vrijdag, april 19, 2024
HomeOnderwerpenMaatschappijStart Surinaamse maanden voor behoud van erfgoed Suriname

Start Surinaamse maanden voor behoud van erfgoed Suriname

-

Does Travel - naar Suriname

AMSTERDAM, 4 juli – In de Amstelkerk in Amsterdam zijn de Surinaamse maanden gestart. Twee maanden lang is er een gratis multimediale art show en zijn er lezingen over de Surinaamse geschiedenis en erfgoed. Dit alles organiseert Stadsherstel om meer draagvlak en fondsen te werven voor behoud van vervallen erfgoed in Suriname.

De problemen met vervallen erfgoed waar Suriname nu voor staat lijken erg op de problemen waar Amsterdam zo’n zestig jaar geleden voor stond. Dat was ook een van de redenen dat Stadsherstel Amsterdam gevraagd werd om mee te helpen een Stadsherstelorganisatie op te richten in Suriname. En zo geschiedde.

Vier panden zijn daar nu gered, maar er is nog veel meer te doen. Ontzettend veel monumentale panden staan er erg slecht bij in Suriname. De awareness dat die panden kunnen worden behouden en de werving van fondsen en do-naties voor die restauraties is iets waar Stadsherstel zich in Amsterdam graag voor inzet. Daarom organiseert zij in juli en augustus de Surinaamse maanden.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

20 REACTIES
  1. Ik was een keer met vakantie naar mijn geboorteland su. Zoals te doen gebruikelijk wordt je afgehaal op Zanderij door de hele familie. ik schrok toe ik al die wegroestende treinen en draisines op het station Onverwacht zag. Treinen en draisines hebben een belangrijke rol gespeeld in mijn leven. Teleurgesteld riep ik in de bus: Kunnen de Surinamers deze historische dingen niet goed conserveren?
    Verschrikt keek mijn moeder naar mij en reageerde met: “John, als wij niet genoeg geld hebben om onze magen te vullen mag je niet van ons verwachten dat wij het weinige geld dat wij krijgen daaraan besteden”. maar de grootste teeurstelling moest nog komen toen ik het stenen huis aan de Zwartenhovenbrugstraat zag. Eén grote ruïne, zoals de meeste van onze roemruchte plantages uitzien. Moeilijk te geloven dat in het verleden slaven hun van onrecht beschuldigde meesters in dit gebouw voor de rechter konden slepen. Historisch één van de belangrijkste gebouwen van Suriname. Als ik geld had zou ik dit gebouw en ook de treinen adopteren, herstellen en koesteren.


    Maak melding
  2. draait allemaal om geld…het onderhouden van de panden kost geld..

    Het lijkt erop alsof alles is gedoemd te mislukken sinds de moordenaar aan de macht is…

    Ik koester ook de oude panden maar helaas…

    Ik collecteer nog steeds fosteng batra’s….vroeger ging ik ze zelf ‘dieken’ in oa de sommelsdijkkreek en omgeving van de fort….


    Maak melding
  3. Radha
    Geestelijk verval is helemaal erg ,sloop je historie niet maar knapt het op ,het is een offer wat je als natie moet dragen ,maar de leiders verdommen het om hulp te vragen .
    Je kan beter lenen ,en dat is sliiiiiiiiim,en in de witte wereld


    Maak melding
  4. Het toverwoord toerisme,suriname heeft zat te buueden ,prachtige natuur ,voor jonge mensen een uitdaging,met de korjaal de rivieren op ,door stroom versnellingen varen plantages bekijken ,vruchten vogels wild ,mooie resorts,maar knap de binnenstad op er zijn genoeg instanties die hier aan mee willen werken maar je moet het wel vragen, bovendien is er naar mijn menig genoeg werk kracht ,kijk maar de pseudo ambtenaren die voor niks doen geld krijgen ,zet ze aan het werk ze verdienen het ha ha.
    Kijk wat toerisme in de Ned ,Antillen betekend die toeristen brengen miljoenen mee.
    Het geld ligt op straat maar je moet wel bukken.


    Maak melding
  5. @Haco,
    Lees dit artikel maar eens, splinter nieuwe pier op Curaçao, Suriname
    had nooit de banden met Nederland moeten verbreken.

    WILLEMSTAD – Koning Willem-Alexander heeft zondag op Curaçao de naam Tula-pier onthuld voor de nieuwe aanlegplek voor enorme cruiseschepen. Het gaat om een eerbetoon aan Tula, de vrijheidsstrijder die in 1795 een opstand met de dood moest bekopen.

    De Curaçaose minister Steven Martina (Economische Ontwikkeling) noemde het zondag ‘historisch’ dat de Koning 155 jaar na het afschaffen van de slavernij in het Nederlandse Koninkrijk Rigaud Tula op deze manier eert. Ook koningin Máxima was bij de plechtigheid aanwezig.

    Tula werkte jarenlang als slaaf op de plantage Knip voor hij met tientallen anderen in opstand kwam en vrijheid eiste. De opstand werd echter de kop ingedrukt en Tula na martelingen geëxecuteerd. Hij werd levend geradbraakt. Sinds 2010 geldt hij als nationale held op het eiland.

    Met de Tula-pier hoopt Curaçao te kunnen groeien naar één miljoen bezoekende cruise-passagiers per jaar. Dat zou een enorme impuls voor de economie betekenen. In 2017 kwamen er 630.000 aan wal. “Maar dit jaar groeien we al naar de zevenhonderdduizend”, aldus minister Martina.

    Het Nederlandse Koningspaar is ook maandag op Curaçao om de viering van de Dag van de Vlag mee te vieren. Er vindt een vlagceremonie plaats op het Brionplein in Willemstad, in aanwezigheid van de Curaçaose regering en de statenleden van het Caribische eiland. Daarna reizen de vorst en vorstin onder meer nog naar het dorpje Barber. Telegraaf nl


    Maak melding
  6. Nederlands fonds schenkt 50 000 euro startbedrag, en maar vloeken en
    tieren op Nederland.

    Voor het behoud van Surinaams erfgoed is een nieuw fonds ingesteld door het Prins Bernhard Cultuurfonds, Stadsherstel Amsterdam en Stadsherstel Suriname. Het Themafonds Surinaams Erfgoed is ingesteld om bij te dragen aan de restauratie van historische panden in Suriname. Dat meldt Stadsherstel Amsterdam op haar website.

    In Suriname verkeren veel monumentale panden in Suriname in slechte staat en een groot aantal panden is al gesloopt en vervangen door nieuwbouw. “Er zijn financiën nodig om panden aan te kopen en te restaureren maar door slechte economische omstandigheden is ondersteuning vanuit het Surinaamse bedrijfsleven en particulieren beperkt”, stelt de organisatie.

    Door meer draagvlak te creëren, hopen Stadsherstel Suriname en Stadsherstel Amsterdam meer bijzondere Surinaamse panden te kunnen behouden. Stadsherstel Amsterdam heeft ruim 60 jaar ervaring met het herstellen van beeldbepalende panden en steunt Stadsherstel Suriname met de opzet van herstelplannen voor panden.

    Het Prins Bernhard Cultuurfonds heeft meer dan 75 jaar ervaring met fondsenwerving en het activeren van verschillende schenkers. Dit fonds ondersteunt al jaren restauraties van erfgoed met een gedeeld Nederlands verleden in het buitenland. Voor dit fonds brengt het Prins Bernhard Cultuurfonds een startbedrag van 50.000 euro in. De drie partijen hebben op 28 juni een intentieverklaring ondertekend.


    Maak melding
  7. Welke Surinamer identificeert zich met deze bouwwerken ? Stenen en houten bouwwerken die niet gebouwd zijn door hun voorouders.

    Het zou absoluut de binnenstad sieren om ze goed te onderhouden, maar niet meer dan dat.


    Maak melding
  8. @Haco, Kijk wat toerisme in de Ned ,Antillen betekend die toeristen brengen miljoenen mee.

    Frantz zegt : Waarom leven er op Ned Antillen nog steeds zo veel mensen onder de armoedegrens? Zelfde geldt trouwens ook voor Suriname.


    Maak melding
  9. Vergeet niet dat ruim 80% van de gebouwen in de binnenstad van Paramaribo die in de loop der jaren in verval zijn geraakt behoort tot onverdeelde familie-boedel. Door eindeloos gehaal en getrek tussen deze families onderling is het nooit van gekomen om onderhoud te plegen aan deze objecten. Het is te hopen dat ooit adequate wetgeving wordt gemaakt om dit probleem voor goed tot het verleden te laten behoren.


    Maak melding
  10. Frantz
    Wat wil je me duidelijk maken,de Antillen hebben net als Suriname bijna geen export dus moeten ze het van vakantiegangers en cruiseschepen hebben ,en wat de armoede betreft ,die hebt je in Dubai ook .
    Maar nog maals wat me uitleggen,kun je mij dat bijbrengen,ik ben benieuwd


    Maak melding
  11. opknappen van gebouwen is natuurlijk herstel van achterstallig onderhoud, woorden die achter in het woordenboek van Suriname staan, en niet met als oorzaak gebrek aan financieele middelen, niet voor niets is Suriname al eens de wacht aangezegd door de werelderfgoed organisatie.


    Maak melding
  12. helaas heeft de doorsnee Surinamer geen belangstelling naar historische of monumentale Panden
    maar de overheidt hoor zorg te dragen dat onze erfgoedt wordt onderhouden en behouden
    2/ kunnen ook gebriukt worden als toeristische trekpleisters en voor onze geschiedenis


    Maak melding
  13. Su en onderhoud gaan niet samen….laat staan oude historische gebouwen!! Het is dus wachten op het buitenland die weer Sinterklaas wilt spelen en deze gebouwen wilt restaureren!!


    Maak melding
  14. Kan het gebouw dat op de foto te zien is nog gerestaureerd worden?
    Het ziet er zo bouwvallig uit. Dit is toch geen historisch gebouw, dan vermoedelijk ooit een winkel te zijn geweest op de benedenverdieping en boven een woonruimte.


    Maak melding
  15. Jiyani, goed gezien. Het is ooit een typisch Surinaamse winkel geweest. Kennelijk zag de eigenaar het niet meer zitten in Suriname tijdens de onafhankelijkheid. Is vertrokken en heeft de boel in de steek gelaten. Dat hebben toen aardig wat Chinese winkeliers gedaan.
    Ik vind dit jammer want het is gebouwd in de typische Surinaamse bouwstijl. De eigenaar is niet meer te vinden dus kan hij niet aansprakelijk gesteld worden voor eventuele schade als de boel in elkaar stort. Misschien is het een door junkies en zwervers bewoond pand. Herstel is niet meer mogelijk, De enige oplossing is: slopen en herbouwen.


    Maak melding
  16. Jammer dat de Surinamers hun erfgoed niet weten te respecteren, en als je er geld voor schenkt om het op te knappen, en het niet goed monitort, beschouwen ze het als een extra cadeautje voor persoonlijk genoegen. De Surinamer is niet trots op zijn bossen,niet op hun vrijheid, niet op hun erfgoed, ze lopen alleen maar te klagen over 155jaar geleden dat ze het zo slecht hadden,ze klagen maar doen niets om er veranderingen te brengen. Ze zitten vast in hun denken en handelen.Een handjevol weet zich te verrijken, de rest loopt te klagen als ze met hun laatste dollar niet in de Casino gaan zitten, en niet de jackpot binnenhalen. Per slot van rekening willen ze allemaal die jackpot dus de casino´s vinden al dat domme gedoe wel prima, die hoor je niet klagen. Misschien heel misschien verlangen ze allemaal terug naar de zweep om weer op gang geholpen te worden.


    Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES