Uitgeverij erkent kwetsende passages in boek over Suriname; haalt boek uit handel

52
Opnieuw ophef over Nederlands kinderboek met 'weetjes' over Suriname

AMSTERDAM, 9 jul – Het veel besproken boek ‘Suriname here we come’ van Sanne de Bakker is niet meer leverbaar. Dat meldde uitgeverij Kluitman zondag via Twitter. In een bericht op haar site schrijft de uitgeverij dat het haar spijt dat een aantal passages mensen heeft gekwetst.

Het boek bevat zogenaamde ‘weetjes’ over Suriname en Surinamers die door velen als stereotyperend en onjuist worden gezien. De Bakker schrijft bijvoorbeeld dat het in Suriname heel normaal is om vreemd te gaan. Ook claimt zij dat er vroeger mensen in Suriname waren die zichzelf als slaaf verkochten en dat Surinamers de kleur oranje, rood noemen.

“Het spijt uitgeverij Kluitman te horen dat een boek van auteur Sanne de Bakker, ‘Suriname here we come’ (oorspronkelijk verschenen bij een andere uitgever) mensen met een aantal passages heeft gekwetst. Dit is nooit de bedoeling geweest. Kluitman heeft daarom besloten het boek van deze website te halen en niet meer leverbaar te maken” aldus de uitgever.

52 REACTIES

 1. De witte mens zal het ook nooit afleren, Eerst kwetsende uitspraken doen of schrijven. Pas wanneer ze met hun neus op de feiten worden gedrukt dat ze kwetsend bezig zijn, bieden ze hun excuses aan.
  Dit kwetsend gedrag van de witte mens is al zo vaak vertoond dat het achteraf aanbieden van excuses voor mij totaal geen waarde meer heeft.


  Maak melding

 2. @Jiyani,

  nee jij zit alleen maar India en hindoes wat op te hemelen en als iemand kritiek
  heeft raak je door het dolle heen. Met iedereen ruzie maken met je eigenwijze
  mening dat schiet lekker op.


  Maak melding

 3. Omdat er in de Suri taal enkele Ned.woorden voorkomen,moet men deze taal niet gelijk tegen de Ned.taal die gesproken wordt in Ned.houden.In Ned komen er steeds nieuwe woorden bij.
  Door haar geïsoleerde ligging heeft Sur.ook een eigen taal ontwikkeld.Zo is het bij ons niet op de markt maar onder de markt.En in Z.Afrika noemt men de televisie de kijkdoos.[de WK voetbal wordt op de kijkdoos uitgezonden].Wat absoluut niet klopt is dat mensen zichzelf als slaaf verkochten.


  Maak melding

 4. @Jacobus,

  Ik heb 10 jaar in Kaapstad gewerkt, een paar woorden.

  Amperbroekkie = sexy string

  Riller = thriller

  Hysbak = lift

  Muurprop= stopcontact

  Robot= verkeerslicht

  Stokkielekker= lolly


  Maak melding

 5. @ Vliegende hollander,

  Heb ik weer heel hard tegen je scheenbenen getrapt? Tuurlijk als ik mijn mening geef over de witte mens dan zoek ik met iedereen ruzie. Ik weet waar ik het over heb. De witte mens voelt zich superieur t.o.v. de kleurling. In je gezicht doen ze lief en aardig, maar achter je rug weten ze niet hoe snel ze je een mes in de rug kunnen steken.

  O ja echt. Neem ik het altijd op voor India en de hindustanen? Man/vrouw ik ben ook keihard in het benoemen van wat er fout gaat in India. Ook ben ik niet te flauw de slechte daden van hindustanen te benoemen.
  Neen Vliegende hollander, jij bent degene die niet tegen kritiek kan en allerlei drogreden verzint om de witte mens in bescherming te nemen. Jij bent degene die ruzie zoekt met mij en anderen.

  @ Atheïst,

  Zoals de waard is vertrouwt hij zijn gasten. Al eerder heb ik jou gewezen dat je heel goed bent in het maken van aannames. Toen was je muisstil, nu denk je in de Vliegende hollander je steun en toeverlaat gevonden te hebben. Ik vind jullie zwak!


  Maak melding

 6. @VH
  zo zie je maar dat het Ned.woorden zijn maar een andere betekenis hebben.

  En laat Jiyani met rust.Je moet juist op de barricaden staan dat ze mag zeggen wat ze op haar hart heeft.Ook al ben je niet met haar eens.


  Maak melding

 7. @ Jiyani,
  Ooit gehoord van de “Toda’s” in India ???
  Je zou passen bij zo een stam. Alle broers met 1-vrouw !!
  Ook levend verbranden van de vrouw als haar echtgenoot komt te overlijden !!
  Je zou snel je heil moeten zoeken in India !!


  Maak melding

 8. De waarheid is hard, maar waar. Ook te Abra Broki kennen we ene Blakka, met als achternaam de Wit. Sinds onze jeugd, wilde hij nooit dat we hem de Wit heten of horen. Hijzelf kwam de bijnaam Blakka, en dat is sindsdien zo gebleken. Nooit Blakka meki wang ophef, van eeh mi no blakka, maar wel eeh no kaar mi Wittie. Blakka is ook vaker down to earth, behalve als je het tegen zijn geliefde baas didibri hebt van de ndp waartoe hij een fervente oerdomme aanhanger is. Dan is hij wel vreselijk onredelijk en ontkent zelfs dat baas een moordenaar, drugscrimineel en staatskasrover is, no brada Ludje, baas is echt niet zo, is Holland hebt hem zo gemaakt. OOh? Maar hoe dan Blakka, eeh mi sreef no sabi, maar als baas zegt is zo, dan is tochj zo? Aiboi, met ndper’ s blijft het dom zwetsen. Opa taki, dat deng ndper’ s dong no mpp is een waarheid als een koe.


  Maak melding

 9. Ik zit te wachten Jiyani wanneer je echt lost gaat ,het is wel een beetje zoetsappig,ik vind het best als je commentaar hebt , maar de Surinamer mag best de hand in eigen boezem steken ,ik zou willen verwijsen naar voor 1975 laat je fantasie spreken en fris je geheugen even op.


  Maak melding

 10. Oom Ludwig van Abra Broki 9 juli 2018 at 14:31
  De waarheid is hard, maar waar. Ook te Abra Broki kennen we ene Blakka, met als achternaam de Wit. Sinds onze jeugd, wilde hij nooit dat we hem de Wit noemden. Hijzelf kwam met de bijnaam Blakka, en dat is sindsdien zo gebleken. Nooit Blakka meki wang ophef, van eeh mi blakka, maar wel eeh no kaar mi Wittie. Blakka is ook vaker down to earth, behalve als je het tegen zijn geliefde baas didibri hebt van de ndp waartoe hij een fervente oerdomme aanhanger is. Dan is hij wel vreselijk onredelijk en ontkent zelfs dat baas een moordenaar, drugscrimineel en staatskasrover is, no brada Ludje, baas is echt niet zo, is Holland hebt hem zo gemaakt. OOh? Maar hoe dan Blakka, eeh mi sreef no sabi, maar als baas zegt is zo, dan is tochj zo? Aiboi, met ndper’ s blijft het dom zwetsen. Opa taki, dat deng ndper’ s dong no mpp is een waarheid als een koe.


  Maak melding

 11. stokkielekker? mooi gevonden. net als amperbroekie. het had leuk geweest als wij hier ook zo zouden praten. misschien zou nederland er iets leuker uit zien.

  maar wat is dat nou? mensen verkochten zichzelf als slaaf om een of ander voordeel? dit had nooit zo op de markt mogen verschijnen. terughalen is te laat, het kwaad is al geschied. maar er is een wet die nadenken verbiedt. (het is een nieuwe wet: eerst beledigen en wanneer je er zelf last van hebt, je verontschuldigen.)


  Maak melding

 12. @Jiyani,

  jij schrijft: De witte mens zal het ook nooit afleren.
  Als je nu schrijft enkele of sommige ipv witte blanke dan lijkt
  het al wat beter. Hiermee heb je net zulke foute aannames als het boekje.


  Maak melding

 13. @ Haco,

  Het gaat bij dit bericht over het terugnemen van het boek uit de handel, omdat ook de uitgever inziet dat wat er instaat kwetsend is.
  Mijn reactie gaat juist over de kwetsende opmerkingen waar de witte mens heel goed is.
  Eerst kwetsen, dan pas excuses aanbieden. Omdat dit kwetsend gedrag al vaker is vertoond door de witte mens is vertoond, hebben die excuses voor mij totaal geen waarde meer. Ik herhaal wat ik dus al eerder als reactie heb gegeven.

  Tjonge, wat is begrijpend lezen toch voor velen ontzettend moeilijk.


  Maak melding

 14. @ Vliegende hollander,

  In het boek staat dat Surinaamse mannen vreemd gaan. Had er gestaan dat veel Surinaamse mannen vreemd gaan, dan kon ik daarin mee gaan. Waarom mag ik geen witte mens zeggen. Zwarte mens mag daarentegen weer wel.

  Als men schrijft of praat over de negatieve dingen van de hindustanen val ik daar niet over. Ik denk bij mezelf dat niet alle hindustanen zo zijn.
  Zelf heb ik vaak geschreven dat haast alle roofovervallen worden gepleegd door Marrons, terwijl ik weet dat er Marrons zijn die zich goed gedragen en het hart op de juiste plaats dragen.
  Het heeft dus geen zin om elke slak zout te leggen.


  Maak melding

 15. Atheïst je hebt deze reactie aan mij gericht:

  @ Jiyani,
  Ooit gehoord van de “Toda’s” in India ???
  Je zou passen bij zo een stam. Alle broers met 1-vrouw !!
  Ook levend verbranden van de vrouw als haar echtgenoot komt te overlijden !!
  Je zou snel je heil moeten zoeken in India !!

  Begin te verklaren waarom je vind dat ik bij de Toda stam pas. Waarom moet ik snel mijn heil gaan zoeken in India?
  Jij bent geen atheïst maar een haatdragende moslim naar hindu vrouwen.
  Ik heb al eerder geschreven dat jouw reacties precies hetzelfde van een idioot op het forum, die beweert agnost te zijn. Jij komt als Atheïst. Haha, ik heb mensen snel door.


  Maak melding

 16. Surinamers presteren ook niks.Zodra anderen wat proberen ,voelen de surinamers dat hun ego geschaad word alsof ze eentje hebben.
  Het is maar een boek die makkelijk uit handel/omloop gehaald kan worden.Waar India,hindoes ,kamasutra vandaan komen in deze discussie,is een raadsel.Wij hindoes van indiaase afkomst leven niet volgens de standarden van kovind.
  Kovind is voor de ndpers alleen en hun baasje bouta.1 miljoen aan dollars voor kovind maar geen 1 miljoen voor aanschaf van boeken of productie van boeken in Suriname zelf?!Surinamers,echt een volk die niks kan ,niks probeert maar altijd commentaar heeft te leveren op anderen die het proberen.


  Maak melding

 17. @ Vliegende hollander,

  Een nare ervaringen die ik heb meegemaakt met de witte mens:

  Discriminatie/Racisme op de werkvloer: 5 jaar lang heb ik 4 tot 6 weken langer dan 40 uur gewerkt. Zelf heb ik een baan van 24 uur, maar neem gedurende die weken het werk van een collega van een andere afdeling voor mijn rekening. (Zij werkt 20 uur). Nooit heb ik als dank een bloemetje of een cadeaubon gekregen.
  Afgelopen december ben ik zelf weer eens met vakantie naar het buitenland geweest en heeft een witte collega die werkzaamheden overgenomen. Deze witte collega kreeg wel een grote bos bloemen en een fles wijn.
  Toen ik dit te weten kwam besloot ik om het werk van die collega niet meer te doen naast mijn eigen werk. Alleen voor de directe collega’s doe ik het wel en zij omgekeerd voor mij.
  Een maand geleden was ik weer benaderd om werk over te nemen. Ik heb geweigerd. Dat is mij niet in dank afgenomen. Mijn afdelingsmanager vroeg aan mij waarom ik heb geweigerd. Heb de reden verteld.
  Hij vond het ook niet netjes dat een witte collega wel is beloond en ik niet en gaf mij gelijk dat ik heb geweigerd. Dit verhaal heeft een nog langere staart gekregen, maar uiteindelijk heeft zelfs HRM toegegeven dat de wijze waarop ik ben behandeld niet de juiste is. Die andere afdelingsmanager is gewezen op zijn gedrag en hij moest mij alsnog belonen. Maar ik ben zeer trots en heb letterlijk tegen die kerel gezegd dat hij die beloning in zijn reet mocht stoppen. Hij werd helemaal rood. Over het algemeen weet ik mij te gedragen, maar bedonder me niet, scheld me niet uit, beschuldig me niet, dan krijg je met mij te maken.
  Ik kan heel slecht tegen onrechtvaardigheid.

  Discriminatie/Racisme op de werkvloer door de witte mens komt heel vaak voor.
  In je gezicht doet de witte mens aardig tegen je achter je rug om roddelen ze over de mensen van buitenlandse afkomst.
  Maar ik geef toe dat er ook witte mensen zijn met het hart op de juiste plaats.
  Dat hebben mijn afdelingsmanager en HRM bewezen.

  Dus vindt het niet gek dat ik heftig kan reageren op de witte mens. Zonder verder na te denken maken ze kwetsende uitspraken. Over de gevolgen die dat kan hebben daar staat men niet bij stil. Pas als ze erop gewezen worden hoe kwetsend ze zijn, bieden ze hun excuses aan. Voor mij zijn ze dan te laat.


  Maak melding

 18. Jiyani
  Voor mij is een excuus nooit te laat. Je moet kunnen vergeven. Als het maar oprecht is en face to face. Dus niet met een belletje.
  Ik moet er wel bij zeggen dat toen ik jonger was, ik dit niet deed.
  Zo lang je niet vergeeft zal je zelf niet gelukkiger kunnen worden. Het zal toch aan je vreten.


  Maak melding

 19. Er is excuses aan geboden en nog loop je te zeuren over dit onder werp wanneer is het voor wel goed ,moet hier ook 77 miljard geëist worden over begrijpend lezen gesproken azijn pisser.
  Het ge oh is begonnen toen we onafhankelijk werden ,en het land binnen 10 jaar naar de kloten is geholpen .
  En praat me niet over discriminatie ,daar we beter in dan de blanken,na 300 jaar onachtzaamheid en nog steeds de schuld van die hollanders wordt nou schijt van je zelf geschied schrijving over suriname ,nou doen ze een keer en dan is nog niet .
  Ga terug naar school en ga weer leren hoe je je moet handhaven in deze maatschappij


  Maak melding

 20. Jiyani
  Hoe hou je een leugen in stand, daar werd je voor betaald ,en werk hebt over genomen dan hebt dat zelf gedaan ,moet je niet werkgever de schuld geven


  Maak melding

 21. Haco,

  Die witte collega is ook betaald voor haar overuren. Alleen kreeg zij daarnaast nog een grote bos bloemen en fles wijn. Daar zit die discriminatie/racisme nou net in.
  Ach ja je neemt het weer op voor die witte racisten!

  Niemand is verplicht om overwerk te doen. Maar uit collegialiteit heb ik dat gedaan. Maar dat is ver over bij mij. Allen voor mijn naaste collega’s waarmee ik een afdeling vorm, doe ik mijn best. Omgekeerd nemen zij ook mijn werk over als ik vakantie heb.

  Goed lezen eer je reageert.


  Maak melding

 22. @ Pico,

  Ik vergeef ook. Maar iedere keer dezelfde fout maken en dan weer excuses aanbieden, dan houdt het een keer op bij mij. Ik maak van mijn hart geen moordkuil, daarom zit ik er verder niet mee. Het vertrouwen is wel weg bij mij. Jammer voor de witte mens met het hart op de juiste plaats.


  Maak melding

 23. Jiayani,
  Hoe z ou het nou komen dat ik je niet geloven ,ik snap niet dat in dat kouwe kikker l and blijft .
  Stekker nog je liegt dat je staroogt,
  Je begint zo langzamerhand zielig te worden


  Maak melding

 24. @ Pineutje aka Smatje,

  Je bent me weer aan het stalken! De waarheid zeggen is dus mensen beledigen. Ga slapen hoor meisje me je zogenaamde intelligentie en diepgang.


  Maak melding

 25. Als het wit is het kwetsend en zwart is moeten die bakra’s er maar leren leven ,hoe hypocriet kan je zijn .
  Het wordt zo langzamerhand tijd dat je door krijgt dat je het in 1975 verkeerd gedaan hebt .
  Schreeuwers die brulde die blanken er uit , oh u hebt het recht aan uw zijde en wat heeft je gebracht ,het begint op RODESIE te lijken het is goed dat die boeren er noch zijn .
  Hoezo we moeten surinamers voor vol aan zien ,je krijgt wat je stemt klasse


  Maak melding

 26. @ Haco,

  Heb je ooit van mij gelezen dat ik Nederland kouwe kikkerland hebt genoemd?
  Neen, ik ben in Nederland geboren en getogen. En toch presteert de witte mens het om alle kleurlingen – wel of niet in Nederland geboren- te discrimineren.

  Je hoeft mij niet te geloven. Veel kleurlingen hebben met discriminatie/racisme op de werkvloer te maken Dus dan liegen die mensen ook.
  Je bent een slechte lezer, een lezer die niet begrijpend kan lezen en dus zomaar begint te ratelen.
  Tussen de regels door lezen kan je ook al niet.


  Maak melding

 27. Wat heeft nou de tijd van voor 1975 in Suriname te maken met dit bericht?
  Alles wordt er bij gehaald om de witte mens die kleurlingen kwetst, in bescherming te nemen. Met de ene drogreden na de andere komt men op de proppen enkel en alleen om de witte mens de hand boven het hoofd te houden.


  Maak melding

 28. Haha Haco verbeelding. Pineut stalkt mij al een paar weken.
  Tuurlijk, die Pineut die zelf een kleurling is, neemt het op voor de witte mens en dat is helemaal naar jouw zin. Wat ben je toch zwak om je achter iemand te verschuilen die mij al weken lastig valt om zo je gram te halen. Dit is pas zielig gedrag.


  Maak melding

 29. Jongens en meisjes wat maken jullie weer druk om een dom boekje. De
  een loopt nog roder aan dan de andere en het is al zo warm. Er zijn wel
  meer boeken dat je denkt nou nou, Kuifje in Afrika, Sjors en Jimmy , de
  film White Chicks. Daar hoor je een blanke ook niet over die haalt zijn schouders
  op. Advies neem koud drankje en geniet van de mooie dagen.


  Maak melding

 30. Jiyani
  Ik had het over liegen en als je niet weet hoe het er in Suriname aan toe gaat hebt je het alleen over halen die hebt gehoord,er is in de laatste 60 jaar niks veranderd maar jij met je witte denk patroon in een zwart jasje dat die bakra’s lang niet zo erg zijn als jij doet vermoeden.
  Dat heet hand in eigen boezem steken , ik hoop dat je het wel naar je zin hebt in Nederland, ik wel in ieder geval ondank s zwarte piet en sinterklaas en al die verschrikkelijke discriminatie het heeft mij meer geleverd dan Suriname groet haco


  Maak melding

 31. @ Haco,

  Je laat voor de zoveelste maal blijken dat je reacties niet begrijpt.
  Al vaker heb ik gelezen hoe jij tekeer gaat terwijl men het over iets anders heeft.
  Vandaag ben ik aan de beurt om door jou uitgekafferd te worden, morgen zal het weer iemand anders zijn.
  Zo ben je altijd maar bezig.
  Maar het beste is om jouw reacties voortaan met een korreltje te nemen.
  Ben klaar met je.


  Maak melding

 32. Jiyani
  En jij hebt het over begrijpend lezen ,wanneer heb ik je uitgekaffert ,toch een minder waardigheids complex,nergens kun je mij betrappen op uitschelden ,mocht het zo zijn laat me dan waar.
  Ik hoor van je


  Maak melding

 33. @ Pineut,

  Dan hebben jij en Haco elkaar gevonden. Wanneer gaan de bruidsklokken luiden? Hahaha.
  Wat een stel pineuten bij elkaar. Wat zullen de kindertjes er toch pineuterig uit zien.
  Oke heb weer genoeg gelachen voor vandaag, immers een dag niet gelachen is een dag niet geleefd.
  Hahahahahahahahaha!!!!


  Maak melding

 34. Jiyani
  Je zou eens moeten proberen lachen .,maar je geeft geen antwoord op mijn vraag ,waar heb ik jou uitgekaffert ,wat een beeld spraak zeg ,of beledigt ik wacht nog steeds op antwoord.
  Je draait om de pot heen ,wees nou eens eerlijk tegen over jezelf.
  Je laat alweer blijken wat wij al dachten


  Maak melding

 35. Dit boek is in 2012 gepubliceerd, nu 6 jaar later ophef erover!!!
  @Pineut, je weet wat ze zeggen, meisjes plagen kusjes vragen.
  @Jiyani, jammer dat jij het gevoel/idee heb steeds weder reactie te geven. Zo vermoeiend lijkt mij, je blijft maar doorgaan. Tang tierie a no dong.Pineut neemt gewoon een fatoe op je.
  Trouwens, ik vermoed dat de sfeer op je werk niet prettig op geworden is.


  Maak melding

 36. @ Jiyani,
  Las net in de krant: weer een jong meisje in India(nw.Dehli) verkracht door 6 personen: de schoolleider,2 leraren en 3 mede leerlingen !!! De Kamasutra werd uitgevoerd !!


  Maak melding

 37. @Vliegende Hollander en @Atheist,

  Waarom gedragen julllie je zo verwijfd? Heeft Jiyani of wie dan ook geen recht op haar/zujn mening, maar alleen jullie? Gedraag je aub niet als misbaksels!! Jullie maken alleen jezelf belachelijk. Helaas heb je dat zelf niet door.

  P.S: het zijn jullie en de moslim Pineut en de door een zwarte verkrachtte Dagoebal die steeds onzin uitkraaaien, m.n. over India. De fundamentele moslims en christenen vinden het zwaar te verteren dat India nog steeds Hindoeïstisch is en niet volledig is bekeerd.

  Die Sanne Bakker zou gelijk hebben gehad met haar weetjes als ze had gesteld: weet je dat christenen en moslims anderen minderwaardig vinden? Want ze noemen anderen kafir en heiden.


  Maak melding

 38. Jiyani,

  Ik ben geen Pineut en ik heb het niet nodig om een andere alias te gebruiken. Als je dat niet gelooft, moet je de moderator maar om een toelichting vragen.


  Maak melding

 39. Dagoebal likt de ballen van een hond en komt daar tenminste voor uit. Haco likt de ballen van de kolonialist, maar komt daar niet voor uit. Feig!


  Maak melding

 40. @ Jiyani: Als een autochtone Nederlander niet goed kan opschieten met een andere autochtone Nederlander dan spreekt men van onverenigbaarheid van karakter. Als een autochtone Nederlander niet goed kan opschieten met een allochtone Nederlander dan is er soms de neiging beschuldigingen van racisme te uiten.
  In je reacties (14 in dit item) ben je behoorlijk agressief en gedraag je je nogal polariserend. Een ruziemaker kun je gerust zeggen. Zo iemand wordt niet bepaald gewaardeerd door de omgeving, vandaar wellicht dat de colega’s geen behoefte voelden om je een bloemetje aan te bieden. Wie je reacties leest komt echt niet tot de overtuiging dat Jiyani een vriendelijk mens is.

  Als het over racisme gaat dan kun je beter de hand in je eigen Surinaamse boezem steken. Dagelijks is hier te lezen hoe Afro-Surinamers, Hindoestaanse Surinamers over elkaar en over boslandbewoners denken. Iedereen heeft zijn gebreken en iedereen kan verbeteren.


  Maak melding

 41. @Hans van den Broek, dat is een feit dat onder Surinamers racisme veel voorkomt en daarover komt de Surinamer ook eerlijk voor uit. De blanke Nederlander daartegenover vernedert en kwetst bij de vleet aan maar zal nooit toegeven dat hij/zij zich aan racisme / discriminatie schuldig maakt en zijn excuses aanbiedt. Daarvoor voelt de Nederlander zich superieur voor. Het is toch om te lachen de bewering dat Surinaamse mannen vreemd gaan ? Gaat de blanke Nederlander niet vreemd dan ? waarom bestaat second Love in Nederland Hans en de talrijke parenclubs Hans ? Zal ik het jou vertellen ? De Nederlander (man en vrouw) gaat wellicht vaker vreemd dan de Surinamer alleen doen ze het liever stiekem en of wordt van een apenhuwelijk gesproken. Dus ik begrijp de reacties van velen wel hoor.


  Maak melding

 42. Hans
  ik ben het totaal niet met je eens dat Jiyani onvriendelijk is.
  Ik mag haar juist heel erg. Het punt is dat zij dingen zegt, die anderen niet durven te zeggen.
  Het bloemetjes verhaal is waarschijnlijk slechts een voorbeeld.
  Het is ook niet zo dat ze bepaalde bevolkingsgroepen discrimineert en Hindustanen ophemelt.
  Ze gaf een aantal (negatieve) voorbeelden over Hindustanen.
  (Ik ben zelf Hindustaan, maar herkende mij hierin totaal niet! Ik ben nog nooit vreemd gegaan bijv)
  Ze heeft zich in deze discussie laten opjagen en het was inderdaad verstandiger geweest, als ze wat afstand had genomen.
  Jacobus ziet het goed, mix chick gedeeltelijk ook.


  Maak melding

 43. @Atheist, je anti- india en anti-hindoestanen houding begint zo langzamerhand wel heel erg duidelijk te worden. Je bent niets anders dan een pure racist. Dat je niks zinnigs bijdraagt is tot daar aan toe maar laat andere culturen in hun waarde.


  Maak melding

 44. Jacobus: er is een groot verschil tussen overdekte en niet overdekte markten. Onlangs heeft Nederland in navolging van het buitenland haar eerste markthal in Rotterdam geopend. Op een overdekte markt loop je, naar de mening van de Surinamers , niet op maar onder de markt. Overigens had ik dat gevoel toen ik de markthal in Rotterdam bezocht. k liep niet op maar onder een markt.


  Maak melding

 45. @ Smatje,

  Het valt me op dat sedert jij weer reageert, Pineut als sneeuw voor de zon is verdwenen.
  Jij mocht wel over mij beweren dat ik zowel ZonnigSuri als Maharani_JJ ben?
  Ik heb je iets beloofd en ik zal die ook waarmaken.

  Voor de witte mensen die op mij hebben gereageerd: worden jullie geconfronteerd met de waarheid dan is Leiden in last. Waar jullie heel goed in zijn is met de wijsvinger naar anderen wijzen terwijl ondertussen 3 vingers naar jullie zelf wijzen. Dus verbeter de wereld en begin bij jezelf.

  Speciaal voor Hans van den Broek: Jouw opmerkingen over de slavernij heb je met tig drogredenen willen goedpraten. Dat was pas onvriendelijkheid en minachting ten voeten uit naar de nakomelingen van de slaven.
  Dus steek jij maar je hand maar eerst in je stinkende Hollandse borst.

  Degenen die het voor mij hebben opgenomen dank je wel.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.