Nieuw boek Theo Para over de rechtsorde onder Bouterse in Suriname

39
Nieuw boek Theo Para over de rechtsorde onder Bouterse in Suriname

AMSTERDAM, 21 jul – Het nieuw verschenen boek van de Surinaamse essayist Theo Para heet ‘Verzwegen werkelijkheid’. De subtitel luidt: ‘De rechtsorde onder Bouterse’. Het boek is een verzamelbundel van eerdere columns en een tweetal nieuwe stukken – waaronder Rechtvaardig burgerschap – die speciaal voor het nieuwe boek zijn geschreven. Het boek leest als een intellectueel spannende en onthullende bespiegeling over het Suriname onder president Bouterse. De laatste heeft een Nederlandse drugsveroordeling op zak en is hoofdverdachte in het 8 december strafproces.

Grote thema’s in Verzwegen werkelijkheid zijn de Surinaams-Nederlandse betrekkingen, de integriteit van het presidentschap, de constitutionele en economische crisis, de sociale ongelijkheid, de zelfamnestiewet, het 8 december strafproces en het proces van nationale verzoening. Het voorwoord is geschreven door Antoine de Kom, award winning dichter, psychiater en kleinzoon van de bekende Surinaamse vrijheidsheld en Nederlands verzetsstrijder Anton de Kom.

Verzwegen werkelijkheid is het vijfde boek van Theo Para, die als publicist, 45 jaren geleden met zijn eerste maatschappijkritische stukjes over zijn geboorteland Suriname, begon. Het boek is verschenen bij Uitgeverij Van Gennep ( paperback, 208 pagina’s, €19,95).


39 REACTIES

 1. Theo Parra is een Surinamer die zijn schouders onder zet om de Surinamers een ware spiegel voor te houden en zaken heel scherp, kritisch en op grond van feiten zichtbaar maakt.

  Ik zou alle Surinamers aanraden dit boek te kopen, vooral de jeugd, waardoor ze goed geinformeerd zijn en zaken duidelijk weten en zien en op grond daarvan Suriname de juiste koers laten gaan.

  Surinamers zullen als dit boek lezen zaken goed kunnen beoordelen, rationeel te zijn, kritisch te zijn, juiste conclusies trekken bewuster worden, de realiteit onder ogen te zien en ddb hun geen luchtkastelen meer kan verkopen of voor de gek te laten houden met voedselpakketten, enz en een zeer trots volk te zijn die met opgeheven hoofd naar de toekomst en het leven kijkt.

  Theo houdt ons een fakkel voor de blinden en of zij die in diepe duisternis lopen zich bevinden.

  Recht En Waarheid Maken Vrij

  God Zij Met Ons Suriname/rs


  Maak melding

 2. Ai en toch deng dong no mpp debiele dwaze idiote ndper’ s e ka krijsend, neks no fout, want oe dong no mpp paarse paria’s soso lobi a didibri disi sa tapoe wi stem. Wi lobi het paarse onrecht en het paars bedrog dat heet ddb. opa taki ndper’s zijn ddb drugsverslaafde zombies.


  Maak melding

 3. Bouterse is baas over alles in Suriname zelf de rechterlijke schuift hij aan de kant want ze kunnen hem niet vervolgen voor de december moorden van 1982.Die moordenaar is nog president geworden van Suriname met medewerking van Brunswijk en Somohardjo met het goedkeuring van die amnestie wet in Suriname toen ze in de regering zaten.Bouterse heeft alle machten rechterlijke wetgevende en uitvoerende macht.Niemand kan hem vervolgen en Surinamers zijn bang dat ze weer doodgeschoten kunnen worden door Bouterse zelf.


  Maak melding

 4. Hij heeft veel aanhangers. Alle mislukkelingen staan achter hem en ook vele ambitieuzelingen die anders nooit in aanmerking zouden komen voor een hoge of lage post.


  Maak melding

 5. Vijf en veertig lange jaren is deze man bezig Bouterse te bestrijden en nog steeds geen resultaat. Bouta moet deze man gewoon tot orde roepen.
  Ergens is Bouterse deze mensen ook dankbaar, omdat zijn populariteit te danken is aan de vele beschuldigingen en scheldkanonnades van de contra’s.
  Dit weet zelfs een analfabeet bij Waterkant. Net en wat lult men dan over?


  Maak melding

 6. Wie een hond wil slaan , vindt altijd wel een stok. In de ogen van deze meneer Theo Para, kan Bouterse geen goed doen. Hij vergeet gemakshalve dat een meerderheid op Bouterse gestemd heeft. Volkomen democratisch. President geworden, idem dito. Zelfamnestie is ridicuul. In de DNA heeft een meerderheid daarvoor gestemd en zo kon gebeuren dat de amnestie in werking kon treden. Wat betreft de 8 decembermoorden , moet wel een oplossing gevonden worden. Feitelijk kon het rechtsproces parallel hebben gelopen met de amnestiewet. De rechtelijke macht doet zijn werk en het parlement evenzo. Of Bouterse schuldig bevonden zou worden zou niet zoveel uitmaken aangezien de amnestiewet in werking is getreden. Dat is een scheiding der machten. Dus het is geen inmenging. Maar Bouterse heeft een tactische fout gemaakt door de rechtszaak proberen stop te zetten, althans heeft geprobeerd. In Syrië krijgen de rebellen amnestie van Assad. Ook dat land moet verder en zo Suriname.


  Maak melding

 7. Dit boek moet verplicht worden voor de geschiedenis en maatschappijleer in de hoogste klassen. En dan in de vorm van discussie materiaal opdat de paarse eindelijk eens leren hoe je op een beschaafde en positieve manier met elkaar omgaat. Zonder onbewezen en vaak leugenachtige kreten.


  Maak melding

 8. Dit boek moet verboden worden. Er dtaan alleen maar leugens in om Suriname en excellentie Bouterse zwart te maken.
  Sterker nog die man moeten ze vandaag nog oppakken en hem als staatsgevaarlijk bestempelen. Linearecta de cel in gooien.

  Ze kunnen lullen wat ze willen maar wij gaan na 2020 voor weer 5.


  Maak melding

 9. @Parbo
  Echtwaar?!
  Is er dan nog iets overgebleven van je baasje dat nog heilig is?!
  Ga lezen het boek van Jozef Slagveer..de nacht van de revolutie..het is een ooggetuige verslag van Jozef Slagveer waarin woord voor woord ,gesprekken en criminele handelingen uitgesproken en uitgevoerd door de 16 coupplegers vermeld staan.Toen Slagveer eindelijk doorhad dat bouta en zijn volgelingen het niet goed bedoelde met Suriname en hij in opstand kwam werd Slagveer vermoord!Je baasje laat geen getuigen achter.Alleen een dictator verbied boeken en je baasje is een dictator!!


  Maak melding

 10. Parbo 21 juli 2018 at 16:19
  Dit boek moet verboden worden. Er dtaan alleen maar leugens in om Suriname en excellentie Bouterse zwart te maken.
  Sterker nog die man moeten ze vandaag nog oppakken en hem als staatsgevaarlijk bestempelen. Linearecta de cel in gooien.

  Ze kunnen lullen wat ze willen maar wij gaan na 2020 voor weer 5.

  Ehh ontwaakt uit je paars cocaslaap?


  Maak melding

 11. @Pakiratigri,

  Aan de ene kant zeg je dat de meerderheid voor amnestiewet heeft gekozen, en verder aan de andere kant van je verhaal, praat je de rechterlijke macht deed zijn werk, en het parlement evenzo, je vergeet ėėn ding te vermelden, (en dat zullen die aanbidders van die moordenaar ook nooit doen) nl. toegeven dat het proces op zijn einde liep, en dat de vooruitzichten voor die moordenaar er niet goed uitzagen, en er hals over kop een amnestiewet moest komen om die kop van die moordenaar te redden, tevens is er onrechtmatig ingebroken in een lopend proces wat volgens jou geen inmenging is, dat is precies de gedachtegang van paarse ratten,wanneer het hun niet goed uit komt daarom vertrappen ze regelmatig de grondwet en hebben schijt aan wet en regelgeving, en interpreteren deze zodanig, dat er voor hun voordeel te behalen valt.


  Maak melding

 12. Een eenvoudige versie van dit boek op de markt te brengen voor jongeren, laag geletterden ea.

  Theo Parra zou er wellicht een grotere bijdrage aan de Surinaamse Maatschappij, jongeren/laaggeletterden, kunnen leveren als hij een eenvoudige uitvoering van dit boek op de markt brengt die door leerlingen, jongeren, laaggeletterden, ea eenvoudiger te lezen en te begrijpen valt.

  Recht En Waarheid Maken Vrij

  God Zij Met Ons Suriname/rs


  Maak melding

 13. Er zijn 2 oom Ludwigs van Abrabroki op dit forum.

  Wie van de 2 is de echte oom Ludwig van Abrabroki ?

  Ik zou beide voor een debat bij elkaar willen brengen, aangezien ik in die omgeving woon.

  Ha,ha,ha, zal het wel lukken?


  Maak melding

 14. Een leugenachtige PAARSE sukkel tracht mensen wijs te
  maken dat de zelf-amnestiewet van Opa desi geen inmenging is
  in een lopend strafproces, het 8 dec massamoordproces.

  De GRONDWET, VERBIEDT zeer duidelijk ALLE SOORTEN en ELKE
  INMENGING in een lopend proces, dus ook inmenging door de DNA !

  Het is gewoon HONDERD PROCENT VERBODEN !!!

  DAAROM IS de Desi-amnestiewet 100 % in strijd met de GRONDWET
  en heeft zij geen rechtsgevolgen !

  PS : Een tiental amnestiewetten uit Zuid-Amerikaanse landen zijn in
  de afgelopen jaren NIETIG VERKLAARD door rechters en tribunalen,
  wegens strijd met de grondwetten en met internationale MENSENRECHTEN-
  VERDRAGEN ! GEEN ENKEL LAND VERLEENT AMNESTIE VOOR WREDE
  MASSAMOORDEN, ZOALS DE 8 DECEMBER-SLACHTING !!!!!

  Zie oa veroordelingen van militairen en dictators in Chili, Argentinie en
  Peru !


  Maak melding

 15. Wij kennen allemaal het gezegde “Een hond heeft een baas” een kat heeft personeel.
  Bouta is dus de baas van alle honden”zijn volgelingen” Mooi is dit. Ik ben gelukkig mijn eigen baas.
  Het enige wat nog rest is dat Bouta zijn volgelingen vergiftigd. Wanneer je een rechtvaardig mens bent met een eigen mening, hoogopgeleid en goed van kwaad kan onderscheiden, dan zie je dat Bouta en trawanten niet goed bezig zijn. Het volk wordt keer op keer belazerd. Geluiden uit de ziekenhuizen, onderwijs, kinderbijslag, ouderdomsvoorzieningen, drugs gerelateerde handelingen, chaos, moorden,berovingen,het land meer in de vernieling helpen, de natuur in gevaar brengen en onze volksgezondheid liegen er niet om. Het is goed om de juiste educatie op de markt te brengen zodat onze nakomelingen kunnen lezen en begrijpen wat precies in ons land gebeurt. Amnestie was geen goede zet. Het is jammer dat er veel analfabeten in ons land zijn. Het is wel zo dat er veel mensen met een zeer laag IQ hier wonen, makkelijk om te kopen zijn. Niet te vergeten veel zwakbegaafden in onze gemeenschap.Dit boek van dhr de Kom, heeft een vertaling nodig in het Sranang Tongo voor degene die geen Nederlands kunnen lezen of begrijpen.


  Maak melding

 16. Feit alleen dat het plegen van een coup strafbaar is zegt meer dan genoeg. Werkelijk, sinds 1980 wordt de ontwikkeling van land en volk willens en wetens tegengehouden door ddb en roofzuchtige trawanten. Sindsdien hebben ze zich stinkend corrupt verrijkt. In de jaren tachtig mochten ddb en soortgenoten alleen over luxe goederen en buitenlandse valuta beschikken. Hun misdaden en duistere praktijken spreken vele boekdelen. Dat deze misdadiger nu zoveel oerdomme aanhangers heeft geeft gewoon aan dat zijn aanhangers geen weet hebben of willen weten over deze misdadiger. Opa en oma taki, hij is de werkelijke destabiliserende factor. Anno 2018 weten velen nu dat niet de Coronianen dom zijn, maar de debiele idiote dwaze oerdomme ndper´s. Daarom is er ook geen ontwikkeling meer, alleen maar afbraak, armoede, geestelijk en moreel verval zolang de ma pima bouta en duivelse criminelen het land en volk in hun greep blijven houden. De ma pima ndp paria´s verdienen het om onderdrukt te worden nu en in de toekomst door hun soso lobi didibri afgod, ddb. Oma taki, wi dati e tegen ndp in hart en nieren, want ndp staat en is de verderver in de persoon van ddb en duivelse trawanten. De ndper´s zijn paarse zombies.


  Maak melding

 17. Meneer KLAAS DE GROOT
  Weet jij welk boek verplicht zou MOETEN WORDEN?
  Over DE SLAVERNIJ EN over de DOCUMENTEN die 60 jaar zijn weggezet/ weggestopt
  Dan zal Ik het pas eerlijk vinden. Laat de kinderen op school weten wat er tigggg jaren geleden is gebeurd met hun voorouders en waarom de documenten zijn weggestopt.Ik ben zelf LEERKRACHT en leer mijn pupillen wat voor WREEDS onze voorouders is overkomen en wat voor viezigheid ,smerige ROL Nederland heeft gespeeld naar de toeloop van 8 december en nu zich terugtrekt als een STOUT JONGETJE
  Houd toch op zeg, stelletje HYPOCRIETEN. TAK A SAN LEKI FA A DE. BAH LAFAARDS.


  Maak melding

 18. Hoop gelul over Bouterse. Mensen fantaseren erop los. Ook na 2020 is Bouterse de sterke man in Suriname. De NDP wordt hoe dan ook de grootste partij van suriname. En dat gaan we groots vieren. De wkn kampeerders kunnen de komende jaren weer klagen op de bekende sites. Ook binnen hun families stemmen ze NDP. Maar goed landverraders heb je overal.


  Maak melding

 19. @Parbo.
  Als mensen er op los fantaseren waarom komt bouterse dan nooit naar het proces om daar eens duidelijk uit de doeken te doen wat er gebeurt is?/ Waarom draagt hij nooit zijn dossiers over? Waarom liet hij dan meerdere archieven vernietigen?? Waarom is dan dat dossier uit de kluis van de CBvS gestolen??

  @Milly.
  Die stukken zijn al lang bekend omdat er afschriften in een openbaar archief waren. Uit die stukken blijkt dat Bouterse ook hie weer leugens en onzin verspreidt !!
  Overigens heeft Bouterse toch ook zelf dossiers. Waarom komt hij daarmee nooit op de proppen?? Waarom vertelt hij alleen steeds van alles en waarom onderbouwt hij zijn verhalen nooit met feiten en stukken?? Bouterse is niet meer dan een leugenachtige torie man. Erger dan de mofo kranti. Een criminele, gewetenloze loser.


  Maak melding

 20. Parbo
  Je zegt het zelf al hij word Hoe dan ook na 2020 werd de PRES van sranan.
  Corruptie dus.
  Misschien vallen er wel weer heli’s uit de lucht of zo.
  Of hij nog weer 50.000 ambtenaren in dienst geld zat toch.stemvee


  Maak melding

 21. uan 21 juli 2018 at 21:10
  Er zijn 2 oom Ludwigs van Abrabroki op dit forum.

  Wie van de 2 is de echte oom Ludwig van Abrabroki ?

  Ik zou beide voor een debat bij elkaar willen brengen, aangezien ik in die omgeving woon.

  Ha,ha,ha, zal het wel lukken?

  De werkelijke oom Ludwig is de ndp hater in hart en nieren en de neppe oom Ludwig is een bouta ma pima oerdomme debiele idiote ndp bouta billenlikker en zijn poepetende zombie.


  Maak melding

 22. Waar zijn die boeken van de NARCIST Theo Para te koop. Deze man LULT jaar in jaar uit. Wat een STOMMELING. Hoe meer hij z’n ROTZOOI verkondigt, des te MEER Bouterse STEVIGER in het ZADEL komt te zitten. Suriname heeft het NEO-KOLONIALISME massaal de rug toegekeerd.

  Als deze NARCIST Theo Para en VERHALENVERTELLER zo van schrijven en van RECHT houdt, waarom schrijft hij bijvoorbeeld niet over RACISME in Nederland, waaronder betreffende Arbeidsmarkt. Nee, daar is hij een TE GROTE LAFAARD voor. Want dan zou hij die ZOGENAAMDE Nederlandse DEMOCRATISCHE RECHTSTAAT echt tegenkomen.

  Om in Nederland te overleven dien je je als LAFAARD, HYPOCRIET, SMEERLAP NEO-KOLONIALIST te gedragen, dat weet Theo Para. Maar blijven LULLEN over Suriname is z’n OVERLEVINGSSTRATEGIE. Ik als nauwe nabestaande van de decembergebeurtenissen zou geen letter uit zo’n boek lezen. Degene die dat zouden doen zijn allemaal op een enkeling na uitgestorven. De SCHOLEN opzadelen met verhalen van een NEO-KOLONIALIST is zoiets van je eigen moeder VERKRACHTEN. LAFAARDS als Theo Para, het zou ons niet mogen verwonderen als we dat ooit zouden vernemen dat deze IMBECIELE NARCIST Theo Para zich daaraan ooit schuldig gemaakt heeft.

  Als NABESTAANDE van de decembergebeurtenis, zeg ik: Theo Para, een GROTERE HYPOCRIETE SMEERLAP en STRONTZAK moet ik nog tegen komen. Wat een NEO-KOLONIALE OPDONDER.

  How CAN you STOP, the SUN from SHINING?

  Do the RIGHT thing!


  Maak melding

 23. De wetenschappelijke waarde van dit boek is 0,00. Het boek is niet objectief geschreven, maar het is eerder een broeinest van subjectiviteit. De auteur is een persoon die zegt uit Suriname te zijn gevlucht ten tijde van de volksrevolutie. Theo Para is zichzelf aan het herschrijven. Dit boek zal nooit een bestseller worden. Dit boek ga ik pas aanschaffen wanneer het in een kringloopwinkel te koop wordt aangeboden. De persoonlijke haat van de auteur tegen de regeerders in Paramaribo straalt af van elk geschreven woord. Ook de emotionele uitbarstingen van o.a. Romeo Hoost zijn tevens in dit boek verwerkt. Dit boek is niets anders dan en stuk vod.


  Maak melding

 24. Rob,
  ook jij dus.
  Ik ben van mening dat ik een boek pas kan aanraden dan wel afraden als ik het gelezen heb.
  Anders is je mening slechts een afgeleide mening.

  Goede tijden slechte tijden was een serie op tv.
  Je kan toch ook niet zeggen dat het slecht was of goed.
  Ik heb me er ooit toe gezet en kwam tot de conclusie dat het verschrikkelijk slecht was


  Maak melding

 25. @ Rob,

  Uit jouw reactie trek ik de conclusie dat jij het boek hebt gelezen anders kun je je mening niet geven.
  Hoe kun je anders weten dat Theo Para zichzelf aan het herschrijven is? Hoe kun je weten dat het boek nooit een bestseller zal worden?
  Verder ben je van mening dat Theo Para de huidige regeerders haat. Nou, nou Rob, ik zal het maar niet hebben over jouw haat jegens de NPS, de PL maar vooral de VHP.
  De pot verwijt de ketel dat de pot zwart ziet.


  Maak melding

 26. Do the Right Thing, het (neo) kolonisme is helemaal niet massaal de rug toegekeerd, jij bent namelijk zelf zo stom om het steeds weer aan te halen, dus bij jou leeft het nog wel terdege, niet de geestelijke vermogens tot een normale verwerking wat in het verleden heeft gespeeld en door jou op een stupide en gefrustreerde manier wordt gebruikt om je af te zetten, er is een manier om daar van af te komen, hersenamputatie , niemand zal het merken.


  Maak melding

 27. Parbo, weet je wat verboden zou moeten worden, psychiatrisch patienten met hun door het paarse virus aangetaste hersenen nog langer hier op WKN iets te laten plaatsen, het zijn gewoon NDP kankergezwlletjes,


  Maak melding

 28. Ik heb het/dit boek van Theo Parra al enkele dagen in mijn bezit. En ik heb er wel enkele kritische opmerkingen over.

  Ik zou bepaalde zaken scherper hebben gezien, oa de strategie die ddb, kanhai had op de zaak aan te pakken en dat hij duidelijk had aangegeven waar ddb op 9 december 1982 in de avond was. Man en paard erbij noemen, nl bij de arts Ruben Lie Pauw Sam aande Swalembergstraat in Paramaribo Suriname.

  Ook zou ik het goed gevonden hebben als er noden in het boek waren, waar de lezers ook naar kon kijken,

  verder een onderdeel geschiedenis een tijdlijn, jaartallen was, waardoor zaken voor degenen die niet zo goed over de materie weten hierdoor beter geinformeerd waren. Zaken op deze tijdlijn dan in het dit onderdeel van het boek chronologisch kon worden gelezen. Ook dat er verwijzingen naar andere literatuur kon zijn, boeken derden over deze materie. Wellicht over sinds Suriname bij Nederland is, de periode tot het statuut, zelfstandig deel van het koninkrijk, Nederland die af wilde van de kolonies, voorbereiding onafhankelijkheid, de politieke partijen in Suriname,

  De suppletie regeling van de Surinaamse militairen die naar Suriname terugkeerden kort voor de onafhankelijkheid, de vakbond die ze wilden hebben, hoeveel deze sergeanten aan inkomsten per maand hadden en hoe de vijf jaren van de onafhankelijkheid van 25 november 1975 – 25 februari 1980 verliepen, sociaal, financieel economisch, het West-Suriname plan, enz. Geld stoppen in een doel, de verdragsmiddelen,

  Ook in de jaren 60 de tien jarenplannen en hoe Suriname ook al worstelde met huisvesting, slechte infrastructuur, werkgelegenheid, hoger onderwijs, technisch enz, de buitenlandse ondernemingen/multinationals, landbouw, enz. Een kleine groep uit de betere milieu die naar Nederland trokken e/of studenten, verpleegsters, militairen/tweede wereldoorlog,

  Ook dat er juridisch zaken door Surinaamse advocaten die deze zaak ook volgen hun kennis over bepaalde zaken weergeven.

  foto’s van bepaalde plaatsen, personen in Suriname.

  Het boek zou dikker worden en meer kosten, maar gelet om goed geinformeerd te zijn, vooral de jonge, vooral leerlingen van het voortgezetonderwijs, middelbaar onderwijs, Surinamers zou dit een goede bijdrage zijn.

  Afgezien van mijn kritiek is het toch een boek dat ik aan alle Surinamers aan raad om te lezen. Het kan ook zijn dat bepaalde punten die ik aangeef ook het accent, waarover het gaat D.Bouterse ook te veel zou afleiden. Kortom toch goed om te lezen en ik zou het een ieder aanbevelen het te kopen en te lezen, vooral de jongeren/jeugd

  Recht En Waarheid Maken Vrij

  God Zij Met Ons Suriname/rs


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.