‘Politieke moorden zullen doorgaan in Suriname als straf uitblijft’

24
proces Decembermoorden in Suriname

PARAMARIBO, 2 jul – Het zogenaamde Pad van Verzoening heeft maar één doel: straffeloosheid. Dit zegt mr. Hugo Essed, advocaat van de families van de vijftien in 1982 doodgeschoten mannen. Het Comité Slachtoffers en Nabestaanden van Politiek Geweld slaat de plank dus grandioos mis. Het streven naar straffeloosheid voor de daders, is blijkbaar de enige reden voor de regering Bouterse om alle ondersteuning te verlenen. “Ik vind het jammer dat het leed van slachtoffers en nabestaanden misbruikt wordt voor een politiek doel, namelijk straffeloosheid”, zegt Essed.

Voor de families is berechting de enige rechtvaardige weg. Er zal dus nooit worden mee gewerkt aan een activiteit die slechts te doen is om straffeloosheid. “We kunnen niet afzien van berechting. Voor de samenleving moet het duidelijk zijn dat moord bestraft wordt. Als politieke moorden niet gestraft worden, is de kans groot dat politieke moorden verder gaan”, zegt Essed tegenover De West.

Het comité wil dat behalve de slachtoffers van 1982, ook oorlogsslachtoffers worden herdacht. Essed vindt de vergelijking fout. Bij de decembermoorden is sprake van ‘politieke criminaliteit’. De slachtoffers van de Binnenlandse Oorlog vielen door ‘oorlogscriminaliteit’. Het Pad van Verzoening loopt vanaf het Monument van de Gevallenen van de Binnenlandse Oorlog tot het Bastion Veere in Fort Zeelandia.


24 REACTIES

 1. Dankzij de allergrootse moordenaar sinds jaren tachtig en zijn aanhangers zit het land vol moord, geweld, drugs, roof en armoede.


  Maak melding

 2. BAMBOERAM HAD HET BIJNA VOOR ELKAAR,MAAR OOK HIJ HEEFT DE PIJP AAN BOUTA GEGEVEN.
  STELLETJE LAFFE HONDEN , OP DE VLUCHT IN HUN BORST GESCHOTEN.,ER IS GEEN ENKELE AANLEIDING OM OP HET DER VERZOENING TE WANDELEN ,KINDEREN IN DE ARMEN VAN HUN MOEDER DOOD GESCHOTEN ,DE NIKS ONTZIENDE DICTATOR MOORD ER LUSTIG OP LOS, EN GEEFT ALS DE KERS OP DE TAART ZICH ZELF AMNESTIE GEVEN ,HOE KRANKZINIG MOET JE DAN ZIJN , DECEMBER MOIWANA, DEMOCRATIE AAN MEN HOELLA, HELIKOPTERS DIE PLOTSELING UIT DE LUCHT VALLEN ,EN DIE NA JAREN WORDEN TERUG GEVONDEN.
  VOOR RIJST EN ZOUT VLEES DOET EEN SURI VEEL ,TOT DAT HIJ MERKT DAT HIJ DE DAG EROP WEER HONGER HEEFT, MAAR DE STEMMING IS REEDS GEWEEST DUS NOG WEER 5
  DE ETNISCH GEROMMEL IS NIET VAN DE LUCHT, DE SURINAMER BESEFT NIET DAT ZIJ VOOR HET LEVEN AAN ELK AAR GEKETEND ZIJN NET ALS IN 1800.
  DUS GEEN GELEUTER VAN JAVANEN, HINDOES, MARRO S, INDIANEN, BOEROOES, CREOLENEN BOSLAND CREOLEN NEE SURINAMERS GA DAT EERST MAAR EENS BEZEFFEN, ANDERS LOOP JE OVER 1800 JAAR NOG HET ZELFDE TE DOEN.JULLIE ZIJN DIEF VAN JE EIGEN SURINAMER ZIJN


  Maak melding

 3. De hoofdverantwoordelijke voor de moorden moet gewoon berecht worden, en dat is in de ogen van rechtvaardige en helderdenkende geen wraak zoals de paarse waterkant idioot Parbo stelt maar doodgewoon gerechtigheid, zoals in een rechtsstaat normaal is


  Maak melding

 4. Rechters doe je werk.Jullie zijn God niet en ook geen priesters .De rechtbank en rechtszaal is geen kerk.Spreek vonnis uit en straf de moordenaar.Wat een stelletje amateurs zijn de rechters in Suriname,je moet ze blijven herhinneren wat hun taak is.36 jaren later en nog steeds weten de rechters geen raad met de moordenaar.Spreek vonnis uit..
  quilty vonnis!!


  Maak melding

 5. Het comité wil dat behalve de slachtoffers van 1982, ook oorlogsslachtoffers worden herdacht. Dan moet Hugo Essed zich bij Van Russel aanmelden.

  De binnenlandse oorlog was niks anders dan hetzelfde doel om Bouterse met zijn jongens naar het kamp terug te krijgen. En waarom mag het dan niet gezamenlijk herdacht worden?
  Dit is een normale zaak van de wereld. Maar nee Hugo Essed met zijn discriminerende gasten hebben een andere racistische mening toegedaan. wil het gescheiden houden. Hun allemaal zijn mijn landgenoten geweest en gestreden voor hetzelfde doel. Met juridische termen probeert men het volk nog steeds gescheiden te houden.

  Hugo Essed oefent zijn beroep uit en wordt er zelf betaald, maar wij letten meer op de eenheid van het volk. De wil van het volk is de wil van God.


  Maak melding

 6. de grootste lafaards zijn de rechters zelf.

  ze durven hun rechterlijke recht niet uit te spreken en dus zijn ze niks waard..

  beter kunnen ze aftreden en het recht spreken over laten aan anderen b.v. het gerechts hof in Den Haag of de V.N. in schakelen..

  deze moordenaar moet hoe dan ook opgeruimd worden


  Maak melding

 7. @ Haco,
  Men kan je geen ongelijk geven met wat je stelt !!
  Op dit moment vervangt onze Pres. rijst en zoutvlees met “pakketten” !!.Surinamers zo blij ,als een kind met een “loliepop” in handen !
  Bouta na wang “strateeg” en heeeft al in de pipe-line, AOV verhoging in juli volgend jaar voor de oudjes en met vakantiegeld erbij!! Weer enkele duizenden stemmen erbij voor 2020 !!


  Maak melding

 8. Mooi stukje jank proza van messias Essed. De man probeert op de stoel van de rechter te gaan zitten. Zieke hond.

  Dit is geen zaak voor de rechter. Surinamse is verdeeld over deze kwestie.
  Wordt Bouterse daadwerkelijk veroordeeld en gaan ze over tot executie van het vonnis dan ik je op een briefje meegeven dat wederom een burgeroorlog uitbreekt.


  Maak melding

 9. Parbo,

  hopelijk knallen ze jou dan ook op de vlucht neer. Want labiele angsthazen als jij hebben een grote bek maar rennen er als een haas vandoor.


  Maak melding

 10. Parbo 2 juli 2018 at 23:02
  Mooi stukje jank proza van messias Essed. De man probeert op de stoel van de rechter te gaan zitten. Zieke hond.
  Dit is geen zaak voor de rechter. Surinamse is verdeeld over deze kwestie.
  Wordt Bouterse daadwerkelijk veroordeeld en gaan ze over tot executie van het vonnis dan ik je op een briefje meegeven dat wederom een burgeroorlog uitbreekt.

  Joe lagi dagu boutabeest.


  Maak melding

 11. Een burgeroorlog gaat er zeker komen, en het gros der paarse paria’ s wacht een slachting van niemand anders dan hun duivelse baas. Al deze zestien vermoordde Surinamers verleenden ook hand- en spandiensten aan deze duivel. Ze waren gewaarschuwd om nooit van je leven in zee te gaan met coupplegers, ze kenden de geschiedenis niet van vele Latijns Amerikaanse landen en Afrika. Eenmaal een coup, daarna een bloedbad en een burgeroorlog in het binnenland. Wacht maar Parbo Praseri en Dagoebal, wo ka no mpp leki wijlen Horp. Didibri e go poeroe joe boebba en pirie joe skin. Stem bakka in 2020 dong mpp ndp moordenaarsbeesten.


  Maak melding

 12. Ik kan de nabestaanden begrijpen, dat vergelding voor hen de enige weg is.

  Dat recht om het zo te willen is helder en onbetwistbaar.

  Wat ook niet mag worden vergeten, is dat heel suriname morele en geestelijke slachtoffer van 8 dec is.

  Ik hoop dat de familie’s in het bizonder en het volk in het algemeen de juiste weg naar rust en vrede weten vinden.


  Maak melding

 13. Parbo
  Dus moet je de moordenaars vrij rond laten lopen ,mocht gebeuren wat jij zegt ,heb je misschien vreemde mensen in je achter tuin lopen ,en die komen niet om te klaverjassen,de tijd zal het leren


  Maak melding

 14. @Parbo
  Burgeroorlog,werkelijk.!?
  Gelijk na een vonnis en gevangenneming van je baasje zal heel Suriname in een feeststemming zijn.Laat ons weten wie dan nog zin heeft om oorlog metelkaar te voeren.Ach zonder baasje zijn de ndp volgelingen zo goed als dood.We maken ons niet druk om jou noch om de rest van de ndp slaafse volgelingen.


  Maak melding

 15. Onbegrijpelijk, dat er nog mensen zijn, die niet achter gerechtigheid staan, en op allerlei manieren een veroordeling willen voorkomen, todat ze zelf geconfronteerd met misdaad die een hun leven een andere wending geeft, en met een trauma verder moeten leven, doordat er geen gerechtigheid plaats vind.


  Maak melding

 16. Bouterse heeft al die jaren van zijn leven kunnen genieten met vrienden en familie. De families van de door hem vermoorde mensen kunnen door hem levenslang nooit meer genieten van hun leven. Deze psychopatische moordenaar moet berecht worden. Niemand heeft het recht een (weerloos) ander zonder enige reden behalve om eigen narcistisch gewin, het leven te ontnemen. Hij heeft het leven niet gegeven en zeer zeker mag hij deze dan ook niet ontnemen. Zijn excuus dit gedaan te hebben om Suriname te redden is in al die jaren een bewezen leugen, net als zijn nu pad van verzoening. Een psychopatische moordenaar die over pad der verzoening praat…. mensen rennen voor leven!!


  Maak melding

 17. @Parbosingh-de-PAARSE-YO-KOE :

  De Rechterlijke Macht is ONAFHANKELIJK en spreekt RECHT,
  wanneer de WETTEN worden overtreden !

  Uw Paarse baas tracht de Procureur-Generaal te BEDREIGEN en
  is persoonlijk TE BANG en te LAF om bij de KRIJGSRAAD te
  verschijnen !

  Meneer geeft WEL orders als Legerleider doch LIEGT achteraf over
  de FEITELIJK GEPLEEGDE MARTELINGEN en MOORDEN op ONSCHULDIGE
  en ONGEWAPENDE SURINAAMSE STAATSBURGERS !

  Het Sranan WETBOEK kent geen POLITIEKE SLACHTOFFERS, of
  SLACHTOFFERS van POLITIEK GEWELD, het zijn gewoon MOORDEN
  en MARTELINGEN van BURGERS door muitende miiltairen die BUITEN
  DE GRONDWET OPEREERDEN !

  BIJZONDER HOGE STRAFFEN ZIJN OP ZIJN PLAATS voor de DECEMBERMOORDEN.
  de MOIWANA-MOORDEN, en ook voor andere MOORDEN, gepleegd door de PAARSE
  MILITAIRE KLIEK !

  VRIJ SRANAN, NU !!!!!


  Maak melding

 18. Bouterse moet niet gevangen genomen worden, nee, hij moet hetzelfde lot ondergaan als wat hij de vermoorde mensen heeft aangedaan en dan wel 16 x!!! Alleen zo kun je aan alle potentiële dictators en moordenaars een voorbeeld stellen.


  Maak melding

 19. Parbo schrijft “Wordt Bouterse daadwerkelijk veroordeeld en gaan ze over tot executie van het vonnis dan ik je op een briefje meegeven dat wederom een burgeroorlog uitbreekt.”

  Deze domme ophitserij werd het eerst door Dew Baboeram geuit.
  Baboeram heeft ondertussen toegegeven dat hij het uit zijn duim heeft gezogen.
  Parbo (bouta ass kisser) komt nu weer met deze uitgewoonde opmerking.
  Parbo go na skoro baka.


  Maak melding

 20. @ Parbo

  Ik ga niet zeggen dat DDB schuldig is was er niet bij, maar stel dat hij wordt veroordeeld en berecht
  wordt, dan zou het volgens jou de pleuris uitbreken. Maar natuurlijk Parbo : dat gaat men krijgen
  als het volk jaren geindoctrineerd wordt, het volk is totaal lijp geworden door de hersenspoeling !
  Tot mijn spijt moet ik helaas ook concluderen dat je ook hieronder valt.

  sari tori

  Jacko


  Maak melding

 21. Er zijn nog meer doden gevallen dan alleen de 8 december en Moi Wana moorden.
  De doden kunnen pas rusten als er gerechtigheid is geschied .
  Hopenlijk zijn de mensen verstandig op wie zij de volgende keer gaan stemmen.


  Maak melding

 22. Bij het zien van de foto’s van Het comité is het verschil duidelijk te merken met dat van de elitegroep. Ieder weldenkend mens zou zeker hebben gezegd hier vind ik mezelf terug.
  Hugo Essed met zijn elitegroep moeten geen geesten oproepen dat zij niet zouden kunnen bezweren. Laat het volk met rust en wie de behoefte heeft mag van mijn part de doden van acht december herbegraven in Nederland want zo komt dit over. Als de Eerste President van Suriname Johan Ferrier (staatsbezit) in Nederland is begraven dan mogen de nabestaanden van de acht decembermoorden dit ook.

  Hugo Essed en de nabestaanden (elitegroep) moet ons niet gebruiken om hun racistische doel te bereiken. Straffeloosheid hebben wij altijd bestreden, ons motto luid Wie gezondigd heeft moet zijn straf krijgen. Als Het comité van oordeel is of voorstanders zijn van Straffeloosheid dat is punt2. Dat laat ik over aan de rechtelijke macht. Verschillen heb je overal maar de Elitegroep plus plus hebben dit altijd afgewezen. Bevooroordeeld zal ons nooit dichterbij brengen. Suriname wordt verscheurd door de starre houding van de verraders.

  Monseigneur Karel Marinu Choennie heeft altijd gezegd dat hij niet de persoon is om te vergeven maar de nabestaanden.
  En wat voor struisvogel politiek denk hij nu te spelen met zijn adviescommissie of bisschoppelijke commissie of zo je wilt apostelistisch commissie.
  De groep zal de geestelijke bijstaan en adviseren in zijn aanbod aan president Desi Bouterse om
  “te helpen bouwen aan een vreedzamer Suriname, na het 8 decemberstrafproces.” Dan is deze reeds bekend met de uitspraak.


  Maak melding

 23. @marcel
  De rechters zijn niet laf maar moeten alles in het werk stellen dat het proces correct verloopt op dat er een echte uitspraak komt en het proces niet ongeldig wordt verklaard.

  @Parbo. Je reactie is weer beneden alle peil. SCHAANTELOOS.

  @Roy groenberg . Vegelding is niet wat de nabestaanden na streven. Ze willen slechts dat er recht geschied en dat de waarheid boven tafel komt. Tot dusver doen de verdachten alles om de waarheid te verhullen. We weten immers nog steeds niet wat er precies is gebeurt, anders dan een globaal verhaal dat ze van bed geplukt zijn, uit de gevangenis gehaald zijn, vreselijk gemarteld zijn en vervolgens zonder proces en weerloos zijn afgemaakt.
  Het volk en de nabestaanden hebben recht op de volledige waarheid in al haar details. Ze hebben ook recht op herstel van de rechtstaat waar moorden en andere misdaden wel gecorrigeerd worden.
  De moordenaars hebben slechts recht op een eerlijk proces, iets wat zij de 15 en vele anderen nooit gegund hebben.

  Ik en vele met mij zullen de uitspraak van de rechter respecteren en wensen hen wijsheid en een rechte rug. Dat laatste zijn eigenschapen die in SR zeldzaam lijken.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.