maandag, juni 17, 2024
HomeOnderwerpenNatuur‘Hetze’ ontketend tegen katachtige bosdieren in Suriname

‘Hetze’ ontketend tegen katachtige bosdieren in Suriname

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 18 jul – Het ministerie van Ruimtelijke Ordening Grond & Bosbeheer, RGB, constateert dat er een hetze is ontstaan tegen katachtige bosdieren. De hetze die ook woekert op sociale media volgt op de dood van een tweejarig jongetje in de gemeenschap Poesoegroenoe. Het kind was met zijn moeder op haar landbouwgrond toen het werd aangevallen. De kleine overleed later aan zijn verwondingen. Het ministerie adviseert tegen het voortzetten van de hetze. Het ministerie doet een beroep op de gemeenschap om geen hetze te creëren tegen de katachtigen. “Deze dieren behoren tot het natuurlijk erfgoed van Suriname en dienen ook als zodanig beschermd te worden.”

Katachtigen vallen niet zonder reden aan. “Een aanval ontstaat onder andere wanneer ze in het paringsproces zijn, wanneer hun jongen worden bedreigd of wanneer hun habitat wordt verstoord. De dieren hebben een belangrijke functie en zijn bij wet beschermd. Katachtigen worden internationaal met uitsterven bedreigd en hun populatie neemt sterk af vanwege onder meer verstoring van hun habitat”, stelt RGB.

Jagen op deze diersoorten is bij wet verboden. In een noodsituatie mag zo een dier wel worden gedood. De resten moeten dan zo gauw mogelijk ingeleverd worden bij de autoriteiten. In bosrijke gebieden is voorzichtigheid sowieso geboden. “Bij het betreden van een gebied waar katachtigen kunnen voorkomen, is het raadzaam dat kinderen onder toezicht blijven van volwassenen en men in groepen verblijft”, aldus RGB.

opening
Fernandes Express
Passion in concert

10 REACTIES
 1. A busi nafu libisuma, we leni a busi. Te ye libi dape yu mus da ai alla ten. Den sref’ sab tak den no kan go kiri libi fu soso in na busi.


  Maak melding
 2. Katachtigen vallen niet zonder reden aan. “Een aanval ontstaat onder andere wanneer ze in het paringsproces zijn, wanneer hun jongen worden bedreigd of wanneer hun habitat wordt verstoord. Dus rovende djoeka´s tigri e go njang rrof ooktoe joe pikien.


  Maak melding
 3. Zelfs wurgslangen worden gespaard ongeacht als ze een ander dier hebben aangevallen.
  Suriname kent alleen maar mensen die de katachtigen doden en alle slangen die ze tegenkomenn.

  Over wild life weten ze nagenoeg niets.
  jammer dat dieren zo worden afgeslacht


  Maak melding
 4. Geen wonder die hetze, als veel Surinamers een Poema of Jaquar, nog steeds hardnekkig een tijger blijven noemen, vaak totaal geen benul hebben hoe de natuur in elkaar steekt door desinteresse.


  Maak melding
 5. Dus als een roofmoordenaar een kind dood of de ouder(s), dan moeten we deze roofmmordenaars ook af maken !!.Laten de mensen uit het binnenland dit goed vast knopen in hun oren !!!


  Maak melding
 6. De bosland creolen hadden een “hetze”moeten ontketenen toen velen van hen in de slachting van moiwana 1986 zijn omgekomen. Toen was er geen hetze tegen de huidige regering.


  Maak melding
 7. Vrouw en kind alleen in bos. Man zit met buurvrouw in bed. Busi meti gratis, het bos leeg plunderen en dieren maar honger leiden. Geen belasting betalen en roven kunnen ze heel goed. Brunswijk kan alleen met zijn tollie of toitoi spelen. Brunswijk de overloper plakt nu bij de VHP en Albina nu een puinhoop.


  Maak melding
 8. Ik zou ook een jachtgeweer meenemen als ik naar mijn kostgronden ging. Traditioneel doen de vrouwen het landbouwen bij de Marrons.Zij schouwderen geen geweer en zijn kwetsbaar.
  Het zou goed zijn deze jaguars en poemas te vangen en naar andere onbewoonde gebieden over te brengen zoals ze de ijsberen die te dicht bij de dorpen komen doen.


  Maak melding
 9. Het grote probleem is dat hierbij en bij vele andere zaken de meest grote onzin verspreid kan worden en vele die verantwoordelijk zijn hun verantwoording niet pakken. Mt name de media en figuren als de voorzitster van de DNA schieten ernstig te kort waar zij moeten optreden tegen evidente onzin en leugens zonder enige feitelijke onderbouwing. Zeker in de tijd van de (a)-sociale media is dit belangrijk.

  @Tunggak Een stok of houwer is genoeg om het dier af te schrikken. Al vele eeuwen gaan mensen zonder geweren naar hun grondjes dus waarom zou dit nu op eens nodig zijn?? Lees het artikel.


  Maak melding
 10. In ‘Wij en de Wereld’ was het verhaal van die djoekavrouw die de rivier overstak en door kaaimannen werd aangevallen. Ze redde haar leven door de kip die ze bij zich had te offeren aan de kaaimannen.
  Dus als je in zo’n bos gaat werken, neem dan een (dode) kip mee zodat je die als aas werpt en wegkomt.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES