Lerarenvakbond veegt fusieplan Surinaams hoger onderwijs van tafel

21
Rechter: bonden mogen niet meer staken

PARAMARIBO, 10 jul – Lerarenvakbond BvL is niet te spreken over het fusieplan voor het hoger onderwijs. De regering lijkt van de ene dag op de andere te hebben beslist dat lerarenopleiding I.O.L. moet opgaan in de Anton de Kom Universiteit van Suriname. BvL-voorzitter Wilgo Valies laat het niet over zijn kant gaan. Minister Lilian Ferrier van Onderwijs Wetenschap & Cultuur is een ultimatum gesteld.

Verwacht wordt dat de vakbond en de leraren gehoord worden over hun inzichten. “Anders zullen we andere stappen ondernemen”, zegt Valies tegenover de Times of Suriname. De vakbond heeft eerder de toegang tot de universiteit en het I.O.L. gebarricadeerd. Beide instellingen staan op hetzelfde complex, wat het protest heeft vergemakkelijkt. Valies vindt dat er netjes overleg moet worden gevoerd.

Iedereen die betrokken is moet een bijdrage kunnen leveren. Dat is niet gebeurd. Het I.O.L. levert al ruim veertig jaar leraren af voor het middelbaar onderwijs. Valies vindt het dan onbehoorlijk dat de docenten aan de opleiding niets in de melk te brokkelen hebben, Ferrier zegt dat het fusieplan zonder meer door gaat. Om een vlot verloop te verzekeren, is alvast besloten geen inscrhijvingen te houden voor het komende collegejaar.


21 REACTIES

 1. De minister had er beter aan gedaan eerst met vertegenwoordigers van betrokken partijen te praten.
  Zij had kunnen uitleggen waarom zij met dit plan komt (wel snel trouwens gelet op haar recentelijk aantreden)
  De partijen hadden kunnen aangeven waar voor hen de pijnpunten liggen van har plan. Dan had ze hen eventueel tegemoet kunnen komen.
  Nu is het meer een actie van;
  ik wil het zo en zo moet en zal het ook gebeuren.
  Zo kweek je geen draagvlak voor je plannen.


  Maak melding

 2. Hoe kan een mininster zonder in overleg met de vakbonden, specialisten zo een grote beslissing nemen. Waarom is na 40 jaar niet meer geschikt, waar is het fout gegaan eerst uitzoeken voordat men alles sloopt en acheraf gaat denken. Door IOL toe te voegen bij de universiteit houdt in dat de waarde van SURIMAANSE universiteit gaat achteruit, diploma wordt minder waard. Sinds BOUTERSE aan de macht is gaat alles kapot. Alle studenten zoals van IOL, uiniversiteit en andere middelbare scholen moet eenheid vormen en solidiar samen met de vakbond actie voeren en laat de hele (Nationale Drugs Party) regering naar huis gaan. Hoelang gaan jullie dit pikken mensen, doe wat kom in actie, denkt niet aan je zelf vorm de eenheid.


  Maak melding

 3. @Roy
  Hoelang gaan jullie dit pikken mensen, doe wat kom in actie, denkt niet aan je zelf vorm de eenheid……

  Is utopie……liver lui dan moeite doen…

  nog 5…


  Maak melding

 4. Sterfhuis oplossing met het paard achter de lijkkoets.

  Dit is heel apart dat er zonder plan inschrijvingen gestaakt wordt aan het LOI zonder dat de AdeKUS en LOI een vervangend onderwijsprogramma hebben dit is wanbeleid


  Maak melding

 5. De IOL kost geld. De ndp regering heeft geen geld of wil het niet aan onderwijs besteden (zie begroting). Zo de IOL afkappen.
  In de Amerikaanse systeem gaan onderwijs studenten naar een College om een bachelors te
  halen in het vak dat ze willen onderwijzen. Ze moeten ook een leraren examen doen om te qualificeren. Voor middelbare scholen moeten ze een masters hebben. Als de minister naar zo’nsysteem wil kan je dat niet in een paar maanden doen. Er is meer tijd en overleg en overgang nodig.
  Zijn er in NL nog MO akten?


  Maak melding

 6. Ik mis de opmerking van Henk Molenaar op dit moment:
  iets van men kijkt ernaar doet een plasje ……

  Hoe kan men een nieuwbakken minister zoveel macht geven?
  wat is het nut om achteraf te zeggen: we hadden dit beter anders kunnen hebben gedaan. Daarvoor is onderwijs te belangrijk.
  Jogi grijp in!


  Maak melding

 7. En dat noemt zich kinderpsycholoog?? Deze vrouw is niet geschikt voor een ministers functie. Zij kan zich beter houden bij haar genoten opleiding. Een ministers functie is te hoog gegrepen voor haar. Zij heeft zelf een volwassen psycholoog nodig. Haar functie als kinderpsycholoog is onderzoek doen en het behandelen van jongeren met psychologische problemen tot 23 jaar. Dit vereist zorgvuldigheid en specifieke deskundigheid. Haar gedrag is bepaald niet adequaat, Zij creeert meer spanningen . Ferrier houdt geen rekening met anderen(ouders,leerkrachten) die een zorgpunt signaleren. Het gaat over gedrag,gevoelens of gedachten die de ontwikkeling mogelijk belemmeren en de oorzaak hiervan zien te achterhalen.Zoals zij denkt en handelt kan zij dit niet.
  Valies heeft een punt. Gebrek aan communicatie is en blijft een groot probleem. Overleggen en samenwerken met elkaar schijnt een chronisch gebrek te zijn. Deze vrouw slaat de plank volledig mis met haar doen en laten. Zij zaait meer onrust dan rust. Laat zij het veld ruimen.Ferrier heeft last van stemmingsproblemen en is rijp voor de psychiater.


  Maak melding

 8. Voor personen die het niet weten vooral bij het onderwijs:
  In 1969 hadden IOL-studenten onderleiding van een bestuur (2- bestuursleden die de besprekingen met Dr.Sedney hadden gevoerd van wie ik weet dat ze nog in leven zijn ,de voorzitter en de secretaris :een pedagoog -en een geograaf-) het IOL ongeveer 2-maanden gesloten weten te houden ivm. plannen voor incorporatie bij de Universiteit waarbij de afgestudeerden geen MO-A en MO-B dilpoma’s zouden krijgen maar de Baccaluareaat (ipv MO-A) en een Licentiaat (ipv MO-B).
  De studenten stelden o.a. dat zij niet op dat nieveau zo een diploma wilden hebben immers vergeleken bij de studenten van de Universiteit kon je na een ULO/MULO en 1-jaar Surnemerair al toegelaten worden voor het hetzelfde diploma waarvoor zij na de MULO: 3-jaar kweekschool cq Avondopl. + 3 jaar avond hoofdakte + een LO -diploma moesten bezitten ( dus na 6/7 jaar na de MULO,toegelaten werden tot de MO-opleiding !!!
  Verder waren deze zg onderwijs diploma’s niet geldig op de Ned.Antillen en Nederland.
  De Regering zwichtte toen bij deze besprekingen (Sedney/Pandey) en Essed- Fruin werd ook toen benoemd als Direkteur van het IOL (E.Gessel, was exit).
  Er zijn neem ik aan buiten deze 2-bestuursleden( gepensioneerden), genoeg oud gedienden die iets
  over deze aktie nog afweten.


  Maak melding

 9. @ tungak,
  In Nederland werken nog oudere generatie leraren met een MO-A/B-akte.
  De nieuwe opleidingen heten leraren opleidingen (2e graads) een Drs,Ir,Master,Doctor kan benoemd worden tot 1e graads: met een behoorlijke salaris ;omgerekend in het land van Bouta, een salaris meer dan dat van de VP ADHIN of Bouta !!
  Helaas bij NUFIC in Nederland zijn er ambtenaren die het in Keulen en Aken horen donderen als ze geconfronteerd worden met personen met deze akten !! Zo zie je maar hoevelen zelfs in Nederland functies bekleden, zonder iets af te weten van zeer belanrijke zaken !!


  Maak melding

 10. Wat is dit weer voor nonsens,boeritjie bal moet zich bezig houden met vakbond aktiviteiten,zou wat moois zijn als de minister zijn of haar beleid uitstippelt en iedere keer boeritjie bal moet bellen om zijn zegen te geven,dit besluit is al terug genomen om het onderwijs op een hogere niveau te tillen,op innovatie gebied zijn wij meer dan tien jr achter om ons al omringende de landen,het is al 5 over twaalf vr Su,de adek diploma’s worden nergens vr vol aangezien omdat het op hbo niveau is,time fu priti boeritjie bal mars,anders gn wij steeds verder achterop raken


  Maak melding

 11. Slechte actie van de Minister.
  Een goede minister zet netjes een ploeg neer waarbij vertegenwoordigers van alle betrokkene de zaken inventariseert, bediscussieert en de minister van een heldere conclusie en advies geeft.
  Dit voorkomt ellende zoals nu aangekondigd door de vakbond of heeft de psycholoog voor de confrontatie gekozen??

  Zijn de studenten van Adek tevreden over de gang van zaken of hebben ze gisteren hun problemen met de president besproken.? Waar was de minister? waarom maakt ze de problemen van het onderwijs groter dan nodig.

  Haar bedoeling zal wel goed zijn maar haar aanpak is duidelijk slecht om niet te zeggen diep onvoldoende.


  Maak melding

 12. Dit was wel te verwachten, als je bij je aanstelling al zegt “ik ben de nieuwe
  Iron Lady” dan komt van overleg weinig terecht anders noem jezelf niet
  zo.


  Maak melding

 13. De lerarenopleiding I.O.L. moet onverwacht opgaan in de Anton de Kom Universiteit van Suriname en geen wonder dat iedereen die ermee te maken heeft en die niet in gekend is, ervan op de hoogte is dit ervaart als een grote schok.

  ddb en 15 andere soldaten hadden op 25 februari 1980 ook als een grote schok een staatsgreep gepleegd op het wettig gekozen gezag in de rechtsstaat Suriname. Hetzelfde kan gezegd worden van 8 december 1982 in Suriname.

  Zie verder:
  – Moiwana 86 moorden,
  – Inspecteur Gooding,
  – Inheemse families die vermoord werden en geen teken van te vinden zijn,
  – gewijzigde amnestiewet 2012,
  – scalians op het stuwmeer, waarvan de “eigenaar” niet bekend is,
  – enz. enz.

  Surinamers, Volk Van Suriname als u het niet begrijpt wat eraan de hand is, dan bent u echt oerdom. Denkt u dat Ferrier zo slim is en dit zo maar zonder dat het paarse kamp iets mee te maken heeft zelf verzonnen heeft en toepast. Dit zonder te overleggen heeft met partijen die ermee te maken hebben toepast. Dit gebeurt alleen maar in machtsstaten. Suriname is sinds 25 februari 1980 geen rechtsstaat meer. Morro Dé Dorro.

  Suriname is brandend zand en een verloren land en dat alles komt door ddb en gangsters. De moren hebben hun werk gedaan en doen hun werk en zullen ook vroeg of laat als toiletpapier waarmee de poepgat na het poepen in het toilet worden afgeveegd en worden weggegooid in het toilet. Velen weten dat, hebben het aan den lijven ondervonden en nog steeds doen velen het na. Suriname is niets anders dan plata o plomo voor ddb.

  Boeg Sari (His)tory

  Recht En Waarheid Maken Vrij

  God Zij Met Ons Suriname/rs


  Maak melding

 14. De barbaren,makaken,en de struikrovers die de akties van boeritjie bal steunen,hebben toko toko of mander wish akun teh in hun hoofd,nergens ter wereld loopt er zo een rot stuk vlees rond die poep argumenten naar voren schuift, alleen om kinderen en studenten te duperen,j kan zeggen wat j wilt van Vene maar dit soort schijterij dulde Vene helemaal niet,1 keer had hij dat geprobeerd,de beroemde woorden van Vene waren laat het niet tot een showdouwn komen,daarna kroop boeritjie bal terug in zijn hol,pres laat het tot een showdouwn komen,da u tjareng go na boesi,want een priti mars heeft hij dik en dik verdient


  Maak melding

 15. Inderdaad Passant, ze kunnen hier het nummer van Anneke grūnlo draaien, branded zand, en een verloren land, er is geen geld meer, vandaar deze versnelde aktie, om iol onder te brengen bij het Adekus, in dit geval, zal het weer een noodgreep zijn geweest van die paarse rotzooi, die helemaal de weg kwijt zijn, en dan als een kip zonder kop, beslissingen nemen, die achteraf grote gevolgen hebben, en aangezien het bij dit mens van Ferriěr naar haar kop is gestegen, zal ze daarin volledig meegaan, netals jaknikker opa Bouva op de foto, met zijn grote waterhoofd, zonder hersenen.


  Maak melding

 16. HET zou voor de toekomst beter zijn wanneer gezondheidszorg en onderwijs uit de sfeer van politiek wordt gehaald.

  Regering en onderwijsvakbeweging moeten meer samenwerken om het onderwijs in suriname naar hoger plan te tillen.

  Mvg


  Maak melding

 17. Ga naar You Tube
  en luister naar het lied: Brandend zand van Anneke Grönloh
  mooi he?
  Maar weet je wat nog veel mooier is? Als je ook naar de versie Brandend Zand van Bert Visscher luistert. Zijn verklaring over de inhoud van dit liedje is top.
  Zie dan ddb, luchtkastelen en alles wat er in Suriname gebeurt onder zijn leiding.

  Recht En Waarheid Maken Vrij

  God zij Met Ons Suriname/rs


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.