Verklaring Alcoa bevestigt uitschakeling Surinaams parlement

35
Suralco: 'ontmanteling in Suriname in overeenstemming met veiligheids - en milieu standaarden'
Suralco raffinaderij in Suriname

PARAMARIBO, 20 jul – “In de afgelopen zes maanden heeft de Presidentiële Onderhandelingscommissie voor de Bauxietindustrie plannen van Suralco voor de ontmanteling grondig beoordeeld en goedgekeurd.” Dit stelt multinational Alcoa in een verklaring, die is uitgegeven temidden van aanzwellend sociaal protest. Er zijn dus, buiten het parlement om, vergaande afspraken gemaakt de afgelopen zes maanden. Zes maanden waarin het parlement keer op keer aan het lijntje is gehouden. Vooral de oppositie heeft meerdere malen aangedrongen op helderheid.

Het is er niet van gekomen. President Desiré Bouterse wist het zelfs klaar te spelen vergeetachtigheid aan de dag te leggen. Hij herinnerde zich niet meer dat het parlement informatie beloofd was over de voortgang van de onderhandelingen. Nu moet het van de multinational zelf vernomen worden. De spijkerharde conclusie is dat de Brokopondo-overeenkomst opengebroken is. Parlementsvoorzitter Jennifer Simons beweert nochtans dat toestemming van het parlement nodig is.

Die toestemmig is dus niet meer nodig. De ‘ontmanteling’ waar Alcoa het over heeft, betreft de aluinaardefabriek te Paranam. Simons en ook andere parlementariërs zeggen dat ontmanteling niet kan zonder dat de overeenkomst wordt opengebroken. Alcoa meldt nu dat de onderhandelingscommissie, dus niet het parlement, heeft beoordeeld en heeft goedgekeurd. “De plannen voor de ontmanteling zijn grondig en zorgvuldig ontwikkeld volgens de juiste veiligheids- en milieustandaarden.”


35 REACTIES

 1. Wat een blamage voor het parlement onder leiding van een paarse heks, die voor schut zijn gezet door hun eigen coalitiegenoten uit de paarse regering, Wat moet dat hard zijn aan gekomen, om volledig buitenspel gezet te worden, terwijl het parlement daarover een beslissing moest nemen.


  Maak melding

 2. Het parlement per direct ontbinden (ontmantelen). Heeft geen functie meer.
  In 2020 de president en de ministers rechtsstreek kiezen.


  Maak melding

 3. Voor Simons slechts een conclusie mogelijk. Parlement ontbinden en verkiezingen organiseren. De President heeft het Volk genegeerd dat is ondenkbaar.


  Maak melding

 4. Als het parlement gepasseerd is en Simons is overtuigd van haar gelijk dan is de overeenkomst met Alcoa
  rechtsongeldig. Ook Alcoa weet dit en dat is dan ook de reden dat zij dit naar buiten brengen.
  Als het parlement nu niets doet dan kunnen zij zich later niet beroepen op het feit dat zij niet op de hoogte waren.
  Alcoa en de onderhandelingscommissie leggen de bal neer bij het parlement. Haast is geboden.
  Er moet officieel protest worden aangetekend. De rechter moet ingrijpen!


  Maak melding

 5. Het volk en Parlement van Suriname worden dus met open ogen genaaid door Surinamers. Hoeveel heeft die klootzak van een Sardjoe hieraan overgehouden. Welke Surinamer heeft op dit moment en onder deze omstandigheden het hart op de juiste plek?


  Maak melding

 6. Ai, mooi beet voor die ma pima klote ndp paria’s. Nog steeds zien die ma pima debiele dwaze idioten niet in dat baas e nai nai deng en volk no mpp. Baas zit voor zichzelf en paarse roversbende. Opa taki, land en volk zijn voorgoed verloren, als deze ma pima ndper’s in 2020 weer oerdom no ka gaan stemmen op deze rovende criminele misdadige religieuze politieke sekte. Net als Jim Jones gaat ddb hen allemaal de armoede en dood in jagen. Ai, oma taki, ndp na wang vervloekte misdadige partij, sa soso takroe sma e go stem tappoe. Soort zoekt soort, ba zoekoe ba vinne, do ka. Didibri e go tjier deng mo mpp dong sam disie. Ndper’ s krijsen, neks no fout, a wiens wi e ka, mi pikien e ka, ai a wiens mi e ooktie dati e ka, ddb na kirimang, neks no fout, a wiens mi moes njang ddb poep en ddb pis, soso lobi a tingi misdadige criminele misleider sa e meki wi ka, soso lobi a nationale dwaze demonen, duivels, drugs, dieven, doden, dieven, delinquenten partij, moro mi srefi. Is paarskuut als baas ons laat lijden en zich blijft verrijken, ai, neks erg, al we moete zand ete, wi pikien en nageslacht, leve ndp, wiens wi dede of kong zieki foe ddb, neks no fout.


  Maak melding

 7. ha ha ha ha.de criminelen hebben weer resultaat geboekt…….

  Parlement buiten schot en het volk onder schot…..

  simons vreet ook mee en speelt alleen maar toneel…..

  moro e kong….nog 5….


  Maak melding

 8. Politiek is en blijft een smerig spel dat uitsluitend gespeeld wordt door degenen die zelf heel veel belang bij hebben om alsmaar rijker te worden of om bepaalde zaken in de doofpot te stoppen.
  Voorbeelden genoeg, niet alleen in Suriname, maar haast over heel de wereld.


  Maak melding

 9. Niks aan de hand. Ook dit beland in de doofpot, en alles gaat gewoon verder alsof er niets aan de hand is….Dat is Suriname. Morgen is iedereen dat vergeten!! Oppositie kan piepen wat ze wilt…..


  Maak melding

 10. Tja wat moet je zeggen?
  Gajadin en Joghi hebben Simons beschuldigd van partij politiek.
  Recentelijk nog met de inbeslag genomen 4 miljoen om Boefdraad en de President of de vieze President verantwoording te komen afleggen heeft tegengehouden.
  Ben benieuwd wat Simons nu zal doen in deze Suralco kwestie..
  Je ziet het en voelt het aankomen.
  Zoals wordt gezegd “tussen de benen gegerepen maar ook nog van achteren genomen. terwijl je iets beweert doet de president en zijn koeli matie Sardjoe wat ze willen”.


  Maak melding

 11. De van moord verdachte drugscrimineel speelde toneel toen hij het parlement voorhield dat hij zich niet kon herinneren een afspraak te hebben met dit college. Dang mi e gi grammang oso zei deze toneelspeler tegen Jenny Simons.

  Het verbaast mij helemaal niets omdat ik weet dat een bedrieger altijd een bedrieger zal blijven.

  Een drugscrimineel ook altijd een drugscrimineel.

  Een vermeende moordenaar zal blijken een Diehard Killer te zijn!

  Suriname zit opgescheept met een rampenplan van een pleesident.


  Maak melding

 12. Als het Volk via zijn vertegenwoordigers gepasseerd zijn door de regering ( voor lul zijn genome) moet het Volk zelf opstaan en zijn zaken doen.


  Maak melding

 13. Simons offer en egi boi op, dus neks o pesa. Ze varen zelfde koers van vernietiging, daar zal niet van worden afgeweken.


  Maak melding

 14. Sranan man/frauw kon suf now. jongeren ooktu. a no jaren 70. en a ten dati ala sma ben go na strati. now den sma prakseri den srefi nomo.
  na her sani kon door a jaren 80 – 90. kiri dictatuur, pot frede na ini suma ati. yari funi pina in 2000 – 2010 pesa unu keba. ma so don 2015 ben sori keba dat’ a no go bun nanga a kondre. ma toku we pot dibri fu bewaak a kondre nanga mogelijkheden fu gro. un wan 5 moro. we syi toh we K now.


  Maak melding

 15. Alcoa poeroe de Presidentiële Onderhandelingscommissie ing beri na doro. Soso lee bakka, Ondertussen blijven de dwaze debiele idiote ma pima ndp paria’s ervan uitgaan dat baas en ma pima roversbende het goed doen en menen met land e volk. Kaka.


  Maak melding

 16. Ik zie een rechtszaak tegen de staat voor het niet nakomen van hun afspraak tegen DNA.
  En de staat aansprakelijk houden voor het niet nakomen van hun afspraak.


  Maak melding

 17. FAILED STATE, in opdracht van de pres en zijn matti’s wordt de
  complete DNA UITGESCHAKELD !!!!!

  Wij kennen geen RACIALE VERDEELDHEID, de CREO-Pres VERNIETIGD
  met behulp van zijn HINDO-handlanger, de Grondrechten van DNA en dus
  ook ONZE DEMOCRATIE !

  ZOON van pres is in HANDEN van de USA, dus worden ALLE RECHTEN die
  Volk en Staat via de BROKOPONDO-overeenkomst toekomen, OM NIET,
  WEGGEGEVEN DOOR de zittende president !

  Misschien krijgt de zware crimineel DINO, in ruil, zes maanden Strafkorting
  van de USA !!

  STOP THE PURPLE SLAVERY IN SRANAN !

  NIEUWE GESCREENDE LEIDERS AANSTELLEN !!!!!


  Maak melding

 18. En de fanatiekelingen maar brullen dat Blok hypocriet is ,steek de hand in eigen boezem.
  Als je echo zo groot is je p….,dan trap je er makkelijk op verdomd pijnljjjk. Als ik ongelijk heb ,dan zie ik een 2e Dubai aan de horizon


  Maak melding

 19. IK MOET HIER HEEL ERG OM LACHEN: MI GADO. WAT EEN GILLER. HIHIHIHIHHIHIHIHI

  Abdoel: Inbeslagname geld lijkt veel op politieke actie
  20 Jul, 12:29
  foto
  Assembleelid Amzad Abdoel, voorzitter vaste commissie Financiën. (Foto: Raoul Lith)

  De geheimhouding van de achter gesloten deuren gehouden vergadering over de geldverzendingen via Nederland, is opgeheven. De informatie die minister Gillmore Hoefdraad van Financiën in comité-generaal heeft gegeven aan De Nationale Assemblee, mag gedeeld worden met het publiek. Assembleelid Amzad Abdoel (NDP) om een reactie gevraagd, zegt aan Starnieuws dat de actie van Nederland vraagtekens oproept. “Het lijkt wel erg veel op een politieke actie die erop gericht is om de economische groei van Suriname die voor dit jaar geprognosticeerd is, te stuiten,” zegt Abdoel.

  “Als ik de minister goed heb gevolgd, ligt het in beslag nemen van de 19, 5 miljoen euro en daarna 4 miljoen door het Nederlandse Openbaar Ministerie niet aan het niet voldoen aan regels van de Financial Action Task Force. Volgens de minister voldoet Suriname aan al die regels. Ook ligt het niet aan de toezichthoudende taak van Centrale Bank van Suriname. Daar vindt ook alles correct plaats,” legt Abdoel uit. De CBvS stuurt al enige jaren geld via Schiphol naar haar correspondentbank in China. Die bank zorgt ervoor dat de verdere transacties plaatsvinden. Alle stukken die nodig zijn om geld te versturen, worden altijd correct door de CBvS ter beschikking gesteld van de douane. Echter is bij het geval van de 19,5 miljoen euro extra informatie opgevraagd. Informatie die volgens de wetgeving van Suriname niet zomaar prijsgegeven kan worden, merkt Abdoel op.

  De inbeslagname van de 4 miljoen euro van Republic Bank is compleet als een verrassing gekomen. Deze bank doet al een tijd zelfstandig haar geldverzendingen en transacties met haar correspondentbank in Londen. De gegevens die nu opgevraagd worden via het Nederlandse Openbaar Ministerie kunnen alleen via het rechtshulpverdrag opgevraagd worden. “Maar het Openbaar Ministerie van Nederland wil alles over iedereen weten. Het OM geeft zelf aan dat er geen verdachten zijn maar wil detailinformatie over eenieder wiens geld daar vastzit. De CBvS heeft geweigerd om daaraan mee te werken. Binnen de perken van wet en recht en wat internationaal gangbaar is, heeft de CBvS alles gedaan en is ook bereid te doen om samen met het Openbaar Ministerie van Nederland de zaak op te lossen,” vat Abdoel informatie die gegeven is door Financiën, samen. Ook de minister indiceert dat het om een politieke actie van Nederland gaat.

  De CBvS heeft ook een heel coöperatieve en proactieve houding getoond tegenover het Openbaar Ministerie van Nederland en alles gedaan om het in beslag genomen geld vrij te krijgen. Echter hebben al die verwoede pogingen van de CBvS geen vruchten afgeworpen. De CBvS is nu samen met het ministerie van Financiën bezig om te kijken wat de vervolgstappen zullen zijn en of deze zaak juridisch op een ander niveau opgelost moet worden. De coöperatieve houding van CBvS zal nog altijd overeind blijven, heeft Hoefdraad uitgelegd.

  “Nadat ik geluisterd heb naar de minister van Financiën, ben ik de mening toegedaan dat indien de CBvS al jaren op een bepaalde manier en onder voorlegging van bepaalde stukken geld heeft gestuurd en nooit problemen heeft gehad, dan moet het OM van Nederland duidelijk aangeven wat niet correct is gedaan is of wat gecorrigeerd dient te worden. Het op een zeer cruciaal moment overgaan tot inbeslagname van het geld verzonden door CBvS door het Openbaar Ministerie, heeft vervelende gevolgen voor een klein land als Suriname. Temeer omdat men geen verdere duidelijkheid wil verschaffen waarom die actie is gepleegd en alles onder de noemer van het fenomeen ‘onderzoek’ stopt,” stelt Abdoel.

  Hij wijst er op dat het Openbaar Ministerie van Nederland geen gebruik maakt van het rechtshulpverdrag wat juridisch correct zou zijn om die informatie op te vragen die nodig is. De CBvS wordt gedwongen om buiten wet en recht informatie te verstrekken. “In dit geval ondersteun ik de manier waarop CBvS in samenwerking met het ministerie van Financiën de zaak verder afhandelt. Wij moeten wel uitkijken naar hoe wij dit probleem in de toekomst voor altijd opgelost krijgen. In elk geval staan we onmachtig tegenover zo een actie en kan er internationaal nergens een klacht worden ingediend. Wij moeten dus zelf ervoor zorgen dat onze belangen in elk geval veiliggesteld worden. Op zich is dat geen makkelijke taak,” verzucht Abdoel.

  WAAAAAAAAAAAAAAAAAIIIIIIIIIII: Ik lig in een deuk. WAAAAAAAAAAAAIIIII


  Maak melding

 20. En dan nog steeds gaan de ogen van de surinamers niet open.Bouta de moordenaar is geen eigenaar van Suriname.Hij moet niks voor ons bepalen!!
  Hijzelf leeft met amnestie.Amnestie is zijn zuurstof.Weg met bouta!!


  Maak melding

 21. Dat het DNA buitenspel staat is de schuld vande oer dome paarse kakkerlakken die massaal op de ndp gestemd hebben en ook de overlopers die met hen samenwerken in een coalitie.

  Als Surinamers echt willen dat de juiste koers voor ontwikkeling, rust, orde, werkgelegenheid, investeerders komen en er welvaart en welzijn komt dan zullen ze in actie moeten komen en ddb en gangsters wegjagen. Een andere mogelijkheid is dat als er algemene verkiezingen komen voor de DNA ze massaal op de huidige politieke oppositie partijen in de DNA en buiten de DNA stemmen.

  Een groot gedeelte van de Surinamers van een bepaalde etniciteit en slepen daar de andere Surinamers in mee slaan een pleefiguur door de zwaarste crimineel, grootste moordenaar, grootste veroordeelde drugscrimineel, enz van Suriname tot twee maal toe tot president van de republiek Suriname te hebben gekozen. Niemand die rationeel is, logisch kan denken, kritisch kan beoordelen in de wereld kan zich dit voorstellen.

  ddb en gangsters en paarse kakkerlakken graatie, oe har a dang! zie hoe door jullie oer dome stemgedrag de vlag van de Surinaamse vlag erbij hangt. Oe No Sjing? zie de heel grote armoede en heel grote ellende, grote criminaliteit, geen werkgelegenheid, winkels die dicht sluiten, geen valuta, ontwaarding, srd, geen medicijnen, lage lonen, stakingen die dreigen uit te breken, enz., Oe No Sjing?

  Recht En Waarheid Maken Vrij

  God Zij Met Ons Suriname/rs


  Maak melding

 22. we moeten niet huilen met krokodillen tranen, dagelijks geven wij suri honderden kg. goud weg gratis aan die Amerikanen Canadezen en daarover lult niemand..

  Blok heeft gelijk..

  wij krijgen die waardeloze s r d voor terug om wat eten te kopen..

  de Amerikanen Canadezen worden met de dag rijker en rijker..

  s l m vliegt dagelijks v.v. s me A’dam met een volle kist maakt verlies, K L M vliegt ook met een volle kist v. v. maar die maakt wel winst..

  hoe komt dat..

  wie maakt zijn/haar bek open..


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.