woensdag, juni 19, 2024
HomeNieuws uit SurinameNederlandse minister Stef Blok stuurt excuusbrief naar Suriname

Nederlandse minister Stef Blok stuurt excuusbrief naar Suriname

-

Does Travel - naar Suriname

DEN HAAG/PARAMARIBO, 21 jul – Minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken heeft Suriname zijn verontschuldigingen aangeboden voor zijn ‘aanstootgevende’ uitlatingen over het land. Dat deed hij in een brief aan zijn Surinaamse collega Yldiz Pollack-Beighle. In de brief herhaalt Blok dat hij uitspraken heeft gedaan die hij ‘niet had moeten doen’.

Blok zegt dat het niet de bedoeling was om Suriname en de Surinaamse bevolking in een negatief daglicht te stellen. “Ik betreur dat mijn uitspraken aanstoot hebben gegeven in uw land en daarbuiten. Hiervoor bied ik mijn oprechte excuses aan de regering van de Republiek Suriname” schrijft de minister.

Hij erkent dat hij zich in te scherpe bewoordingen heeft uitgelaten en zegt dat hij ‘de scherpte van de discussie’ heeft opgezocht en dat hij daarbij ‘illustraties heeft gebruikt die ongelukkig zijn’. “Ik vind het belangrijk u mijn excuses middels deze brief over te brengen, mede gezien het grote belang dat ik hecht aan de relatie met uw land” sluit Blok af.

Regeringspartij NDP van Desi Bouterse vindt de excuses van minister Blok niet aanvaardbaar.

Meer over Stef Blok:

De brief:

opening
Fernandes Express
Passion in concert

38 REACTIES
 1. De NDP vind het eccuus niet aanvaardbaar! Duh…., had niet anders verwacht. In theorie heet het dat de verschillende culturen in Suriname “vreedzaam” met elkaar omgaan, de praktijk verteld ons heel iets anders.
  Maar ja, kop in het zand steken is gebezigde politiek, zowel in Su als in Nederland.


  Maak melding
 2. In ieder geval neemt hij de moeite z’n excuses aan te bieden na gezien te hebben wat voor reacties z’n uitspraken teweeg hebben gebracht.
  Suriname moet het aanvaarden en verder hard werken aan z’n economische ontwikkeling en hier niet te lang bij stil staan.
  Beighle kan hem nu vragen om leningen als ze elkaar ontmoeten in de VN.


  Maak melding
 3. Zie hier het verschil in beschaving tussen Surinaamse politici en hun collegae in Nederland.
  Surinaamse politici liegen, bedriegen en zeggen de meest hatelijke dingen naar elkaar toe. Ja sommigen hebben zelfs in het parlement gevochten, maar zelden hebben ze excuses aangeboden.


  Maak melding
 4. Bouterse vindt de verontschuldigingen ‘onaanvaardbaar’

  Zie hier het niveau van president/couppleger/drugsdealer/massa-moordenaar.

  Heeft hij ooit excuses aangeboden voor de misdaden die hij het volk van Suriname heeft aangedaan?


  Maak melding
 5. Ja natuurlijk is het niet acceptabel omdat er genoeg euro’s zijn achtergehouden dr de ned regering. Ze hebben gelijk als t niet eerlijk verdiend geld gaan ze t onderzoeken. En ja hoor Surinamers onderling waar bep top heren aan t bekvechten of elkaar beledigen waren kennen t woord Sorry niet of excuses aanbieden. Maar van meneer Blok willen ze dat wel. Meneer blok hft gezegd zoals t is en de meeste sranang man willen niet de negatieve kant horen om mischien eruit te leren. ze willen alleen de positieve kant horen. Meneer blok heeft groot gelijk volgens zijn uitspraak.


  Maak melding
 6. Ai, de waarheid is hard maar waar voor de ma pima bouta en mpp ndp paria’s, dat a kondre kong wang failed stated. Een land geregeerd door drugscriminelen, moordenaars en staatskasrovers dankzij de debiele dwaze idiote oerdomme ma pima ndp paria’s. Laat blok gratis ete en drinke geven als excuus en men zal zien hoeveel mpp ndp paria’s als vliegen te voorschijn zullen komen. A wiens baas eet niet do habi ka nanga baas sa e mek deng trong paria’s.


  Maak melding
 7. Bouterse is laf om de excuses van de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken niet te aanvaarden.
  Integendeel mag Bouterse een voorbeeld nemen wat betreft excuses aanbieden.
  Hij had in 2010, nadat de NDP de verkiezingen had gewonnen, het Surinaamse volk beloofd dat hij zijn excuses zou aanbieden voor de decembermoorden 1982.
  Acht jaar later heeft Bouterse nog steeds niet voldaan die belofte.
  Bouterse is een grote Zeurpiet.


  Maak melding
 8. Inderdaad, Henk, een moordenaar en veroordeelde drugscrimineel, praat over niet aanvaardbaar excuus,deze paarse lolo heeft helemaal geen recht van spreken.


  Maak melding
 9. Beste Manu,

  Bouterse heeft het Surinaamse volk aan de bedelstaf gebracht en zichzelf en zij Paarse Roversbende hebben zich op een criminele wijze verrijkt. Suriname als failled state en narcostaat.

  De eerste doden zullen binnenkort in de ziekenhuizen vallen door gebrek aan medicijnen.

  Gaat Bouterse daar ook zijn verontschuldigingen voor aanbieden?


  Maak melding
 10. Mensen toch jullie willen mee praten maar begrijpen het niet. NDP moet nog op deze brief reageren . waar de NDP niet mee eens was ,was de eerste reactie van Blok. . Deze brief is daarna gekomen. Dus op deze brief moet er nog een reactie komen.
  Hoe kan je Als minster een vergelijking tussen een multi culturele samenleving maken en een failed stated omdat ze langs etnische lijnen stemmen? dan Is Nederland ook een fialed stated. Pechtold heeft het nu ook geconstateerd. Dit heeft niets met de NDP te maken zoals velen hier maar beweren ga aub begrijpend lezen. Blok is anti multi culti. dus zal hij ook tegen het koningshuis zijn. hoe kan iem. Nederland dan vertegenwoordigen . zelf Australie is is nu ook boos.


  Maak melding
 11. Wanneer gaat Desi Bouterse zijn excuses aanbieden voor deze NIET nagekomen beloftes:

  bouw 18.000 huizen – 8 flats van 250 wooneenheden (elk 2.000 wooneenheden) – bruggen – 6 baans flyovers zanderij – een weg naar brazilie – aanleg van een diepzee haven – 2e verhoging aov – betere openbaar vervoer – aanleg cruise terminal – de luchthaven zou fungeren als hub – verkeersveiligheid krijgt grote aandacht – voedselschuur Caricom – verhoging kinderbijslag – waslijst met nieuwe investeerders – goudenkerst – AANPAK CORRUPTIE ambtenaren – aanleg spoorlijn in 2015 – aanleg en versteviging dijken – bouw van nieuwe ziekenhuizen – gratis laptop en schoolboeken voor iedere kind – aanleg snellere internetverbindingen – meer banen voor de bevolking – kwaliteitsverbetering onderwijs – aanpak criminaliteit – invoer waarheid en verzoekingscommissie – toegang schoonwater voor iedere surinamer – aanleg sportcentrum met zwembaden incl atletiekbaan – een open universiteit in Wanica – export water naar equatorial guinea.

  En dan zijn er nog mensen als PARBO die hem nog 5 jaar gunnen.

  Op basis waarvan vraag ik mij af ?


  Maak melding
 12. henkmolenaar2016, ziekenhuizen in Suriname zijn verkapte mortuarias. De paarse roversbende spelen Russisch Roulette met zieke mensen. Walgelijk


  Maak melding
 13. laat ddb maar beginnen excuses aan de Surinamers te bieden voor de 25 februari 1980 staatsgreep, de famiiles van de 8 december 1982 moorden, de Moiwana86moorden, de familie van de inheemsen die niet weten waar hun zonen, broers, vaders, enz zijn, familie van inspecteur Gooding, enz, kortom voor de misdaden tegen de mensheid t.a.v. Suriname/rs, de rechtsstaat, de grondwet van Suriname, mensenrechten, heel grote armoede en heel grote armoede bij de Surinamers, slechte naam die hij Suriname/rs bezorgd heeft, (inter)nationaal waarvoor hij verantwoordelijk is.

  ddb is de laatste die om excuses moet vragen voor Suriname/rs als hij naar zijn voorkomen kijkt. Deze man slaat een pleefiguur als president van Surinamers, ofschoon een groot gedeelte van de kiezers van de verkiezingen van 25 mei 2015 en overlopers hieraan hebben bijgedragen, evenals de Surinamers die niet zijn gaan stemmen voor de DNA verkiezingen toen. De Surinamers worden door de wereld niet meer serieus genomen door een zware crimineel als president te kiezen.

  De kans dat Stef Blok als minister van Buitenlandse Zaken zijn geteld, na de zomerreces kan hij inbinden, de schade en schande die hij Nederland met deze uitspraken (Inter)nationaal hiermee toebrengt zijn veel te groot. ddb moet op grond van zijn misdrijven ook de eer aan zich zelf houden, maar zijn algemene belangen zijn veel te groot omdat te doen. Als hij dat doet betekent dat zijn einde of beter gezegd voorgoed de gevangenis in Nederland, Suriname en wellicht de USA.

  Recht En Waarheid Maken Vrij

  God Zij Met Ons Suriname/rs


  Maak melding
 14. Fake news guys! Opvallend hoe weinig mensen op dit forum hun eigen hersenen gebruiken!!!!

  Bouterse en de NDP hebben gisteren (vrijdag) iets gezegd over de wijze waarop Blok zijn woorden terugnam en eisten officiële excuses!

  Vandaag zaterdag heeft Blok zijn excuses netjes aan de minister van buitenlandse zaken van Suriname gemaakt.

  Niks aan het handje dus.

  Jullie willen graag (geholpen door de media) jullie eigen versie horen.


  Maak melding
 15. De naam Parbo brengt Parbobier veel schade en schande toe. Parbobier oBrouwelij/onderneming in Suriname moet hem verbieden deze naam te gebruiken op de Waterkant website. Het is hun merk en handelsnaam en m.i. n mogen derden het niet (zonder hun toestemming) gebruiken. Het is zou goed zijn als ze dit onder de loep nemen en zien of in actie ondernomen moet worden om hun naam en merk te beschermen.

  Parbo dat na Parbobierie, echte bierie

  Recht En Waarheid Maken Vrij

  God Zij Met Ons Suriname/rs


  Maak melding
 16. Onbegrijpelijk dat de mensen hier de ernst van de uitspraken van deze minister niet begrijpen. Hij zegt letterlijk dat alleen een monocultuur vreedzaam samen kan leven. Met andere woorden. Ook met Surinamers in Nederland is uiteindelijk niet samen te leven. Dat jullie hier dan gelijk beginnen te schreeuwen over de NDP is stuitend. Wacht maar tot mensen zoals Blok het werkelijk voor het zeggen krijgen. Dan zitten jullie allemaal met je grote bek weer op de boot naar Suriname.


  Maak melding
 17. Ik zelf vindt het goed dat Blok die uitlatingen heeft gedaan, hopelijk gaan de Suris bij zichzelf ten rade nu…het zijn de Suris zelf die aanstoot geven tot dit soort reacties!!


  Maak melding
 18. Die zou gericht moeten zijn aan alle anti ndper ‘s. Blok heeft gelijk dat het land een verworden failed state is. Hindoestanen, Javanen, Chinezen hebben geen moeite met de uitspraak van Blom, weer het zijn alweer die Afrikaanse afstammelingen. Altijd als de ma pima ndp aan de macht komt is het een en al hetzelfde geouwehoer van didibri, sinds 1980. Opa en oma taki, deng dong ndper’s na sikie sma.


  Maak melding
 19. @Oom Ludwig van Abra Broki voor dat je reageert ga ff uitzoeken Wat de defnitie van een failed state is? Zoveel domheid dat je schrijft is schaamteloos . eeuwig maar die NDP erbij halen. het is niet mijn partij. maar hier zit je erg fout met je reactie.
  Ga zoeken op volkskrant die heeft een hindustaan van d66 aan het woord gelaten en die legt het haar fijntjes uit.

  Nog een keer het gaat in het stuk om dat Blok Suriname typeert als een failted state omdat men nog steeds etnische lijnen stemt. Wel dan is Nl dat ook want stemmen de witte nederlanders niet etnisch ????


  Maak melding
 20. Ik begrijp dat men in Suriname niet geheel tevreden is met de excuus brief.
  Met name de zin eindigend op : ik heb me in te scherpe bewoordingen uitgelaten.
  Blok heeft nu weer een fout begaan, deze ziet er minder ernstig uit, maar is ernstiger.
  Hij heeft veel moeite en staat eigenlijk niet achter zijn excuus. Bovendien heeft hij de tijd gehad om zijn woorden te kiezen.
  Nu wordt het een zweer.
  Hij had een hele diepe kniebuiging moeten hebben gemaakt en vervolgens moeten hopen dat Suriname hem wilde vergeven en zijn excuses had willen aanvaarden.

  Robles
  Hij zegt nergens letterlijk dat men alleen in een monocultuur vreedzaam kan leven.
  Maar dat impliceert hij wel.
  Ik ken geen enkele monocultuur en het lijkt mij bovendien zeer ongewenst


  Maak melding
 21. De Surinaamse president heeft gelijk blok moet duidelijk zijn excuses bieden en niet met politieke termen komen .Maar is mooi om te zien hoe nederland op zijn bel val


  Maak melding
 22. Het is nergens in de wereld mogelijk om vreedzaam te leven.Dus ook niet in een monocultuur. Simpelweg omdat de mens verschilt in denken en voelen. Geen een mens denkt precies als een ander of voelt zich precies als de ander ook al heb je dezelfde ouders of ben je een tweeling. Tussen families is het soms erger dan tussen vreemden.


  Maak melding
 23. Bouterse wil zeker vrij spraak voor zijn veroordeling, vrij drugshandel en het in beslag genomen geld.
  Er zijn genoeg reden om Suriname als een FAILED STATE te beschouwen, kijken naar de gezondheidzorg, curruptie, veligheid, onderwijs, economie, rechstaat, enzo.


  Maak melding
 24. Goed zo Stef Blok. Wie denk je wel dat je bent sukkel. Ik had eigenlijk ook niks anders verwacht van een volk dat Duitsers haat en nog steeds treurt om het verlies van Indonesië.


  Maak melding
 25. Roy
  21 juli 2018 at 22:59

  Bouterse wil zeker vrij spraak voor zijn veroordeling, vrij drugshandel en het in beslag genomen geld.
  Er zijn genoeg reden om Suriname als een FAILED STATE te beschouwen, kijken naar de gezondheidzorg, curruptie, veligheid, onderwijs, economie, rechstaat, enzo.

  ==============================

  De man is al veroordeeld dus vrijspraak gaat niet op. Waarschijnlijk bedoel je gratie. Dat kan alleen de Koning geven. Gaat nooit gebeuren. Zelfs mensen met levenslang krijgen nooit gratie in Nederland. Al ben je terminaal ziek.

  Nederland kent trias politica, scheiding der machten. Maw kansloze actie van Bouterse


  Maak melding
 26. Robles, je hebt helemaal gelijk. Ik ben ook geen fan van de NDP en Suriname is verre van perfect, maar de uitspraken van deze minister zijn totaal misplaatst. Je hebt ook veel gesjoemel, prostitutie en mensenhandel in ontwikkelde landen. Om maar nog niet te praten over gratis coke in coffeeshops en blanke psychopaten en moordenaars die rondlopen in deze landen. Bekijk Investigation Discovery maar. Zijn die landen dan ook geen failed states? Sommige mensen denken dat ze superieur zijn aan mensen uit andere landen. Dat is het hele probleem!


  Maak melding
 27. In Brabant en Limburg staan burgemeesters onder permanente politie bewaking. Het gezag van Den Haag reikt niet tot alle provincies. Holland is dus ook mislukt volgens Stef Blok.


  Maak melding
 28. Wie is fokking Yildiz. Minister van???
  Is het een Turk ofzo?
  En Bouta zijn excuses gaan aanbieden voor 33 jaar terreur aan de Surinaamse bevolking.
  Pas op met Marokkaanse en Turkse aanwas. Zij brengen Islam mee. Dat is toch niet goed, denk na man. Mijn kids vinden mij een racist, maar ik zeg realist.
  U bent gewaarschuwd……
  Gebruik je hersens.


  Maak melding
 29. De hr. Blok moest RECHTSTREEKS … via Radio en/of T.V. … zich richten tot het Surinaams volk en zijn excuses aanbieden …… NIET ….. via een …NUL … voor een getal … dat zich minister van Buitenlandse Zaken noemt.

  De sur. regering en dat zootje bandieten NDP`ers zijn niet tevreden met het excuus van dhr. Blok.
  Ze willen meer! Moet Nederland hun stinkend NDP-gat likken?????? Hé …. un har`a dang!!!!!!!!


  Maak melding
 30. Boni 21 juli 2018 at 21:34
  @Oom Ludwig van Abra Broki voor dat je reageert ga ff uitzoeken Wat de defnitie van een failed state is? Zoveel domheid dat je schrijft is schaamteloos . eeuwig maar die NDP erbij halen. het is niet mijn partij. maar hier zit je erg fout met je reactie.
  Ga zoeken op volkskrant die heeft een hindustaan van d66 aan het woord gelaten en die legt het haar fijntjes uit.

  Nog een keer het gaat in het stuk om dat Blok Suriname typeert als een failted state omdat men nog steeds etnische lijnen stemt. Wel dan is Nl dat ook want stemmen de witte nederlanders niet etnisch ????

  Dom of niet, mi tjies deng dong no mpp boutisten mooi beet, want feit is dat door toedoen van hun oerdomme stemkeuze het land werkelijk een failed state aan het worden is met onberechte moordenaars, drugscriminelen, staatskasrovers, leugenaars en wettelozen aan de macht. Suribawehaiti in 2020 als ze weer oerdom stemmend gaan krijsen eeh we gaa wee voor de derde keer eeehh wee voo vijf.


  Maak melding
 31. @ Blokkade

  Excuses aanbieden omdat je gepakt bent en bang bent om je goed betaalde baan met allerlei privileges te verliezen is vandaag de dag een bekend verschijnsel.
  Politici, hooggeplaatste bestuurders, directeuren, directieleden etc gaan bij wijze van spreken op de knieën en roepen mea culpa en dat hun uitspraken niet zo waren bedoeld.
  Voor hen die dit niet begrijpen.
  Zo iemand zegt sorry maar staat nog achter alles wat hij/zij had gezegd en of geschreven.
  Dus aan “Blokkade” en andere misleide schrijvers van Waterkan.net.
  . . . Nederlands spreken is niet hetzelfde als Nederlands verstaan.
  Aan de commentaren hier op dit forum zie ik dat foute figuren als Blok jullie steeds om de tuin leidt.
  Sorry is echt sorry als het vervolg op de foute uitspraak in daden worden uitgedrukt waaruit de conclusie kan worden getrokken dat (in dit geval Stef Blok) er echt spuit van heeft.
  En dat zal niet gebeuren. Hij blijft deze uitspraken doen maar kijkt uit dat hij niet weer gepakt wordt.
  VVD ers, CDA ers etc. Allemaal één pot nat. Ze wanen zich verheven boven de burgers en boven de wet.
  Ben benieuwd hoe Blok gaat rechttrekken dat Aboriginals uit Australië en de Indianen in de VS niet zijn uitgeroeid maar nu nog steeds leven.
  In Blok’s ogen zijn dat maar zeurende mensen en wenst hij ze liever weg ?
  Geeft weer aan dat het overgrote deel van blank Nederland geen benul heeft (en het ook niet wil weten) van de wereld geschiedenis.
  Maar wat verwacht je.
  Rutte de eerste minister van Nederland heeft geschiedenis gestudeerd maar beschrijft het geroof van Piet Hein, de West- en Oost Indische Compagnie als helden daden.


  Maak melding
 32. Hopelijk genieten jullie nog wel van jullie mooie land. Want Suriname blijft en is een mooi land met nog altijd veel mogelijkheden. Politiek is nergens fijn. En is altijd corrupt. Laat jullie hier door niet stressen. Geniet van de dag. Zeker in Suriname.


  Maak melding
 33. Geert Wilders moet zeker buikpijn krijgen van het lachen om deze miniSTER van Buitenlandse Zaken van het koninkrijk der Nederlanden. Heeft BLOK misschien het Trollisme en Gremlinsyndroom opgelopen van Donald Trump, wie weet…


  Maak melding
 34. Blok heeft wel een punt, maar toch ben ik het niet helemaal eens met hem.
  Suriname is korte tijd bezet geweest door Engeland en Suriname is later, meer dan driehonderd jaar bezet geweest door Nederland. Toen is de multiculturele samenleving al ontstaan. Een multiculturele samenleving heeft kans van slagen als de ene groep de andere groep respecteert en niet met kracht en geweld wilt overheersen.
  Ik zie hier op het forum regelmatig de opmerking voorbijkomen over zwarte Afrikaanse bootvluchtelingen die het werelddeel Afrika via kleine bootjes op zee zouden ontvluchten om naar Europa te varen. Ook die opmerking is niet helemaal juist. Als ik naar de actualiteiten programma’s op tv kijk, zie ik andere beelden.
  Degenen die in bootjes naar Europa vluchten zijn Afrikanen (uit zowel Noord-Afrika als Midden-Afrika), Syriërs, Afghanen. Irakezen en Iraniërs vluchten ook naar Europa. En ook Aziaten uit Thailand, Filippijnen, Vietnam vluchten naar Europa of vragen asiel aan. Dat zijn de beelden die ik op tv zie. Het zijn dus niet alleen mensen uit Afrikaanse landen die in bootjes naar Europa vluchten. Wilt men de beelden op tv niet zien? Of wilt men zijn eigen beeldvorming en vooroordeel in stand houden? Kijk naar de feiten.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES