Chinese palmolieproducent mag gekapt Surinaams hout niet meer exporteren

14

PARAMARIBO, 4 jul – De kritiek heeft effect gehad. China Zhong Hen Tai zal in het haar toegewezen bosgebied hout kappen. Maar de boomstammen (rondhout) zullen niet meer uitgevoerd worden, zoals aanvankelijk voorgenomen was. De Chinese onderneming kan na ruim tien jaar eindelijk van start, nu critici de wind uit de zeilen is genomen.

De oude principeovereenkomst dateert nog uit de tijd van de regering Venetiaan. Toen was de multinational een grote lap grond toegezegd. China Zhong Hen Tai zou het gebied kaal kappen en het hout naar China exporteren. De opbrengsten zouden worden geïnvesteerd in de opzet van een palmoliefabriek. Binnen zowel de regeercoalitie Venetiaan als de toenmalige NDP-oppositie was er veel kritiek.

Gevreesd werd voor kaalpkap zonder economisch voordeel. Nu heeft de huidige regering met het Chinese bedrijf kunnen overeenkomen dat het hout in Suriname zal worden verwerkt. Het hout zal worden gekapt door de Marrongemeenschappen in het gebied. Zij mogen het hout aanleveren. Dat wordt opgekocht en verwerkt in een fabriek die de Chinezen zullen opzetten. Ook de teelt en verwerking van oliepalmpitten is geregeld.

14 REACTIES

 1. Dit bericht wankelt aan alle kanten, net zo als de veel eerdere berichten omtrent ontwikkelingen in Suriname. denk maar aan de spoor. de vele huizen etc etc.

  ALLEMAAL GEBAKKEN LUCHT


  Maak melding

 2. Soso basra-snesie zonder duidelijke vaders zullen voortgebracht worden !!!
  Nieuwe “basra-snesie” district op komst !!
  A kondre auw-draai-srefe-srefie !!!

  Ik hoor niets meer over de zaak van de “ilegale hout uitvoer in containers” die te Moengoe is ontdekt door ambtenaren van Bosbeheer !! Ding fredi Brunsie sref-srefie !! Alles al in de doofpot !!!


  Maak melding

 3. Hoe zit het met herplanten van bomen, planten enz om het biologgisch evenwicht in het oerwoud/bos niet te verstoren.

  De bomen stonden eeuwen in het oerwoud, zelf voor Colombus in Amerika was aangekomen. De bomen zijn weg in een mum van tijd.

  Vernietiging van het hele gebied met alles dat erin leeft en groet. Die paar us-dollars die aan de strijkstok blijven hangen weegt er niets bij op, vooral ook als je ziet dat het in zakken van ndp-ers verdwijnt.

  Hier zijn echt geen woorden voor. Dit is uitbuiting en rond hout te koop. Kom en pak het maar. Wat heeft de Surinaamse economie, de Surinamers aan? Nada, notie, neks, nunca, nul, nihil, negatief, ontbossing, erossie, no one ka, dood, armoede en ellende.

  Boen Sari (his)tory

  Recht En Waarheid Maken Vrij

  God Zij Met Ons Suriname/rs


  Maak melding

 4. En toch zullen deze investeerders hun hout exporteren om de kosten te dekken voor het opzetten van de palmolie gebeuren en ook voor de houtverwerkingsindustrie

  Als dat niet kan dan klopt China aan de deur en zegt “wat er oog gebeurt wij experteren tegen de door on bepaalde prijzen”
  Ik wil dan zien wie wat hiertegen in zal brengen / doen


  Maak melding

 5. weer zo een lul verhaal
  paranam zou niet ontmanteld worden zonder goedkeuring v h parlement
  er zou zelfs een door start plaats vd bauxiet industrie met een of ander maleisisch investeerder
  wat gebeurt er nu dan
  dus ndp addergebroed moet ophouden met die lulverhalen


  Maak melding

 6. Het land zal leeg geplunderd worden onder het mom van vooruitgang, oeng egi sani. Wie herinneren zich nog begin jaren negentig de Musa group olv van Soemi, en Beryaja olv Moengra, twee paarse roofzuchtige ratten. Wo ka dong dong dong ndp paria’ s. Al dat hout gaat toch stilletjes worden verscheept door ndp toppers. Geen enkel stukje hout krijgen die ma pima berooide ndp paria’s om een tuinhuisje te bouwen. Alle opbrengsten op lonen na gaat in de ndp kas en bende paarse rovers. Wacht maar af.


  Maak melding

 7. Soso law-mang !! Al ziende zijn we blind !! Wie durft te verteleen hoe het is afgelopen met de “ilegale houtexportors” die bezig waren om houthouten in containers te laden in de haven van Moengoe ??
  Niemand durft zijn bek open te maken !! Noch LBB noch de douane noch de politie !!


  Maak melding

 8. De chinezen,zijn slim ,pas op voor ze.Ze denken alleen aan hun zelf.
  Als er niks meer te halen en verdienen valt ,zijn ze ook zo weer weg.zo een mooie land met bos en natuur en dieren,alles is straks weg.Niemand die er van wat zegt.Maar klagen wel over andere dingen.Straks heeft suriname geen bos en natuur meer.

  heel triest


  Maak melding

 9. De jorka Supus van de vhp en nps abanies worden systematisch rechtgezet,dankzij de NDP,de vhptje gang heeft 800 miljoen us dollar ten tijde van gajadief op het min v OW en C gestolen zogenaamd om een paar zandwegen in plantage Vredenburg te asfalteren waardoor uitgenade gevallen Balesar van de vhptje in de gevangenis is belandt,die man en gezin werd openlijk via apinti met de dood bedreigt als hij zou gaan praten door chilendra girjasing de pani tjor uit Commewijne 1 van de toppers van Ali baba en zijn veertig rovers


  Maak melding

 10. Het opmerkelijke van de jorka Supu deals is dat de meeste rovers van de Ali baba gang in paleizen wonen rara hoe kan dat met een salaris van 15000 srd P mnd omgerekend zo een 1600 euro,vandaar dat ze alle middelen gebruiken valse informaties ,leugens,bedrog,op alle fronten wordt de regering tegen gewerkt,verraad om terug te komen aan de macht in Su iets wat nooit meer zal gebeuren,info Luti tingi bal uit tingi broki


  Maak melding

 11. Neen Jongens, dan wordt het hout illegaal uit Suriname geëxporteerd. Onlangs hebben ze toch 3 containers vol illegaal hout in de buurt van Moengo gevonden. Met de nodige tjoekoes kijkt iedereen de andere kant op.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.