zondag, april 21, 2024
HomeNieuws uit SurinameSomohardjo wil uitkering bepleiten voor Surinaamse ex-Nederlanders

Somohardjo wil uitkering bepleiten voor Surinaamse ex-Nederlanders

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 30 jun – Voorzitter Paul Somohardjo van de politieke partij Pertjajah Luhur vertrekt binnenkort naar Nederland. De voormalige voorzitter van het parlement bekijkt de mogelijkheid van een uitkering voor Surinamers. Het betreft dan degenen in Suriname die voor de onafhankelijkheid in 1975 vijftien jaar of ouder waren. Het zijn mensen die als het ware overvallen werden door het besluit om Suriname staatkundig onafhankelijk te verklaren. Er moet wat voor hen te doen kunnen zijn.

Nederlanders die de leeftijd van vijf en zestig jaar hebben bereikt, komen immers in aanmerking voor een sociale uitkering. In Nederland valt nog het een en ander te doen. “Ik heb telefonisch al met enkele juristen gesproken. Als de mogelijkheid er is, ga ik natuurlijk ervoor strijden”, zegt Somohardjo tegenover Dagblad Suriname. Zijn uitgangspunt is een van de belangrijkste voorwaarden voor het verkrijgen van de uitkering.

Die voorwaarde is dat men minimaal vijftien jaar Nederlander moet zijn of zijn geweest. Dus kunnen Surinamers die in 1975 minimaal vijftien jaar oud waren, in aanmerking komen. Somohardjo wil dus een lans breken voor deze groep. De jongsten toen zitten nu al ruim boven de vijftig. “We zijn ook vijftien jaren lang Nederlander geweest. Dus maken we ook aanspraak op die regeling”, aldus Somohardjo.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

60 REACTIES
 1. Law Pae die bakra’s wachten je op Schiphol met een dikke check van nul komma lul. Ga het zoeken bij die 2,3 biljoen die nu na inflatie 10 miljard euro waard zou zijn.


  Maak melding
 2. Het zal bij en droom blijven voor Somohardjo.
  Zelfs Surinamers met de Nederlandse nationaliteit die bij het bereiken van de 65 jarige leeftijd niet 50 jaar onafgebroken in Nederland wonen, worden per jaar 2% gekort op hun AOW uitkering.


  Maak melding
 3. Laat deze “klootzak” eerst de SuriNeds, die jarenlang hun AOV-premie in Suriname hebben betaald, en nu
  in Nederland zijn en aan wie Suriname geen AOV betaalt eerst betalen !!! Dit is je reinste oplichterij
  van de Sur.Regering !! Welke stomme surinaamse juristen< die alles beter weten , hebben deze regeles en wetten gemaakt !!
  Somo was er ook bij als parlementarier !!!
  Om eigen gewin a-kil-dies- e- hoor ,de boel voor de gek !!!


  Maak melding
 4. Pae Somo, Elias de kleren verkoper, heeft al aangekondigd dat de premies van ziekte kosten worden verhoogd !! Doe wat voor de Surinamers in Suriname i.p.v te gaan lullen in NEDERLAND over een niet haalbare zaak !!
  “We gaan nog een grotere buffel schijten in Suriname, in 2020 Desie president voor het leven” !!.


  Maak melding
 5. Suriname is in 1975 een onafhankelijk land geworden maar sinds 1953 was het al een zelfstandig land binnen het Koninkrijk. Dat betekende dat Suriname vanaf dat jaar geheel zelf verantwoordelijk was voor het binnenlands bestuur en zelf verantwoordelijk voor de sociale voorzieningen in Suriname.
  Nederlandse wetten waren net zo min van toepassing in Suriname als bijvoorbeeld de Braziliaanse.

  Zou Suriname er voor hebben gekozen om, net zoals Frans-Guyana, een provincie van Nederland te worden dan zouden alle Nederlandse voorzieningen ook voor Suriname gelden, maar men heeft anders gekozen. Dan moet men niet gaan proberen met allerlei kromme redeneringen Nederland alsnog te laten opdraaien voor het falen van de Surinaamse bestuurders.

  Voor de plannen van Somohardjo zal in Nederland dus geen gehoor te vinden zijn, zeker nu half Afrika en Azië Europa binnen probeert te komen om mee te delen uit de voorzieningen van de Europese verzorgingsstaten. Laat men zelf maar eens aan het werk gaan en iets op bouwen.
  Hoeveel hebben de Surinamers die Somohardjo Nederlandse uitkeringen wil geven bijgedragen aan de Nederlandse voorzieningen sinds de Surinaamse onafhankelijkheid? Niets! Nederlanders betalen 50 jaar belasting voor hun ouderdomspensioen.


  Maak melding
 6. Bonaire is de enigste eiland wie verstandig is geweest. Bonaire wilde koste wat
  het kost bij Nederland blijven en is een speciale gemeente geworden.


  Maak melding
 7. Misschien is het een idee om naar het Nederlands pensioenstelsel te kijken,
  daar gaat men op zijn vroegst 67,5 jaar met pensioen en mogelijk later als
  de leeftijdverwachting stijgt. Dit zou voor de regering in Suriname een enorme
  kostenbesparing 7,5 jaar extra belasting inkomsten en minder lang pensioen uitbetalen,
  dan snijdt het mes aan twee kanten. Zelfs in de rijkste landen gaat men niet zo vroeg
  met pensioen.


  Maak melding
 8. Kansloze missie en geeft teken van weinig zelfrespect.

  “We zijn ook vijftien jaren lang Nederlander geweest. Dus maken we ook aanspraak op die regeling”, aldus Somohardjo.

  Je hand op houden voor een aalmoes….

  Hoeveel belasting en sociale premies hebben deze mensen betaald om ook maar enige aanspraak te maken op een uitkering?

  Kansloze missie is weer snoepreisje SLM businessclass ….

  Deze clown heeft tijdens Bouterse 1 tientallen dienstreizen gemaakt naar Nederland en Indonesië om investeerders voor Suriname te vinden.

  Resultaat: NIHIL

  Wie stopt deze Charlatan?


  Maak melding
 9. RECHT MAAK VRIJ 30 juni 2018 at 11:03
  iedereen die met nederlanse pas poort gekomen zijn hebben recht in deze toen de tijd nog onder nederland vallen .

  Over welk recht heb je het in godsnaam ????


  Maak melding
 10. Eikel wat about die kinderen die verplicht mee moesten van de ouders ik b.v. 1973 geboren. Echt javaan die weer in zijn eigen mpp belang denkt. Ik klap je niet zoals in het programma ik ransel je met me riem


  Maak melding
 11. Somo,ik denk dat jij je lelijk vergist met je Juristen. Surinamers staan al bekend als lui, onbetrouwbaar, drugsdealers, dieven dan ga jij hiermee bij de Nederlanders komen? Je bent bezig met een pluksysteem. Doet Nederland niet aan mee. Er waren nog meer landen die onder de paraplu van Nederland vielen. Gelukkig zijn die niet zo dom bezig.Waarom blijven sommige gasten almaar door bedelen? Zwarten worden al jaren gezien als een dom volk, Somo maak het niet erger. Ik snap al deze poppenkast niet. Somo ga ons niet belachelijk maken in Nederland, doen anderen al.Een ieder moet zijn eigen broek omhoog houden. Wanneer houden velen op met deze bedelpraktijken?? Ga naar school, ga leren in plaats van een ander lastig te vallen. Het is niet de schuld van Nederland dat het hier niet goed gaat in het land.Het is een en al geldverspilling in dit land. De ene vult zijn zak met gemeenschapsgelden. Er wordt flink gefeest en afgereisd. Kovind met 70 man delegatie voor een paar uurtjes in Suriname terwijl het volk crepeerd. Somo ga je onderbroek wassen jongen.


  Maak melding
 12. Die Somo is van de pleepot gevallen. Suriname heeft zelfs voor onafhankelijkheid gekozen, dus ook eigen broek ophouden. Daarnaast heeft deze groep ook te weinig premie betaald om enig aanspraak te maken op een uitkering.
  Suri’s blijven maar bedelen.


  Maak melding
 13. De helft van de Surinaamse beroepsbevolkingius (spook) ambtenaar werkt 2 uur per dag. Ze produceren dus helemaal niks en zijn dus eigenlijk uitvreters. Dan gaan ze ook nog eens op hun 55 met pensioen terwijl men in Nederland 40 uur per week werkt en pas op hun 67ste men pensioen mag.

  Resultaat is wel dat Nederland tot de top 10 rijkste landen ter wereld behoort en Suriname onderaan bungelt en een pure narcostaat is die nog geen spijker produceert. Men zit lievet met wit overhemd de hele dag niks doen op een Ministerie van Onzin.

  En dan nu lopen bededelen op een uitkering omdat men ooit 15 jaar Nederlander is geweest???


  Maak melding
 14. Voor het winnen van zieltjes voor de verkiezingen, die over 2 jaar zijn, wordt zoals altijd weer een poging om het stemvee binnen te halen middels het maken van loze beloften.
  Nederland zal niet met zich laten sollen.


  Maak melding
 15. Hij heeft het over ex-Nederlander. De alimentaties zijn allang afbetaald door middel van de miljarden die Nederland heeft betaald aan Suriname na de onafhankelijkheid. Wat is er met al dat geld gebeurd??? Bosjebrug gebouwd waar mensen vanaf springen??? Wat nog meer. Indonesie is ook onafhankelijk van Nederland maar lopen niet zo te bedelen.Zelfs een hond is niet beter af in Suriname. Somo Oeng libie mie


  Maak melding
 16. @henkmolenaar2016,

  hier heeft het IMF al verschillende keren op geattendeerd, en wil daarom ook geen
  geld meer lenen als er geen structurele hervormingen tegenover staan. Te veel ambtenaren
  voor een klein land als Suriname en pensioenleeftijd die niet meer van deze tijd. In plaats
  hervormingen doorvoeren gaat men weer meer lenen. Daar komt India om de ook kijken wie
  graag kredietlijnen wil verkopen aan Suriname en zo meer invloed wil generen.


  Maak melding
 17. Er zijn personen die El Somo aanvallen, terwijl die man weet waarover hij spreekt. Over deze materie heb ik ook genoeg info.

  Of El Somo of de Surinamers die hiervoor in aanmerking komen is de vraag. de wet en het gelijk kan je aan je zijde hebben, dat wil volgens de politiek nog niet zeggen dat je het ook gaat krijgen.

  Wat El Somo doet is prijzenswaardig. Strijd moet je tonen en voor je belangen moet je strijden.

  Recht En Waarheid Maken Vij

  God Zij Met Ons Suriname/rs


  Maak melding
 18. Ik wens Domo veel wijsheid toe.Ik gun het de Surinamers die voorheen NL-er in Suriname zijn geweest wel. Die bakra’s zijn echter niet op hun achterhoofd gevallen. Zij zijn verbaal zeer sterk om dit vraagstuk met droge argumenten tegen te houden. Van de voormalige koloniën en de huidige overzeese gebiedsdelen zijn zij allergrootste deskundigen om nep-nieuws te verkopen. Zij kunnen ook deze deskundigheid in Engeland en de VS binnenhalen. Ik wens mijn ” vijand Domo ” veel wijsheid en geluk toe.


  Maak melding
 19. Somo weet net als ieder ander dat hij kansloos is. MAAR
  1. Het gaat niet om wat haalbaar is, maar wat het volk wil horen. Dat is nu toch wel bewezen.
  2. De kosten van Somo in Nederland moeten worden betaald uit de partijkas. Dan moet er wel een programma zijn.
  3. Aan de massa kan worden gezegd; ik ga het regelen als het lukt wil ik 1%. (Da’s weinig denkt men) Maar je moet nu wel € 500 geven. Kosten voor advocaten enzo.

  Overigens is het geen argument dat je gewerkt moet hebben om een AOW uitkering te kunnen ontvangen
  Uitkeringen die beginnen met een “A” zijn sociale voorzieningen en geen sociale verzekeringen.
  Voor laatst genoemde moet je belasting en premie hebben betaald
  Bijv
  AKW, AOW, AB Algemene KinderbijslagWet, Algemene OuderdomsWet, Algemene Bijstandwet
  De ui8tkering is dan ook niet afhankelijk wat je verdient hebt
  in tegenstelling tot
  WW, ZW werkloosheidswet, Ziektewet.
  De uitkering is tot een bepaald niveau wel inkomensafhankelijk


  Maak melding
 20. Hoe verzint de man zoiets. Hij zal wel goede bedoelingen hebben maar volgens mij maakt hij zich gewoon belachelijk. Ik hoop niet dat de doelgroep heil ziet in zijn plannen want ze zullen in dat geval van een kouwe kermis thuiskomen.


  Maak melding
 21. Ik heb20 jaren aov-premie betaald in Suriname, maar maak geen aanspraak op aov-uitkering .Moet zich eerst vestigen in Suriname om het te kunnen krijgen.
  Wie besteelt wie ?


  Maak melding
 22. Hallo lieve mensen ik ben een Nederlandse vrouw heb in Suriname gewoond van af 1992 tot 2008 . Heb er een mooie tijd gehad . Somo gaat echt voor niks na Nederland , ik heb al die jaren zelf me AOW aan Nederland betaald anders had ik ook een gat gehad . Nu heb ik gelukkig me volledig AOW . Dat wilde ik grraag kwijt


  Maak melding
 23. Uit het artikel kan ik dus echt niet opmaken wat Somo eigenlijk wil.
  Wie in NL woont bouwt elk jaar 2% van zijn AOW op vanaf zijn 15-de. Die regelin gaan ze echt niet uitbreiden voor de eerste 15 levensjaren voor de Suries. Immers dan zou het ook voor ieder ander gaan gelden.
  Dus dan denk je dat het over het zgn AOW gat zal gaan. Wel dat is al vele malen geprobeert. Eveneens zonder succes omdat een dergelijke regeling voor iedereen in NL zou gaan gelden. Dus ook voor andere dan Suries.
  Als ik dan aanneem dat Somo dit alles weet, geen valse verwachtingen wil kweken en geen onmogelijke worst voor wil houden vraag ik mij af wat hij bedoeld.
  Hij bedoeld toch niet dat de mensen die een AOW gat hebben geld vanuit SR gaan krijgen. Die mensen zitten echt niet te springen om het beetje dat SR ze zou betalen. Stel je voor je was 20 in 1975 er vertrok naar NL. Gaat Somo ze dan voor elk jaar 2% van de AOV geven. Dwz in het voorbeeld dus 5 jaar * 2% * AOV ?? Denkt hij echt dat mensen blij gaan worden van die belofte om een grijpstuiver te betalen die ook nog eens veel te laat betaald gaat worden.
  Overigens hebben die mensen een NL paspoort. Dus voor de verkiezingen is het een zinloze actie. Ze mogen niet op Somo stemmen !!!
  Kortom. Somo was blijkbaar op zoek om een vakantiereis naar NL uit de partijkas te legitimeren met een onzin verhaal.


  Maak melding
 24. waar was je mee bezig toen je minister was,je was toen in de positie om hier een statement van temaken
  door jullie zit vene nu thuis ,jy en brunsi gedroegen zich als de Press zelf.jammer voor zyn party want zy hebben de prys betaalt


  Maak melding
 25. @Witje,

  ik zat met het zelfde probleem, ik heb 10 jaar in Zuid-Afrika gewoond. Daardoor
  moest ik een flink bedrag storten om een volledige AOW te behouden 10*2%=20%
  Hhaha hopelijk haal ik de pensioen wel anders was het bijstorten een dure grap, maar
  ja dat is het leven.


  Maak melding
 26. San a ka disi bakka sa a javaanse slang wani? Opa taki, hij is de kluts volkomen kwijt. Eerst verklaart hij te zullen stoppen als politicus, maar zijn handel en wandel spreken boekdelen. Oma taki, verraders zijn niet te vertrouwen, net als de moordenaar die hij in 2010 heeft geholpen met die mpp paarse ddb amnestiewet. Geen enkele politicus in dit land is nog te vertrouwen. Misschien nog de groentjes van Strei en co. Maar werkelijk geen enkele politicus. Ook religieuze leiders voornamelijk van gots Bazuin zijn ook niet te vertrouwen. Opa taki in principe kan je niemand meer vertrouwen en het is zo erg verworden in het land dat zoals didibri Bouta, je eigen schaduw niet te vertrouwen. Oe mpp ndper’ s jullie zijn de werkelijk schuldigen die het land in de verdoemenis brengen. Oma taki, Somo joe sakka sakka sneki.


  Maak melding
 27. Met alle respect meneer Somo maar weet u hoe hard wij in Nederland moeten werken in wind en weer om onze pensioen op te bouwen hier??? Succes!


  Maak melding
 28. “Die voorwaarde is dat men minimaal vijftien jaar Nederlander moet zijn of zijn geweest. Dus kunnen Surinamers die in 1975 minimaal vijftien jaar oud waren, in aanmerking komen. Somohardjo wil dus een lans breken voor deze groep. De jongsten toen zitten nu al ruim boven de vijftig. “We zijn ook vijftien jaren lang Nederlander geweest. Dus maken we ook aanspraak op die regeling”, aldus Somohardjo.”

  De werkelijke voorwaarde is dat je na je vijftiende in Nederland GEWOOND moet hebben. Het Nederlanderschap is niet van belang en Suriname is niet Nederland. Voor elk jaar dat je in Nederland gewoond hebt krijg je 2% van de volledige AOW uitkering.

  Somohardjo kletst volledige onzin. Of hij weet niet beter of hij is bezig mensen voor de gek te houden.


  Maak melding
 29. Ik snap de theorie niet want als dat kan moet een ieder die let wel voor de onafhankelijkheid geboren is / was dat krijgen dat is normaal en de Eu kan daar zeker een rol in spelen kwa rechts en wet inzichten daar zijn ze ook voor als het op aan komt .


  Maak melding
 30. Een van de artikelen uit de reparatiewet AOW

  Art. 7.

  -1. Voor de toepassing van artikel 56 van de Algemene Ouderdomswet wordt met

  het wonen binnen het Rijk gelijkgesteld het wonen in Suriname, de

  Nederlandse Antillen of Aruba van een Surinamer die van 1 januari 1957 tot het bereiken van de leeftijd van 65 jaar onafgebroken verzekerd is geweest krachtens de Algemene Ouderdomswet.

  -2. Voor de toepassing van het bepaalde in het eerste lid wordt, uitsluitend

  voor de vaststelling van de toeslag, bedoeld in artikel 8 van de Algemene

  Ouderdomswet met toepassing van het bepaalde in artikel 13, tweede lid,

  onderdeel a, van die wet, de jongere echtgenoot van de pensioengerechtigde

  Surinamer geacht het 65ste levensjaar te hebben voleindigd op dezelfde dag als die Surinamer.

  Art. 11.

  Het Koninklijk Besluit van 20 december 1956 (Stb. 1956, 628) tot

  vaststelling van een algemene maatregel van bestuur als bedoeld in de artikelen 45, onderdeel b, en 48, onderdeel b, van de Algemene Ouderdomswet wordt ingetrokken.

  Art. 12.

  Dit besluit treedt in werking met ingang van de tweede dag na de datum van uitgifte van het Staatsblad waarin het wordt geplaatst.

  Lasten en bevelen dat dit besluit met de daarbij behorende nota van

  toelichting in het Staatsblad zal worden geplaatst en dat daarvan afschrift

  zal worden gezonden aan de Raad van State.

  ’s-Gravenhage, 3 december 1985

  BEATRIX

  De Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid,

  L. de Graaf

  Uitgegeven de twaalfde december 1985

  De Minister van Justitie,

  F. Korthals Altes


  Maak melding
 31. Sorry dat ik het moet zeggen maar Hans van den Broek praat minder onzin want Suriname was een.apart land zo als je zeg maar geen Republic of onafhankelijk land sterker nog Indonesie was ook een apart land dus en zo nog meer maar altijd onder Nederlands gezag welke militeren waren toen in Suriname dus als je van iets geen kijk of kaas heb gegeten dan blijf stil want jou verhaal is een blunder.


  Maak melding
 32. En vergeet het maar want als Suriname dat van elkaar krijg dan komt Indonesie ook omde de hoek kijken dus ik kan je nu al zeggen dat het geen kans maakt niet 1% zelfs denk toch na Suriname en Indonesie hoorden bijde tot het koningkrijk dus dan zal het ook voor hen gelden hoe dom kan je zijn .


  Maak melding
 33. BESLUIT van 3 december 1985 (Besluit gelijkstelling van wonen buiten het

  Rijk met wonen binnen het Rijk (Algemene Ouderdomswet)

  WIJ BEATRIX, bij de gratie Gods, Koningin der Nederlanden, Prinses van

  Oranje-Nassau, enz. enz. enz.

  Op de voordracht van de Staatssecretaris van Sociale Zaken en

  Werkgelegenheid, L. de Graaf, van 20 september 1985, Directoraat-Generaal

  Sociale Zekerheid, Directie Sociale Verzekeringen, Hoofdafdeling

  Volksverzekeringen, nr. SZ/SV/VV/85/3297;

  Gelet op de artikelen 57, onderdeel b, en 60, onderdeel b, van de

  Algemene Ouderdomswet (Stb. 1985, 181);

  De Raad van State gehoord (advies van 29 oktober 1985, nr.

  W.12.85.0503/17.5.44);

  Gezien het nader rapport van de Staatssecretaris van Sociale Zaken en

  Werkgelegenheid, L. de Graaf, van 28 november 1985, Directoraat-Generaal

  Sociale Zekerheid, Directie Sociale Verzekeringen, Hoofdafdeling

  Volksverzekeringen, nr. SZ/SV/VV/85/3297;

  Hebben goedgevonden en verstaan:

  Art. 1.

  Voor de toepassing van de artikelen 55 en 58 van de Algemene Ouderdomswet

  (Stb. 1985, 181) wordt met het wonen binnen het Rijk gelijkgesteld:

  a. het wonen in Nederlands-Indië;

  b. het wonen in Indonesië, voor zover dit heeft plaatsgevonden voordat de

  betrokkene na 27 december 1949 Indonesië voor de eerste maal metterwoon

  heeft verlaten, mits de betrokkene op 27 december 1949 in Indonesië woonde

  en het bedoelde metterwoon verlaten vóór 1 januari 1968 heeft plaatsgevonden;

  c. het wonen in Indonesië van de gehuwde of gehuwd geweest zijnde vrouw die

  zelf niet, doch wier echtgenoot onderscheidenlijk gewezen echtgenoot wel op

  27 december 1949 in Indonesië woonde gedurende de tijd dat zij dezelfde

  woonplaats had als haar echtgenoot onderscheidenlijk gewezen echtgenoot

  voordat deze na 27 december 1949 Indonesië voor de eerste maal metterwoon

  heeft verlaten, mits zij Indonesië vóór 1 januari 1968 metterwoon heeft verlaten;

  d. het wonen in Nederlands Nieuw-Guinea;

  e. het wonen in Westelijk Nieuw-Guinea;

  f. het wonen in dat gebiedsdeel van Indonesië dat gevormd werd door

  Nederlands Nieuw-Guinea, voor zover dit heeft plaatsgevonden voordat de

  betrokkene na 1 mei 1963 dat gebiedsdeel voor de eerste maal metterwoon

  heeft verlaten, mits de betrokkene op 1 mei 1963 in dat gebiedsdeel woonde

  en het metterwoon verlaten vóór 1 januari 1968 heeft plaatsgevonden;

  g. het wonen in dat gebiedsdeel van Indonesië dat gevormd werd door

  Nederlands Nieuw-Guinea, van een gehuwde of gehuwd geweest zijnde vrouw die

  zelf niet, doch wier echtgenoot onderscheidenlijk gewezen echtgenoot wel op

  1 mei 1963 in dat gebiedsdeel woonde, gedurende de tijd dat zij dezelfde

  woonplaats had als haar echtgenoot onderscheidenlijk gewezen echtgenoot vóór dat deze na 1 mei 1963 dat gebiedsdeel voor de eerste maal metterwoon heeft verlaten, mits zij dat gebiedsdeel vóór 1 januari 1968 metterwoon heeft verlaten;

  h. het wonen in Suriname gedurende de tijd dat Suriname deel heeft uitgemaakt van het Koninkrijk der Nederlanden;

  i. het wonen in Suriname, voor zover dit heeft plaatsgevonden voordat de betrokkene na 25 november 1975 Suriname voor de eerste maal metterwoon heeft verlaten, mits de betrokkene op 25 november 1975 in Suriname woonde en zich vóór 1 januari 1981 metterwoon in Nederland heeft gevestigd;

  j. het wonen in Suriname van de gehuwde of gehuwd geweest zijnde vrouw die

  zelf niet, doch wier echtgenoot onderscheidenlijk gewezen echtgenoot wel op

  25 november 1975 in Suriname woonde, gedurende de tijd dat zij dezelfde woonplaats had als haar echtgenoot onderscheidenlijk gewezen echtgenoot voordat deze na 25 november 1975 Suriname voor de eerste maal metterwoon heeft verlaten, mits zij zich vóór 1 januari 1981 metterwoon in Nederland heeft gevestigd;

  k. het wonen buiten het Rijk gedurende de tijd dat de betrokkene, in

  dienstbetrekking staande tot een binnen het Rijk wonende of gevestigde werkgever, als Nederlands lid van de bemanning woonde aan boord van een schip dat niet binnen het Rijk zijn thuishaven had;

  l. het wonen buiten het Rijk van degene die gehuwd is of gehuwd geweest is

  gedurende de tijd dat zijn echtgenoot onderscheidenlijk gewezen echtgenoot

  aan de in onderdeel k gestelde voorwaarden voldeed of als Nederlands lid van

  de bemanning woonde aan boord van een schip dat binnen het Rijk zijn

  thuishaven had, één en ander mits diegene woonde aan boord van het door zijn echtgenoot onderscheidenlijk gewezen echtgenoot bevaren schip.

  Recht En Waarheid Maken Vrij

  God Zij Met Ons Suriname/rs


  Maak melding
 34. De heer Somo is een handige politicus. Hij weet uiteraard dat zijn belofte loos is, dat hij geen schijn van kans maakt. Het gaat hem alleen maar om de publiciteit. Het is te hopen dat de kiezers zich hierdoor niet laten beetnemen. Reeds decennia lang vechten voormalige Surinamers in Nederland om de wet (AOW) zo te wijzigen dat er geen korting wordt toegepast op het pensioen van SuriNeds die zich eerst na hun 15de verjaardag in Nederland hebben gevestigd. Dat gevecht heeft tot nu toe niets opgeleverd. Het is ook niet de verwachting dat het iets gaat opleveren. Afgezien van het feit of Somo goede bedoelingen heeft of niet is het opvallend dat sommige Surinaamse politici niet verder lijken te denken dan uitkeringen geven en pakketten verstrekken.


  Maak melding
 35. Somo wil politiek scoren. Misschien kan hij de Nederlandse overheid overhalen om de geconfisqueerde 19 mil daarvoor te gebruiken. Trouwens het is opvallend stil in Su over de 19 mil, toch witwaspraktijk van CBvS?


  Maak melding
 36. Mensen laat aub geen geld liggen,
  Heeft u een aantal jaren in NL gewoond /gewerkt of een uitkering hebt ontvangen en u bent verzekerd geweest ? bent u nu 65jr.
  Dan heeft u ws recht op geld aow geld voor de periode dat je er gewoond hebt.
  Vraag het aan surinamers hebben vaak tropen jaren dus haast u .


  Maak melding
 37. Geef dit bericht aan SOMO door
  Aanhangers van SOMO

  Wanneer hij of zijn partij aan de macht was had hij dit niet aangekaart. dan had hij geen agendapunten.
  nu wel


  Maak melding
 38. Dit heeft niets opgeleverd, omdat in Nederland niemand onder het bestaansminimum mag leven. Als mensen alleer van een AOW moeten leven na hun 65 of 67 jaar dan wordt dit gat dat er is en AOW aangevuld tot het minimumloon. Dus de Surinamers die daarvan alleen afhankelijk zijn hoeven geen strijd hiervoor te gaan leveren.

  Bovendien wat El Somo doet heeft te maken toen Suriname nog deel was van het Koninkijk Der Nederlanden, zoals ook andere koloniën of gebiedsdelen in de west.

  El Somo is bezig voor de Ex-Nederlanders, die op 25 november 1975 Surinamer werden, daarvoor Nederlander waren en in Suriname zijn gebleven, Surinamers werden en dit van toepassing is.

  Wettelijk heeft hij het gelijk aan zijn kan, maar politiek stinkt.

  Recht En Waarheid Maken Vrij

  God Zij Met Ons Suriname/rs


  Maak melding
 39. De criteria om AOW te krijgen is dat je binnen de landgrenzen van Nederland
  woont( gewone mensen taal in Nederland). Suriname, Indonesië, Antillen worden
  aangemerkt als overzees gebiedsdeel en zo kon je geen AOW opbouwen. Hetzelfde
  gold voor Nederlanders die in Suriname gingen werken, die kregen per jaar een korting
  van 2% aan de broek omdat je buiten de landgrenzen bevond in overzees gebiedsdeel.
  Dus simpel gezegd Nederlanders of Surinamers die in Suriname waren bouwden allebei
  geen AOW-rechten op hier werd geen onderscheidt in gemaakt en dat maakt deze zaak
  ook kansloos denk ik.


  Maak melding
 40. Vliegende Hollander

  Voordat je uit de lucht lult, zal je zaken beter moeten bekijken hoe de wet toen van toepassing was en gold en voor die Ex- Nederlanders/Surinamers in Suriname voor 25 november 1975, enz. Ook het overzeese gebied Suriname viel er onder het Rijk. El Somo ea weten veel meer dan jouw hierover. De toen geldende wet en artikel is/was hier duidelijk over.

  Gelijk kan hij hebben of hij het krijgt is de vraag.

  zie mijn posting van 18:52
  Artikel 1
  Hoe het nu gesteld is, weet ik niet, maar voor 25 november 1975 was het voor iedere Nederlander, dus Surinamer, die toen Nederlanders waren van toepassing als men in Nederland/Europa of in Suriname.
  woonde. Het gaat om het Rijk, zoals de wet dat aangeeft.

  Recht En Waarheid Maken Vrij

  God Zij Met Ons Suriname/rs


  Maak melding
 41. @passant,

  lees dit voorbeeld maar eens, van geld en recht.

  Mijn man en ik hebben begin jaren zeventig vier jaar in Suriname gewerkt. Nu wij onze eerste AOW ontvangen zien we dat er een korting plaats vindt van 8 procent omdat we toen niet in Nederland zouden hebben gewoond. Maar Suriname was toch nog Nederland toen?

  Dat klopt, Suriname is pas op 25 november 1975 een zelfstandig land geworden. Tot die tijd was Suriname een overzees gebiedsdeel. Voor het recht op AOW-opbouw of u nu werkt of niet, is voor de Algemene Ouderdoms Wet bepalend dat u binnen de landsgrenzen van Nederland zelf woonde. Omdat Suriname een overzees gebiedsdeel was (net als de Antillen nu) bouw je daar geen AOW-recht op en wordt de AOW-uitkering met 2 procent gekort voor ieder jaar dat u niet in Nederland, maar daar woonde.

  Sommige bedrijven en instellingen die personeel in het buitenland hebben werken kennen een compensatie voor het personeel dat zij uitzonden. Vraag uw organisatie (als die nog bestaat) of zij het verlies aan AOW compenseren.
  Bron(nen):

  geldenrecht.nl


  Maak melding
 42. politiek stinkt.

  Wat de politiek ervan wilt maken moeten ze zelf weten en mensen, ex-Nederlanders, nu Surinamers ea het recht onthouden.

  Dat er een gat is, enz. heeft de politiek van gemaakt, want volgens de wet, zie mijn postings mag het niet zijn als je binnen het rijk, waar dus ook alle gebiedener buiten, binnen Nederland/Europa ook in vielen.

  Dat is het geschil waar al jaren over gestreden werd/wordt en de politiek een potje van maakt Wetende dat als er betaald moet worden het om miljarden euro zal gaan voor de nog in leven zijnde personen, Nederlanders die er aanspraak op maken in de huidige Indonesie, Suriname en ook de Antillen, Aruba.

  Gelijk mogen deze mensen hebben, maar politiek is smerig en stinkt. Dat gebeurt er en wat je ervan wilt maken, dat is jouw verhaal, maar mij zal je niet overtuigen.

  Heb je het gezien in het nieuws van vandaag. Pas vandaag mochten de Molukkers meedoen met de Nederlandse militaire parade en kregen zij erkenning. Wist je dat er ook Surinamers/Nederlanders en Antillianen/Nederlanders ook in deze oorlog voor volk en vaderland hebben gestreden. Velen zijn nu gestorven en de weinigen die nog leven hadden/hebben de die erkenning van Nederland ook niet gekregen. Er wordt met twee maten geweten en dat doet men ook met de AOW voor ex-Nederlanders, Surinamers, enz.

  Goed wat El Somo doet, om zaken in te wrijven in de politiek van Den Haag.

  Recht En Waarheid Maken Vrij

  God Zij Met Ons Suriname/rs


  Maak melding
 43. @ Vliegende Hollander: De term die je gebruikt is niet correct. Suriname was vanaf 1953 een zelfstandig land binnen het Koninkrijk, toen trad het Statuut in werking. Vanaf 1975 werd Suriname een onafhankelijk land en werd het voor Nederland buitenland en omgekeerd. Blijkbaar heeft men inmiddels een beetje spijt van die beslissing, maar helaas, onomkeerbaar.
  Nu wil men dat Nederland in het buitenland wonende buitenlanders uitkeringen gaat geven. Kansloze missie natuurlijk. In Suriname wordt door bepaalde groepen continu haat gepredikt richting Nederland en dan moet Nederland lief gaan zijn voor Suriname. Vergeet het. Suriname is een afgesloten hoofdstuk voor Nederland, men heeft er niet eens een ambassadeur en doet geen moeite dat te veranderen, dat zegt al genoeg.

  Zelf heb ik zes jaar in Suriname gewoond en dus 12% korting op mijn AOW. Als men in Nederland geboren Nederlanders AOW onthoudt omdat ze een paar jaar in het buitenland hebben gewoond dan zal men buitenlanders wel geld gaan geven? Haha.
  Het wrange is dat jullie waarschijnlijk, net zoals ik, nooit één cent uitkering hebben ontvangen en nu gekort worden, terwijl mensen die hun hele leven in de bijstand hebben doorgebracht wel 100% AOW krijgen. Gelukkig ben ik een Nederlandse mier en geen Surinaamse krekel, dus een probleem is het niet.


  Maak melding
 44. Oeng wakti, te kafowroe kies tifie !! Deze lolbroek, denkt weer om zo de kiezers te paaien !! Of oeng
  wakti te Cayana Gramang kong !!


  Maak melding
 45. Europeanen calculeren altijd. In dit geval krijgen ze niks terug, dus gaan ze ook niks geven.
  In 1953 heeft Den Haag blijkbaar zonder de Surinaamse bevolking te raadplegen het land zelfbestuur gegeven en de Surinamers gelijke rechten met Nederlanders ontnomen. Een sluwe zet van Den Haag.


  Maak melding
 46. Praktijkvoorbeeld: persoon geboren op de Ned- Antillen is verhuisd naar Nederland. Krijgt nu over de jaren dat hij op de Antillen woonde een dus gekorte AOV uitkering van de Antilliaanse overheid en krijgt over de jaren dat hij in Nederland woont een dus gekorte AOW uitkering van de Ned. Overheid. Zo is het en niet anders. Je moet in het land gewoond hebben om deze uitkering te krijgen.


  Maak melding
 47. Vraag : kregen mensen die in Suriname woonden en vóór 1975 de pensioengerechtigde leeftijd hadden bereikt destijds in ieder geval tot 1975 een AOW uitkering uit Nederland?


  Maak melding
 48. Waterkanters,
  Heel simpel ,als je aan plichten hebt voldaan ,kan je je rechten cleane,kijk wat er geschreven staat vanaf 1954 ,jullie status aparte de term klopt niet ,maar zo noem ik het,zelfbestuur.
  U word gestraft door uw eigen grootte mond , wat een feest


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES