Surinaamse Luchtvaart Maatschappij moet terug op koers met nieuwe directie

41
SLM Boeing twee weken niet beschikbaar; vliegschema aangepast
FOTO: de PZ-TCQ | Eric Salard

PARAMARIBO, 8 jul – De twee nieuwe directieleden van de Surinaamse Luchtvaart Maatschappij, SLM, moeten het bedrijf weer op koers helpen. Dit is de verwachting van de raad van commissarissen (bestuursraad, red.). Van Gerard Lau, de nieuwe Chief Executive Officer en Steve Silos als Chief Financial Officer zal de SLM eindelijk uit de rode cijfers moeten komen. Het bedrijf worstelt al jaren met tegenvallende resultaten. Opeenvolgende directies hebben er weinig aan kunnen veranderen.

De aanstelling van de twee wordt dan ook als een versterking aangemerkt. “De raad van commissarissen en de aandeelhouder zijn ervan overtuigd dat met de versterking met dit duo er alles aangedaan zal worden om de maatschappij weer winstgevend te maken”, zegt president-commissaris Jerry Rosheuvel tegenover de Times of Suriname. De werkervaring van Lau moet voldoende garantie bieden.

Gerard Lau was onder meer directielid bij energiebedrijf EBS. In 2010 werd hij samen met een ander directielid naar huis gestuurd. Dat was tijdens de eerste regering Bouterse. Hij heeft ook deel uitgemaakt van het management bij de Fernandes Group en het Surinaamse dochterbedrijf van multinational Newmont. Steve Silos is onder andere de laatste directeur geweest van het intussen opgeheven bananenbedrijf Surland.


41 REACTIES

 1. De zelfde gefaalde lui recyclen van EBS en bacove winkel surland . Om een luchtvaart mij te runnen heb je capable mensen nodig en helaas ga je die niet vinden in Suriname anders waren ze al lang gevonden.


  Maak melding

 2. Beiden hebben een goed verleden. Ze hebben ook een verklaring van goed gedrag ingeleverd.
  Nu is het even afwachten wanneer SLM opgeheven wordt. Alhoewel het nog geen bananenbedrijf is, verwacht ik dat 2020 niet gehaald gaat worden.
  Kleine landen doen het 100 keer beter dan SU .
  Neem een voorbeeld van Seychellen :
  oppervlakte 459 km2.
  Aantal inwoners: 95000.
  Aantal vliegtuigen: 9 stuks.
  Mauritius: oppervlakte 2040 km2 . Aantal vliegtuigen: 21 stuks.


  Maak melding

 3. Rode cijfers?l Teveel geregelde mensen in het bedrijf. Ze kunnen niet ontslagen worden wonder politieke heisa.
  Nu wachten op het kopen van brand nieuwe vliegtuigen zonder ponverklaarbare opslagen op de kostprijs.Winst maken en veel gemak offeren aan de betalende passagiers.


  Maak melding

 4. SLM, HELAAS ook het kind van de rekening Njang Patoe.
  Politiek verziekt, SLM zal hetzelfde lot beschoren zijn als Surland, Wageningen Palmbedrijf etc
  Jammer


  Maak melding

 5. Indien er volledige vrijheid word gegeven om te handelen moet het moeglijk zijn om de nullijn te realiseren.
  De eerste aktie is m.i. de bedrijfskosten in de personele sfeer te verlagen en tegelijkertijd de operationele kosten te beoordelen op de vast en variabele onderdelen.
  Tegelijkertijd de output beoordelen van personeel en materieel gerelateerd aan de hieraan verbonden kosten.
  Financiële herfinanciering en marketing dragen bij in de verlaging van enkele kostenposten.
  Werken met realistische begroting en haalbare doelstellingen.

  Lau succes met je opdracht


  Maak melding

 6. Kijk maar naar het buitenland. Het is moeilijk voor een luchtvaartmaatschappij om in zijn eentje te overleven.
  Ze worden kapot gemaakt door prijsvechters. Zelfs de KLM moest op den duur gaan samenwerken met Air France. Zonder samenwerking zie ik het niet zitten voor de SLM, ook al zet je de beste directeuren in de leiding van dit bedrijf. Suriname heeft nog geen last van prijsvechters. Als Ryan Air zijn keuze laat vallen op Suriname dan heeft de SLM een heel groot probleem. Gelukkig voor de SLM heeft dit bedrijf nog geen interesse in lange vluchten.


  Maak melding

 7. Het is leuk en vooral hart verwarmend te lezen dat men weet hoe het zou moeten maar desondanks niet uitvoert.
  Het korte termijn gehaira van de geaardheid van velen zal niét verdwijnen met beleidsadviezen.
  Het moreel kompas zal alleen werken dankzij ontwikkeling onderwijs een functionerende rechtstaat Adequate volksvertegenwoordigers.


  Maak melding

 8. Waarom niet gekozen voor een onafhankelijke ervaren luchtvaarttopper met geen binding met het bedrijf?

  Het is simpel: Een airline met 2,5 vliegtuigen heeft geen 600 man personeel nodig.

  Dus 3/4 moet er gewoon uit maar dat gaat niet gebeuren want iedereen heeft zijn neefjes en nichtjes en buitenvrouwen naar binnen gehaald.


  Maak melding

 9. De heren Lau en Silos moeten de Surinamers geen (extra) oor aannaaien, maar met realistische informatie naar buiten komen.
  De SLM zal met de huidige schuld (ruim 40 miljoen USdollars) never en nooit uit de schulden komen, en kan dit alleen nog erger worden. De enige oplossing voor dit bedrijf is om met een schone lei te beginnen, dwz dat de eerder genoemde schuld (of schulden) wordt afgeschreven.

  Diverse directeuren en jongens en meisjes van de SPA hebben een gigantische puinhoop en teringzooi van het bedrijf gemaakt dus zullen de Surinamers nu het gelag moeten gaan betalen.

  Suriname zal haar verlies van USD 40 mln moeten nemen en de SLM de opdracht geven om dit bedrijf te transformeren naar een echte carrier die enkel en alleen met haar core business bezig moet zijn.
  Al die zaken als METS en Residence Inn moeten worden afgestoten en zal men zich enkel bezig moeten houden met luchttransport van passagiers en goederen.

  @ Wan Pipel om 06:39. Jou vergelijking tussen Suriname en twee eilanden met een gigantische toeristische industrie gaat mank, dus mag jij jou stelling schrappen.

  @ John om 09:03. Suriname c.q. de SLM heeft eveneens deze mogelijkheid, maar daar kom ik straks op terug.


  Maak melding

 10. SLM moet terug naar het minimaal aantal benodigde personeel, middelen en kennis. Vandaar kan men dan weer aan uitbreidingen denken als het weer begint te lopen.


  Maak melding

 11. Suriname kan de luchtlijn (naar Nederland) uibesteden aan een buitenlandse maatschappij tegen ontvangst van 100 USD per ticket. Geen gedoe, geen investeringen benodigd, schone winst.


  Maak melding

 12. Nadat de SLM schoon schip heeft gemaakt (afschrijven van alle schulden en afstoten van nevenactiviteiten) zal de directie bij elkaar moeten gaan zitten om een efficiënt en strak actieplan te ontwikkelen om dit bedrijf verder te helpen.
  In principe ben ik een voorstander van het afschaffen & afstoten van een eigen (charter)vliegtuig op de Mid-Atlantische route. Voor de regio zou de SLM de huidige vloot kunnen behouden, echter dient deze wat meer optimaal en slim ingezet te worden vooral voor cargo.
  Voor het opereren op de Mid-Atlantische route had ik het volgend voorstel. Allereerst zal de SLM (lees Suriname) met Inselair of de national carrier van Curacao om de tafel moeten gaan zitten, en elkaar te vinden voor een samenwerking met een 3rd party (fleet owner) om deze route te gaan onderhouden.

  Suriname en Curacao zouden bv met Emirates (of Etihad Airways) kunnen praten voor het inzetten van de A380-800 die 2 x per week vanaf Schiphol vertrekt, en 1 x eerst Paramaribo aandoet (en daarna Willemstad), en de 2e wekelijkse vlucht de omgekeerde rotatie volgt.

  Suriname en Curacao kunnen makkelijk 80% van de capaciteit van dit vliegtuig vullen, en de overige 20% mag de Emirates/Etihad behouden voor haar eigen passagiers naar deze nieuwe regio.

  Gezien het aantal passagiers die er dan vervoert zullen gaan worden, wordt het prijstechnisch misschien ook veel interessanter voor reizigers om 2 of meerdere keren per jaar Suriname en Curacao te bezoeken.

  Ook de mogelijkheid voor Combinatie vluchten zou een optie kunnen zijn, want de Suri’s zouden kunnen overwegen om eerst 1 week op Curacao te toeven en hierna door te reizen naar Su. En andersom geldt dat ook voor de Antillianen.

  Ergo, ik hoop dat het nieuw management van de SLM geheel afrekent met de oude methoden en werkwijze van dit bedrijf. Het fenomeen IPB moet alleen voor de 1e lijn werknemers en gezin gelden, en krijgt een betalende passagier voorrang op een IPB’er !!!!


  Maak melding

 13. @Winston;
  Good taught. Doek dit bedrijf op !!!! en gebruik Zanderij als transito luchthaven voor ettelijke vliegmaatschappijen uit andere delen van de wereld. Kassa! Je hoeft geen econoom te zijn om de voordelen van een transito-luchthaven te begrijpen. Bij elke landing van een buitenlands vliegtuig zijn er inkomsten mee gemoeid( landingsgeld en de verkoop van brandstof). Maar helaas zit ons land nog steeds opgescheept met politieke amateurs……


  Maak melding

 14. Lau zal zeker een goede keus zijn maar die Silos beslist NIET
  even een reminder

  surland vernietigd
  celos idem dito
  laatselijk nog bij een gerenomeerd bouwbedrijf met een deurwaarders exploot eruit geschopt
  zijn er geen capabele jongeren voor deze functie
  het ene kadaver eruit de andere erin


  Maak melding

 15. Suriname is het beste af door een immigratieland te worden maar de geschiedenis leert dat men vooral raciaal gemotiveerd handelt.

  SLM is en blijft aan het infuus zoals overigens alle parastatale bedrijven.
  De overheidsdiensten aan het infuus.

  Eind jaren 70 ontstond er in east-africa een situatie dat Indiërs uit het land moesten vluchten. De regering Arron
  weigerde een deel van deze mensen te verwelkomen. Het argument van angst voor raciale dominantie overheerste.

  De mensen vertrokken naar het moederland, de UK van ironlady margereth Thatcher. Het overgrote deel streek neer in leicester.
  Het Aziatisch wonder wordt dat nu genoemd, een van de factoren dat Engeland uit het economisch moeras hielp.
  De regering van Suriname is onvoldoende bestendig tegen de geneugten van bestuurlijke verantwoordelijkheid.

  Zuinigheid en verantwoordelijkheid tegen willekeur en nepotisme vraagt om een moreel kompas en dat is in de huidige Surinaamse maatschappij ver te zoeken, ook een veel belovend ex-minister van onderwijs en docent en afgestudeerd academicus in Delft, de huidige vicepresident heeft de verleidingen van de macht niet kunnen weerstaan en zichzelf gereduceerd van een veel belovend potentieel ster voetballer in het politieke voetbal arena van Suriname vol hobbels, tot een pion in het schaakspel om de politieke macht.


  Maak melding

 16. @Yudistre; Deels heb je gelijk. Ook in de jaren 90 van de vorige eeuw wilden honderden joden uit Rusland richting Suriname emigreren. Venetiaan was toen aan de macht. Eindstand: hij weigerde met een nietszeggend argument: ” ik kan het de moslims en andere groepen in dit land niet aandoen” . Wat een lulsmoes. Het waren overwegend hoog-opgeleide Joden die een meerwaarde zouden betekenen voor met name West Suriname.
  Maar ‘aziaten’ vereenzelvigen met economische vooruitgang is ook vergezocht”waarom leeft dan het grootste deel van de Indiers in India in bittere armoede dan?


  Maak melding

 17. Jammer dat Gerard meewerkt aan het verder verarmen van SLM. Helaas voor die ndp paria’ s die niet een ticket kunnen betalen. Laatst wilde een neefje, gelieerd aan de ndp jongerenbeweging wat geld komen lenen bij oma. Oma mars sodemieter eng op naar Bouta. Ga daar voor deviezen. Eric wilde de deviezen die oma en opa maandelijks ontvangen van kinderen uit Nederland komen lenen. Opa taki, nooit doen, lenen staat gelijk aan vijandschap. Oma gaf hem tien euro. Zonder dank te hebben gezegd, griste hij het geld uit haar handen. Ondankbaar zijn ndper’ s. Oma taki nooit meer.

  Ndp staat voor moorden, roven, drugs, roof, stelen, bedriegen, want de oprichter is een moordenaar, druslord, staatskasrover, dief, leugenaar en bedrieger. Kijk naar zijn zonen en trawanten en het gros der ma pima ndp stommelingen. WI dati e tege alles wat ndp is en voorstaat. Ndp staat voor leugen en onrecht.


  Maak melding

 18. Deze heren gaan uiteraard hun vrienden en vriendinnen aan een baan regelen. Het personeelsbestand wordt flink uitgebreid. Bravo. Verstand van luchtvaartsector 0,0.


  Maak melding

 19. Wat moeten ze oplossen, een schuld van 40 miljoen los je niet zomaar op, en met twee directeuren die ook een gigantische loon zullen eisen, en die natuurlijk ook eerst hun familie en vrienden gaan installeren op de goede posities. Ik voor mij denk dat we voor het einde van het jaar zullen horen dat SLM failliet is en dat iedereen die het nu nog aandurft om alvast een ticket voor de lange termijn te willen aanschaffen gaat kunnen fluiten naar zijn centen.


  Maak melding

 20. Het gaat niet lukken om de SLM binnen een jaar tot een gezond bedrijf te transformeren. Het is een kleine vliegmaatschappij met 750 man/vrouw personeel. Het personeelsbestand is een waterhoofd dat te zwaar is voor het lichaam. Ontzettend veel overheidssubsidie wordt aangewend om de maatschappij adem te geven. Het personeelsbestand inkrimpen zal ook niet eenvoudig zijn. Het brengt de nodige politieke consequenties met zich mee. Het is politieke zelfmoord plegen als men deze overtollige ambtenaren de deur gaat wijzen. Wij moeten ons dus geen illusies maken dat het op korte termijn goed zal komen met dit bedrijf.


  Maak melding

 21. De nieuwe CEO zonder enige ervaring op gebied van luchtvaart als nieuwe directeur van de SLM>?

  Deze man moet zich minimaal 1 jaar inwerken, na 2 verloren jaren met Lachmising is dit weer een gemiste kans…


  Maak melding

 22. k l m vliegt op de zelfde route als de s l m en maakt dikke winst..

  wat is het probleem met de s l m. dan..

  onlangs ben ik v.v. met de s l m gevlogen 2 mei heen 29 juni terug die kist zat op bij de vluchten vol vol vol .., en toch hoor je dat er verlies wordt geleden..

  wat het beste wat moet gebeuren is,, meer dan de helft van het luie personeel weg jagen..

  alle v i p ticket afschaffen..

  er zal toch wat moeten gebeuren


  Maak melding

 23. Een CEO hoeft niet per se ervaring te hebben over de luchtvaart industrie als hij maar ervaring heeft op het gebied van geldverdienen (economie), management (leiderschap) en beschikt over een gezonde visie. Niets doen is geen optie daarom geef ik ze de voordeel van de twijfel. Maar zoals sommige al aangaven, 750 man personeel voor 3 vliegtuigen! Hoe dan???? Zelfs de simpelste buisinessplan begint met de vraag hoeveel geld heb ik nodig om van te leven (zeg maar om je bedrijf draaiende te kunnen houden), wat is mijn omzet per maand (aantal tickets die je verkoopt) en welke kosten moet ik daarvoor maken (personeel, brandstof, onderhoud, etc etc), hoeveel geld houd ik daarna over en is dit genoeg? Dit kun je op een paar A4-tjes uitreiking, ook voor de SLM.


  Maak melding

 24. Beste Ondernemer?

  Ben jij bekend met de handelswijze van Surinaamse overheidsbedrijven?

  Zodra daar een directeur voor een staatsbedrijf ( SLM, EBS, Telesur etc) wordt benoemd, richt die die directeur met zijn matties een nieuwe bedrijf op waaraan alle opdrachten worden uitbesteed. Zo wordt elke dienst en of product 3 x zo duur.

  Robbie Lachmising was hier zeer bedreven in en schakelde het bevrachtingsbedrijf van zijn vriendin in. Er werd plotseling 6000 euro per maand extra gefactureerd….

  Welkom in Suriname


  Maak melding

 25. Henkmolenaar 2016,
  Je slaat de spijker precies op z’n kop, maar ja als je de corruptie kan uitbannen ,is Suriname echt failliet, b.v. pseudo ambtenaren en grond personeel van de SLM die dan toch ook een uitkering krijgen ,hoe kom je hier nou nog uit ,dit heeft 8 jaar te lang geduurd .
  Ik wens Suriname veel wijsheid toe


  Maak melding

 26. Beste RobG

  Wij zijn het eens SLM is een kleine luchtvaart maatschappij met slecht 3-4 geleaste vliegtuigen, een beperkt routenet en een improductief waterhoofd dat met 50% gesaneerd moet worden.
  Voeg daar aan toe dat de staat al een negatief eigen vermogen van $ 40.000.000 financiert en dat men er daardoor vanuit mag gaan dat externe financiers (leasemaatschappijen) garanties (van de staat/aandeelhouder zullen eisen.

  Op basis van het voorgaande lijkt mij de urgentie voor de staat heel groot om direct heel hard in te laten grijpen want als het misgaat gaat het ook extreem mis omdat dan alles van de schuldeisers is. U zult het met mij eens zijn dat schuldeisers handelen als zij onderpand te pakken kunnen krijgen ofwel als vliegtuigen volgetankt op buitenlandse luchthavens staan.

  Beste RobG wat is uw mening omtrent de omvang van het risico dat SLM nu vormt voor de Surinaamse staatskassa en economie als schuldeisers de zaak plat moeten leggen.


  Maak melding

 27. bij het horen van de namen van de nieuwe directieleden bekruipt mij een onbehagelijk gevoel. als je alleen maar naar hun loopbaan kijkt, zie je dat het mislukkelingen zijn. uit hoeveel personen bestaat de directie nu? wat is de positie van de gewezen financieel directeur, mag die door gewijzigde beleidsinzichten thuis blijven? is er een afkoopregeling getroffen? of is er een nieuwe directie post gecreeerd. By the way: de nieuwe RVC is als een dief in de nacht binnen getreden. Van de voorzitter verwacht ik niet veel goeds. Wie zijn de andere leden van de RVC?
  ik ben nu al in rouw gedompeld. ik had niet verwacht dat het terminaal ziek bedrijf zo snel aan haar einde zou komen.


  Maak melding

 28. Goed begin, vlucht van SLM van gisteren 8 juli naar Par’bo is vertrokken met meer dan 6 uren vertraging.
  Hupsakee dat wordt dokken voor SLM, als SLM uberhaupt overgaat tot betaling van de vergoeding voor vertraging. Daar hebben ze een broertje dood aan.


  Maak melding

 29. Gefeliciteerd. slm vlucht van Paramaribo. Schematijd 12.20 uur is eindelijk om 19.28 uur geland. BRAVOOO!!!
  Helaas betaalt slm geen vergoeding bij vertraging anders was het al lang over en uit met Reisburo slm


  Maak melding

 30. Het probleem zit in de hele organisatie, de luchthavenbelasting en landingsrechten van JAP zijn erg prijzig. Vandaar die dure ticket prijzen zowel voor KLM als SLM.
  De leiding van JAP is erg streng, ze gedragen zich als dictators, het personeel luistert naar hun zijn bang voor hun baantje. als je door een oorzaak buiten jouw schuld 5 minuten te laat bent mag je niet meer mee Zal hun een zorg zijn hoe je dat oplost.
  Ik heb het ervaren. Als je eenmaal dat ervaren wil je niet snel weer met vakantie naar Suriname.Je moet 2 uur van te voren komen. dan zit je 2 uur in een volle zaal met 400 mensen zonder airco te wachten.


  Maak melding

 31. Geen nood, als SLM failliet gaat, zal Ru.di.sa het wel overnemen. Dan word het omgedoopt tot Ru.di.sa Airlines, dan komen er direct 5 planes erbij en draagt iedereen zijn centjes af aan Ru.di.sa. Wordt dus toch geen Dubai, maar Mumbai want a man lai den connectie in India.


  Maak melding

 32. Ik zou me er meer in moeten verdiepen om een eerlijk antwoord te kunnen geven.
  Wel weet ik hoe ik ook dit bedrijf uit de rode cijfers kan halen.
  En ga nu ook alles opvragen bij slm zodat ik een eerlijk bod ga kan gaan brengen.

  Inderdaad kan de tickets prijs omlaag tot een prijs van 500 euro voor een retourticket. Dat is wel voor het hele jaar bedoeld dat die prijzen kan gehanteerd worden.

  Alleen ik vraag me af op ze wel willen een Amerikaanse investeringsmaatschappij als eigenaar


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.