maandag, december 4, 2023
HomeNieuws uit Suriname‘Spanningen Surinaams onderwijs door gebrek aan openheid’

‘Spanningen Surinaams onderwijs door gebrek aan openheid’

-

Does Travel & Cadushi Tours

PARAMARIBO, 15 jul – De toenemende conflicthaarden in het onderwijs komen door gebrek aan openheid. Dit stelt parlementariër Carl Breeveld (DOE). De spanningen rond de hervormingen in het hoger onderwijs zijn een uitstekend voorbeeld. Zonder overleg met belanghebbende groepen worden besluiten doorgedrukt. Een werkgroep blijkt al zes jaar bezig te zijn met de voorbereiding. Zeker de leerkrachten en docenten, maar ook hun vakbonden, hebben nog nooit gehoord van de werkgroep.

Toch is onlangs aangekondigd dat de hervorming binnen een jaar voltooid zal zijn. Lerarenopleiding I.O.L. zal dan opgaan in de Anton de Kom Universiteit van Suriname. “Dat het IOL opgeheven zal worden, is op een blauwe maandag ongegeneerd door de keel van de studenten en docenten doorgedrukt”, zegt Breeveld tegenover Dagblad Suriname. Geen weldenkend mens die daar genoegen mee kan nemen.

Geen wonder dan ook dat de sociale bom nu dreigt te barsten. “Er moet sprake zijn van transparantie, zaken moeten helder en open gecommuniceerd worden, zonder dat zich een waas van mysterie gaat vormen rond dit veranderingsproces”, aldus Breeveld. De achterkamertjespolitiek waar de regeerders zich van bedienen is op zich al erg genoeg. Nu wordt ook nog lichtzinnig omgegaan met de carrière van burgers.

opening
Fernandes Express
Caribbean Christmas Party

17 REACTIES
 1. Niets in Suriname is transparant, als op regeringsniveau al flink gesjoemeld word, wat moet er dan nog terecht komen van dit land. We hadden het onder de slavernij nog beter, toen was er tenminste structuur en die is nu ver te zoeken.


  Maak melding

 2. Het parlement (DNA) moet de laan uitgestuurd worden.
  DNA heeft geen invloed meer op de regering.
  In 2020 moet de president en de ministers rechtstreeks gekozen worden.


  Maak melding

 3. Laat de school kinderen niet het kindt van de rekening worden? AUB onderwys is heel belangryk voor onze kinderen,de leiders van morgen. laat staken niet jullie pressi midel wezen


  Maak melding

 4. Het is en blijft een rare gedachten gang van Ferrier, dat zij pas is komen kijken, dus niet weet hoe zij zaken moet aanpakken. Samenwerking, overleg met werkgroepen, netwerken en kennis delen, van landelijke ontwikkelingen in het onderwijs, daar heeft deze vrouw Ferrier geen kaas van gegeten. Zij veroorzaakt onrust. Zij had juist beter moeten weten met haar achtergrond als kinderpsycholoog.
  Trek de hak schoenen niet aan, wanneer ze jouw niet passen, want je gaat je nek breken.Een ding is duidelijk dat veranderingen een impact hebben op de hele organisatie in het onderwijs. Het is goed het onderwijs op een hoger niveau te tillen bv HBO-niveau etc. Daar is goed overleg voor nodig en samenwerking. Heb je de juiste kader voor nodig.


  Maak melding

 5. Logisch met een ex dictator als president dankzij de ma pima ndp paria’s en allen die hand- en spandiensten verlenen aan deze misdadiger, zoals de ministers< Stef Anus Mejye, Andre Misjie KA Dubai. Opa taki, ndper's oe mpp.


  Maak melding

 6. DNA heeft geen invloed op ddb en gangsters omdat domme paarse kakkerlakken in luchtkastelen geloven, ( 18.000 woningen, diepzeehaven, snelwegen met flyovers naar Brazilie en USA, EU en China,, Cassavemeelfabriek, voedselschuur van de wereld, treinverbinding naar Brazilie, Tweede Dubai, enz.

  Als deze domme kakkerlakken hadden geluisterd naar anderen zouden ze goed zijn geinformeerd en op de huidige oppositie hebben gestemd, waardoor de vlag van Suriname in top zou staan, de democratische rechtsstaat goed tot zijn recht zou komen, Internationale Verdragen, mensenrechten, welvaart en welzijn, respect, normen en waarden, veiligheid, orde, vertrouwen, alles eerlijk samen verdelen, de criminaliteit goed onder controle zou zijn, criminelen in de gevangenis worden opgesloten als ze een vonnis van de rechtbank/krijgsraad hadden gekregen, internationale investeerders in de rij zouden staan om in de republiek Suriname te investeren, Suriname/res een goede voorbeeld zou zijn voor de wereld.

  ddb en gangsters horen 3 x LL van de rechtbank/krijgsraad te krijgen horen in de gevangenis te worden opgesloten. Hierdoor zal Suriname en de Surinamers de juiste koers weer op gaan. ddb en gangsters zijn bezig met hun enige eigen belangen en niet met de algemeen belangen/uitdagingen van de republiek Suriname en de Surinamers (inter)nationaal.

  Recht En Waarheid Maken Vrij

  God Zij Met Ons Suriname/rs


  Maak melding

 7. @Boeboe bit Sjorie,

  deze mevrouw gaf bij haar aanstelling aan dat ze de nieuwe “Iron Lady”, daarmee
  geef je aan dat je niet gaat overleggen en luisteren naar andere partijen, dus
  was dit te verwachten.


  Maak melding

 8. Suriname heeft al genoeg spanning, laten de mensen nou eens om de tafel zitten en praten. Elkaar tegen werken is het land alleen maar brengen naar de ondergang. Laten mensen ook eens samenwerken aan ontwikkeling en vooruitgang voor een ieder, en niet alleen maar een kleine groep. Alles komt telkens neer op elkaar in hokjes delen en die groep is dit en die groep is weer dat.
  Sranan de fu unu alla malla, a no de fu wan groep nomo. Efu yu lobi yu nageslacht yu sa wan libi bun gi den te yu no de moro, yu no sa wan libi den anga bruya anga werede.


  Maak melding

 9. @Vliegende Hollander
  Het is erg jammer dat zij zich zo opstelt. We zullen zien waar het schip strandt.Zij moet niet denken dat zij alleen een ruggengraat heeft. Ze is zelf niet instaat om de tafel te gaan zitten en praten tot de mensen die al jaren voor de klassen staan. En dat noemt zich Iron Lady??? Laten wij het houden op “zwakke lady”


  Maak melding

 10. Laten we eens eerlijk naar dit vraagstuk kijken. De vakbonden en de leerkrachten kunnen qua kennis en inzichten het (hoger) onderwijs in Suriname niet naar een hoger niveau tillen. Dit vraagstuk moet men overlaten aan de politiek en ambtenaren.


  Maak melding

 11. ‘Spanningen Surinaams onderwijs door gebrek aan openheid’
  Wie de baas en wie de knecht?
  Is het een plicht of is het een fatsoen?
  de vakcentrales in dit land zijn lelijk verwent, alleen in dit land gebeuren er van die vreemde dingen. De werknemers willen voor de werkgevers bepalen ligt de verantwoordelijkheid bij de minister of bij een toevallige vakbondsleider?

  Zonder overleg met belanghebbende groepen worden besluiten doorgedrukt.
  Dit stelt (Dominee) parlementariër Carl Breeveld.
  Een dominee dat bezig is met vuur te spelen.
  De tijd van de Polanen en Breeveld is een gepasseerde station.
  God is van de familie Polanen en Breeveld moe geworden.
  Waar is Borger leeft hij nog?


  Maak melding

 12. Hoe heeft de werkgroep zes jaar lang kunnen bestaan zonder de opinie van de bonden en individuele leraren te vragen? De onderwijs commissie van de DNA ook niet gevraagd om info?
  De hervormingen gelanceerd terwijl onderwijs geen geld heeft Zo de carrierers van hard werkende leraren vergooien. Way voor mensen ziten in het cabinet van de president?


  Maak melding

 13. @Boeboe bit Sjorie
  ONZE Iron Lady heeft niet alleen een behoorlijke ruggengraat, maar ook een sterke rug.
  Hoe denk je dat zij het zover geschopt heeft.


  Maak melding

 14. Het gros der blijven zitters zijn ndp jongeren. Ze kiezen liever voor een misdadig beroep. Veel ndper´s zijn zakkenrollers, klaplopers, kruimeldieven en vandalen. Ze zijn en blijven paarsdom als Parbo, praserie en Dagoebal revo.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES