zondag, juni 23, 2024
HomeOnderwerpenMaatschappij‘Suriname moet het debat over abortus eindelijk durven aangaan’

‘Suriname moet het debat over abortus eindelijk durven aangaan’

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 13 jul – Het is de hoogste tijd dat het debat over abortus openbaar wordt gevoerd. Dit zegt parlementariër en arts Dew Sharman (VHP). Het steeds maar vermijden van het publieke debat, is niets anders dan de kop in het zand steken. Nu al kan gezegd worden dat er behoefte is aan een Abortuswet. Maar abortus is nog steeds een uiterst gevoelig onderwerp. En dat terwijl onder tieners het aantal zwangerschappen veel hoger ligt dan het aantal bevallingen.

Ruim vijf procent van alle zwangere tieners verlaat de school ook vroegtijdig. Dat moet toch wel wat zeggen. “We hebben in het land vrijdenkers en conservatieven. Maar we zullen de maatschappelijke werkelijkheid onder ogen moeten zien en op rationele basis naar zaken moeten kijken. Het wordt tijd dat we ook zo een gevoelig onderwerp recht toe-recht-aan bespreken”, zegt Sharman tegenover Dagblad Suriname.

Wanneer het echt zover is, valt moeilijk te voorspellen. Aan het vermijden kleven vooral religieuze en culturele bezwaren. “Toch zullen we op enig moment met alle maatschappelijke en religieuze organisaties in gesprek moeten om dit onderwerp bespreekbaar te maken, waarbij we de samenleving informeren over de pro’s en contra’s van het hebben van een abortuswet”, aldus Sharman.

opening
Fernandes Express
Passion in concert

24 REACTIES
 1. Een amnestie debat heeft ons niet kunnen helpen integendeel het heeft vele nadelen voor ons met zich meegebracht.De crimineel is nog steeds lijder met amnestie.
  Wetten en regels gelden niet in Suriname.militaire orders en decreten worden ons opgelegd zoals alleen gebeurd in een dictatuur staat en we geven zwijgzaam gehoor aan de decreten.Niet dat het ons blij maakt hoor..alleen we durven niet op te komen voor onze rechten.
  De kerk is God niet.Zij hebben niks te bepalen.
  Roep geen boze geesten op hoor Sharman.Ga over iets nuttigs debateren.


  Maak melding
 2. Niet het debat over abortus moet men aangaan.

  Suriname moet het debat aangaan over de tienerzwangerschappen, hoe te voorkomen en het debat over Soa etc.

  Kortom meer werk maken van preventie ofwel mensen vertellen op welke wijze ze een ongewenste zwangerschap kunnen voorkomen en meer posten openen om jonge mannen en jonge vrouwen betere service te verlenen,
  Denk hierbij aan een structureel voorlichtingsprogramma, verstrekken van voorbehoedsmiddelen.

  Het ondergaan van een abortus heeft vele negatieve gevolgen van degene die dit ondergaat.


  Maak melding
 3. Precies zoals @Sam voorstelt.Preventie van tienerzwangerschap moet aangepakt worden.geef condooms weg en gratis.Leg de gevaren uit voor het hebben van meer dan 1 partner.Leg uit hoe je ongewenste zwangerschap kan vermijden.Gebruik voorbehoedsmiddelen.
  Ga de kerken en of andere religie niet erbij betrekken.Zij moeten gescheiden gehouden worden van politiek.Zij moeten het evangelie prediken en niet het politiek.


  Maak melding
 4. Echte mannen heb je niet onder de meeste Creolen. Ze kunnen hun kinderen en vrouwen niet verzorgen. Zie piepjonge fruitverkopers in Surinaamse straten en ze hebben geen vaders. Als die mannen oud worden en dan huilen ze met Caiman tranen en gaan ze bedelen.


  Maak melding
 5. Een abortion wetgeving zal tegenstand hebben van de Catholic kerk. De Christ-like kerken zijn ook tegen zie het recht tot Leven bewegimg in de VS.
  Katholieke landen als Argentine, Spanje, Portugal en Italie hebben wel een abortion wetgeving.
  In Su heb je de understanding dat de creolen de grootste group moet blijven.Zo geen abortion.


  Maak melding
 6. Zo kort voor de verkiezingen zou zo’n polariserende abortie wetsontwerp worden geblokkeerd door de ndp. Verder zou het de slechte economich situatie verdoezelen.


  Maak melding
 7. Wordt er ook aandacht besteed aan het voorkomen van ongewenste zwangerschappen? Onder bepaalde culturen ligt er een zwaar taboe op seks voor het huwelijk. Het verstrekken van voorbehoedsmiddelen aan jonge meisjes is daar onbespreekbaar, maar de natuur laat zich niet onderdrukken. In de tienerjaren is de drang naar de andere sekse en het libido het sterkst en juist dan mag het niet.
  Verder zal voor veel jongeren de aanschaf van bijvoorbeeld condooms duur zijn of schaamt men zich. Ook denkt men er niet aan als de remmen los gaan. Misschien moet men eens denken aan het gratis verstrekken van condooms. De meeste jongens zullen toch niet op hun zestiende vader willen worden, net zo min als de meisjes op die leeftijd moeder willen worden.

  Hoe zit het met de voorlichting op de scholen? Daar moet al heel vroeg mee worden begonnen, maar sommige ouders uit die bepaalde culturen willen daar niets van weten. Men is bang dat hun kinderen “op ideeën” worden gebracht.


  Maak melding
 8. Zelf ben ik tegen abortus. Maar als blijkt dat het ongeboren kind zodanig lichamelijk en/of geestelijk gehandicapt zal zijn of de a.s. moeder verkeert in levensgevaar, dan ben ik wel voor abortus.

  Tienerzwangerschappen komen over heel de wereld voor. Seksuele voorlichting is dus heel erg belangrijk.
  Zelfs volwassen vrouwen raken zwanger terwijl ze dat niet willen, dus laat staan tieners, die nog lang niet zijn voorbereid.
  Het is in de eerste plaats de taak van de ouders om seksuele voorlichting thuis te geven. De eigen thuis omgeving hoort wel veilig, vertrouwd en beschermend te zijn. Maar ik heb het idee dat in Suriname nog steeds taboe heerst over het geven van seksuele voorlichting aan de kinderen, terwijl de ouders er wel stevig op los seksen.
  Kinderen hebben grote ogen en oren. Ze zien en horen alles. Ze kunnen ook nog nadenken en vragen zich dan af wat de ouders aan het doen zijn. Dus speel open kaart. Er zijn ook boeken die men als leidraad kan gebruiken. Dus ouders bak een cake, zet een grote pot thee, zorg dat dat er geen gespannen sfeer in huis is en maak een begin.

  Mijn hindustaanse ouders hebben zowel hun zonen als hun dochters die voorlichting wel gegeven.
  Soms was het vooral voor ons, de kinderen, wat ongemakkelijk. Maar al met al zijn we samen met onze ouders eruit gekomen. We hadden wel veel vragen, vooral de meisjes.
  Mijn moeder had voor de jongens een boek gekocht met de ‘jongens dingen’ en voor de meisjes met de ‘meisjes dingen’. Dat heeft ook geholpen.

  Ouders seksuele voorlichting hoort ook bij de opvoeding.


  Maak melding
 9. Jiyani
  Vrouwen/moeders praten makkelijker met hun kroost over dit soort zaken dan vaders.
  Ik heb mijn zoon (die nu 18 is) hier dan ook niets over verteld.
  Ik probeer hem wel vaak over te halen om naar zijn moeder te gaan of te bellen , maar dit gebeurt niet.
  Ik heb geen idee wat er is gebeurd.
  Over seks met hem praten kan ik niet hoor.
  Ik ben het met je eens wat in de eerste alinea van je posting staat.


  Maak melding
 10. Mensen, abortus gaat uiteindelijk niet alleen om tieners. Het gaat ook om ongeboren kinderen met ernstige afwijkingen waar de ouders niet voor zouden kunnen zorgen, zelfs ongeboren kinderen met afwijkingen die dusdanig zijn dat ze weten dat de baby in de buik of vlak na de geboorte zal overlijden. Of wanneer er sprake is van een situatie waarin het voldragen van de zwangerschap dodelijk kan zijn voor de moeder. Er zijn tal van medische redenen, abortus gaat niet alleen om ongewenste zwangerschap!


  Maak melding
 11. wat er momenteel in boven suriname gebeurt is een ramp en niemandt praat erover ,het zyn nog kinderen
  en het zyn volwassen mannen die helemaal niet nadenken wat zo,n kindt over 9maanden met een pasgeboren kindje moet want dan is hy alweer vertrokken.op naar de volgende.
  er moet by wet geregeld worden dat elke vader betaald voor de opvoeding van een kindt die hy verwekt heeft
  en dit moet wel heel gauw gebeuren,want het is schrynend wat nu gebeurt en wat sommige mannen doen


  Maak melding
 12. TEKORTZICHTIG EN ONDOORDACHT.
  Er moet een abortus wet komen, om de artsen te beschermen tegen hun illegale praktijken. Dit wil Dew Sharman (VHP) ons zeggen maar doet het op een zeer voorzichtige manier.


  Maak melding
 13. PARAMARIBO – De Nationale Assemblee heeft donderdag met 29 stemmen beslist dat Suriname partij wordt bij het uitleveringsverdrag ‘Serving Criminal Sentences Abroad’. Dit verdrag is in 1993 door de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) aangenomen. Suriname is het 22ste land dat toetreedt tot het 25 jaar oude verdrag. Enkele jaren terug tekende Suriname een soortgelijk Europees verdrag maar is daar tot nu toe geen partij van. 

  Het OAS-verdrag stelt veroordeelden in staat om met een verzoek van hun land van geboorte of van het land waarin zij veroordeeld zijn, of op eigen verzoek hun straf in het land van herkomst uit te zitten. De parlementaire commissie die de behandeling van het wetsontwerp heeft voorbereid ziet geen noemenswaardige conflicterende aspecten in het verdrag. Toch bleek er enige bezorgdheid over hoe Suriname er uitvoering aan zal moeten geven.

  Een voorbehoud gaat over de volledige jurisdictie bij maatregelen die onmiddellijk genomen moeten worden, aangezien in Suriname het Romaans-Germaanse recht van toepassing is. Het tweede voorbehoud is dat Surinaamse staatsburgers niet worden uitgeleverd aan een ander land. De bezorgdheid komt door de voorwaarden en procedures. Ook geld was een zorgpunt. Zowel het land waar de persoon is veroordeeld als dat waar betrokkene naar toe wordt gestuurd verplicht zich bij te dragen in de kosten van de overdracht.

   Vandaag

  COL

  Dat hebben ze weer mooi voor elkaar gekregen. Dan kan zoonlief voor 2020 in Su zijn om de vader op te volgen.DINO DINO VRIJ. SU GAAT EEN BLOEIENDE PERIODE TEGEMOET. WAT EEN DNA ZEG,VOEREN ALLEEN IN OPDRACHT VAN HUN BAAS ORDERS UIT.


  Maak melding
 14. Je weet nooit wat voor ziel je aborteert. Misschien wel een Mahatma. De grote geleerde Ashtavakra kwam met 8 zware misvormingen op de wereld, maar z’n kennis – te vinden in z’n geschrift de Ashtavakra Samhita (Gita) – is uniek in de wereld.


  Maak melding
 15. Abortus is gewoon moord. Bij de ontvangtenis is er al sprake van een ziel. Wee alle artsen die dit bemoedigen en uitvoeren.


  Maak melding
 16. @ B. Waqqoof, @ Oom Ludwig: Zielen bestaan niet. Baby’s komen geheel leeg ter wereld. Gedurende het opgroeien wordt de persoonlijkheid ontwikkeld. U zou eens wat moeten lezen over hoe de hersenen werken en hoe informatie opgenomen wordt en vastgelegd in het brein.
  Er zou een toekomstig genie verloren kunnen gaan bij een abortus maar er zijn al meer dan 7.000.000.000 mensen en de kans is net zo groot dat er een nieuwe Bouterse wordt geboren, om maar bij Suriname te blijven, of een geestelijk of lichamelijk gehandicapt kind. Bij de geboorte heeft een meisje honderden eitjes in zich die tot een mens kunnen uitgroeien. Elke menstruatie is dus al een soort abortus waarbij een potentiële ziel verloren gaat.
  Het is ook twijfelachtig of een paar onnozele tieners of zwakbegaafden een genie zullen verwekken, de kans is groter dat er nieuwe onnozele tieners of zwakbegaafden bij komen.

  @ Jiyani: Het zou mooi zijn als alle ouders hun kinderen voorlichten over de feiten van het leven, maar in de praktijk gebeurt dat niet altijd. Enerzijds omdat ze daar moeite mee hebben, anderzijds omdat ze daar cultureel bepaalde of religieus geïnspireerde ideeën over hebben. Daarom is het beter dat een neutrale instantie zonder emotionele beperkingen, zoals de school, dat doet. Gewoon de feiten, de moraal is voor de ouders.

  @ Pico: Maak je gen zorgen over je zoon, hij weet alles al. Intelligente ouders krijgen vaak ook intelligente kinderen, dus ik vermoed dat hij op het juiste moment de juiste dingen zal doen. Wel jammer dat het niet tot een vader-zoon gesprek is gekomen, hopelijk wel over andere zaken.


  Maak melding
 17. Hans van den Broek 14 juli 2018 at 09:10
  @ B. Waqqoof, @ Oom Ludwig: Zielen bestaan niet.
  Voor u deze psalm.

  Psalmen 139:1-24

  De goddelijke alwetendheid
  Een psalm van David, voor den opperzangmeester. Heere! Gij doorgrondt en kent mij.
  Gij weet mijn zitten en mijn opstaan; Gij verstaat van verre mijn gedachten.
  Gij omringt mijn gaan en mijn liggen; en Gij zijt al mijn wegen gewend.
  Als er nog geen woord op mijn tong is, zie, Heere! Gij weet het alles.
  Gij bezet mij van achteren en van voren, en Gij zet Uw hand op mij.
  De kennis is mij te wonderbaar, zij is hoog, ik kan er niet bij.
  Waar zou ik heengaan voor Uw Geest en waar zou ik heenvlieden voor Uw aangezicht?
  Zo ik opvoer ten hemel, Gij zijt daar; of bedde ik mij in de hel, zie, Gij zijt daar.
  Nam ik vleugelen des dageraads, woonde ik aan het uiterste der zee;
  Ook daar zou Uw hand mij geleiden, en Uw rechterhand zou mij houden.
  Indien ik zeide: De duisternis zal mij immers bedekken; dan is de nacht een licht om mij.
  Ook verduistert de duisternis voor U niet; maar de nacht licht als de dag; de duisternis is als het licht.
  Want Gij bezit mijn nieren; Gij hebt mij in mijner moeders buik bedekt.
  Ik loof U, omdat ik op een heel vreselijke wijze wonderbaarlijk gemaakt ben; wonderlijk zijn Uw werken! ook weet het mijn ziel zeer wel.
  Mijn gebeente was voor U niet verholen, als ik in het verborgene gemaakt ben, en als een borduursel gewrocht ben, in de nederste delen der aarde.
  Uw ogen hebben mijn ongevormden klomp gezien; en al deze dingen waren in Uw boek geschreven, de dagen als zij geformeerd zouden worden, toen nog geen van die was.
  Daarom, hoe kostelijk zijn mij, o God, Uw gedachten! hoe machtig veel zijn haar sommen!
  Zoude ik ze tellen? Harer is meer, dan des zands; word ik wakker, zo ben ik nog bij U.
  O God! dat Gij den goddeloze ombracht! en gij, mannen des bloeds, wijkt van mij!
  Die van U schandelijk spreken, en Uw vijanden ijdellijk verheffen.
  Zou ik niet haten, Heere! die U haten? en verdriet hebben in degenen, die tegen U opstaan?
  Ik haat hen met volkomen haat, tot vijanden zijn zij mij.
  Doorgrond mij, o God! en ken mijn hart; beproef mij, en ken mijn gedachten.
  En zie, of bij mij een schadelijke weg zij; en leid mij op den eeuwigen weg.


  Maak melding
 18. @ Oom Ludwig: God bestaat ook niet. Alles is illusie. Het is ook niet God die de afbeelding boven het artikel gemaakt heeft maar de echo scanner van Philips. Niet God heeft de mens geschapen maar de mens heeft God geschapen.


  Maak melding
 19. Hans van den Broek 14 juli 2018 at 11:02
  @ Oom Ludwig: God bestaat ook niet. Alles is illusie.

  Dan bent u in principe ook een vlees geworden illusie.


  Maak melding
 20. @ Hans
  Bedank voor je bemoedigende woorden.
  Jawel hoor we praten over veel.
  Hij mag 20 juli een week met matties naar Lorett.
  Maar over sex .
  No daar kan ik niet over praten.

  Ik ben het trouwens totaal niet met.je eens over het bestaan of niet bestaan van God.
  Maar ja , ik ben heel gelovig en leef naar het woord vzn God


  Maak melding
 21. Su is achtergebleven op NL. Het is strafbaar om abortus te doen in Su. Maar het wordt gedoogd. Zo de arts wil legaal handelen als bij een abortus uitvoert. De wet moet dan abortus toestaan. Dat is moeilijke nou in Su.
  Abortus in een schone en sterile kliniek is een veilige media che ingreep.
  Veel gevaaar voor het Leven van de vrouw is de Wilde Handel in abortus en medicijnen die abortus doen intreden. Parbode had een verslag gemaakt over de gevaren voor de vrouw. Een wetgeving is nodig in Su.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES