Parlementariër Gajadien: economische situatie Suriname ‘erger dan verwacht’

23
Koopkrachtversterking ambtenaren Suriname niet om vingers aan te branden

PARAMARIBO, 3 jul – De economische situatie in het land is erger dan verwacht. Dit zegt parlementariër Asiskumar Gajadien (VHP). Als lid van de parlementaire commissie Staatsuitgaven heeft hij onlangs het rapport over de overheidsinkomsten en –uitgaven mogen inzien. Het blijkt dat er een tekort is van bijna twee miljard Surinaamse dollar (ongeveer tweehonderd miljoen euro). Het gaat van kwaad naar erger, anders dus dan de regering wil doen geloven. De vooruitzichten zijn dan ook verre van hoopgevend.

Een tweede devaluatie onder de regering Bouterse hangt in de lucht. “Als we kijken naar de cijfers van 2017, dan baart het mij zorgen”, zegt Gajadien tegenover Dagblad Suriname. De huidige stand betekent dat ruim dertig procent van de lopende rekeningen gefinancierd moest worden. “Dat is niet alleen in strijd met wettelijke regelingen, maar op dit moment ook de bron van alle ellende in de samenleving”, aldus Gajadien.

De ellende zal zeker te merken zijn aan het gedrag van de wisselkoersen. “Een nieuwe devaluatie van de Surinaamse munt in aanloop naar 2020 is onvermijdbaar, wil men de zaak economisch goed aanpakken”, meent Gajadien. Het leven zal er alleen maar duurder op worden voor de doorsnee burger. Het economisch beleid wordt er maar niet beter op en de verarming blijft om zich heen grijpen.

23 REACTIES

 1. Heel veel oerdomme dwaze idiote ndper’ s geloven er niet in. Echt waar, ze geloven diehard, ondanks alle paarse kommer en kwel om zich heen dat hun afgod didibri in 2020 rust, vrede en voorspoed gaat brengen. Ndper Tjallie taki,lokoe no oom Ludje, wi ndp lobiwang oenoe dati moesoe njang a pina sa de fanodoe foe bouw kondre bakka. Bouw bakka, hoe en met wat dan? Lokoe noh oom Ludje, baas hebt beloofd dat hij echte echte echte, eerlijk hard ga werke enne hij gaat ons voor we weer gaan naar de stembus om op hem te stemmen, eten en drinken en spelen geven in Ocer, ook daarna. Hij gaat ook onze ’s lands pastoor Meyje en ’s lands profeet Misika late bidden voor onze president en volk en voor heel heel veel voorspoed en rijkdom. Je moet et zeggen en claimen zegt Meyje. Baas heeft echt veel liefde voor land en voor ons. Oooohhh? kijk noh oom Ludje, de dinges die slecht gaan, zijn om land en volk verder op grote hoogte te brengen, we gaan worden als Dubai heeft Misika ons beloofd. Enne eeh ook Meyje heeft gezegd dat het is zijn god die eeh hem als president daar op die stoel hebt gezet, enne eeh ook hebt Stefanus boos geschreeuwd dat eeh jullie zijn staatsvijandig, als je tegen de amnestiewet bent. Oohh. Ook hebt Hoefdraad beloofd en gezegd dat alles voor 2020 weer koek en ei gaat worden, dus we gelooft niet in wat deze man zegt. We gelooft alleen alles wat de baas zegt. Oooh. Ma da fa we pina moro nanga moro en begi moro nanga moro. Eeh baas hebt gezegd dat hij veel geld en schuld moet make om ons in leve te houden en land draaie moet houden. Is toch nie zo erg, noh oom Ludje, die eeh devaluatie, eeh wat is et ook weer? Weet je niet meer dat een brood 500 sfl heeft gekost in 2001? Een soft 7.000 sfl? Eeh ai mi vergiti werkelijk oom Ludje, het is zo lang geleden. Wel Tjallie dati devaluatie e houde in. A monie e las eng waarde. Ma oom ludje, ano baas of ndp schuld toch, na Holland, baas taki, want eeh ze hebbe 19 miljoen euro van baas en Hoefdraad bevroren. Ai boi Tjallie wat zijn jullie ndper’ s ongelooflijke dwazen.


  Maak melding

 2. Gajadien heeft gelijk. De Surinaamse economie is in een vrije val terecht gekomen door corruptie, incompetentie en apathie van de regeringen Bouterse. De president die alle macht naar zich heeft getrokken schittert door afwezigheid en de rest van zijn incompetente regeerploeg luistert niet naar de adviezen en oplossingen die van uit de samenleving worden aangeboden. Overheidsbedrijven worden geplunderd, subsidies worden niet betaald. Overheidsdiensten functioneren in feite niet meer en het onderwijs en de gezondheidszorg liggen op hun gat door gebrek aan middelen. Zie hier het resultaat van het wanbeleid van Bouterse die telkens weer de Surinaamse samenleving te gronde richt.

  Wanneer gaan degenen die op bouterse stemmen hun hersenen gebruiken en inzien dat deze man steeds faalt en Suriname in ellende stort?
  Net als in de jaren 80 en 90 verlaten jonge mensen het land om elders hun leven op te bouwen omdat dat in Suriname vrijwel onmogelijk is geworden. De vraag naar verpleegkundigen en bouwkundigen is groot in Nederland en de Antillen.

  Over 2 jaar zijn er verkiezingen dus binnenkort begint het circus van kadootjes(percelen) uitdelen weer. Je hebt da een perceel maar zonder werk en een waardevast salaris blijft de bouw van een huis een utopie.


  Maak melding

 3. Wo Ka wan jeep in Sranan. lik wan boeriki ju stem tap Bouta en now a mang broko ju mars gi ju. kree no e jepi moro. Ju habi fu tjar a kruis. Ba soekoe ba veni ba tjari. We gaan voor nog 5 zongen de boerikies in 2015.
  Wo. Ka.


  Maak melding

 4. Een 2e devaluatie in 2019 – 2020 zou een geschenk zijn. En dat in verkiezingstijd. Ja pijnlijk maar het betekend ook definitieve afscheid van paars.


  Maak melding

 5. @Ram Singh

  Nog 5 Nog 5 Nog want kunnen we eindelijk gras gaan eten ….

  Ze zijn allemaal welkom….op de verlaten perceel van mijn buren staat het gras 2 meter hoog…..


  Maak melding

 6. Je kunt je afvragen “wat is zuurder dan azijn”
  Het antwoord dat je krijgt is “azijnzuur” omdat er 2 keer azijn dat zuur is en zuur erin voorkomt, zo is het grappige antwoord.
  Maar in deze tijd is niets grappig in Suriname alles is serieus alles dat jou leven er niet aangenamer op maakt.
  – Eerste levenbehoefte nauwelijks betaalbaar voor 60% van de werkenden
  – Veiligheid is nauwelijks haalbaar voor 99% van de bevolking, die ene procent geldt dus niet door de NDP parlementariers en hun familie.
  – Geldontwaarding geldt voor 100% van de bevolking, ook al heb je genoeg zoals Sardjoe etc, dan nog verliest je geld waarde (koopkracht vermindering)

  Oh ja garantiestelling voor nog 5 jaar
  voor het domme volk dat zich laat omkopen zoals indertijd de slaven met blink materiaal.
  En maar zingen en huilen en prediken dat jullie bevrijd zijn van de ketting en huilen als een krokodil zoals herrenberg dat deed.
  Katibo Herrenberg joe sabi pé a kati bo dé?


  Maak melding

 7. Ik snap het nog steeds niet waarom de autoriteiten in Suriname per decreet de direct cambio’s verbieden.Het zijn juist deze wisselkantoren die het monetairebeleid van de monetaire autoriteiten dwarsbomen. De geldhandelaren zijn op persoonlijk gewin uit. Daarnaast moet de overheid het de winkeliers verbieden om ook als wisselkantoor te fungeren op straffe van een hoge dwangsom of intrekking van de winkelvergunning. In landen met soortgelijke economische problemen als Suriname en die geen cambio’s op hun grondgebied operationeel hebben toegelaten komen dit soort problemen niet voor. Ik ben daarom van mening dat de overheid daadkrachtig moet optreden tegen de cambio’s om monetaire rust te brengen.Algemene banken zijn kunnen deze functie goed uitvoeren. De Cambio’s halen het beleid onderuit.


  Maak melding

 8. @ Bigi Sma

  Bigi Sma het antwoord is: Zoutzuur, want daarin lost de Surinaamse samenleving op door het beleid van Profeet Hoefdraad en Apostel Misiekaba en Koorknaap Adhin.
  Zij beloven uitzicht op verbetering maar zijn ondertussen door alle kredietlijnen heen. Nu is de staatschuld SRD 18.000.000.000 zodra het bureau voor statistiek haar werk kan doen en het BNP van 2017 vaststelt dan vliegt de staatschuld weer verder om hoog en dan vergeten we voor het gemak de Schulden van de staatsbedrijven even.

  Het ernstige wat nu boven water komt is dat de staat slechts SRD 4.000.000.000 aan inkomsten heeft, SRD 6.000.000.000 onvermijdbaar uitgeeft en jubelende begrotingen laat goedkeuren die op bijna SRD 9.000.000.000 uitkomen. Wanneer gaan Abdoel/ Bouva./Doekhi/Misiekaba/Simons zien dat zij sprookjes beleid goedkeuren.

  Ondertussen is de Centrale Bank van Suriname en het Bankwezen in 2017 leeg gegraaid en is onlangs Staatsolie geplunderd voor $ 335.000.000 of wel de SRD 2.000.000.000 die men nu te kort komt. Ofwel van forse reserves naar extreme schulden in 8 jaar.
  Het lijkt mij dat de Studenten van de AdeKUS die nu tijd overhebben de straat op kunnen gaan om alles maar stil te leggen. Deze regering verbrand per dag SRD 7.000.000 zonder dat er iets voor terugkomt.

  Een regering die in het buitenland vertrouwen heeft kan dit in 3 tot 6 maanden omdraaien omdat dan donors op zullen staan om te helpen middels een schuldsaneringsdeal. Deze regering kan van alles ondertekenen maar krijgt van niemand nog 1 SRD omdat het niet aan de condities van de overeenkomsten kan voldoen.


  Maak melding

 9. Eay hev a dream,o ja wat was dat ook alweer, jammer het is me ontgaan , we kunnen het beter maar het is niet gelukt .
  Onze bank rekening is gegroeid, hoe kan dat nou, snap er niks Van toch maar eens aan vene vragen die heeft meer met dat bijltje gehakt.
  Ik hoor van mijn financiële achterban ook niks meer zijn zeker ziek


  Maak melding

 10. NEP NIEUWS zoals altijd,ook afkomstig van BA KA èèn,..zoniet de grootste ASSEMA uit de CORRUPTE BENDE van de ORANJE kliek.

  NET ZO EEN BULLEBAK als boe boe ,takroefesie LUDWIG VAN ABRABROKIE,allemaal misbaksels van dezelfde lelijke pluimage.


  Maak melding

 11. @Vliegende Hollander 3 juli 2018 at 14:04
  Waar blijft onze bedrijfseconoom RobG ??

  Hij speelt doktertje met je zus !..jo EZEL ! ga maar kijken jo IDIOOT !


  Maak melding

 12. ABRABROKIE,allemaal misbaksels van dezelfde lelijke pluimage.

  Oom Ludwig van Abra Broki 3 juli 2018 at 14:44
  @Vliegende Hollander 3 juli 2018 at 14:04
  Waar blijft onze bedrijfseconoom RobG ??
  Hij speelt doktertje met je zus !..jo EZEL ! ga maar kijken jo IDIOOT !

  Haco, 3 juli 2018 at 15:21
  Oom Ludwig van Abra Broki
  Ben ik niet van je wend ,oom zulke uitspraken het is goed dat jij geen hebt ,ANDERS was daar heen gegaan

  Beste Ray, het is een paars besmette vervloekte copycat die zo denkt en reageerd. Ook al misbruikt deze ma pima paarse knettergekke dwaas mijn nickname, aan zijn reactie is overduidelijk te herkennen, zijn dwaze paarse domme geaardheid, van de echte Oom Ludje. Zo zijn ndper’ s, na wang vervloektoe ma pima , sa e doe so lagi. Ik denk dat het die ma pima schizofreen paarse gekke Parbo is die zo paranoide nicknames van anderen misbruikt. Want vreemd dat hij niet onder Parbo reageert.


  Maak melding

 13. De opmerking van Gajadien klopt niet helemaal.
  Als je in de regen loopt weet je niet hoe nat je bent. Dat weet je pas als je uit de regen stapt.
  “De economische situatie in het land is erger dan verwacht”
  Hoe slecht het is merk je vaak pas na een paar jaar.
  Voor Su betekent dit dan ook omdat het al jaren slecht gaat, het jaren gaat duren voordat er een ommekeer plaats zal vinden.


  Maak melding

 14. Het enige wat ons Suriname zou kunnen redden is 180 graden draaien…dus lijk me een nieuwe coup het meest voor de hand liggend…Su glijd hard de afgrond in…En blijf die mooie fabels maar geloven…onze kinderen hebben al geen toekomst meer…neks no fout..


  Maak melding

 15. We moeten duikboot. En vliegentuigen en een paar mango s. Exporteren naar Europese landen…. …noord Korea. Heeft behoefte aan mango s….


  Maak melding

 16. Het gaat niet goed met de economie van het land zegt de man die tijdens een vergadering stapels geld zit te tellen.Deze koe en opperkoe @ ludwig van abrabroki zijn twee gefrustreerde idioten .


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.