Ex-werknemer bauxietbedrijf Suralco: Suriname slaat veel te laat alarm

10
DA’91: Surinames onderhandelaar met Alcoa moet weg
Archieffoto: Alcoa is al sinds 1916 in Suriname actief, aanvankelijk onder de naam Surinaamse Bauxiet Maatschappij

PARAMARIBO, 17 jul – Surinamers trekken veel te laat aan de bel als het gaat om de gevaren op en rond de aluinaardefabriek te Paranam. Dit zegt Parmin Singotiko, een voormalige werknemer van bauxietproducent Suralco. Hij werd in de jaren negentig op staande voet ontslagen. Sigotiko had vakbondsleider Fred Derby informatie doorgespeeld over levens- en milieubedreigende activiteiten. Volgens de klokkenluider is er nog steeds niets veranderd. Dat er in en buiten het parlement ophef wordt gemaakt, is een beetje een open deur intrappen.

Discussie over wel of geen gevaren, is in principe een gepasseerd station. Het is gevaarlijk op Paranam. “Nu stelt het parlement vragen over de ontmanteling. Waar was het parlement toen de aluminiumsmelter werd gesloten? De ‘pot room’ (smelter, red.) waar veel Surinamers van zijn doodgegaan? Hoe vaak wordt er onderzocht hoe een ex-Suralconiër dood gaat? Natuurlijk zal men praten over een hartinfarct, als je hart stopt”, zegt Singotiko tegenover Dagblad Suriname.

De ellende is dus veel groter dan in Suriname kan worden bevat. Door de jaren heen zijn grote hoeveelheden chemisch afval gewoon begraven. “Men praat over onderhandelingen. Men praat niet over hoe het staat met al het chemische afval. Men praat niet over de tikkende tijdbom. Dat baart mij zorgen. Wanneer in de toekomst Suriname ook te maken krijgt met aardbevingen en zware regenval, wat gebeurt er dan met het afval dat is begraven?”, aldus Singotiko.


10 REACTIES

 1. Moni, moni, moni. Libi suma lobi moni. Te a ten doro tak den mus pai, dan a lati keba. So meni suma e pai anga libi fu den pikin fu meki moro moni, na so dik ati son libi suma de. Te njan anga dringi no de moro, dan de sa njang makandra.


  Maak melding

 2. Een arme man die wijs is krijgt nooit gehoor. Maar wel voor een rijke dwaas, zoals ddb en criminele roversbende. Maar nog dwazer zijn de dibiele idiote ndp paria’ s.


  Maak melding

 3. Men moet nu alvast surgold en iamgold duidelijk afspraak maken om niet voor de tweede kee met zelfde probleem komen zitten multinationale denk alleen maar geld wat achterblij is niet voormijn na mijn de zon vloed


  Maak melding

 4. dat Suralco en Bilinton gift in de grondt hebben gestopt is al 45jr bekend maar is altydt door corutie weg gededekt,en de mannen die daar werkten waren broodt winners niet echt geleerden slechts enkele met kennis
  nu doet zo een persoon zyn vermoeden in openbaar en dan zeg men dat het te laat is
  de overheidt sinds het bestaan van suralco en bilinton nooit onderzoek gedaan naar dit soort vermoeden
  terwyl men zeker weet dat het wel zo is, waar rook is er vuur


  Maak melding

 5. Dididbri heeft sinds 1980 ontelbare mensen tot debiele dwaze paarse idioten gevormd. Geen wonder dat het gros der ndper ’s dwazen, debiele idiote delinquenten zijn geworden, net als zijn zoon en stiefzoon.


  Maak melding

 6. Het zogenaamde onderhandelingsteam onder leiding van Sardjoe heeft alleen oog voor de waterkrachtcentrale. Dat is een money making machine. Ze strooien zand in de ogen van de domme Surinamers door te stellen dat de maandelijkse kosten van de dam wel 1 miljoen usd is maar vergeten te melden dat de opbrengst 20 miljoen is. Dus blijft er 19 miljoen per maand over voor de hele diepe zakken van enkele toch al veel te rijke criminelen. De rest wat suralco doet zal ze werkelijk worst wezen die afwikkeling zou ten goede aan het land komen dus niet interessant om je daar druk om te maken.
  De groots bezongen revolutie in Suriname is nog niet ten einde. Mensen sta op en begin zelf te denken en daarna te handelen


  Maak melding

 7. Milieu
  Als er geen stringente milieu maatregelen worden nageleefd volgens strenge normeringen dan zal het dweilen worden met de kraan open. Dat betekent dat het milieu blijvend zal worden vervuild. De Overheid en de Regering moeten hun hoofd niet in het zand steken en de slimme ontvangers willen zijn om miljoenen in ontvangst te nemen voor een blijvende vervuiling van het milieu. Om vervuilde grond met tonnen aan vervuilde vergif op te ruimen duurt wel honderd en meer jaren. Om de grond te reinigen dient in deze moderne tijd waarin wij leven de nodige maatregelen worden getroffen. Er mag geenszins daarover licht worden gedacht. Vervuilde milieu grond gebied behoort afgedekt te worden met speciale HDPE folie of PEHD folie. Buitenlandse bedrijven hebben een breed assortiment aan hoogwaardige scherp geprijsde HDPE folie. Misschien is het mogelijk voor Surinaamse bedrijven, gezien de olie voorraad het proces van de HDPE folie na te bootsen voor eigen gebruik. HDPE folie is de meest toegepaste folie voor het afdichten van vuilstortdepots, baggerdepots, bezinkingsbassins en waterreservoirs. Ervaren ingenieurs kunnen adviseren over de toe te passen folie. Wat niet vergeten moet worden is dat de vervuiling de drinkwatervoorzieningen reservoirs kan bereiken, wat gevolgen zal hebben voor de volksgezondheid. Hoe die reservoirs lopen is meestal onbekend. Verversen van water in de reservoirs duurt jaren afhankelijk van de omvang van het reservoir. Geheimzinnig doen over wat wordt opgeruimd en hoe de bescherming van het milieu zal geschieden daar kan de overheid en de regering liever open over zijn. Meestal is er meer kennis buiten hoe bescherming en maatregelen kunnen worden genomen dan de handvol deskundigen op de departementen en de regering.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.