Erfgoed Suriname: Paramaribo nu lijkt op Amsterdam 62 jaar geleden

11
Erfgoed Suriname: Paramaribo nu lijkt op Amsterdam 62 jaar geleden

AMSTERDAM, 11 jul – In juli en augustus zijn er vier lezingen in de Amstelkerk over Suriname. Deze gaan over Stadsherstel in Suriname, het slavernijverleden, de modernistische architectuur en het verdwijnen van de houten volkswoning in Paramaribo. Tijdens de eerste lezing kwam naar voren dat Paramaribo nu lijkt op Amsterdam 62 jaar geleden (FOTO). De problemen met vervallen erfgoed waar Suriname nu voor staat lijken erg op de problemen waar Amsterdam zo’n zestig jaar geleden voor stond. Dat was ook een van de redenen dat Stadsherstel Amsterdam gevraagd werd om mee te helpen een Stadsherstelorganisatie op te richten in Suriname.

Tussen Amsterdam en Paramaribo bestaan al eeuwen veel directe banden. Er is een ware kabel van historische relaties tussen beide steden en samenlevingen. De lange geschiedenis van de slavenhandel en de slavernij heeft diepe sporen nagelaten. Deze sporen zijn lange tijd genegeerd. Door de slavenhandel en slavernij zijn vele families in Suriname en Nederland met elkaar verbonden geraakt en het bewustzijn over deze geschiedenis groeit de laatste jaren sterk. Er zijn economische, politieke, culturele en intieme banden en op allerlei locaties in Paramaribo en in Amsterdam zijn hiervan nog sporen terug te vinden.

De tweede lezing wordt vandaag, woensdag 11 juli, gegeven door een van Nederlands toonaangevende onderzoekers op het gebied van slavernij, dr. Dienke Hondius. Door middel van de Gids Slavernijverleden Amsterdam en haar onderzoeksproject Mapping Slavery, een Google Map en gids van Europese woonhuizen voor slaveneigenaars en zwarte erfgoedlocaties, streeft Dienke ernaar de zichtbaarheid van de Nederlandse slavengeschiedenis te vergroten.


11 REACTIES

 1. Het verschil is dat 60 jaar geleden Amsterdam nog te maken had met de naweeën van de oorlog terwijl de verpaupering van Parimaribo veroorzaakt is door de Surinamers zelf.


  Maak melding

 2. Invulling geven aan behoeften, anders dan de basisbehoeften om te overleven, kan worden voldaan als men over voldoende middelen beschikt. Dit is niet het geval, waardoor preventief onderhoudt van historische gebouwen niet mogelijk is. Intussen gaat de afbraak verder. Het is erg triest om dit aan te zien. We hopen dat gauw hierin een verandering komt.

  Hojot

  En La Sombra Del Arbol


  Maak melding

 3. Verval kan niet worden gestuit. De reden hiervan is
  – dat de overheid geen geld heeft
  – dat de overheiod liever verkoopt aan anderen (lees sardjoe) voor een habbekras om het later terug te kopen voor een kapitaal.
  – Een deel van de eigenaars vaak in het zit waardoor de boedel niet naar behoren kan worden onderhouden
  – Gebouwen niet worden onderhouden omdat dit onzettend duur is. Ja zelfs terreinen worden niet onderhouden

  Dus overheid het is grotendeels jullie schuld omdat er vaak andere belangen spelen.


  Maak melding

 4. Laat Ru.di.sa, Lucky Store, Combémarkt of andere kapitaal krachtigen opkopen. Die historische panden zijn zo duur in de onderhoud dat je spontaan begint te lachen én huilen om de kosten. Alleen mensen met groot kapitaal gaan het kunnen onderhouden.

  De binnenstad moet niet alleen overdag druk zijn, maar ook in de avond, niet alleen maar stomme kledingzaken met allemaal zelfde kleding. Als je na 3 uur p.m. loopt in de binnenstad is het net een ghosttown. Daar loopt geen enkele Surinamer of toerist voor zijn plezier…


  Maak melding

 5. De verzekering van zulke panden is ook zwaar, mocht er iets gebeuren met zo’n pand, dan gaat geen enkele vzmaatschappij het gehele bedrag vergoeden. Vooral de grotere herenhuizen, is onbetaalbaar. Het beste is misschien dat vz maatschappijen ze overnemen, die gaan dan zelf over de verzekering v/d panden. Dat is de enige branche in Suriname dat toch redelijk stabiel is, zij zijn ook grootaandeelhouders v/d banken, dus misschien win/win situatie.

  En de uitkomst: beter onderhouden (historische) panden en een fraaiere binnenstad die wél Surinamers en toeristen uitnodigen tot een wandeling in de binnenstad.


  Maak melding

 6. Waarom moeten wij onze problemen van nu vergelijken met Amsterdam 60 jaar geleden?. Goedhoudertje of ontkenning van ons eigen falen. Die problemen van Amsterdam zijn het gevolg van de nasleep van de 2e wereld oorlog. Onze problemen zijn veroorzaakt doordat wij cultuur – en antiekbarbaren zijn. Weet je hoe mooi en aantrekkelijk oud Paramaribo zou uitzien met goed onderhouden oude houten gebouwen?
  Dit is tevens een probleem van onze regering. Het interesseert ze geen moer. Ze lopen wel geld van de UNESCO mis.


  Maak melding

 7. De mensen van wie deze gebouwen meestal zijn wonen in het buitenland.Als er gevraagd wordt van wie in de familie wil geld zetten voor onderhoud dan laten de meeste van deze lieden niets van zich horen.Onze
  ouders/voorouders hebben hard gewerkt om dit voor elkaar te krijgen en kijk hoe deze gebouwen er nu bij staan.Sarie torie en niet de regering de schuld geven.Het is van jou en je familie zorg voor onderhoud.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.