maandag, juni 17, 2024
HomeFotoNederlandse minister noemt Suriname 'een mislukte staat'

Nederlandse minister noemt Suriname ‘een mislukte staat’

-

Does Travel - naar Suriname

DEN HAAG, 18 juli – Minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok (VVD) noemt Suriname een ‘mislukte staat’ vanwege ‘de etnische opdeling’. Dat blijkt uit filmopnames die in handen zijn van het televisieprogramma Zembla meldt RTL Nieuws.

Blok zei dat vorige week tijdens een bijeenkomst met Nederlanders die werkzaam zijn bij internationale organisaties. Het publiek zou volgens een anonieme bron van het tv-programma ‘geschokt zijn over de opmerkingen van Blok.

Blok zei verder geen enkel multicultureel land te kennen waar mensen vreedzaam met elkaar leven.”Noem mij een voorbeeld, van een multi-etnische of multiculturele samenleving, waar de oorspronkelijke bevolking nog woont. (….) En waar een vreedzaam samenlevingsverband is. Ik ken hem niet” aldus Blok.

UPDATES:
Surinaamse politiek wijst uitlatingen Blok scherp af
Blok betreurt aanstoot na opmerking over Suriname
Voorzichtige excuses van Blok na uitspraken over Suriname

opening
Fernandes Express
Passion in concert

119 REACTIES
 1. 100% mee eens, met dank aan de dwaze debiele idiote ndp paria´s. Allen met heel veel spot kan men deze dwazen van repliek dienen. Duizenden keren herhalen hoe dwaas, debiel en idioot ze zijn zegt ze niets, vanwege hun dwaze, debiele en idiote ddb inzicht. Neks no fout, alles wat baas doet doet bij paarskuut.


  Maak melding
 2. Stef Blok heeft gelijk. In Suriname heerst immers het motto ” je doet alleen maar dingen voor mensen die op jouw lijken”. Jammer dat de stadscreool zich dat niet eigen heeft gemaakt en uiteindelijk achter in de rij komt te staan. Zelfs boslandcreolen weten te bundelen.


  Maak melding
 3. Meneer Mr. Stef Blok heeft helemaal groot gelijk..

  deze ka lijders leren het nooit een zwarte is altijd wereld wijdt een antie blanke geweest en zal ook blijven..


  Maak melding
 4. nergens anders op de wereld zijn deze donker geleurde zwarten gelukkig, hebben een zekere toekomst opgebouwd, altijd afhankelijk geweest van derden.

  kijk maar dagelijks op de Middelandse Zee vallen er tien tallen doden als vluchtelingen, waar naar toe. het zijn de zwarten die hun roets ontvluchten om vervolgens elders in de wereld hun heil te zoeken naar wat..

  ook in suri, alwaar zij duizenden ha. grond bezitten, maar er niks mee doen gaan roven stelen, moorden, oplichten om aan de kost te komen, maar werken ho maar wonen nog steeds in pratie oso , dit zijn huizen door de slaven achter gelaten op de erven van de eigenaren..

  in ons land barst het van de drugs dealers, hasj rokers, hennep rokers , verslaafden, en ga zomaar door..

  dan mag ik een rasist zijn, maar de waarheid mag-moet gezegd worden..

  tegenwoordig mag je niet meer zeggen, dat d d b een moordenaar is drugs veroordeelde is of zijn zoon in Amerika wegens drugs 9 jaren en 3 maanden moet zitten..


  Maak melding
 5. @ Liberty ik weet niet onder welke steen je leeft maar de 2 deling die je daar maakt tussen stad en bosland komt uit de ….. tijd. De benaming is nu Afro-Surinamer.

  Dus deze Stef Blok geeft toe dat Nederland een giga fout heeft begaan door De verschillende bevolkingsgroepen groepen gedwongen en onder valse voorwenselen daar naar toe te halen?
  Blok zei verder geen enkel multicultureel land te kennen waar mensen vreedzaam met elkaar leven. Dus Nl is ook een mislukking. Met Andere woorden hij is de nieuwe Nederlanders liefer kwijt dan rijk.Was er niet iemand in de Europese geschiedenis die aan zuivering deed????


  Maak melding
 6. De etnische opdeling waar Stef blok het over heeft Wie is daar de grondlegger van ??? Verdeel en heers politiek komt uit de Nederlandsche koker. Zelf aan de Noordzee heb je de opdeling. buitenlander, nieuwe Nederlander, allochtoon wie de andere benaming weet mag aanvullen . zelf wijken hebben ze gevuld om de opdeling in stand te houden.


  Maak melding
 7. De meeste mensen zijn niet gelukkig met deze uitspraken, erg lomp.

  Zowel coalitiepartijen als de oppositie willen uitleg van minister Blok over uitspraken die hij gedaan heeft over migratie, vluchtelingen en de multiculturele samenleving. PvdA en PVV hebben schriftelijke vragen gesteld aan hem en aan premier Rutte.

  VVD-Kamerlid Ten Broeke vindt de woorden van zijn partijgenoot lomp. Hij twittert: “Niemand zal beweren dat Suriname een modelstaat is of dat migranten in Oost-Europese landen altijd vriendelijk worden bejegend, maar de minister had deze punten ook kunnen maken met een minder lompe woordkeus.”

  D66-Kamerlid Verhoeven schrijft in een tweet dat hij uitleg verwacht van de minister “over zijn onbegrijpelijke uitspraken en zijn pessimisme over de verdeling van vluchtelingen in Europa en de multiculturele samenleving”. Verhoeven vindt dat het de taak van Blok is om diplomatieke betrekkingen te onderhouden.
  ‘Schadelijk voor Nederland’

  PvdA-Kamerlid Ploumen typeert Bloks uitlatingen als “ongelofelijk onprofessioneel”. Volgens haar schaden ze de positie van Nederland in het buitenland. “Heel veel mensen leven immers gewoon op een prettige manier samen, zonder weg te lopen voor problemen als die zich zouden voordoen. Het zou daarom goed zijn als de minister zijn uitspraken terugneemt. Daarnaast wil ik weten wat dit nu precies betekent, bijvoorbeeld voor het Europese migratiebeleid”, stelt ze.

  Ook SP-Kamerlid Karabulut dringt erop aan dat de minister zijn woorden terugneemt. “Deze reactie past een minister van Buitenlandse Zaken, die verantwoordelijk is voor bevordering van de internationale rechtsorde, niet.”

  PVV-leider Wilders wil van premier Rutte weten waarom het kabinet “een beleid voert dat volstrekt haaks staat op de woorden van minister Blok, door multiculturalisme te koesteren in plaats van te bestrijden”.


  Maak melding
 8. Deze sneeuw aap vergeeet dat Nederland de hoofdoorzaak is van alle ellende in de voormalige kolonies, lekker lullen over Andere landen terwijl je handen vol Bloed en schande zitten.

  Notabene is het volkomen mis gegaan sinds mensen die op hem lijken hun poten hebben gezet op anders mans land en Hun doods en verderf Plunderingen begonnen, Van Idonesie, Afrika tot aan Sutiname en De antillen hebben zij hun Vieze sporen achtergelaten.

  Surinamers zijn beter af dan toen deze Monsters zeggingschap daar hadden en hun piraterij uitvoerden.

  Alleen dwazen zullen het met hem eens zijn.


  Maak melding
 9. True takkie…aan de ene kant heb je wel een beetje gelijk..van de andere kant als dat niet gebeurd was zat je nu in Afrika..zand te happen, bijna dood te gaan van de honger, oorlog te voeren etc..nu heb je de kans er wat van te maken… maar nu alleen maar te bleren en af te geven op anderen..steek je klauwen uit je mouwen en doe er wat aan..ga werken en je land opbouwen..


  Maak melding
 10. True Takkie, het is zeker waar dat Nederland verantwoordelijk is voor het gesleep van allerlei bevolkingsgroepen en zo de Multi-Culti samenleven heeft gecreëerd. Maar laten we niet vergeten dat Suriname alweer 43 jaar (!) onafhankelijk is en zo langzamerhand toch wel op eigen benen moet kunnen staan. Uit bijna alle reacties die hier worden gepost blijkt dat dit laatste nog bepaald niet wil lukken. Daarnaast worden de vooroordelen jegens bepaalde bevolkingsgroepen regelmatig uitvergroot in diverse post’s.


  Maak melding
 11. Nederland: integratiepolitiek mislukt.hsl projekt mislukt, privatisering gezondheidszorg ontspoort, privatisering sociale woningen( woningcorporaties) met de daarbij behorende fraudezaken ( Mollenkamp !),Fyra zaak mislukt, ICT belastingdienst werkt van geen meter, enz.


  Maak melding
 12. Die minister blok heeft gelijk.
  Ons land is financieel, economisch,en sociaal kapot gemaakt door de huidige op papier zogenaamde democratische regering olv Cokeboss Bouterse.
  Gezien de huidige staat waar Suriname zich in verkeerd…is de term MISLUKTE STAAT volledig gerechtvaardigd.
  Suriname is niet meer zoals het ooit was.


  Maak melding
 13. Op basis van religie leeft men gemoedelijk met elkaar.
  Daar is alles mee gezegd.
  Gezien onze kleine bevolking zijn berovingen..moorden.. mishandeling..enz enz.aan de orde van de dag tegenwoordig..in deze zin is de gemoedelijkheid ver te zoeken.


  Maak melding
 14. Deze poepstamper moet zijn gore bek dichthouden .De kolonisator heeft zelf voor verdeling gezorgd . Feit blijft dat men in Su vreedzaam leeft. Deze narcist doet uitspraken die totaal irrelevant zijn en alleen voor nog meer vervreemding zullen zorgen. Strontzak.


  Maak melding
 15. Blok kijk maar naar de beerputwaar wij zelf in zitten in nederland ..communistisch tot en met…democratisch gekozen politieke partijen mogen niet meedoen, geen normen en waarden..roofovervallen, porno,kindermisbruik, kijk maar naar de jodenvervolging en slavernij allemaal nederlandse inmenging, hoogste grootste woord over alle landen..en dan als de barmhartige hulp aan bepaalde landen maar als suriname of de antillen nood hebben en zijn er geen hulpakties grote smoel over Trump..,Bouterse wat moet nederland als er een invasie komt uit de hoek van terroristen of dergelijke dan wel met de staart tussen de poten om hulp vragen .. sabbotage tegen christenen en anderen die in nederland wonen zoveel miljarden dividend belasting kwijtschelden aan shell en buitenlandse vrienden doe maar je mond open tegen Rutte en zijn mannetjes…
  zoveel mensen in Nederland die leven in stille armoede naar de voedselbank en schuldhulpverlening ..Dit is nou echt de beste stuurlui staan aan wal!!!Nederland stopt weer zijn pinokkio lange boterneus in zaken van een ander land!!!
  En mislukte staat..iedereen die de politiek van sur kent weet dat het vroeger al een land was die weinig of nauwelijks hulp van Nederland kreeg…ze waren maar wat blij dat in 1975 ze af waren van suriname de schuld? Aron en den uijl die ondemocratisch als egotrippers over sur.hebben bepaald!!
  Nederland is de hoofdschuldige die zich steeds heeft verscholen achter een stelletje niet slimme surinamers en Bouterse steeds de schuld geeft van deze situatie en daardoor GEEN hulp heeft geboden en alleen maar sabbotage!! laten we bidden dat Suriname niet in handen komt van de Hamas beweging want letop hier zit een addertje onder het gras!!!een slang zoekt omwegen!


  Maak melding
 16. Deze minister heeft in grote lijnen weliswaar gelijk. Maar wat deze minister (van die grote oplichterspartij VVD) vergeet te vertellen hoe dit zo tot stand is gekomen.
  Hebben ze niet hetzelfde geflikt in Indonesie met de Indonesiers vs Molukkers?


  Maak melding
 17. Blok heeft gelijk!dat men in Suriname doof en blind is voor racisme onderling zegt genoeg over de intelligentie van de Surinamer. Wat een dom en lomp volk en nu de blanke de schuld geven is nog lager. Men heeft er zelf een zooitje van gemaaakt. Zijn gewoon een stel losers en genetish mislukt volk.


  Maak melding
 18. Onze minister Stef Blok heeft gelijk. We hadden een prachtige erfenis achtergelaten voor die Sambo’s. Ze waren de rijkste land van Zuid amerika. Echter door hun Afrikaanse mentaliteit hebben ze er 1 grote kolorezooi van gemaakt.


  Maak melding
 19. Deze minister moet maar eens kijken naar wat zijn soortgenoten hebben geflikt in Zuid-Afrika tijdens apartheid. Verdeel en heers is niet iets van nu, het was er allang. Of het nu huidskleur, afkomst, maatschappelijke positie, religie of wat voor andere indeling dan ook is.

  In India zijn het allemaal Indiërs die elkaar discrimineren met hun kastenstelsel, officieel verboden, maar toch bepalen de dorpshoofden en geestelijken daar wat er gebeurt binnen de samenleving.

  Overal is er verdeel en heers tactiek zolang de mens alleen maar het ego blijft strelen. Tegenwoordig is politiek en financieel gewin belangrijker dan een mens zijn welzijn. Daarom neem ik politici en diplomaten niet al te serieus, ze dansen naar de toon van de genen die hun buik vullen en hun opdrachten geven, niets anders. Zelfs een prostituee is niet zo professioneel.


  Maak melding
 20. Leuke aanvulling voor de mensen die de Hollanders gelijk geven: Historicus Piet de Rooij, grondlegger van het Nederlandse geschiedenis onderwijs, ‘Nederlanders zijn altijd bot en lomp geweest’, ‘we oordelen zonder te begrijpen’. U kunt het verder lezen via AD.nl.


  Maak melding
 21. je hoeft niet te vragen wie de mini-ster allemaal gelijk geven .zijn diezelfde.hersenlozen ďie dit keer 4 miljoen kwijt zijn .Laat ze maar vechten daar in holland ..Karma is a bitch


  Maak melding
 22. In Su heeft men er moeite mee als een Hindoestaan President wordt zover loopt Su nog achter….maar men wilt Blok bekritiseren?? Alle omringende landen hebben Su ingehaald wat “eenheid” betreft tot aan Trinidad!!!


  Maak melding
 23. Meneer Stef Blok,

  Denk goed voordat je termen als ‘failed states’ in de mond neemt. Zijn je voorgangers eeuwen terug niet de uitvinders van ‘Verdeel & Heers’?

  Veel ontwikkelingslanden zijn flink op achterstand gezet (0-5 in voetbaltermen) en hebben nog een lange weg te staan. Tot voor kort had Suriname niet eens een fatsoenlijke brug om de rivier over te steken. Laat staan fatsoenlijk staatsinrichting (zonder corrupte leiders en zakenvullers).

  Maar zie ook Indonesie, Zuid-Afrika, Nigeria, India/Pakistan, Singapore (ja Singapore en lees goed: zeer welvarend, maar lang niet voor iedereen!! Rijkdom in Singapore is vaak alleen weggelegd voor expats en zij die een elite-universiteit konden veroorloven. Voor het gewone volk is het moeilijk rondkomen.
  Daarbij hebben de Maleisiers en Chinezen elkaar flink uitgemoord in de jaren 60. Anno nu leven mensen in vrede maar ethnisch zeer gescheiden. Gemengde huwelijken zijn uit den boze en zeer uitzonderlijk. En ga kijken wie daar de straten vegen). Singapore heeft een ethnisch probleem geërfd uit het verleden.

  En dan niet te spreken over ethnische onlusten in Indonesie sinds de onafhankelijkheid tot anno nu.

  Kortom, kijk goed in de spiegel voordat men spreekt over failed states.


  Maak melding
 24. Momenteel kun je, grammaticaal gezien, Suriname beschouwen als een onvoltooid verleden tijd product van Nederland. Waarom schuld van Nederland??? Buiten het feit dat 99% van wat er nu zit door toedoen van Nederland daar gekomen is en heel veel ervan honger en armoede lijdt.

  Als de apen in Blijdorp (dierentuin) zeggen mensen gaan jullie weg we hebben jullie niet meer nodig, we kunnen goed voor onszelf zorgen. Zouden de Nederlanders dat ook doen??? Nee want ze weten dat ze niet zonder de zorg van mensen kunnen en dat ze gaan verhongeren. Als geef je apen 10 miljard euro ze weten echt niet wat ze ermee moeten doen.

  Nederland had de onafhankelijkheid nooit moeten accepteren zo makkelijk. Zeker als je besef dat er na de onafhankelijkheid nog duizenden miljarden dollar aan goud, hout, olie, bauxiet, landbouw etc.etc.etc. is weggegeven aan andere landen en niets ervoor is teruggekomen. Nederland had hiervan kunnen profiteren en gezien de speciale relatie er iets heel goeds en duurzaam voor terug kunnen doen. Dit huwelijk heeft helaas veel te kort stand gehouden.


  Maak melding
 25. Suriname met de huidige bevolkingssamenstelling is een creatie geweest van Nederland. Dat een Nederlandse minister anno 2018 stelt dat het een mislukte staat is kan niet zonder consequenties blijven.
  Nederland is in principe verplicht ondersteuning te geven aan deze ” mislukte staat” opdat de verschillende bevolkingsgroepen met meer respect voor elkaar kunnen samenleven.


  Maak melding
 26. Jullie kiezen zelf een moordenaar als president..Gewoon stoppen met alle samenwerking, die 100 jaar geschiedenis is het niet waard. #kolonievrij #genoegbetaald


  Maak melding
 27. Blok,je bent een vieze vuil NSB,er Dank zei Suriname en andere landen die jullie leeg geroofd hebben zijn je ouders niet verzopen en Dank zei maandag cent vuiler vieze narcist,Hitler had je kankerverwekkende moer moeten verzuipen.fucking doods kop


  Maak melding
 28. De meeste makaken,barbaren ,en wannabee Hollanders hebben niet eens de moeite genomen om het onwetend schijterij van de witte whitewash aap te kezenn anders begrijp ik de commentaren niet of is begrijpend lezen zo moeilijk,vr rest reageer ik niet op een rascist te veel tijd verspilling


  Maak melding
 29. De Surinamers moeten met deze uitspraak van de minister samenbundelen en hem dwingen zijn excuses aan te bieden met alle gevolgen van dien. Dit moet ook in het kader van het slavernij verleden gebracht worden. Hiermee moet er een eind aankomen aan het klakkeloos gebrabbel in het openbaar vooral van een gezagsdrager. Jammer om hier te merken dat er Surinamers hier op dit forum zijn die hun frustraties de vrije loop geven en deze man gelijk geven


  Maak melding
 30. surinaame zal nooit een mislukt land zijn maar onder leiding van de ndp komt het land niet voor uit en is er stil stand of zelfs achter uit gang sur was lang geleden in de zuid amerika een model land en was de andere landen rondom ver voor uit met veel zaken en naar die tijd moeten we terug dat we mee kunnen met de landen om ons heen er zijn kansen voor surinaame en het volk maar er moet een eerlijke verdeling komen voor iedereen en de politiek zal meer bewust voor land en volk moeten werken en niet alleen voor zich zelf of de partij het is mogelijk om surinaame te laten bloeien en groeien tot een rijk sterk land zo lang er geloof en de wil is om samen de krachten te bundelen en niet te kijken naar afkomst of geloof of partij maar er voor te zorgen dat ieder mee zal delen ook de relatie tussen nederland en surinaame wat er ook is geweest er is een band hoe dan ook er zal vroeg of laat gepraat moeten worden zo kan het ook nie hoe het nu is mischien samen als gelijke partners kan er toch iets moois samen uit komen waar men samen iets aan heeft ik hoop maar altijd op en in het goede er is veel om over te praten gado bless surinaame mi lobi


  Maak melding
 31. Suriname is een mislukte staat,maar dat is Nederland ook.Surinamers zijn gastvrij en zeer leuke mensen.Nederlanders zijn jaknikkers die graag uitgebuit willen worden door Rutte en gang.Maakt niet uit op wie je stemt je wordt in alle gaten genaaid door de nederlandse regering


  Maak melding
 32. Eindelijk een minister die de waarheid spreekt. Hij dwingt ons genuanceerd te denken en te luisteren. Hij doelt op het ontbrekende saamhorigheidsgevoel in Suriname. Het staats-idee vooronderstelt een gemeenschappelijke volkenrechtelijke noemer. Waarom rammelt de staat Suriname? Omdat wij geen wetenschappelijk onderzoek doen naar onze eigen aard. Ons nationale wapen is verkeerd; daarin staat dat wij eeuwig trouw zullen blijven aan de Nederlandse Zeeuwen van weleer. Wij zingen een Nederlands kinderliedje als volkslied. Wij zingen “hoe wij hier ook samen kwamen”; NEKS samen kwamen. De indianen zingen dit liedje ook mee vandaar dat zij niet vooruit komen. Mensen uit India zijn ook slaaf gemaakt in Afrika. Gandhi heeft er gewoond en vandaar uit (Zuid-Afrika)gestreden tegen Brits Kolonialisme. James Baldwin leerde mij: “koester Suriname als zwarte (niet blanke) natie. Een van de weinige landen buiten Afrika (behalve India) WAAR ZWARTEN (op het vasteland) ABSOLUTE POLITIEKE MACHT HEBBEN. Dat is de kern van de solidariteit tussen Suriname en India. Laat je niet verdelen in raciale hokjes.” Hiermede begint het staatsbewustzijn. Gênant dat een Nederlandse minister dat moet komen aangeven; evenals een blanke Zuid-Afrikaanse ambassadeur de zwart bewustzijnsbeweging onder Surinamers heeft gestart in Nederland in zijn afscheidsspeech. Ken je geschiedenis. Dit jaar verschijn van mijn hand een boek over deze noodzakelijke historische correcties naar nieuw Surinamer schap. De populairste Spaanse filosoof van deze tijd wees op het bedrog van “multiculturaliteit”( co-existentie) dat we zouden moeten bestrijden alles in de moderne wereld draait om “interculturaliteit” dat is samen leven en van elkaar leren en waardering opbrengen voor het onbekende. Die gewenste synergetische interculturaliteit is totaal afwezig in
  Suriname. Mijn boek: “de VONK” verschijnt in het najaar. Een analyse van de Surinaamse actualiteit.


  Maak melding
 33. Ik ben geboren en getogen in Nederland met hindoestaanse afkomst, maar ik woon liever in die zogenoemde “mislukte staat” van Suriname, dan in die mislukte Nederland waar die Hollanders hun mond alleen kunnen openen.
  Zogenaamde vrijheid, zogenaamde multiculturele samenleving.

  Iedereen leeft hier in groepjes. En iedereen die een allochtoon is en/of buitenlandse afkomst heeft met Nederlandse nationaliteit wordt gezien als allochtoon. Als ik zeg dat ik een Nederlander ben zeggen ze ; nee kijk maar naar je huidskleur.

  Dus meneer Blok, hartelijk bedankt voor je prachtige en geweldige woorden, maar Nederland is zelf mislukt en verdient zelf wat meer aandacht.

  Kijk eerst naar je eigen land en doe daar eerst wat aan, voor je je mening over een ander land uitspreekt.


  Maak melding
 34. @ Boni,

  Wij gedragen ons nog steeds als stads en boslandcreool en wij gedragen ons ook no steeds al slaven. Mooie benamingen als ” Afro-Surinamer doen daar, niks aan af.

  Slavernij is al zoveel jaar voorbij, maar kijk eens naar de verdeeldheid die er nog steeds bestaat tussen stads en boslandcreolen. Heb ik dat ook onder een steen vandaan?

  Daarom gaat wij ook nooit vooruit komen in Suriname. het hokjes denken zit in ons systeem geprogrammeerd. Naar buiten toe dragen wij de naam dat wij een land zijn waar alle bevolkingsgroepen vreedzaam naast elkaar leven. Stef Blok geeft aan dat dit slechts een façade is en ik ben het met hem eens, want onderhuids broeit er veel.


  Maak melding
 35. Hier hebben ze hun mond vol van vreedzaam naast elkaar leven en wonen, nou zie ik iedere dag een ander beeld, en dat geeft niet weer, hetgeen Missikonju beweerd, en sommige andere paarse ratten.


  Maak melding
 36. Als j blok hoort praten valt de vergelijking met barnet Lyon gelijk op ook zo een omstreden figuur die geliefd was onder de makaken,barbaren en de wannabee Hollanders terwijl barnet be priti deng mars wreed,en was dol op hun vrouwen,deze barnet Lyon werd vereerd en geadoreerd,en werd zelf liefkozend koelipapa genoemd,dat zelfde gebeurd nu als j de reakties hier leest,dan vraag hij j zelf af waarom iemand zo neerbuigend kan zijn naar de witte appen toe en zichzelf wegcijferen, ju musu slijm maar disi pesa marki,Luti de poeperd fu abra broki sa e tan ini wan tingi olo heb j een verklaring daarvoor
  LAAT EEN REACTIE ACHTER


  Maak melding
 37. Als ik hoort praten valt de vergelijking met barnet Lyon gelijk op ook zo een omstreden figuur die geliefd was onder de makaken,barbaren en de wannabee Hollanders terwijl barnet be priti deng mars wreed,en was dol op hun vrouwen,deze barnet Lyon werd vereerd en geadoreerd,en werd zelf liefkozend koelipapa genoemd,dat zelfde gebeurd nu als j de reakties hier leest,dan vraag hij j zelf af waarom iemand zo neerbuigend kan zijn naar de witte appen toe en zichzelf wegcijferen, ju musu slijm maar disi pesa marki, mi Dagoebal de poeperd fu abra ndplee sa e tan ini bouta tingi olo heb een verklaring daarvoor
  LAAT EEN REACTIE ACHTER

  Je bent een grootste paarse dwaas op dit forum, ie dong no mpp.


  Maak melding
 38. hij heeft gelijk, al die partijen zijn racistisch en denken ze alleen in hun eigen straatje en achterban
  en dan die moordenaar president waar niemand zaken mee wil doen, verloren land


  Maak melding
 39. Het is geen nieuws meer want Suriname is werkelijk een mislukte staat en onder Bouterse helemaal.Hij heeft het land leeggeroofd van al zijn tegoeden bij de centrale bank van Suriname.Hij heeft zichzelf verrijkt ten kosten van alles.Als Surinamer voel ik het elke dag de armoede waar het land verkeert en er komt geen verbetering.Blok heeft het goed gezien punt uit.Misikaba is een loopjongen van Bouterse dus heeft een andere mening.


  Maak melding
 40. Diplomatieke banden herstellen

  De diplomatieke relatie tussen Nederland en Suriname is er altijd eentje geweest met veel hobbels en kuilen. Na veel politiek gelobby lukte het Den Haag om in 2014 weer een ambassadeur in Paramaribo te krijgen, maar toen die in 2017 vertrok werd zijn opvolger door Paramaribo geweigerd. “Het gebrek aan inzichten bij Nederlandse politici is een teken dat het tijd wordt dat onze landen de diplomatieke banden op het hoogste niveau herstellen”, zegt oppositieleider Santokhi.

  André Misiekaba wil zich niet uitlaten over de invloed die de uitspraken van minister Blok kunnen hebben op een eventuele benoeming van een Nederlandse ambassadeur in Paramaribo. “We zijn allemaal mensen en maken fouten”, zegt de NDP-parlementariër. “Als minister Blok zo groot is dat hij zijn woorden intrekt dan kunnen we weer verder met elkaar.”


  Maak melding
 41. Zie veel positieve reacties m.b.t. minister Blok. Ik verbaas me daarover. Maar er zijn 500.000 – 600.000 Surinamers in Suriname. Zoiets als er in Amsterdam wonen. Dan is het ook moeilijk om een gemeenschappelijk beleid te maken voor een groot land. Mag je 41 jaar onafhankelijk zijn of niet: het is hewoon een grote opgave die je alleen samen aan kunt. Daarom vind ik de uitspraken van Minister Blok dom en ondoordacht en niet des ministers.
  .


  Maak melding
 42. Sranan is helaas een FAILED STATE !!!

  BLOK gebruikt verkeerd ARGUMENT, de ETNISCHE
  verdeeldheid in Sranan. De ETNISCHE verdeeldheid wordt
  steeds weer door POLITIEKE Sranan Leiders misbruikt om
  de macht te behouden.

  ARGUMENTEN die aangeven dat er wel degelijk sprake is van een
  FAILED State zijn oa :

  oo Openlijke Bedreiging PG en Rechters door een zittende president-
  hoofdverdachte van massamoord !

  oo Aannemen van wetten die 100 % strijdig zijn met de Grondwet, en
  die de rechtsgang in Sranan saboteren ! Zie prive-Bouta-amnestiewet.

  oo Financiele politieke toppers die ism de president, in het GEHEIM
  MILJARDEN aan ongedekte SRD-bankbiljetten drukken en dit feit na ruim
  twee jaar aan het volk mededelen. Met de mededeling dat alle staatsgelden zijn
  VERDAMPT ! Gevolg ZWARE DEVALUATIES !!!

  00 MEGA-Corruptie die door de Machthebbers openlijk wordt gedoogd,
  ondanks zeer vele, verontrustende CLAD-rapporten.

  oo Een belangrijke politie-eenheid die wordt opgeheven door de leiding
  van de politie. Zogenaamd in overleg met de PG. Minister jokt openlijk !!!

  oo Niets wordt door de overheid op tijd betaald. De lands-uitgaven overstijgen
  NOG STEEDS en REEDS jaren de binnenkomende inkomsten.

  oo Er wordt voor honderden miljoenen aan geld geleend, terwijl de Sranan-productie
  NOG steeds KRIMPT ! De volksvertegenwoordiging verhoogt het leningen-plafond op
  bevel van de machthebbers, keer op keer !

  oo Een met DESKUNDIGEN bemand Constitutioneel Hof wordt NOG STEEDS niet
  ingesteld door de huidige machthebbers !

  oo De Anti-corruptie-wet wordt om duistere redenen, NOG STEEDS niet afgekondigd !

  THIS IS WHAT IS CALLED A FAILED STATE !!!

  PS : STOP THE PURPLE FAILED STATE !
  FREE SRANAN NOW !!!!!


  Maak melding
 43. Ik wil de minister vragen om de geschiedenis boeken in te duiken in de hoop dat hij ontdekt hoe deze mislukte staat ontstaan is. Door deze gasten zitten we opgescheept met Bouterse en de aanhang van de ndp. Deze minister slaat totaal de plank mis. Geen wonder; hij komt ook uit die racistische nest van de vvd. Voorbeelden zat! Geert wilders, rita verdonk en de voorganger van deze minister.


  Maak melding
 44. de camaras zijn nu de slaven handelaars en mensen bekladen niet alles wat je ziet is waar.dat zijn de nederlanders dat is de vvd


  Maak melding
 45. Suriname leeg geplunderd door jullie heer Stef Blok. Suriname arm achter gelaten en jullie gaven suriname alleen goederen en geen contant geld. Jullie hebben Bouterse daar geplaats en Arron moest weg. Jullie kwamen eerst met het visum plicht. Waren het eerst geen Nederlanders? Waarom krijgen de ouderen minder AOW? Zijn het geen Nederlanders? Al het Goud, bauxiet en kruiden in Nederland en mensen moesten als slaven die kruiden voor jullie planten. Die slaven kregen allemaal blanke familie namen en hoe lost je dat op heer Stef Blok.


  Maak melding
 46. Aan die Zo slimme gast genaamd : Niet alles wat blinkt is Goud!

  Aan je Afrika statement kan ik al zien hoe dom, achterlijk, ongeinformeerd and Bekromoen jou mindset en jaren 60 hersenen Zijn.
  Afrika is alles Wat niet Nederland niet is en Waar ik zou willen zijn.
  Jou Image en beeld van Afrika die in jou gebrainwaste hoofd zit is het Zogenaamde Arme Afrika van de Westerse Media die men jou steeds blijft Inpompenzoals ze al jaren doen via de Tv en Films.
  Als je wat beter research had gedaan zou je weten dat de Afrika allang booming is en Meer miljonairs kent dan Europa, De gemiddelde afrikaan heeft een gelukkiger en beter leven dan die illusie waarin jij dagelijks leeft.
  Daarnaast Eten ze tien keer beter dan jou en ik, zijn Gezonder en fitter en hebben de mooiste en prachtigste Mensen, dieren en landschappen ter wereld.
  Niet zomaar heet het Het moederLand,

  De gierige en plundergrage europeanen hebben natuurlijk hun walgelijke sporwn achtergelaten van vernieling, corruptie en Armoede zoals ze op gans de hele wereld gedaan hebben in naam van hun koningkrijk maar Mama afrika is en blijft nog steeds een paradijs en is weer aan het groeien uit de puinhoop die de eu Vampieren veroorzaakt hebben.

  Ik zit liever daar met zand in me mond te genieten van de zon en het natuur dan om in europa een Zielige politicus zijn bil te kussen.

  Trouwens, hun rennen ook allemaal stiekem naar afrika omdat ze weten waar het echte leven is, waarom denk je dat koning Willem Alexander een paar huizen dar gekocht heeft en grote stukken eigendoms percelen huh..?

  Haha blijf maar denken dat afrika een gt is terwijl ze jou en jou osso met gemak kunnen kopen.

  Have a nice day


  Maak melding
 47. wat de zogenaamde media jullie wijs maken is bullshit… ik als Hindostaan vindt de meeste creolen hypocriet en racistisch. niks mis mee want 80% van de Hindostanen discrimineren ook. samenleven in harmonie met al die berovingen en roofovervallen flikker toch op het is schering en inslag. Hindostanen en chinezen hebben een bloed hekel aan creolen. dat komt door al die overvallen en deze bevolking groep moet kijken of ze gehaat of geliefd willen zijn keuze aan hun….


  Maak melding
 48. Maar deze sufkop van een minister heeft geen lef om die Russen aan te spreken over die MH-17 !!!
  Daar is die wel veel te laf voor ………. lafaard !!!!!! Precies als z’n maatje Geert!!!


  Maak melding
 49. nou ze mogen zeggen wat ze willn maar ik woon liever in su dan in ned…ze zijn gewoon jaloers op su!waarom lul j over su terwijl er in ned discriminatie duidelijk tzien s.elk land met zn dingns..oe no lul su!!!!!!!!!!!!!!


  Maak melding
 50. Minister Blok heeft groot gelijk!!

  hoe vaak lezen we niet op het forum dat de Hindostaan Santokhi geen President mag worden terwijl hij het volgens mij (veel) beter zou doen dan Bouta.
  Hij kan vrij reizen en heeft een goede CV in het buitenland vrienden met kennis van zaken die graag en bedrage leveren. De club van DDB heeft ook kennis maar vooral om hun zakken te vullen

  Aan de andere kant is het nog steeds voor velen not done om net een creool thuis te komen.

  Alarmfase in de gezondheidszorg is de kop in de SU kranten van vandaag wat een toeval
  en de verpleegkunen toebijten dat ze na het behalen van hun diploma alle opgedane kennis vergeten.

  Hoe zo geen fail State.
  23 miljoen Euro ligt bij de douane in Nederland hoe dom kun je zijn?

  beginnen jullie maar weer midicijnen, en andere hulpgoederen in te zamelen voor de Suri’s in Suriname.
  Waarom we het niet redden. Juliaan weet het!1


  Maak melding
 51. Srananmans hebben BLOK niet nodig om de BAKBA-WINKRI-Staat
  te onderkennen ! Iedereen weet wie Sranan FAILLIET hebben gemaakt
  via ILLEGALE GELDDRUKKERIJ, CORRUPTIE en ROOF van Onze Staat !

  IEDERE SRANANMAN weet dat de leiding in handen is van een HARDDRUGS-
  VEROORDEELDE tevens HOOFDVERDACHTE van MASSAMOORD !

  IEDEREEN in SRANAN weet waarom ALLE ZIEKENHUIZEN IN NOOD VERKEREN !

  IEDERE Srananman ziet dat door FALEN van de STAAT en haar CORRUPTE DIENSTEN,
  zelfs GELDZENDINGEN worden geblokkeerd in het buitenland, om STRAFRECHTELIJKE
  REDENEN !

  IEDERE SRANANMAN weet dat UITSPRAKEN van Internationale Organisaties mbt de
  GRONDENRECHTEN van BINNENLANDBEWONERS SLECHT of in het geheel niet worden
  nagekomen door de Machthebbers van Sranan !

  SRANAN kan pas gered worden nadat ALLE CRIMINELEN en CORRUPTE BOEVEN UIT
  HET LANDSBESTUUR en UIT het AMBTENARENAPPARAAT WORDEN VERWIJDERD !

  VRIJ SRANAN NU ! STOP THE NEW PURPLE SLAVERY IN SURINAM !!!

  PS : BOT maakt een enorme blunder en geeft de haters, die Nederland voor alle kwaad
  verantwoordelijk houden, een kans om te schelden.

  Deze meneer MISIEKABA, bijvoorbeeld, was NERGENS te BEKENNEN toen de president
  de PG openlijk BEDREIGDE ! Ook liet meneer het afweten toen een nep-prive-amnestiewet
  werd aangenomen in de DNA, die 100% in STRIJD IS MET DE GRONDWET en met
  INTERNATIONALE VERDRAGEN !
  Ik heb meneer MISIEKABA niet HOREN EISEN dat CORRUPTE POLITICI, ONMIDDELLIJK
  worden VERVOLGD op basis van de zeer duidelijke CLAD-RAPPORTEN, die er al liggen !!!!!


  Maak melding
 52. De makaken,barbaren en de wannabee Hollanders ,hebben helemaal niet begrepen wat de racist bedoeld,en hoe verderfelijk deze uitspraak is,die man geloofd niet in een multiculturele samenleving dus maw hij geloof niet in mulculti Nederland ,dus alle wannabee moeten oprotten en dat was altijd de gedachtengang van de VVD,de domoren vooral van niet westerse komaf u begin nati u borsu want velen met hem, dan bedoel ik de achterban delen deze mening ung boeritjie vooral deng wan di e kakere


  Maak melding
 53. het probleem met veel Surinamers met name uit 1 bevolkingsgroep is dat ze totaal niet tegen de confrontatie kunnen en gelijk beginnen te schreeuwen en er van alles bijhalen zonder ook maar een moment te onderzoeken of er niet op zijn minst een beetje gelijk in deze uitspraak van minister Blok zit, ze horen niet en willen niet horen, omdat hij van een witte hollander komt, feitelijk een triest volk, geen wonder dat het nog steeds mooie Suriname gewoon naar de kloten gaat als het dat al niet is


  Maak melding
 54. Waarom zo boos.

  De staat kan niet eens straatnaam bordjes vervangen, gaten in het wegdek repareren, geen straatverlichting vervangen als de lamp kapot gaat. Ziekenhuizen slaan alarm, de openbare ruimte verzorgen (Op sommige plaatsen groeit het gras kniehoog op en door de stoep.

  GEEN MIDDELEN

  Als je als staat het bovenstaande niet eens kan waarborgen. Dan mag een ander je FAILED noemen ongeacht de context


  Maak melding
 55. Suriname is zondermeer een failed staat. Geen zinnig mens kan dat ontkennen. Net zo min als iemand kan onderkennen dat in de afgelopen jaren de ethnisiche kaart keer op keer wordt uitgespeeld door de regering. Dat de huidige regering is subtiel `verdeel en heersspel` spelen waarbij racisme doelbewust wordt aangewakkerd.
  Ket land is nu al 43 jaar onafhankelijk. Hoe krom dat er nog steeds idioten zijn die overal de schuld bij NL leggen. WHAT THE FUCK DID YOU AND YOUR LEADERS ABOUT IT
  ..
  De opmerking van Santokhi is eveneens in correct. “Failed State” gaat over de bestuurlijke/politiek verhoudingen. En die zijn de laatste jaren onmiskenbaar ethisch gepolitiseerd. Zelfs de opportunistische excuus hindostanen laten zich regelmatig tendentieus en racistisch uit in plaaats van zakenlijk.
  ..
  En voor de goede orde. Ook in NL is men boos op Blok, maar dat is een geheel andere discussie dan dit punt. Dat gaat nml over het xenofobe karakter van de uitspraken.


  Maak melding
 56. Luti tingi bal uit tingi broki san e tan ini wan tingi olo,dat jij niet begrijpt wat blok met zijn Uitspraken bedoeld kan ik mij voorstellen,j hersenen zijn te klein,hij neemt Suriname als voorbeeld maar spreekt vanuit een perspectief,zijn achterban hebben hem wel goed begrepen,dat jij j veilig waant komt door onwetenheid beware of the Dog


  Maak melding
 57. Luti dommi wat blok eigenlijk wil zeggen is dat er geen plaats is voor niet Westerlingen in ned alleen vr het blanke ras,er is geen plaats vr jou,multi culti heeft nergens gewerkt vandaar dat alle buitenlanders moeten opdonderen,vergeet niet dat deze wetenschapper uit het wetenschapbureau het hart van de VVD komt,het is niet zomaar iemand die wat zegt,er is breedvoerig binnen de VVD hierover gedebatteerd


  Maak melding
 58. Ik wou even als Nederlandse jongen (14jaar) zeggen,
  Ik schaam mij heel erg wat er allemaal gebeurd is in de slavernij.
  Maar de generatie van nu is daar natuurlijk niet verantwoordelijk voor maar toch voel ik me altijd aangesproken op deze onderwerp..
  Mijn vriendjes zijn ook Surinaams en kom graag op visite met feestjes enzo ik voel mij nooit beter dan andere culturen iedereen is welkom!


  Maak melding
 59. VERDEEL EN HEERS , VERDEEL EN HEERS, VERDEEL EN HEERS, VERDEEL EN HEERS, VERDEEL EN HEERS
  tja het buitenland is niet gek
  voor de hele wereld staat suriname voor gek met deze dagu moordenaar als president
  alleen maar schade en schande heeft hij gebracht


  Maak melding
 60. Boni: De weggelopen slaven werden Marrons genoemd. Wat niet in onze, door Nederlandse geschiedeniskenners geschreven, boeken staat vermeld is dat je onder immigranten ( een heel mooi woord voor verkapte slavernij) ook vluchtelingen had. En dan praat ik over Chinese, Brits -Indische en Javaanse immigranten vluchtelingen.
  Deze werden geen Marrons, maar deserteurs genoemd. Deze laatsten werden veroordeeld door de ommegaande rechter. Zo werd de vroegere varende rechter genoemd omdat wij geen wegen hadden, maar waterwegen. En deze ommegaande rechter reisde niet met de SMS (Scheepvaart Maatschappij Suriname ) maar met de Koloniale Vaartuigen om op de plantages recht te spreken. Tegenwoordig wordt zo iemand de rijdende rechter genoemd. En we kenden in die tijd ook taakstraffen en die waren niet mis. De deserteurs kregen gemiddeld twee jaren OW. Dat is twee jaren lang openbare werkzaamheden verrichten, zoals terreinen schoonwieden, trenzen, goten en kanalen graven etc. Tegenwoordig krijg je een werkstaf van maximaal 240 uur. Op gegeven moment kregen wij van Nederland Autonomie oftewel zelfbestuur, maar met strenge gescheiden raciale lijnen. Ga de geschiedenis op dit punt na. We hadden politieke partijen op basis van geloof en ras. Dat vonden de Surinamers niks en besloten alles wat een scheiding kon veroorzaken in Suriname overboord te gooien. wij wilden geen verdeel en heerspolitiek. Wij zijn dus niet geworden wat Nederland van ons verlangde : een sektarische samenleving. Kennelijk is de heer Blok teleurgesteld in deze en neemt hij wraak. Tegenwoordig kennen wij diverse vrijheden in Suriname en dat willen wij koesteren.
  De heer blok mg zijn geschiedeniskennis over Suriname gaan opfrissen of opdoen.


  Maak melding
 61. Oom Ludwig van Abra Broki

  JO SELL OUT COON 1STE KLAS,..O M G….Al de coons,reageren direkt,als MASSA aan de noordzee iets zegt over SURINAME,ZELF ALS IE TOEGEEFT DAT IE EEN STOMME UITSPRAAK HEEFT GEDAAN,VERDEDINGEN JULLIE HEM,JULLIE KA OSSOS,REETLIKKERS VAN DE BLANKE MASSA (MEESTER) SHAME ON JOE FUCKING SELL OUT COONS.DEZE lelijke bleekscheet/blokhead is jaloers dat BOUTERSE hun deruit geschopt heeft,liever CHINA ipv KAASKOPPEN,en jullie landveraders OPZOUTEN,..MET PEK & VEREN,..EN EEN TRAP ONDER JULLIE REDIEMOESOE BALLEN.


  Maak melding
 62. @Glen 19 juli 2018 at 01:58
  Ik wou even als Nederlandse jongen (14jaar) zeggen,
  Ik schaam mij heel erg wat er allemaal gebeurd is in de slavernij.
  Maar de generatie van nu is daar natuurlijk niet verantwoordelijk voor maar toch voel ik me altijd aangesproken op deze onderwerp..
  Mijn vriendjes zijn ook Surinaams en kom graag op visite met feestjes enzo ik voel mij nooit beter dan andere culturen iedereen is welkom!

  /////////////////////////////////////////////////////////////////////////////
  GLEN JIJ BENT EEN VERSTANDIGE NEDERLANDSE JONGEN,HIERBOVEN KAN JE LEZEN HOE SOMMIGE SURINAME HATERS OVER HUN LAND SCHRIJVEN,HUN MAKEN SURINAME SLECHT.WEG MET DEZEBULLEBAKKEN.


  Maak melding
 63. NPS (Rusland zegt het volgende:
  Blok moet gaan kijken hoe hij op die uitspraak komt, want dit wat wij in Suriname hebben op het gebied van etnische verdeling is het beleid van Nederland geweest. Vooral als er gekeken wordt naar de slavernij, totdat die is afgeschaft. Toen gingen de Nederlanders over tot het halen van immigranten naar Suriname om het werk op de plantages te doen.
  Wat bedoeld hij met de laatste zin: zou hij trots zijn als de Javanen en de Hindoestanen niet erbij waren gekomen? Wil hij hiermee ook zeggen dat de slaven uit Afrika geen immigranten zijn? Volgens mij zijn alleen de Indianen de oorspronkelijke bewoners van SU.


  Maak melding
 64. Minerva , je vergeet gemakshalve in jouw reactie te vermelden dat Bouterse waar jullie volgens je eigen zeggen, mee opgescheept zitten tot twee maal toe door de surinamers zelf gekozen is, dus hand in eigen boezem steken zou geen kwaad kunnen, jouw reactie is dus eigenlijk net zo dom als die lui de op Bouterse, de hoofdoorzaak van alle ellende in Suriname, en waar velen voor in de broek schijten, maar verder niets aan doen


  Maak melding
 65. Ik blijf het zeggen de blanken willen allemaal voor God spelen.Kijk naar wie de veroorzakers zijn van alle ellende in de wereld.Wie heeft de beste wapens om landen binnen te vallen.Daarom wan BIG UP gi KIM met steun van China en Russland.En die Turk maak ze ook gek want ze weten dat ze niet zonder hem kunnen.Denk aan die amerikanen die daar gelegerd zijn.


  Maak melding
 66. waarom schrikt men
  su is in 50 jaar geen stap verder gekomen maar eerder achteruit is gegaan
  suriname is mislukt door die rioolratten
  als morgen bv nederland of Amerika paspoorten gaan uitdelen is su overmorgen leeg, zo happy is men na 50 jaar schrikbewind van bouterse


  Maak melding
 67. Alles wat Blok zegt is waar. hij heeft de fout gemaakt om dit te koppelen aan ETNICITEIT.
  Dom van hem.
  Failed omdat onderstaande zaken formeel wel bestaan maar in de praktijk buitenspel staan of selectief worden gebruikt wanneer het de regering uitkomt:
  Politiek
  Economisch
  Sociaal
  Parlementair
  Financieel
  Justitieel
  Medisch
  Infrastructuur
  Onderwijs
  Moreel
  etc. etc.
  het enige wat goed gaat is feesten en party.


  Maak melding
 68. En jij STEF BLOK bent een geboren leugenaar met de typische Farizeeërs mentaliteit van de VVD. Jouw voorganger Halbe loog ook alles bij elkaar maar jij, Blok, hebt hem overtroffen. Ouwe kale lelijke valsaard !


  Maak melding
 69. Suriname is op alle fronten mislukt. Zie hun coups, leiders die in het buitenland opgepakt worden of bij verstek worden veroordeeld, corruptie onder ambtenaren, een president die meervoudig moord op zijn geweten heeft etc etc. Het is 1 grote zooitje in het land. Surinamers leven volgens Afrikaanse gewoontes en dat doet ze de das om.

  Welke volk heist een couppleger annex meervoudige moordenaar op de presidentsschild. Alleen de domme apathische Suri’s. In ieder ander land had het volk afgerekend met deze criminele leiders.

  Stef Blok je een HELD ! Je hebt de vinger op de zere plek gelegd. Blijf de problemen benoemen.


  Maak melding
 70. Stef Blok heeft zijn ware gezicht laten zien. Deze man is een grote xenofoob. Zijn mening over de multiculturele samenleving maken duidelijk dat hij niet gelooft in een samenleving waarin diverse culturen naast elkaar kunnen leven. Hoe kan een minister van het kabinet Rutte zulke absurde en kwaadaardige uitspraken doen en dat dit ongestraft blijft.

  Deze minister heeft een zeer pessimistische kijk op de multiculturele samenleving. Hoe Nederlands jij jezelf voelt als buitenlander, toch zullen bepaalde figuren als Stef Blok zijn die jou het gevoel willen opdringen dat je hier niet thuis hoort. Hij zegt ‘ ethnic divisions are genetically determined ‘ . Stef Blok is een ‘ fail ‘ minister. Deze minister kent niet eens zijn eigen Nederlandse geschiedenis. Hij heeft geen idee, of wil het niet hebben, van de gemêleerde maar vreedzame geschiedenis van Nederland (denk aan de verzuiling met de verschillende Godsdienstige en politieke stromingen. Hij is minister van Buitenlandse Zaken en hij snapt niets van Suriname. Stef Blok is de stem van de nieuwe VVD.

  Zijn verwijzing naar Suriname slaat nergens op. Ongeacht de politieke voorkeur die men heeft blijkt dat de regerende NDP de grootste politieke partij van Suriname is. De etnische signatuur overheerst niet in deze partij. De NDP is de grootste politieke partij van het land omdat het een multiculturele partij is. Het is daarom ook goed dat er vanuit diverse politieke partijen kritiek is geleverd op de uitspraken van deze minister.


  Maak melding
 71. Triest maar waar. De allochtone homo en politicus Yer Ramautarsing moest het veld ruimen omdat hij controversiële en racistsiche uitspraken deed over bepaalde migrantengroepen terwijl een blanke politicus en hetro openlijk blijk geeft niet te geloven in een multiculturele samenleving.


  Maak melding
 72. Woorden illustreren het hart en de gedachten. Zuivere woorden raken hart en gedachten .
  Onzuivere en loze woorden tonen onzuiverheid en weerloosheid.


  Maak melding
 73. Stef Blok heeft door zijn uitspraak duidelijk gemaakt dat Nederland zelf behoorlijk heeft gefaald t.a.v. het integratiebeleid c.q. multi etnische samenleving. Ook t.a.v. het vluchtelingenbeleid en het asiel beleid heeft Nederland heel wat vraagstukken niet kunnen en mogelijk zelfs niet willen oplossen. Vandaar dat het 1 grote puinzooi is.
  Het is weer een politicus uit de VVD gelederen die maar wat heeft geroepen, zonder verder na te denken over de gevolgen.
  Niet zolang geleden heb ik bij een ander nieuwsbericht geschreven dat de witte mens het maar nooit afleert. Ze geven eerst heel hard hun ongenuanceerde mening om vervolgens bijtend door het stof excuses aan te bieden.

  Wat Suriname betreft, mogen we eerlijk zijn. Het land is op sterven na dood.
  Het is een fabeltje dat de verschillende etnische groepen vreedzaam naast en met elkaar leven. De dagelijkse roofovervallen zijn daar een goed voorbeeld van.
  Zowel op het forum als hier op deze site, zijn de racistische opmerkingen niet meer te tellen.
  Nederland heeft zeker het grootste aandeel gehad in de etnische samenstelling van Suriname.
  Maar wat Nederland had nagelaten was ervoor te zorgen dat de etnische groepen met elkaar moesten samenwerken. Men ziet tot op heden het resultaat van deze enorme fout.


  Maak melding
 74. Je kan vaak van te voren weten of iets gaat lukken, en dat konden ze weten,
  Je kon van te voren dat het niet ging lukken.
  Het is zoiets als een puber, die moet je begeleiden , anders gaat het fout.
  Ze hadden toch op de achtergrond mee moeten kijken en ingrijpen, zeker bij een staatsgreep.
  Je laat je kind niet in de steek.


  Maak melding
 75. Wanneer is een staat mislukt?
  Er zijn twee mogelijke situaties waarin een staat als ‘mislukt’ kan worden beschouwd:

  A) De staat wordt min of meer permanent van binnenuit bedreigd door gewapende groeperingen zoals krijgsheren, milities en/of terroristen). Met andere woorden: de staat heeft geen monopolie meer op de wettelijke aanwending van geweld. Dat is volgens Max Weber wel een van de voorwaarden om een staat te kunnen zijn.
  B) Het gezag van de staat is (grotendeels) afwezig door het in hoge mate voorkomen van een of meerdere van de volgende factoren: criminaliteit, corruptie, bureaucratie, gebrekkige rechtspraak, zwarte handel of militaire bemoeienis met de politiek.


  Maak melding
 76. Mijn inziens is de uitspraak van de politicus Yer Ramautarsing een realistische uitspraak op grond van wetenschappelijk onderzoek. Ik heb het bekeken en beluisterd en het berust op feiten, dat heeft hij ook gedaan en gezegd. Alleen moet je in Nederland heel voorzichtig zijn als het om bepaalde uitspraken gaat, vooral als het van mensen komt die anders zijn.

  Stef Blok is met deze uitspraak even als ddb ook een pleefiguur.

  Ze zouden beiden de eer aan zich zelf moeten houden.

  Recht En Waarheid Maken Vrij

  God Zij Met Ons Suriname/rs


  Maak melding
 77. Blok moet niet zo stom lullen want Nederland is op een goedkope manier van Suriname afgekomen in de tijd van Joop den Uyl als Minister president want Suriname heeft met de minimale van 1 stem de onafhankelijkheid gekregen van Nederland.Nadat het land 300 jaren heeft leeggeplunderd door Nederland.Ik schrijf dit uit eigen ervaring als Surinamer.


  Maak melding
 78. 100 % mee eens met Blok. Sinds DDB beter bekent als Dwaze Didibri Bouta het land regeert is het vervallen tot een moordenaars en drugsnest. Daarnaast denken Surinamers vaak dat de verschillende etnische groepen vredig met elkaar leven. Fout. We leven niet met elkaar maar naast elkaar met ieder zijn eigen politieke partij lang etnische lijnen georganiseerd. De enkele neger of javaan bij de andere partij telt alleen mee voor de show. Meneer Blok, vele surinamers zijn het met u eens. Alleen zij die de waarheid niet onder ogen willen zien en vooral die constant om excuses en geld voor het slavernij verleden staan te eisen zullen klagen.


  Maak melding
 79. Ludwig van Mulier: oude kennis van mij. Ooit had je andere ideeën en opvattingen als jonge intelligentia van Suriname. Ik heb je altijd als een goede denker gezien, een jongen die zijn verstand gebruikte. Wat is van jou geworden man. Je bent ontspoord. Als ik nu kennis neem van jouw mening rijst bij mij de vraag: Ludwig, wanneer ben je begonnen met snuiven?


  Maak melding
 80. Jongens , vergeet één ding niet. De grootste bevolkingsgroep van Suriname, en waartoe ik behoor, zijn intussen de gemengden en wij zien die multicultisamenleving Suriname niet als mislukt. integendeel: wij zien die samenleving als geslaagd. en een ieder die het aandurft ons te beledigen krijgt met ons te doen.


  Maak melding
 81. Eindelijk weer een minister (mens) die voor zijn eigen echte mening uitkomt;de waarheid wil benoemen.
  Iedereen voelt zich direct weer beledigd, maar volgens mij heet dat toch vrije meningsuiting.
  Oja, hij moest het allemaal weer genuanceerd zeggen.
  Nu daar deze man de waarheid spreekt moet hij zijn woorden terugnemen en excuses maken, jammer.
  Ik zou geen excuses aanbieden, punt.
  Ben wel blij dat hij dit onderwerp weer ter sprake brengt.


  Maak melding
 82. Oma
  Hij moet weten wanneer hij wat zegt. Onderbuikgevoelens brengen politici in problemen.
  Als hij geen minister was en met zijn vrienden in de tuin zat, dan zegt hij maar wat hij wilt, maar hij heeft nu een andere pet op en dan dien je je te gedragen naar je functie

  Of het nu juist is of niet juist dat Suriname een mislukte staat is de minister hoort op te stappen.
  Hij mag best een ander departement leiden, maar buitenlandse zaken nou net niet.
  Ik ben het trouwens met hem eens


  Maak melding
 83. Minister Blok waar is in de wereld is het nu beter? Maken wij als mensen er geen puinhoop van?
  Bent u al eens in Suriname geweest heer Blok, want dan weet u waarover u praat !


  Maak melding
 84. Ik heb de posting van LvM gelezen en ook naast die uitspraak van SB gelegd en ik kan met beiden een heel eind mee gaan. Dit vooral omdat Nederlanders/kolonisten Suriname hebben gemaakt en Surinamers hebben gevormd. Het kolonialisme zit heel diep in de Surinamers, maar ook dat hele systeem van Suriname is een opzet van Nederland het westen geweest en zij bepalen nog hoe alles moet gebeuren in de wereld. De bewustwording in Suriname dat uit etniciteiten bestaat is nog niet zo sterk, eenheid in verscheidenheid of veroordeeld zijn tot elkaar. De groep die het meest verdeeld is, is de creoolse en deze groep heeft het heel moeilijk met zijn/haar identiteit, let op het aantal van hun politieke partijen, creolen, marrons, enz. Mijns inzien zijn de creolen vlees noch vis als het gaat om saamhorigheid, cultuur, zeden, gewoonten, enz. In deze groep alleen al kan er geen sprake zijn van saamhorigheid, laat staan om over bewustwording te spreken, laat staan voor de hele Surinaamse bevolking, welke koers moeten ze op? ja! welke koers moeten ze op? Dat weten ze niet en zie hoe ddb daar handig garen bij spint en overleeft.

  Wat vindt Julien With over de uitspraak van SB?

  Recht En Waarheid Maken Vrij

  God Zij Met Ons Suriname/rs


  Maak melding
 85. Ach: daar heb je ze weer, die VVD-ers. Altijd met hun ‘ stoere’ taal naar andere landen toe(..). Voor de niet-lezers: Hoeveel VVD ministers\ zijn niet afgetreden vanwege liegen en fraude( ..). Als er 1 land in de wereld is waar verschillende etniciteiten vredig naast- en met elkaar leven, dan is het mijn land Suriname. wij schelden wel eens op elkaar; maken elkaar uit voor alles en nog wat, doch wij hebben een veerkracht die wij bijvoorbeeld niet in ons buurland Guyana zien( wie herinnerd zich niet de slacht-en moordpartijen in de zestiger jaren tussen hindoestanen en afro-Guyanezen niet?).
  Suriname kan wel 43 jaar onafhankelijk zijn geworden” en kunnen wij nog niet op onze eigen benen staan(.) zoals door sommigen wordt beweerd: Nederland heeft er 80 !!!! jaartjes overgedaan( hun 80-jarige oorlog). Ach: je hebt van die volksstammen in Nederland die nog steeds denken dat Suriname in Afrika ligt! Zover gaat hun ‘ kennis’ van – en over Suriname.
  Mijn analyse is: Nederland is jaloers op Suriname, omdat deze haar eigen gang gaat en nu zaken doet met grotere-en rijke landen( zonder dat Suriname om hulp komt vragen: bijvoorbeeld de BRICS-landen en Scandinavische landen ). Zij kunnen een moreel voorbeeld nemen van landen als Zweden-Noorwegen-Finland-Denemarken, die deze uitspraken nooit doen. Haar( Nederland) invloed in Suriname is nu te verwaarlozen. Vandaar de FRUSTRATIE UITSPRAKEN van sommige Nederlandse politici. Nu hebben zij hun pijen gericht op Curacao en andere Caribische eilandjes waarover zij hun gal spugen. En voor de Sranan-Langs die het eens zijn met deze meneer Blok het volgende: jullie zijn pathetisch om weer die afgezaagde discussie over Blakamangs etc, ut de kast te halen. Afrika wordt erbij gesleept baya. Wat zijn sommigen van jullie toch mentale slaven gebleven door die witte man naar de mond te praten. In Nederland worden elke dag mensen vermoord- worden hooggeplaatsten voor corruptie veroordeeld( overwegend VVD-ers als Stef Blok);
  Trouwens: en niet Suriname heeft een probleem( Suriname is meer dan de NDP en of Bouterse met zijn maatjes: Suriname zal blijven bestaan lang nadat Bouterse en consorten van het toneel zijn verdwenen). Laten wij SURINAME niet verwarren met Bouterse c.s.
  Wij zitten in een transitie-fase: alles heeft zijn tijd onder de zon: mensen komen en gaan- generaties komen en gaan.
  Ik was plaatselijk nog in Brooklyn-VS: wat een puinzooi hier en daar( om maar te zwijgen over de criminaliteit( welke een wereldwijd probleem is: elk land heeft zijn criminaliteit en zijn corrupte figuren).

  Stef Blok c.s. doen aan populisme: zwakke-immorele figuren die inspelen op de (rechtse-) onderbuikgevoelens.
  Ik nodig hem van harte uit een keertje naar Suriname te komen( moet hij wel niet het verkeerd vliegtuig nemen richting Afrika(……


  Maak melding
 86. Jiyani
  Met de uitspraak ben ik het helaas eens.
  Echter een minister mag zo’n uitspraak nooit doen. Zeker niet als je minister van BZ bent.


  Maak melding
 87. Klaas de Groot en Koos( echte namen?). Jullie zijn een voorbeeld van die oerdomme hollander die aan het analfabetische virus lijden. Dat wij na 43 jaar de schuld nog bij Nederland leggen vinden jullie maar niets/ Wat doen jullie dan elk jaar met 4 en 5 mei? Wat gedenken jullie/ De huidige generatie Duitse jongeren hebben oogkeen deel gehad aan de holocaust. En toch is er een antagonistische houding naar de huidige Duitse generatie.
  Dat wij een moordenaar als president hebben?OK; vroeg of laat komt de afrekening( niemand uitgezonderd). Gewoon pech gehad dan(..).
  Maar is het niet juist Nederland( geweest) die Suharto an Indonesie in het zadel
  heeft geholpen om president Sukarno af te zetten/ wet je hoeveel Indonesiers zijn vermoord door (toen) generaal Suharto? Ja juist: meer dan 600honderd duizend !!!!!. Ga de geschiedenis maar na. Om maar te zwijgen van de steun aan het (toen-) Pinochet regiem in Chili en andere Arabische despoten( o.a. Saoudie-Arabie waar vrouwen worden onderdrukt en tegenstaanders van het regiem verdwijnen; China waar er onderdrukking plaatsvindt van christelijke- en moslimgroeperingen;
  van groepen andersdenkenden; Rusland die mensen die tegen Putin zijn, naar Siberie stuurt en journalisten en opposanten in het buitenland laat vermoorden. Met dit soort regiems doet jullie Regering hartelijk zaken. Jullie zijn veel te laf om deze leiders aan te spreken; bang voor economische repercussies. Waarover hebben jullie het? Trouwens: blijkbaar kennen jullie je eigen land niet zo goed. Hoe zit het met de Friezen- Brabanders- Zeeuwen- Groningers . Het botert ook niet tussen dezen met hun eigen taal-cultuur- vlag .


  Maak melding
 88. Analyse34
  Inderdaad in Nederland worden corrupte mensen bestraft of veroordeeld, heeft men in Suriname geen last van ,in Suriname kan roven plunderen corrupt zijn drugs baton en moorden ,en dan wordt gewoon president van Suriname,en als laatste de gemiddelde Nederlander is blij dat ze van dast prachtige mooie geld verslinden land af zijn .
  En inderdaad Suriname is een 2e Dubai sari tori


  Maak melding
 89. analyse34
  Ook nu weer ben ik het niet met je oneens.
  Ik heb heel veel aan Nederland te danken, maar ook hier gebeuren er dingen waarvan ik denk; wtf
  Het verschil met Suriname is dat het hier snel wordt toegedekt, terwijl het in SU breed wordt uitgemeten.
  Hier wordt zo vaak gedaan alsof Nederland de hemel is en SU de hel.
  Beide landen hebben goede en slechte kanten


  Maak melding
 90. HACO: Ik kan met je meegaan. In Nederland verschijnen zij voor de rechter. Klopt( maar de echte grote vissen niet: maak die fout niet brada). De Secretaris-Generaal van Justitie( pedo-sexueel). In Su volgen wij het nieuws uit Nederland ook.
  Zie mijn posting over de onlangs aangetroffen tassen met kilo’s cocaïne in een kazerne van de Mariniers( vorige week nog). het is nu RADIOSTILTE in Nederland hierover: geen kamervragen! Hoezo dan. Hoe komen deze mariniers aan zoveel coke( ik weet het brada: dit gebeurt al JAREN door de Nederlandse Mariniers: die jongens en hun superieuren moeten toch ook wat bijverdienen?(..). wie controleert het Fregat uit Curacao-aangemeerd in de haven van Den Helder????? OK dan……………………


  Maak melding
 91. Hoe komt die Blok erbij? Suriname is een groot succes, een paradijs en de mensen behandelen elkaar met veel respect. In een discussie schelden ze elkaar ook nooit uit maar tonen diepe waardering voor andermans mening en standpunten. Die Blok toch, dommert.


  Maak melding
 92. Blok heeft wel een punt, maar toch ben ik het niet helemaal eens met hem.
  Suriname is korte tijd bezet geweest door Engeland en Suriname is later, meer dan driehonderd jaar bezet geweest door Nederland. Toen is de multiculturele samenleving al ontstaan. Een multiculturele samenleving heeft kans van slagen als de ene groep de andere groep respecteert en niet met kracht en geweld wilt overheersen.

  Ik zie hier op het forum regelmatig de opmerking voorbijkomen over zwarte Afrikaanse bootvluchtelingen die het werelddeel Afrika via kleine bootjes op zee zouden ontvluchten om naar Europa te varen. Ook die opmerking is niet helemaal juist. Als ik naar de actualiteiten programma’s op tv kijk, zie ik andere beelden.

  Degenen die in bootjes naar Europa vluchten zijn Afrikanen (uit zowel Noord-Afrika als Midden-Afrika), Syriërs, Afghanen. Irakezen en Iraniërs vluchten ook naar Europa. En ook Aziaten uit Thailand, Filippijnen, Vietnam vluchten naar Europa of vragen asiel aan. Dat zijn de beelden die ik op tv zie. Het zijn dus niet alleen mensen uit Afrikaanse landen die in bootjes naar Europa vluchten. Wilt men de beelden op tv niet zien? Of wilt men zijn eigen beeldvorming en vooroordeel in stand houden? Kijk naar de feiten.


  Maak melding
 93. Nederlanders zijn ook geen echte volk. De vrouwen zijn er telkenmale verkracht door invallende vikingen, moddermannen, fransen, spanjaarden, duitsers, hunnen, romeinen en God weet meer wat.

  Alleen waren ze van blanke afkomst, maar hadden wel een andere cultuur. Dus Blok vindt dat meerdere ethniciteiten niet vreedzaam naast elkaar kunnen wonen. Dat houdt in dat hij zegt dat de niet-blanken in Nederland hooguit als werkers (slaven) van de blanken moeten leven en nooit gelijke rechten en plichten mogen krijgen, want dan gaat het volgens Blok flink mis.
  Ok, dit weten we nu dan. Stem je nog steeds VVD?


  Maak melding
 94. Blok heeft toch gelijk of niet?
  Het land is toch naar de klote, negroïde heeft nergens ter wereld ontwikkeling gebracht!!!!! Noem mij een land!!!!!
  Misserkaba wil van Suriname een 2e Dubai, hoe wil hij dat doen?
  Want de mensen die in Dubai wonen en vooral hard werken lijken niet op hem !!!!
  Als hij zegt dat hij van Suriname een 2e Haïti gaat maken dan ben ik het helemaal met hem eens!!!!


  Maak melding
 95. Een land zonder wittmang …gaat altijd naar de klote …wij blaka hebben die hersen niet en de kappasiteit….dusss sranangmang oe dong noh ka …anderss zouden jullie kunnen vluchten naar europa jammer voor jullie …..tang fitie ta oe ka dape !!! Di antilianen lachen jullie uit . Oe dong kaw


  Maak melding
 96. Auw dat doet zeer, hij heeft groot gelijk maar niemand die het wil horen. Ding dong cow ,de Surinamer moet eerst stront eten ,voordat hij zijn garnalen hersens gaat gebruiken. Blijf vooral deze regering steunen, jullie zijn al failliet, SLM gaat niet meer vliegen, de banken hebben geen geld meer, Suriname draait nu nog op leningen overal vandaan, wie gaat dat terugbetalen, Suriname word verkocht aan de hoogste bieder, en jullie willen het nog steeds niet inzien dat het land nog minder dan een stukje stront waard is. ZUcht!!!
  Dubai, keep dreaming, de surinamer heeft niet de mentaliteit om te willen werken, klagen, dat kunnen ze als de beste, maar zelf aanpakken Misselijkkeba vergeet het, zolang ze voor 1 dag hun kostje hebben kruipen ze weer in hun hangmat om uit te rusten tot de volgende maaltijd zich weer aandient..


  Maak melding
 97. @Pico, dit is appels met peren vergelijken. Tuurlijk zijn er ook misstanden overal ter wereld, maar Suriname is een kleine gemeenschap zonder budget en zonder enig reserve, en met een stel idioten die hun eigen waar koesteren, en de rest van het volk kan straks alleen maar stront eten.
  En hoezo kan de rest van de wereld en Nederland jou iets schelen, dit gaat om ons volk ons land en ons welzijn, en een dictator die zich verschuilt achter de vlag, en zijn volgelingen die het land leegroven.


  Maak melding
 98. Mica
  appels en peren. Het gemeenschappelijke is fuit
  Suriname en Nederland Het gemeenschappelijke is dat in beide landen misstanden zijn
  Het verschil of een van de verschillen is hoe kijkt men er tegen aan, jij schrijft wat is de inpact. Ook daar kan je naar kijken. En zo naar nog meer zaken waar je naar zou kunnen kijken
  Ik heb het niet over een eeneiige tweeling

  ” en hoezo…leegroven”
  Dat is nou typisch pico. Het kan mij wel schelen. Ik maak mij daar wel druk om. Misschien moet ik inderdaad meer naar comedy central kijken zoals mij zoon zegt en minder naar actualiteiten programma’s


  Maak melding
 99. Rot op met je Suriname, wij hebben niets met jullie en willen ook niets met jullie te maken hebben. 7000km verderop en alleen maar gejank van jullie zijde.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES