Liveverslag van herdenking Nederlandse slavernijverleden (Ket-Koti)

16
Nationale herdenking afschaffing slavernij live op TV

AMSTERDAM, 30 jun – Op zondag 1 juli 2018 wordt de afschaffing van de slavernij in Suriname voor de 155ste keer herdacht. De NOS zendt vanaf 13.00u een liveverslag uit van de herdenking van het Nederlandse slavernijverleden bij het Nationaal Monument Slavernijverleden in het Oosterpark.

Daar verzorgt singer-songwriter Izaline Callister het welkomstwoord. Wintipriesteres Marian Markelo brengt een plengoffer en er wordt gesproken door NiNsee-voozitter Linda Nooitmeer, dichteres Diana Ferrus, minister van Binnenlandse Zaken Kajsa Ollongren en de Amsterdamse burgemeester Jozias van Aartsen.

Na een lied van Edsilia Rombley is er de minuut stilte, de kranslegging en het defilé. Ook is een impressie te zien van de Bigi Spikri, de kleurrijke optocht waarmee de herdenking begint. Verder worden twee twintigers gevolgd bij hun speurtocht naar hun voorouders. Ze maken daarbij gebruik van de Surinaamse slavenregisters, die juist afgelopen week openbaar weorden gemaakt.

Herdenking slavernijverleden (2018)
1 juli 2018, 13:00 – 15:05 uur NPO 2


16 REACTIES

 1. Op 1 juli 1863 is het dan eindelijk zover. 32.911 Surinaamse en 11.634 slaven van de Antilliaanse eilanden zijn vrij. In de eerste dagen van juli vieren ze op allerlei manieren hun vrijheid. Na 21 kanonschoten volgen optochten, kerkdiensten en danspartijen. De Surinaamse rivieren zijn overvol met bootjes waarop vrijverklaarden van de oude plantages vertrekken. Ze gaan naar een plantage dichter bij de stad of naar een plek waar ze meer kunnen verdienen. Verhuizen is een manier om te voelen dat je geen slaaf meer bent. Schoenen dragen, iets dat voor slaafgemaakten verboden was, is ook een manier om de vrijheid te beleven. Sommige vrijgemaakten verkopen zelfs hun kippen om schoenen te kunnen kopen. Sommigen veranderen hun naam om met het slavernijverleden te breken.


  Maak melding

 2. Echte Sabiman/Sabiuma moeten zich nog profileren er wordt onwetend gehandeld, de overdracht was goed bedoeld maar de voorouders waren ongeschoolden. En moest toen alles van de Hollanders blindelings accepteren met alle gevolgen van (nu) dien. Delen van de Afro cultuur is een opgedragen wetenschap, wie toen niet wilde meewerken kreeg de doodstraf.
  Die (blanken) hebben de Afro’s niet zomaar als slaven gebruikt maar om hun wil door te drukken. En dit is de Blanken aardig gelukt.

  Dat de afschaffing van de slavernij wordt herdacht door nakomelingen van de slaven is mooi en prachtig maar dit is niet alles. Wat wij nu nodig hebben is de werkelijke oprechtheid van de waarheid. Dat er live wordt uitgezonden door de N.O.S. moet men niet zien als een gunst of wat dan ook, maar puur uit historische redenen.

  Het wordt ons elke seconde van de dag geleert hoe wij met elkaar moeten omgaan, Maar wordt het toegepast? Groepen worden nog steeds onderdrukt en bewust achtergehouden.
  Ik wenst u allen een gelukkige Maspasi.


  Maak melding

 3. Er valt niets te vieren maar eerder dat men zich zal moeten bezinnen.
  Black people who are darker than blue! Are you gone stand around and let what other say comes true. Don’t complain, believe in the colour of your skin and free your mind !


  Maak melding

 4. Herrenberg e krei
  Toen hij moest huilen heeft hij zich als een basja gedragen.
  Dit noemen wij nu krokodillen tranen.

  Aan alle nakomelingen van de slaven wens ik het allerbeste toe en een feestelijk vieren van deze dag
  laat u niet meer misbruiken en een juk plaatsen op uw schouders, bevrijd u van de ketting die u gevangen houdt.
  Verlos u van alle hebies


  Maak melding

 5. @misterbojoomdat

  met enkele wensen,hebben ze zichzelf een juk opgelegd.Zo is het dat ze een partner moesten kiezen die lichter van kleur is.Zodat hun kinderen er niet zo donker uitzagen.Een lichtere kleur zou je arbeids kansen vergroten.Het zogenaamde opo yu kloru leer.En daarin zitten we nog steeds gevangen.En er zijn meerdere dingen waarin we gevangen zitten.


  Maak melding

 6. Je kunt vrij zijn van fysieke slavernij, maar heel veel zijn nog steeds geestelijke slaven van bijv. Gokken, Geld, Seks, Alcohol etc.

  Er is nog heel veel te doen.

  Dit is meer een dag van bezinning dan feest vieren.

  Yu no kan krin yu skin, dan yu anu doti.


  Maak melding

 7. Het begrijpen van de verbanden tussen verleden en heden is absoluut noodzakelijk. De tijd waar we nu in leven met al zijn complexiteit is ook een erfenis van het verleden.

  Persoonlijk vier ik het niet, misschien ben ik hier te laf voor. Maar begrijp waarom het belangrijk is om te vieren en daarom gun ik iedereen deze viering van harte.

  Kennis van je geschiedenis van belang is. Het is niet alleen ‘nuttig’, het is essentieel.


  Maak melding

 8. 155 jaar na dato worden wij surinamers nog steeds geknecht,niet door de blanken als weleer, maar door onze eigen mensen. Zijn een paar famlies die ons knechten. Wij surinamers worden d.m.v. pakketten gebonden aan het politieke gedoe van nu,zowel d oor de ndp,pl,vhp,nps en de abop.
  De andere partijen zijn niet van belang daar ook zij geknecht worden door de coalitie. Moeten wij surinamers de afschaffing vieren terwijl hetzelfde gebeurd anno 2018.
  We worden afhanklijk gemaakt door de verrschillende politieke partijen d.m.v. gratis pakketten etc etc zodst wij hun onze politiekestem geven als de verkiezingen daar zijn.
  Trieste zaak is dit.
  Maar een keer zullen ze zich moeten verantwoorden,famlie sardjoe ,bouterse,abrahams en noem maar op, ook v.d. andere partijen zullen velen ook terecht staan.


  Maak melding

 9. @Heee Dagga,
  Je legt de vinger op de zere plek. Goed over nagedacht en neergezet. Hopelijk gaan velen het inzien.
  Steeds elk jaar wordt 1 juli herdacht. Hoeveel excuses moet Nederland nog meer bieden. Het is nu klaar. Bouta heeft ook velen vermoord of laten vermoorden door zijn handlangers, maar hij wordt geeerd als een God. Elke dag wordt Bouta zijn billen voor hem gewassen en schoon geveegd. De families van de 5 december moorden wachten ook nog steeds op een spijt/schuldbetuiging. Het ene proces na het andere proces er gebeurt niets. Laten jullie Nederland met rust. Met jullie slaven gezicht en dans. Wanneer wij zeggen dat andermans kooi stinkt, moeten wij eerst naar die van ons kijken, die ziet er niet frisser uit, met al die onnodige moorden,verkrachtingen,berovingen etc.
  Oeng libie mie.


  Maak melding

 10. Honderden mensen hebben vanmiddag in het Amsterdamse Oosterpark het slavernijverleden herdacht. Minister Kajsa Ollongren sprak namens het Kabinet over ,,kille feiten waarvan elke Nederlander voelt dat het vreselijk is dat ze deel uitmaken van de Nederlandse geschiedenis’


  Maak melding

 11. Wezen jullie blij dat die Patata jullie voorouders als slaven hebben gekocht van Afrikaanse slavenhandelaars. What about die, zij zijn eigenlijk de oorzaak geweest dat jullie voorouders als slaven werden verhandeld, a egi blakkamang. Opa taki, ook in Su, onder de Marrons en a fotonegre, blakkamang en njang blakkamang. HUUUUUUUUUUUUUUUUUU, als toespijs, tot op heden in Afrika is er sprake van kannibalisme. Ga maar zelf na. Dus no klage Ned. dit of dat, wees blij.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.