maandag, mei 20, 2024
HomeOnderwerpenMaatschappijKeti Koti Festival op zondag 1 juli in het Oosterpark Amsterdam

Keti Koti Festival op zondag 1 juli in het Oosterpark Amsterdam

-

Does Travel - naar Suriname

AMSTERDAM, 30 jun – Morgen, zondag 1 juli 2018, is er weer uitgebreid aandacht voor de Keti Koti viering in Suriname, maar ook in Nederland. In het Amsterdamse Oosterpark kun je namelijk genieten van het grootse en jaarlijkse Keti Koti Festival. Vooraf is er de Bigi Spikri Optocht en de herdenking.

De Bigi Spikri Optocht van 11:00 tot 12:00 is een gezellige en kleurrijke optocht in traditionele kledij om de afschaffing van de slavernij te herdenken & vieren. Route: Waterlooplein – Oosterpark. De herdenking vindt direct erna plaatsbij het Slavernij monument in het Oosterpark van 13:00 tot 14:30.

Na de herdenking vieren we de afschaffing van de slavernij in Suriname & de Nederlandse Antillen, op 1 juli 1863, op verschillende podia in het Oosterpark. Deze viering is van 15:00 tot 21:00.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

26 REACTIES
 1. @Lilly,

  er wordt morgen wel gestaakt maar alleen bussen die aangesloten zijn
  bij de FNV vakbond, misschien is de trein een optie?


  Maak melding
 2. nos.nl

  Aboutaleb: kabinet moet excuses aanbieden voor slavernijverleden

  De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb heeft de regering opgeroepen excuses aan te bieden “voor het leed dat tienduizenden tot slaaf gemaakten is berokkend”. Dat zei Aboutaleb in een herdenkingstoespraak bij het Rotterdamse slavernijmonument, aan de vooravond van Keti Koti, de viering van de afschaffing van de slavernij.

  De regering heeft tot op heden geen excuses aangeboden aan de nabestaanden van de slachtoffers van de slavenhandel en slavernij. ‘Excuus’ is een beladen term omdat Nederland hierdoor mogelijk ook juridisch aansprakelijk kan worden gesteld.

  Tijdens de herdenking van 150 jaar afschaffing van de slavernij, in 2013, zei toenmalig vicepremier Lodewijk Asscher wel dat de Nederlandse regering “diepe spijt en berouw” heeft. Ook heeft minister Roger van Boxtel in 2001 spijt betuigd voor het slavernijverleden op een anti-racismeconferentie van de Verenigde Naties in Zuid-Afrika. Hij zei toen dat “Nederland het grote onrecht erkent”, zonder daarvoor excuus te maken.
  ‘Zet een punt achter slavernij’

  “Asscher heeft diepe spijt betuigd. Een mooi gebaar dat paste bij die tijdsgeest”, zegt Aboutaleb. “De volgende stap is excuses. Daar roep ik het kabinet toe op. Zodat we een punt kunnen zetten achter slavernij, een donkere pagina in de Nederlandse geschiedenis.”

  De bijeenkomst in Rotterdam was ter nagedachtenis van de slachtoffers van de slavenhandel en de slavernij in Suriname en de voormalige Nederlandse Antillen. De ceremonie, georganiseerd door de Stichting Gedeeld Verleden, Gezamenlijke Toekomst, werd ingeleid met een Apinti-ritueel, van oorsprong West-Afrikaans tromgeroffel. Tot slaaf gemaakten in Suriname gebruikten dat als communicatiemiddel.
  ‘Slaven kregen niets’

  Slavernij werd officieel afgeschaft op 1 juli 1863. Aboutaleb refereerde er fijntjes aan dat de tot slaaf gemaakten in de Nederlandse koloniën daarna nog tien jaar verplicht onder contract moesten blijven werken bij plantagehouders. Die laatsten kregen een ‘schadevergoeding’ van tot wel 300 gulden per slaaf. De voormalige slaven, ruim 30.000 mensen, “ongeveer evenveel als het aantal supporters in het Feyenoordstadion”, kregen niets.


  Maak melding
 3. Misschien moest Aboutaleb maar de hand in eigen boezem steken en niet de Nederlanders gaan vertellen wat zij moeten doen. Zijn voorouders hebben tussen 1500 en 1830 1,25 miljoen Europeanen tot slaaf gemaakt. Wanneer gaat hij excuses maken?
  De Turken hebben zich ook niet onbetuigd gelaten. Zij hebben tussen 1450 en 1700 2,5 miljoen Europeanen tot slaaf gemaakt. De heren van DENK kunnen dus ook beter hun mond houden.

  Als het om de slavernij gaat dan heeft iedereen boter op het hoofd.


  Maak melding
 4. @ Hans van den Broek,
  Hahaha….en hoeveel “onaanraakbaren” hebben jouw voorouders in India tot slaven gemaakt ?? Heden ten dage is het nog steeds van toepassing in India !!!


  Maak melding
 5. Die Aboutaleb is knettergek. Kennelijk deelt hij zijn nest met Sylvana Simons en probeert hij op de kieslijst van DENK te komen. Zoals Hans vd Broek als aan geeft zijn Arabische voorouders hebben vele mensen tot slaaf gemaakt en tot op de dag van vandaag zijn excuses uitgebleven. Daarover lult Aboutaleb niet.
  Ach man opkrassen met deze man.


  Maak melding
 6. Het gaat HIER om de wrede behandeling van MENSEN door
  de NEDERLANDSE slavenhouders !

  Op andere momenten kunnen ook andere slavenhouders/
  slavenhouderslanden worden aangesproken !

  Gedenk en Herdenk alle voorouders die hebben geleden door
  ONMENSELIJKE en ZEER WREDE handelen van de Nederlandse
  slavenhouders !!!
  (SLAVEN/MENSEN VIERENDELEN KWAM VAAK VOOR ! )

  PS : De Nederlandse staat doet er goed aan wel haar excuses aan
  de Surinamers en Suriname aan te bieden !
  Door hooghartig gedrag van de Nederlandse regeringen, is deze stap
  helaas nog niet gezet !


  Maak melding
 7. Op 1 juli 1863 is het dan eindelijk zover. 32.911 Surinaamse en 11.634 slaven van de Antilliaanse eilanden zijn vrij. In de eerste dagen van juli vieren ze op allerlei manieren hun vrijheid. Na 21 kanonschoten volgen optochten, kerkdiensten en danspartijen. De Surinaamse rivieren zijn overvol met bootjes waarop vrijverklaarden van de oude plantages vertrekken. Ze gaan naar een plantage dichter bij de stad of naar een plek waar ze meer kunnen verdienen. Verhuizen is een manier om te voelen dat je geen slaaf meer bent. Schoenen dragen, iets dat voor slaafgemaakten verboden was, is ook een manier om de vrijheid te beleven. Sommige vrijgemaakten verkopen zelfs hun kippen om schoenen te kunnen kopen. Sommigen veranderen hun naam om met het slavernijverleden te breken.


  Maak melding
 8. Atheist, door de Dalits en slaven met elkaar te vergelijken doe je geen van beide groeperingen recht. Als atheist is het natuurlijk ook wel erg makkelijk om alles en iedereen over een kam te scheren. Heden ten dage (om op je laatste opmerking in te gaan) is een van die zgn “onaanraakbare” de president van India maar dat wist je natuurlijk zelf ook wel.


  Maak melding
 9. Hierbij wil ik graag mijn excuses aanbieden aan alle mensen die onder de slavernij geleden hebben en waar misschien één van mijn voorvaderen/familieleden of wie dan ook bij betrokken is geweest (eerlijk gezegd heb ik hier geen idee van). Ik ben Joods, geboren in NL, maar wie weet heb ik in een vorig leven hier ook mijn handen aan vuil gemaakt.
  Ik wens alle Keti Koties een gedenkwaardige en vreugdevolle dag en dat wij vrolijk, vrij, vreedzaam en respectvol met elkaar mogen samenleven.


  Maak melding
 10. @ Sonja,
  Excuses geaccepteerd.

  Ik denk dat Hans van de Broek en koos nu voor de spiegel staan en zich diep scamen voor het “Jij- bakken””

  Aboutaleb is zelf het producten van tot slaafgemaakte Marokkanen die ver na de officiële afschaffing van de Slavernij in Nederland werd geherintroduceerd.


  Maak melding
 11. Het op je strepen gaan staan heeft geen zin! Excuses maken heeft gewoon een financiële claim-lading! Vandaar dat de regering het laat bij spijtbetuigingen. Op zichzelf verklaarbaar dus. Ik denk, dat onze voorouders allemaal hun excuses kunnen maken! Denk aan Zuid-Afrika, Indonesië,Suriname en ga zo maar door! Wij (de Nederlanders) waren niet zo braaf in het verleden! Ook het Turkse- en Marokaanse verleden was niet altijd even fraai, om over de overige Europeanen maar te zwijgen!
  Het is goed de afschaffing van de slavernij te vieren! Al zou het alleen maar onderstrepen dat vrijheid een kostbaar goed is, verkregen met bloed zweet en tranen!!


  Maak melding
 12. Wat is beter…oprecht spijt betuigen en strijden dat het nooit meer gebeurd…of om van het gedoe af te zijn en maar… niet gemeend excuses aan te bieden…
  Wat is het verschil eigenlijk tussen oprecht spijt betuigen of excuses aanbieden…
  Of zijn er mensen die een financieel slaatje willen slaan…omdat men denkt dat bij excuses aanbieden een financiële konsekwentie hangt..
  Laten we het gewoon samen herdenken…en zorgen dat het niet meer gebeurd…elkaar accepteren zoals we zijn..met al onze onvolkomenheden..


  Maak melding
 13. @Sam, in Nederland en de VS acht men blanken verantwoordelijk voor de slavernij. Vandaag herdenkt Nederland de afschaffing van de slavernij in 1863. Toch werden miljoenen slaven door zwarten buitgemaakt en verkocht. Kent Afrika een discussie over schuld en excuses?


  Maak melding
 14. De Blanken zeggen heeee!!! Het is onze Familie naam en zijn nog steeds eigendom van mijn groot Opa!!!
  Mijn groot Opa heeft ons toch rijk gemaakt en zie zijn slaven blij met onze familie namen!!!! Ze klagen alleen over zwarte Pieten en wie houden ze voor de gek?


  Maak melding
 15. @ Sam: Waarom zou ook maar enige nu levende Nederlander zich moeten schamen of excuses aan moeten bieden voor iets waar waarschijnlijk minder dan1% van de vroegere Nederlanders bij betrokken was? Mijn voorouders in ieder geval zeker niet, noch dat ze er enige invloed op konden uitoefenen, dus wat zeur je? Ga jij excuses aanbieden voor die Surinamers die regelmatig bij mij kwamen inbreken toen ik daar woonde, en voor de corrupte Surinaamse postbodes die mijn brieven in hun zak staken omdat ze dachten dat er geld in zat?
  Waar het om gaat met dat slavernijgedoe is de Nederlanders een schuldgevoel aan te praten met als doel daar voordeel uit te halen. Maar goed, als dat het enige is wat je hebt.

  Ik heb er wel spijt van dat men al die Afrikanen naar de Amerika´s gebracht heeft. Ze hadden beter in Afrika kunnen blijven, dat had een hoop problemen voorkomen. Dat vind jij vast ook wel Sam, want als je het daar niet mee eens bent dan sta je dus blijkbaar toch achter de slavenhandel. Want, wat zou beter zijn, zoals het nu gelopen is, of dat je met een rubberboot de Middellandse Zee moet oversteken om naar Europa te komen?

  Aboutaleb hoeft voor mij ook geen excuses aan te bieden, want ook hij kon er niets aan doen en was er niet bij betrokken. Echter, hij moet wel zijn mond houden als zijn voorouders hetzelfde hebben gedaan en hij daar geen excuses voor aanbiedt. Ook moet hij als Marokkaan niet gaan vertellen wat de Nederlanders moeten doen. Hetzelfde geldt voor de Turken.


  Maak melding
 16. In veel moslim landen worden nog steeds slaven gemaakt ook Europeanen werden daar tot slaaf gemaakt en ook in Afrika worden ze nog door moslims nog steeds gehaald die slaven, laten we daar eens naar gaan kijken!
  Laten we ook eens kijken hoe die Afrikanen uit pure hebzucht naar rotzooi als kralen en spiegeltjes zo makkelijk hun eigen broers, zussen, ouders en kinderen afstonden aan de Europeanen.

  Maar dat wil niet zeggen dat we ook maar één partij kunnen goedpraten want de mens zit immers nu eenmaal heel rottig in elkaar.


  Maak melding
 17. Iedere zwarte die zich onbejegen voelt in Nederland moet maar eur 5000 mee krijgen om elders een toekomst op te bouwen, wel op voorwaarde dat de nederlandse paspoort ingeleverd wordt. Schijt wordt je van die gasten die slavernij of discriminatie als excuus gebruiken. Eruit met kk zooi.


  Maak melding
 18. De herdenking is de Oosterpark is 1000X beter gefaciliteerd en georganiseerd dan de herdenking in Suriname. Onze mensen moeten ook de handen in eigen boezem steken en niet continue op de Hollanders afgeven, omdat in hun eigen Land Suriname, een nazaat van de tot slaaf gemaakte mens president is en er een complete puinhoop van maakt. Het is een schande voor alle nazaten om met een dergelijke figuur opgescheept te zitten die alleen maar bezig is met leugens en bedrog aan de macht te blijven.


  Maak melding
 19. Grappig de reacties van Koos en v.d.Broek.

  diefstal en inbraken met slavernij vergelijken geeft het niveau van denken aan.
  Voor jullie heb ik één advies ga het boek van Elmina naar Paramaribo maar lezen.
  Je zult dan erachter komen hoe het roven plaatsvond.
  Excuses aanbieden is iets van respect tonen voor mensen die wandaden hebben ondergaan.
  Ook als je niet bij betrokken bent geweest (zie Sonja) kan het voor nabestaanden een ongelooflijke waarde hebben.


  Maak melding
 20. Sam, stel als jouw vader een moord gepleegd dan zou jij je excuses gaan aanbieden aan de nabestaanden ?

  En nu maak je het nog mooier. 5 generaties verder zouden de nederlanders excuses moeten aan bieden.

  Lachwekkend


  Maak melding
 21. precies Sam, ook als je niet bij betrokken bent, en dat ben ik niet , mijn ouders niet, mijn grootouders niet en mijn overgrootouders niet die in het oosten en noorden vn Nederland woonden en niet eens wisten waar Amsterdam of Den Haag lagen, ja ergens ver weg, van Suriname en Afrika hadden ze nog nooit gehoord, en dat gelde niet alleen voor hun, maar voor het grootste gedeelte van de toenmalige bevolking van Nederland, net zo goed als jullie vinden dat Nederland in zijn onderwijs te kort schoot in de geschiedenis van het slavernijverleden geldt dat ook andersom, verdiep je eens in hoe de werkelijke situatie was in Nederland een !50 tot 200 jaar geleden was dan zal ieder weldenkend mens inzien dat je de generaties van toen uit het overgrote deel van toen kunt verwijten wat er zich aan de andere kant van de wereld zich afspeelde laat staan de generaties na hun, maar dat is natuurlijk moeilijk toe te geven, dan valt er niets meer af te geven op die witten, interresse moet van beide kanten komen, maar is natuurlijk moeilijk in de slachtofferrol


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES