Aanleg diepzeehaven steeds meer bittere noodzaak voor Suriname

15

PARAMARIBO, 18 jul – Het aanleggen van een diepzeehaven mag geen droom meer zijn. Volgens minister Stephen Tsang van Handel & Industrie is het bittere noodzaak. President Desiré Bouterse heeft het er vaker over gehad. De droom was en is eigelijk nog het maken van Suriname tot een regionale vracht- en doorvoerhub. Doorn de hoge kosten komt het er maar niet van. Maar het ziet er zo zoetjes aan naar uit dat er geen andere keus is.

De diepzeehaven zal moeten komen. “Met de beperkte diepgang van de Surinamerivier die geregeld gebaggerd moet worden en de langetermijndoelen van ons land om als handelshub voor de diverse landen in Azië te fungeren, is een diepzeehaven noodzakelijk”, zei Tsang tegenover Radio 10. Maar noodzaak brengt nog geen geld op. De grote uitdaging is minstens honderd en vijftig miljoen dollar ophoesten.

Gedacht wordt aan het aantrekken van investeerders. “Suriname gaat het op dit moment niet aankunnen. Ik kijk naar public private partnership en investeerders van grote mogendheden. De Emiraten komen ook naar hier. Ik wil ze daarin interesseren”, aldus Tsang. Intussen blijft het dringen aan de ingang. De Surinamerivier slibt in hoog tempo dicht. En buurland Guyana overweegt ook de aanleg van een diepzeehaven.


15 REACTIES

 1. Dromen zijn bedrog. Zeg dat niet aan die dwaze debiele idiote paarse ndp paria´s en delinquenten als Dagoebal, Praseri, Revo en Dagoebal. Sinds 2010 dromen ze van gratis ete, drinke en ka bouta huisje. Anno 2018 deng trong begi lila dagoe´s. Opa taki, ai ze dromen om in 2020 weer oerdom ddb bezeten te stemmen op de allergrootste misdadiger sa e mek deng njang, dringi soso paarse schijt en pis vol kommer en kwel. Oma taki, deng dong no mpp.


  Maak melding

 2. “De droom was en is eigenlijk nog het maken van Suriname tot een regionale vracht- en doorvoerhub.”

  “Om als handelshub voor de diverse landen in Azië te fungeren.”

  Heeft men wel een idee welke Aziatische landen hun vracht naar Suriname willen brengen terwijl er daar vrijwel geen afzetmogelijkheden zijn en voor welke regio Suriname dan distributiecentrum zou kunnen worden?

  De Chinezen zijn bezig met een spoorlijn van Chili naar Brazilië voor de export van hun producten naar Zuid-Amerika. Daar is Suriname dus niet voor nodig. Als men vracht vanuit Azië door het Panamakanaal vervoert dan is dat bestemd voor de het oosten van de VS en Mexico, Midden-Amerika en voor het Caribisch gebied. Is Suriname dan de meest logische plaats om het daar af te leveren? Geeft alleen maar extra zeemijlen om te varen.
  Guyana wil ook een diepzee haven aanleggen. Guyana is een veel stabieler land met een grotere bevolking en een groter inkomenspotentieel door de olievoorraden. Zou men dan niet eerder Guyana kiezen dan Suriname als men al voor die regio zou kiezen?
  Op Cuba is men al een stuk verder. De grote container rederij Maersk heeft al een verbinding geopend tussen de EU en Cuba. Cuba wordt het distributiecentrum in het Caribisch gebied! Er is geen behoefte aan Suriname.

  Wanneer breekt eindelijk eens het besef door van de ware positie van Suriname in deze wereld en wanneer stopt men eens met dromen over luchtkastelen die nooit gebouwd zullen worden en past men de ambities aan op de realiteit?
  Suriname is als iemand die er van droomt ingenieur te worden en daarom niet wil leren timmerman te worden. Uiteindelijk blijkt die droom te hoog gegrepen en eindigt men als straatveger.


  Maak melding

 3. Over het uitbaggeren van de SU rivier. Minister tsang zeg they gaat $us 145 miljoen kosten. Vsb zeg het gaat us 35 miljoen kosten. Waarom hey verschil van 115 miljoen. Zeker nemen gaan Hun zakken vullen voor 2020. In een klap tsang wort multi miljoenair. Wat een stelletje dieven hebben wij in de regering


  Maak melding

 4. In 2010 stonden de investeerders in rijen voor de deur volgens de megalomane dorpsidioot BOUTERSE. Sindsdien zijn alle populistische projecten van deze gevaarlijke gek volkomen mislukt. Als investeerders eenmaal ontdekken met wat voor een corrupte, criminele, onbetrouwbare bende ze te maken hebben, haken ze massaal af.


  Maak melding

 5. hoe dan ook er is behoefte aan een zeehaven. alle besluit schynt hier op het laatste moment of telaat
  genomen teworden. HEREN regeren is voorui zien welke behoefe er zal .nog bedank voor deze gelegenheid


  Maak melding

 6. Even een topic
  Ik heb vandaag in de branding gevolgd waarbij Telgt (gespreksleider) en Cidric van Samson en Lens (NDP jongeren) in gesprek zijn geweest over de topic “corruptie”.

  Ik moet wel zeggen dat ik Cedric van Samson een oprechte en integere spreker vind die niet om de hete strontbrei heen draaide.
  Maar die Lens vind ik zo dom ouwehoeren en steeds de zijlijn opzocht zonder dat hij daadwerkelijk een positieve bijdrage leverde over zaken waarbij de corruptievelingen duidelijk zijn genoemd en met bewijzen. Deze Lens loopt te brallen over “wij beginnen bij de jongeren. de oudere (die de grotere corruptelingen zijn) deze ouderen die laten wij zo want zij hebben hun eigen verantwoordelijkheid”.
  Ja deze Lens lijkt me een geboren misleider die de woorden van zijn baas goed vertolkt


  Maak melding

 7. Doe als Curaçao, daar liggen de passagiers schepen voor de kust te wachten om af te meren. Aanboord 4000 toeristen, die allemaal geld willen uitgeven. Zorg dat Waterkant, of eigenlijk heel Paramaribo er schoon en netjes uitziet. Zorg voor een gastvrij onthaal. En zie, de dollars komen binnen stromen. De kost gaat voor de baat. Win win voor Succes, voor de inwoners en voor de bezoekers.
  Zomaar een suggestie.
  Vr gr Wessel Slagter Purmerend Nederland.


  Maak melding

 8. Ik heb meerdere keren jullie prachtige land bezocht. In mijn optiek een land met veel potentie. Maar ook een land dat mank loopt. Benut die potentie, zet het op de wereldkaart. Maak er zakelijkheid een succes verhaal van. Bagger die rivier uit en zorg dat die schepen aan kunnen leggen. Zo’n mooi land, zoveel potentie, en zo weinig animo om deze zaken aan te pakken.


  Maak melding

 9. Minister Tsang heeft twee dagen geleden in de media bevestigd dat het uitbaggeren van de rivier noodzakelijk is. Volgens de minister zal het de staat minimaal US- dollar 145 miljoen kosten, terwijl de VSB de kosten begroot heeft op US- dollar 30 miljoen. Waarmee is TSANG bezig met NYANG maken. Waarom 150 miljoen terwijl met 30 miljoen kan. STOF TO NADENKEN !


  Maak melding

 10. Ik hoop dat weereens lekker positieve praktische tot doel vooruitgang van en voor SURINAME(met hoofdletters).van b.v.mensen als Wessel Slagter.
  Ik wil indeze de heren oom ludwig van abra broki en pierdiep willen adviseren een rol te zoeken bij de muppet show als het duo laba laba.

  Dit was Lucien Drenthe


  Maak melding

 11. Wat (mogelijk) gaat gebeuren is dat onze Chinese vrienden het werk zullen doen en dan alleenrecht eisen om de haven te exploiteren. Een echte Chinatown is toch niet zo gek, laten ze dan direct gaan voor de grootste van Zuid Amerika, krijgen we toch nog een boost voor toerisme.


  Maak melding

 12. Wordt dus de derde keer een loze verkiezing belofte.
  Suriname rivier 30 milj
  Coppename rivier 30 milj
  Nickerie rivier 20 milj
  Tsjan tjoekoe 70 miljoen!!!!!!!!

  totaal begroot 150 miljoen


  Maak melding

 13. Het idee van een diepzeehaven is niet nieuw sterker nog het is heel oud. Wat mij verbaasd is dat de regeerders vrijwel nooit melding maken van het feit de huidige “kennelijk gebrekkige Dr. Jues Sedney-haven” tijdens het directeurschap van de drs. Devares zeker 2 x de prijs van beste haven van het Caribisch gebied heeft ontvangen. Waarom niet de mogelijkheden van de huidige haven verbeteren? En dat niet alleen fysiek. Men zou bijvoorbeeld de afhandeling van goederenstromen nog meet kunnen professionaliseren en maatregelen nemen die corruptie zoveel mogelijk uitbannen. Fysiek zou het uitbaggeren van de Surinamerivier een goede zaak zijn. Het verbeteren van de bereikbaarheid van de haven over land is ook een must. In Suriname lijken onze regeerders geen problemen te hebben met de spelling van het begrip ruimtelijke ordening. Maar een planmatige toepassing? Ho maar.
  Naar mijn stellige overtuiging kan een land prima worden opgebouwd zonder alleen spectaculaire infrastructurele werken te willen realiseren. Ik herinner mij die 6-baans highway die van oost naar west zou worden gebouwd en tevens als zeewering zou dienen. De spoorlijn naar Brazilië, de sneltram van Poelepantje naar Onverwacht, “Fly-overs”. Allemaal mooie wenselijkheden. Maar waarom richten we ons nu niet primair en voornamelijk op het verbeteren c.q. goed laten functioneren van bestaande zaken. Die mooie dromen zijn niet slecht en ik geloof best dat het er een keer van zal komen. Als men vroeger van Paramaribo naar Moengo reisde ging het alleen per rivierboot. Nu rijden we probleemloos naar Albina.
  Zaken en omstandigheden (moeten!!) veranderen. Maar houd de realiteit aub in het oog en neem de kiezer niet in de maling. Houd op met het beloven van goudenbergen, dat maakt de politiek en politici alleen maar ongeloofwaardig(er) Ik zou tot slot de Surinaamse leiders willen adviseren om zich te laten informeren over het echec van de Amsterdamse Ceres containerhaven begin jaren 2000.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.