Voetgangers in Suriname meest kwetsbare groep in het verkeer

28
Politie Suriname zoekt nog steeds naar identiteit dode voetganger
Foto: voetganger aangereden en dood achtergelaten bij de Ringweg in Suriname.

PARAMARIBO, 6 jul – Niet bromfietsers, maar voetgangers in Suriname zijn anno 2018 de meest kwetsbare groep in het verkeer. Van het totaal aantal verkeersdoden, dat tot nu toe 36 bedraagt, is bijna 36% voetganger schrijft Dagblad Suriname. Volgens de krant is dit te wijten aan de infrastructuur.

De meeste wegen in Suriname zijn niet voorzien van voetpaden. Voetgangers, fietsers en bromfietsers maken gebruik van het wegdek dat in feite alleen bestemd is voor autobestuurders. En dat brengt gevaarlijk situaties met zich mee blijkt uit de cijfers.

Deze week verloor een 11-jarige jongen het leven toen hij door een dronken bestuurder, die door reed, werd geschept. Begin deze maand werden twee vrouwen van achter aangereden toen zijn naar het werk liepen. En vorige maand werd een voetganger aangereden en dood achtergelaten bij de ringweg.


28 REACTIES

 1. Je kunt bouwen wat je wil , maar tegen bestuurders die half dronken
  achter stuur zitten of wie veel te hard rijden helpt het niet. Politie moet
  keihard optreden en de pakkans vergroten.


  Maak melding

 2. Laten wij de Chinezen niet de schuld geven. Het ligt grotendeels aan de opdrachtgevers. De opdrachtgevers zijn hersenlozen debielen. Daarom is het al jaren een grote chaos in het verkeer.
  Er heerst een chronisch gebrek aan verkeersfatsoen. Overal horen voetpaden aangebracht te worden.
  Fietspaden etc. Hoge trottoirbanden. Veilige bushaltes met invoegstroken zodat mensen veilig kunnen in en uitstappen. Wanneer gaan zij het eens leren in onze bananen republiek.Er moeten ook meer duidelijk gemarkeerde oversteekplaatsen komen voor voetgangers. Verkeerslichten, camerabewaking en flitspalen voor overtreders. Verkeersboetes en verkeersovertredingen, fikse boetes uitdelen.Meer eenrichtingsverkeer. De Zwartehovenbrugstraat ziet er leuk uit. Maar er ontbreken voetpaden fietspaden. Bromfietsers crossen overal doorheen. Mensen hebben altijd haast of doen heel stoer. Het zijn net beesten wanneer zij achter een stuur zitten. Veilig verkeer hebben zij nooit van gehoord of weten, de betekenis hiervan niet. Zo vallen er onnodig slachtoffers.
  Zelfs de oversteekplaatsen zijn niet veilig om over te steken. Je wordt zo van je sokken afgereden. Er horen klaar overs klaar te staan om te zorgen dat de schooljeugd veilig kan oversteken. Sommige mensen die achter het stuur zitten hebben van die onzichtbare duivelse horens op hun kop. Een mensen leven is niets waard hier in dit land. Asociaal rijgedrag.Ezelskarren weer invoeren.
  Beslag leggen op deze gasten hun auto’s en hun rijbewijs voor altijd invorderen.


  Maak melding

 3. Spannend man!
  ga zo door in Suriname bij 50% “waar is het feestje?! Het zal nog jaren zo door gaan.
  Als kind van 6 zat ik(velen ken dit gebeuren) een school aan de Zonnebloem straat/Rama laan. We toen hebben met z’n allen gezien hoe onze klasgenoot (M)9-10 jaar werd dood gereden (als een dier,hele harde klap) die ochtend op zijn nieuwe fiets.Ik zie het nog steeds gebeuren in mijn gedachten.

  MAW
  40 jaar geleden zag ik de eerste dodelijke aanrijding in Suriname als jongetje van 6(live)
  40 jaren verder is het niet verbeterd, maar verslechterd,
  40 Jaren verder mag je een dodelijk verkeersongeluk filmen en verspreiden via whatsapp.
  Hopelijk wordt er een president binnen 40 jaar aangereden dan weten ze wat wij als volk voelen!!


  Maak melding

 4. Zo lang er nog electriciteitspalen e.d. langs de kant van de weg inde bermen omver gereden worden zullen trottoirbanden ook weinig helpen tegen het vaak ronduit en onbeschofte weggedrag van te veel vaak jonge Surinamers, die denken dat ze alles kunnen maken en zo lag daar niet afdoende tegen opgetreden word en echt zware sancties, zoals inbeslag name van rijbewijs en speelgoed, de auto dus, zal er verrekte weinig veranderen, ze hebben plat gezegd gewoon overal schijt aan en krijgt nog een grote bek van die aso’tjes als je ze er op aanspreekt, de alcomobilisten laat ik maar helemaal buiten beschouwing, die mogen ze wat mij beterft gelijk in Santo Boma voor een paar jaar opsluiten tussen de andere moordenaars, want dat ben je in Feite als je met alcohol op achter het stuur stapt, een potentieele moordenaar.


  Maak melding

 5. Bestuurders parkeren hun auto’s gewoon op trottoirs, die bestemd zijn voor voetgangers.
  In de Prins Hendrikstraat(Paramaribo) ben ik een keer bijna aangereden omdat ik gedwongen was op straat te lopen, vanwege geparkeerde auto’s op de trottoirs.
  Andere autobestuurders die blijven scheuren ook al weten zij dat mensen niet anders kunnen dan op straat te lopen.

  Dat bestuurders geen fatsoen kennen in het verkeer is geen fabeltje.
  Een vrouw die op het zebrapad de oversteek wilde doen, werd haast geschept. Zij werd door een oplettende man aan haar arm gepakt en naar achteren getrokken om erger te voorkomen.
  Zelfs als bestuurders zien dat mensen al een voet op het zebrapad hebben gezet, rijden deze sukkels keihard door.
  Er dus niets veranderd aan het rijgedrag, het wordt zelfs erger.


  Maak melding

 6. Helemaal eens, wij werden ook bijna voor de sokken gereden 2 boys reden 200 km en konden niet stoppen. dood eng.
  Maar er zijn ook nette mensen hoor, de goede lijden onder slechte.


  Maak melding

 7. Bavianen dienen niet achter het stuur te kruipen, en vooral niet als ze dronken zijn.
  Zo wie zo deze soort gekken dienen helemaal geen auto te besturen, zelfs een
  boerikie wagi is te veel van het goeie voor deze idioten.
  Ik heb stellig het idee dat de mensen die zo hard rijden, nooit gedacht hebben dat ze een
  auto zouden kunnen permitteren, van daar dat ze zo hard rijden !!!!

  @ Moe van

  200 km en konden niet stoppen, en waar heeft dit plaats gevonden ???
  Zulke wegen hebben we niet in Su, dat je zo hard kan rijden !
  Wat had je op toen je dit constateerde ( bier whisky rum etc etc ????? )

  @ Tunggak

  Waarom de Chinezen geen trottoir bouwen aan de wegen die ze bouwen ?????
  Ik neem aan dat dit niet op de tekening staat, de Chinezen zullen niet iets neer —
  zetten wat niet op papier staat.

  sari tori

  Jacko


  Maak melding

 8. Ala 6 jarige jongen liep ik met mijn hond Blackie over het pad van Wanica te Lelydorp. Ik liep aan de linkerkant van de weg en Blackie liep aan de rechterkant van mij. Twee auto’s moesten elkaar op dat moment passeren. Surinaamse wegen zijn smal.De auto achter mij had moeten stoppen maar reed door met gevolg dat hij mijn Blackie doodreed. Ik raakte zo boos en gefrustreerd dat ik maandenlang vanuit de bosjes te Lelydorp steentjes naar voorbijrijdende auto’s heb gegooid. Uiteindelijk werd ik betrapt. Ik had succes met mijn actie want van de doodrijder van mijn hond kreeg ik een vervangende hond. Achteraf kwam ik tot het besef dat ik aan de verkeerde kant van de weg liep. Tip aan alle voetganger van Suriname: Voetgangers horen aan de rechterkant van de weg te lopen omdat Surinamers als gekken rijden.


  Maak melding

 9. Straffen verhogen rijbewijs en auto in beslag nemen bij drank a het het stuur
  Het maatschappelijk niet verantwoordelijk maken om met drank achter het stuur te rijden .


  Maak melding

 10. Tot heden is de infrastructuur bijzonder slecht in Suriname. Mede door ontwikkelingshulp die we in de jaren zeventig kregen hadden we de infrastructuur kunnen finaliseren en van tijd tot tijd onderhouden en uitbreiden. Dat is allerminst geschied. Corruptie vierde hoogtij. Nu leven we anno 2018. Nog vele mankementen. Decentralisatie is ook een heikel punt tot op dit moment. Iemand die op Para woont moet alle voorzieningen daar hebben. De gang naar het centrum Paramaribo moet niet broodnodig zijn. Suriname is gedwongen omdat zij vroeger het niet wilde, wel sommige Europese normen en waarden over te nemen en met name deze aandachtskwesties. Een voetganger moet gewoon veilig kunnen lopen. In Nederland is het vaak in combinatie met een fietser of snorfiets. Maar als het goed is wordt het ook gescheiden gehouden. Laat staan gemotoriseerd vervoer. Alleen op de binnenlandse wegen en afgelegen wegen en gebieden heb je verkeer waar zowel voetganger als automobilist ,fietser ,noem maar op, zich voortbewegen.


  Maak melding

 11. Ik ben voor herinvoering van verkeerslessen (als weleer) in 4e klas van de basisschool. De kinderen moeten van jongs af de basis regels van het verkeer weten.
  Vraag aan 10 willekeurige 6e klassers wat enkele verkeersborden (een stuk of 10) betekenen, en weet ik bijna zeker dat deze kids enkel het stopbord en voetgangers oversteekplaats zullen kennen.

  Deze verkeerslessen op de basisschool hoeven absoluut geen heavy stuff te zijn maar leer de kinderen wat het verkeer is, en hoe zich te gedragen als ze zich op straat (in het verkeer) begeven.


  Maak melding

 12. Eigenlijk horen de mensen niet te lopen op die straatjes. Gewoonweg omdat er geen voetpaden zijn. De wetgever in Suriname gaat er vanuit dat iedere huis een auto heeft.


  Maak melding

 13. Ik weet nog dat de weg in mijn dorp zo slecht was dat alle auto’s erin strandden. De mensen waren het zat en hebben het toen zelf opgeknapt met een onderlaag van boomstammen en veel zand erop. Van de overheid kreeg je toch geen hulp. Toen niet en blijkbaar nu ook niet.


  Maak melding

 14. Ik kan me herinneren dat vroeger je amper een djoeka’s zag achter het stuur. Of ze hadden geen geld om lessen te nemen, of ze konden geen Nederlands praten en lezen.
  Nu hebben bijna alle djoeka’s een of meerdere auto’s. Ook zij, die nog in het oerwoud wonen…..Verkeers fatsoen????, In het hele land is fatsoen mijlenver te zoeken… Triest.


  Maak melding

 15. Voet en fietspaden kunnen zeker wel bijdragen aan veiliger verkeer.

  MAAR TEGEN DRONKEN HONDEN MET OF ZONDER RIJBEWIJS KUN JE JE NIET BESCHERMEN IN HET VERKEER, OOK NIET TEGEN DE SNELHEIDSBAKROES DIE STOER DOEN OF ZOGENAAMD HAAST HEBBEN…

  HET ZWAAR VERKEER LAPT ALLE REGELS AAN ZIJN LAARS, OVERBELADEN TRUCKS, DEFECTE REMMEN ETC.

  VEEL BESTUURDERS RIJDEN ZONDER RIJBEWIJS, ZONDER VERZEKERING EN ZONDER KEURING. LAAT ER BETERE CONTROLE KOMEN.

  EN MEK DEN SUMA VOLG RIJLES PREFU DEN BAI A K%#@O PAPIRA!!! WANT VOOR DE MENSEN DIE RIJLES EN EXAMEN HEBBEN GEHAD HIER, UN SAB TAK DEN MAN E TEK TJOEKOE BUN FURU NA HAVEN.


  Maak melding

 16. Onberechte moordenaars, drugscriminelen en staatskasrovers kunnen het land niet regeren. Waar ze misdadig goed in zijn is moorden, drugs en roven. Daarom zijn het gros der ndper’ s te lui gewprden. Ook al pinaren ze, ze blijven domweg geloven dat de misleiders die ze in 2010 en 2015 de macht hebben gegeven, dit mooi land tot een Dubai gaan maken. Na acht jaren paars wanbeleid blijven ze nog geloven in de ndp. De toekomst wordt net als in Haitials ze weer domweg in 2020 op de nationale DIEVEN-DEBIELEN, DWAZEN, DODEN, DUIVELSE, DRUGS partij gaan stemmen.


  Maak melding

 17. @ Student
  Houd je vieze vuile mond maar dicht. Discriminatoir van de eerste orde. Waarom begin je over rassen ? Idioot. Er zijn vele rassen in Su. Je kunt niet een ras uitpikken en zeggen dat zij verantwoordelijk zijn voor de trieste situatie waar we in verkeren. Racist die je bent. Opdonderen. Enne Ludwig ; go dringi yu sopi nanga de rustig tap a veld.


  Maak melding

 18. Zwartmans
  Ik drink geen druppel, en van liegen hou ik al helemaal niet, waar ik ook niet hou,is dat een bijna slachtoffer hier word beschuldig dat hij dronken was,, en niet de genen die het heeft gedaan.
  Je bent raar.


  Maak melding

 19. @ J Zwartmans.
  Het kan wel degelijk hoor. Het hangt ervan af hoe snel je auto zijn top kan behalen.
  En als je de postings van Moevan leest dan geloof je hem.

  Mijn vader reed ’s middags op zijn fiets naar zijn werk juni 1983.
  Twee automobilisten knalden tegen elkaar . De klap was zo hard dat een onschuldige fietser verderop werd geraakt.
  Vliegtuig gepakt (tentamens mocht ik in augustus inhalen. Cijfer 1 of 3. weet ik niet meer).
  Gelukkig kon mijn vader mij nog horen (hij probeerde te knijpen in mijn hand toen ik hierom vroeg). Een dag of 2 later was hij overleden


  Maak melding

 20. Pico
  ik ben een vrouw, kom uit Nederland maar 36 jaar getrouwd met een Surinamer.
  Heb ook de december moorden meegemaakt, het was een trauma en vergeet dat nooit, denk er ook best veel aan, vooral dat Jongetje op die foto op schoot bij …..
  Ik bedankt je dat je me geloof.


  Maak melding

 21. Ow, mijn excuses.
  Ik heb de moorden niet meegemaakt. Maar toen ik in Su kwam en bij mijn tante op Zorg en Hoop bleef merkte je de angst bij de mensen. Memre Boekoe kazerne is toch om de hoek?


  Maak melding

 22. @Student.
  Ben ik helaas niet. Je spelt de naam ook verkeerd uit. Dus je bent niet alert. Je kunt dus niet goed Surinaams schrijven. Het stigma dat je wel hebt wil ik graag uitbannen.,


  Maak melding

 23. De aanrijdingen met dodelijke afloop zijn ( uit Politie-onderzoek) merendeels toe te schrijven aan figuren zonder een geldig rijbewijs, of idioten die stomdronken achter het stuur plaats nemen.
  Eindstand: onschuldige doden en of slachtoffers die zwaar lichamelijk letsels hebben opgelopen.
  Verschijnen zij voor de rechter en de strafmaat is een lachertje. Het zou goed zijn als deze rechters de slachtoffers -en hun families opzoeken om na te gaan wat voor ellende dezen moeten ondergaan( om maar te zwijgen over het leed en verdriet). Neen: soms 3 maanden met rijontzegging voor 1 jaar. Intussen zijn er doden te betreuren.
  Ik vraag mij vaker af of er in Suriname nog sprake is van een rechtsgang/ rechtvaardigheid.


  Maak melding

 24. Maria de Prado
  Ik ben blij met je posting. Hieruit blijkt dus dat het niet gaat om het opstellen van de regels, maar om intrinsieke motivatie. Ik zeg niet dat er geen regels moeten zijn of dat er geen naleving van de regels moet worden afgedwongen door politie en rechterlijke macht, maar vanaf de lagere school moet kinderen worden duidelijk gemaakt dat een ieder zich aan de regels moet houden. Ze moeten hun ouders erop aanspreken als die bijvoorbeeld geen rijbewijs heeft en toch achter het stuur plaats neemt.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.