zondag, april 14, 2024
HomeOnderwerpenNatuur‘Per 1 januari verbod op plastic zakjes bij winkels in Suriname’

‘Per 1 januari verbod op plastic zakjes bij winkels in Suriname’

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 12 jul – De Stichting Support Recycling Suriname (SuReSur) heeft De Nationale Assemblee van Suriname verzocht om een wet te maken die het gebruik van plastic zakjes bij winkels verbiedt. Per jaar worden er volgens de organisatie meer dan 200 miljoen zakken gebruikt in Suriname. SuReSur streeft ernaar om ingaande 1 januari 2019 plastic zakken uit te bannen bij supermarkten en winkelcentra.

“Die plastic zakjes van de supermarkten, die hele dunne zakjes daarop willen we een verbod hebben” aldus dhr. Ramdjan van de stichting tegen Starnieuws. Naast het geld dat het winkeliers gaat besparen, is het ook beter voor het milieu als de zakjes niet meer worden gebruikt.

Ook de foam bakjes moeten uiteindelijk van de markt, zegt Ramdjan. Volgens hem is de SuReSur goed bezig met het bevorderen van het bewustzijn onder de samenleving hoe om te gaan met het milieu. En dit is een belangrijke stap.

opening
Fernandes Express
BODO Party

19 REACTIES
 1. Eindelijk een regeling dat heel vroeg van te voren wordt aangekondigd. Bevolking kan zich dan goed op voor bereiden. Meestal wordt een regeling een week voor ingang aangekondigd.


  Maak melding
 2. Goed initiatief, er zou ook statiegeld betaald moeten worden voor frisdrankflessen.
  Als je boodschappen doet in Su worden jou spullen nog net niet afzonderlijk in plastiekzakken gedaan, echt absurd.


  Maak melding
 3. Allemaal leuk en wel, maar zolang de SOFT drinks fabrikanten hun Petflessen laten circuleren, zal dat weinig uitmaken.
  Toen men bezig was met wetgeving of statiegeld voor de petflessen weigerde o.a. Fernandes hieraan mee te werken, dus plastic zakken verbannen is goed, maar er zijn nog tal van plastic cups, rietjes, bestek, borden etc.

  Er zijn zat alternatieven, zoals bamboe, daarvan worden ook rietjes, bestek en borden gemaakt.

  Er gebeurt veels te veel op het gebied van milieuvervuiling in Suriname, de mensen beseffen nog niet wat voor effecten dat allemaal zal hebben. Denk maar aan al de multinationals die goud mijnen en andere activiteiten erop nahouden. De effecten van Suralco zijn niet eens onderzocht, velen zijn ziek geworden van al die giftige stoffen en gassen. De Amerikanen gaan weg en hebben voor bijna 100 jaar geprofiteerd van dit land. Zij worden rijker, en wij zitten met een vernielde natuur.

  Wanneer de natuur haar antwoord zal geven, dan moeten de mensen zich afvragen of ze met al het geld dat ze hebben haar kunnen betalen….


  Maak melding
 4. @NietAllesDatBlinktIsGoud
  Softdrinks fabrikanten hebben in de top goeie vrienden.
  Ze betalen ook heel veel geld aan politieke partijen om verkiezingen te promoten ( bevolking te manipuleren).
  Er nooit never een wet dat statiegeld inning gaat verplichten.


  Maak melding
 5. @Wan pipel
  De mensen denken dat ze met hun politieke connecties en kapitaal als onaantastbare goden kunnen wanen.
  De natuur maakt geen onderscheid tussen koning of onderdaan, president of minister, rijk of arm, jong of oud, ouder of kind. Wie de wetten van de natuur overtreed wordt altijd zwaar afgestraft, zelfs de nakomelingen.
  Wij hebben de natuur nodig, wij zijn hier de gasten, de natuur heeft de mens helemaal niet nodig.

  Een oud Cree tribe gezegde:
  Only when the last tree has died and the last river has been poisoned and the last fish has been caught will we realise we cannot eat MONEY.


  Maak melding
 6. Condooms zijn toch van plastic of moeten de mannen een ijzerenpijp dragen?
  Ruimen jullie eerst de petflessen van de rivieren. Krabben huilen iedere dag en kunnen niet meer paren als vroeger. Bijna alles is nu van plastic, een goede oplossing is plastic afval gewoon smelten, in blokken en verkopen.


  Maak melding
 7. Zouden ze in Nederland ook moeten doen. Snel verbieden, al dat plastic.
  Er zijn hele handige tasjes in de verkoop die je minimaal kunt opvouwen om nee te nemen en steeds weer te gebruiken…


  Maak melding
 8. Bewustwording is natuurlijk van toepassing. Er zijn Surinamers die een gemakkelijke weg zoeken zowel bij de vrouwen als mannen. Als je met een gemiddelde vrouw in de auto rijdt, gooit ze haar flesje gewoon op straat. Ik heb het tot tweemaal toe aangezien voordat ik echt tekeer ging tegen de vrouw. Ik heb zelfs vuilniszakjes in mijn auto geplaatst. Het is geen probleem van vandaag.


  Maak melding
 9. Oude gewoontes is moeilijk af te leren. Wat ik gek vinddat surinamers zo nonchalant zijn geworden. Je moest met de printa of javaanse bezem erf schoonvegen tot de buitenerf. Hopelijk stoppen ze ermee en begrijpen ze wel hoeveel leed ze daarmee besparen aan moeder Natuur.


  Maak melding
 10. gewoon terug naar de jute tas of Papieren tas als in de zestiger jaren, Dit land kent momenteel teveel problemen, een terugval is nu al onvermeidelijk ,dan maar een goed nieuwe begin en wijs geen schuldige aan wij allen zijn daar schuldig aan


  Maak melding
 11. NietAllesDatBlinktIsGoud

  deze regering heeft schijt aan het milieu, het kapitaal maaktuit wat er in Suriname gebeurd , je zal er mee moeten leven ,kijk maar naar de omliggende landen Venezuela, Haïti, en nog meer landen in de caricom.
  eerste zich zelf verrijken en dan volk laten pinaren.

  stem voor nog 5 ,maar niet klagen hoor .

  schreeuwen als een tandeloze tijger helpt niet meer


  Maak melding
 12. @haco
  Te den dede den sa tya den gudu in den grebi. Nooit mie sjie gron tap gudu go baka wan dede kisi. Den Egyptenaar ben proberi, maar toch graf rover broko den grebi en tek den gudu. Al die rijkdommen die ze nemen gaan gepaard met vervloeking.

  De natuur kijkt niet naar wie je bent of waar je vandaan komt, eenmaal de wetten overtreden en je houdt op te bestaan


  Maak melding
 13. Met de paarse mentaliteit zal er niets of weinig veranderen. Net zoals didibri en co. land en volk paars verarmen en verontreinigen door hun vele misdaden en lak hebben aan wet en recht, zo ook het gros der ma pima ndper’ s, ze lappen alles aan hun Dilalja slippers. Stem niet in 2010, stem niet in 2015, stem niet in 2020, neks no fout, we gaa wee voo vijf. Gooi geen zakken, borden, bekers, lepels, vorken en messen gemaakt van plastiek op straat. Sa oom Ludje wang kong leg uit bakka djeng, neks no fout.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES