “grote bewondering” lees ik soms de verdraaiing van feiten en het vervalsen van de geschiedenis. Het vaak niet (willen?) begrijpen van de ingewikkelde Surinaamse samenleving zou best te maken kunnen hebben met luiheid, intellectuele luiheid wel te verstaan, of misschien gemakzucht.
  De dagelijkse realiteit leert ons dat er in Suriname geen oorlog en ook geen verlammende spanning is tussen de verschillende bevolkingsgroepen. Zijn er verschillen? Ja; Wordt er over en weer weleens op elkaar gescholden? Ja. Maar dat betekent geen oorlog. Helaas is er overal discriminatie, dus ook in Suriname. Maar sommigen op dit forum lijken er behagen in te scheppen om zaken zwaar uit te vergroten.
  Misschien moeten sommigen terug gaan in de geschiedenis dan zal men merken dat de eerste Hindostaanse Surinamer die minister werd, dat is geworden vanuit een zgn Creoolse partij. Overigens zijn de politieke partijen in Suriname min of meer ontstaan als emancipatorische bewegingen. Zo kon men in de koloniale periode de “eigen groep” op een hoger maatschappelijk niveau (proberen te) brengen. Helaas hebben Surinaamse leiders er te weinig werk van gemaakt om bewust en met verve aan natievorming te werken. Dat moet een uitdaging zijn voor de komende generatie politici. De grootste regeringspartij van dit moment schermt ermee dat zij de eerste Nationale partij is. Ook dat is niet waar. Een nationale partij is voor mij niet alleen een partij die alle groepen accommodeert, maar die een beleid voorstaat dat natievorming en het algemeen nationaal belang bevordert. Men komt nog niet eens in de buurt daarvan!


  Maak melding

 20. big up bouta!!!!!!!!!!!! 100 na deng k koooeeeeelllli mik kondre e draai zo jullie allemaal die negatief over kondre praten en met jullie neeeeger uitpraken oe na nekzzz e doe dan alleen maar rotzooi uitkraaien


  Maak melding

 21. Santokhi is toch niet een profiteur?
  Wie kan je in Suriname vertrouwen?
  Waar er rook is is er vuur.
  Er is overal sprake van macht, drugs.
  Ze zitten allemaal in de shit. En wij zullen daar nooit achterkomen. Hou het maar op gezonde speculatie. Schamen deze mensen zich niet?
  Santhokie, bouta heeft jou sheriff met kleine pik genoemd jaren terug. Hoe laag kan je nou vallen. Dus Surinamers, pik dit niet. Kom op voor je waardigheid, normen en waarden, toekomst.
  Tenslotte er gaat toch nix gebeuren dus oe mpp.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.