maandag, mei 27, 2024
HomeOnderwerpenGezondheidFransen maken documentaire over kwasibita uit Suriname

Fransen maken documentaire over kwasibita uit Suriname

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 18 jul – Bitterdokter Labadie Anautan geeft een cameraploeg van de Franse tv-zender Tv 10 Première een kijkje in zijn keuken. De bitterformule, bekend als ‘Laba’, heeft als hoofdbestanddeel kwasibita en wordt op alcohol getrokken. De drank wordt in Suriname geroemd als een middel dat het bloed ‘zuivert’, maar ook als potentie stimulerend en libidoprikkelend.

De Fransen volgen met de documentaire het spoor terug naar de Surinaamse slaaf en medicijnman naar wie de plant is genoemd, Quassie van Timotibo (Guinea (West-Afrika), 1692 – Paramaribo, 12 maart 1787). De tv-zender nam dit initiatief nadat een wetenschappelijk onderzoeksinstituut (IRD) een werkzame molecuul uit de plant heeft geïsoleerd, benoemd en gepatenteerd.

Inheemsen in buurland Frans-Guyana verweten de Parijse autoriteiten van diefstal, misbruik en exploitatie van voorouderlijke kennis. Nu blijkt de kwasibita, althans Quassi Amara (wetenschappelijke naam), uit Suriname te zijn overgenomen. De ploeg heeft in Suriname verschillende toepassingen van de bitterplant vastgelegd en haalt het verhaal rond Kwasi als persoon boven water.

opening
Fernandes Express
Passion in concert

8 REACTIES
 1. Den kan patenteer omen den wani, nooit a sa hab a krakti lek a original. Yu no man kapitaliseer a natuur, a natuur e kapitaliseer yu.


  Maak melding
 2. ” Een Volk dat zijn geschiedenis, cultuur en originaliteit niet kent, is als een Boom zonder Wortels ” Marcus Garvey……..De zogenaamde medicinale Kennis van de Farmaceutische multinationals komt van de Derde Wereldlanden om hunzelf en het Systeem te verrijken……Shalom


  Maak melding
 3. Dit hadt toch een Surinamer moeten doen,maar ik heb de indruk dat wy elkaar geen zuurstof gunnen
  en de buren gaan met onze nowhow geldt verdienen. wy gunnen makaar niet thats the point
  gelukkig zit by Guyanezen en Fransen toch even anders.kwestie van mentaliteit
  mischien kan de ty nog keren hoop ik, want mi srefi na wang Sranang mang


  Maak melding
 4. Dis’ na wan pkin pisi koni nomo. Wiens den onderzoeker wan tan den her’ libi in wan busi, NOITI den sa sab alla koni fu grun wiri. Koni mu prati fu du bun en yu ati mu de fu bun, te yu hor’ en gi yu srefi en yu ati no bun yo las en. Dan a dresi no wroko. Grun wiri na libi, a ne tan in wan laboratorium fu meki poeiri, capsule anga tablet.


  Maak melding
 5. Heer Bombelman de grootste rovers zeerovers komen uit nederland, ze hebben de hele wereld leeg geplunderd
  en de grootste criminelen en dieven wonen in nederland, piet hein was 1 van ze, leer de geschiedenis nogmaals, komt u meer te weten voordat u onzin uit kriaait


  Maak melding
 6. Heeft iemand toevallig de link naar deze documentaire? Ik zou het graag willen zien.

  Alvast dank.


  gemodereerd
 7. Ramadhin helemaal gelijk heb je jammer genoeg willen veel mensen de waarheid niet horen, en de vinger naar de verkeerde wijzen,


  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES