Democratie in Suriname op het spel als regering beslist over aluinaardefabriek

15
Algemene politieke beschouwingen medio januari in Nationale Assemblee Suriname
De Nationale Assemblee in Suriname

PARAMARIBO, 9 jul – Elk besluit over de toekomst van de aluinaardefabriek te Paranam is uitsluitend een aangelegenheid van het parlement. De regering heeft er niets over te zeggen. Dit stelt Derryck Ferrier, directeur van het Centrum voor Economisch & Sociaal Wetenschappelijk Onderzoek, Ceswo. Dat de regering Bouterse nu haantje de voorste speelt, betekent dat het parlement buiten spel wordt gezet. Maar dan is niets minder dan de democratie op het spel. “Als het parlement te suf is en zich erbij neerlegt, heeft Suriname geen recht van bestaan meer.”

Het draait allemaal om de Brokopondo-overeenkomst met multinational Alcoa. Die mag alleen door het parlement ontbonden worden. De regering denkt er kennelijk anders over. “Als het parlement zegt dat de regering moet doen wat zij zegt en de regering toch haar eigen gang gaat, moet het parlement zich ontbinden. Uit eigen respect moet het parlement gewoon stappen richting nieuwe verkiezingen”, zegt Ferrier tegenover Dagblad Suriname.

Alcoa mag de aluinaardefabriek niet slopen, maar treft toch voorbereidingen. Het gaat dus niet de goede kant op. “Wij hebben een overeenkomst met Alcoa gesloten. Wijziging mag alleen met toestemming van Suriname. Suriname kan die toestemming alleen verlenen als het parlement instemt. Er is nog geen wetswijziging gekomen, die de regering volmacht geeft om met Alcoa overeen te komen dat zij de fabriek mag afbreken”, aldus Ferrier.


15 REACTIES

 1. Suriname een 2e Haïti, bewind voerders hebben overal schijt aan ,ze helpen niet allen het land naar de kloten maar ook de DEMOCRATIE .
  We stonden er bij en keken er naar, we dronken een bier deden een plas en alles blijft zoals het was ,u laat met u sollen,olie ,goud ebs, bauxit ,met andere woorden een steenrijk land waar de buit verdeeld word onder een paar mensen ,die niet in staat zijn om de toko draaiende te houden ? Maar ja ,wat verwacht je van mbo ers


  Maak melding

 2. Niks nieuws onder de Surinaamse zon.

  Het Parlement van Ja-knikkers is al sinds 2010 aan de kant gezet door o.a. Bouterse, drs. Simons en een handje vol rijke mensen onder aanvoering van Sardjoe.

  De coupplanners en – plegers die achter de schermen het beleid bepaald moeten ook niet vergeten worden.


  Maak melding

 3. De coalitie moet ervoor zorgen dat de regering tot 2020 aanblijft.
  Dus je kan niet anders verwachten dan dat zij de regering niet onderdruk kunnen zetten.
  Zij houden meer bezig met wetten etc. waarvan de regels toch niet gehandhaafd hoeft te worden.
  Soms dienen ze een motie in, waarin ook staat dat de regering goed bezig is. En omdat ze de meerderheid hebben, wordt de motie goedgekeurd. Synoniem DNA = Poppenkast.


  Maak melding

 4. Let maar op, Suralco en/of stuwdam gaan opereren onder Ru.di.sa.

  En iedereen gaat dan zijn centjes afdragen aan Ru.di.sa.

  Just wait and see.


  Maak melding

 5. de dag zal komen dat dilip uitleg zal moeten deven aan het volk en dan zou ik echt niet in zijn schoenen
  willen staan denk aan bv gadhafie


  Maak melding

 6. Democratie op het spel in Suriname, of ze daadwerkelijk wel de defenitie van democratie weten in dit land, vooral sinds deze paarse dictoriale criminele partij, de afgesloten 8 jaar zich geprofileerd heeft, heeft totaal niets te maken met democratie.


  Maak melding

 7. In elk geval: Bouta heeft bewezen dat hij een “strateeg” is.
  Met de benoeming van Liau en Silos bij SLM heeft hij weer een 1 – 0 gescoord bij NPS !!
  NPS is op streven na dood !!
  Alleen met de hulp van PL (Somo) en VHP kan zij nog zetels behalen in 2020!!
  Hij is al bezig met het “kappen” van de takken bij NPS en straks de wortels uitroeien .
  De ratten verlaten al het NPS-schip !!
  Bouta konnie-sref-srefie !!


  Maak melding

 8. Atheïst,
  Ik hoor je wel als je om een voedselpakket vraagt, en denk dan nogmaals aan je woorden strateeg.
  2e Haïti of hebt jij een andere optie in gedachten


  Maak melding

 9. Het gaat allemaal om paar duistere belangen verstrengeling. Nelis foe Ma Kaolo, een vroege lijfie van baas taki, hij hebt ook vele aandele en ontvangt ook graag huur en commissie. Ieja we denkt van hotels, van casino’s van goud- en houtconcessies, ook van de biga drogamangs. Baas en criminele corrupte roversbende en zijn paars roverheid vol marionetten, komen alleen zoor zichzelf op. Jo sjie, baas kennend, ze gaa alles doen om aan de macht te blijf, want ze weet dat als er ondersoek kome gaat, ze gaan naa Santo boma. Ieja al moet een heel volk en ook wij domme ndper’ s doodbloedt van pina, honger en zijn schulde aflost, baas en gewetenloze trawanten habi kaka.


  Maak melding

 10. het wordt echt tijd voor verandering vernieuwing in suriname want geen we op deze manier door dan is er niets meer over om leiding aan te geven hoe langer bouterse aan blijft meer schade voor en aan het land ik zou graag zien dat er een eind aan komt want we gaan kapot


  Maak melding

 11. De oppositie – Santokhi, Rusland – is erg zwak en durft niks. wat wil de oppositie eigenlijk? Alleen maar meedoen aan verkiezingen of daadwerkelijk een verandering teweeg brengen? Indien het laatste, waarom is zij dan zo lamlendig?


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.