Hulpcentrum in Suriname sluit temidden van honderden suïcidepogingen per jaar

12
Parlementariër: brug over Surinamerivier beveiligen tegen suïcide
Foto: Wijdenboschbrug in Suriname - Screenshot uit filmpje surivision.nl

PARAMARIBO, 28 jun – Het Mind Console Centre, MCC, moet binnenkort noodgedwongen de deuren sluiten. Een van de weinige hulpaanbieders voor mensen met suïcideneigingen zit financieel aan de grond. De maandelijkse subsidie is al sinds begin dit jaar niet overgemaakt. In het parlement heeft Roger Hopkinson (NDP) een lans gebroken voor het MCC. Hulpzoekenden moeten kunnen blijven rekenen op bijstand. Parlementariër en arts Dew Sharman (VHP) slaat groot alarm.

Het aantal ‘geslaagde’ gevallen ligt ruim boven de honderd per jaar. Hoewel intriest, is dat niet het ergste. “Het aantal pogers, de mensen die de suïcidegevallen hebben overleefd, is vier keer groter dan de geslaagde gevallen. Dat is heel zorgelijk”, zegt Sharman tegenover Dagblad Suriname. Met een beetje inzicht zou gericht beleid moeten kunnen. Dat de subsidie ook nog erg laag zit, zegt genoeg van het aanwezige inzicht.

Zonder goed beleid zal het aantal blijven stijgen. “Eigenlijk wordt hiermee aangegeven dat beleidsmakers deze dimensie van de gezondheidszorg niet als prioriteit achten. Wij vinden dat alle aspecten van de zorg evenveel aandacht moeten krijgen”, aldus Sharman. Als MCC-medewerker weet hij dat de meeste oorzaken huiselijk, financieel of emotioneel van aard zijn.
Vrouwen en jongeren vormen de grootste groep pogers.


12 REACTIES

 1. Het gaat goed met Suriname! Neks no fout!!

  Ondanks dat de een instantie na de ander sluit door gebrek aan geld.

  Dit heet ‘NDP logica’.


  Maak melding

 2. We schijten “een buffel” in Suriname !
  Alle “bankkosten ” zijn verhoogd bij opnamen en stortingen !!
  Moesje,Mai,Mae,Pae e ka now-now !! Alweer een aanslag op hun portemonee !!
  “Tide-tamarra, we ka go moro fara” !! Bout voor het leven president in 2020 !!


  Maak melding

 3. Alles wat van de grond komt, is gedoemd te mislukken.Het is meer een hot item Every body for them self and God for them all.Gezondheidszorg is prioriteit.


  Maak melding

 4. Erg jammer.

  Hoe is het zover gekomen dat veel mensen zelfmoord willen plegen.
  Elk leven is kostbaar
  Mensen zoek hulp loop niet met je problemen rond.
  Zet camara bewaking daar neer die melding maakt naar een centrale post zodra iemand zich daar
  verdacht gedraagt.
  Honderden per jaar is wel erg veel voor zo een klein land.
  Sari tori.


  Maak melding

 5. Daarom zijn drugssmokkel schering en inslag aan het worden onder het paars corrupt crimineel rovend ndp wanbeleid. Heel veel mensen hebben zo het vermoeden dat baas en drugsmaffia van alles proberen te doen om hun dong no ma pima oerdomme debiele idiote paarse paria’s van gratis ete en drinke te kunnen voorzien tot 2020. Ze willen koste wat kost aan de macht blijven en hebben daarvoor veel geld nodig, bloedgeld. Het kan hun niets schelen als geheel het land en volk lijden onder hun paarse misdadig wanbeleid, al krijgen vele anti ndper’ s, de echte Surinamers die daadwerkelijk van land, zichzelf, kinderen, familie en vrienden houden, dankzij de ma pima misdadig gewetenloze paarse elite ndp clan, wereldwijd een zeer slechte naam. Dankzij de ma pima baas en ma pima maffiabende is er 100% controle op drugs. Vervloekt zijn moordenaars, drugsbonzen en staatskasrovers, maar nog meer vervloekt zijn allen, gelovig of niet, geschoold of niet, jong of oud, die onberechte moordenaars, bij verstek veroordeelde drugscriminelen en staatskas rovers als hun leiders willen en ondanks alle misdadigheid, deze gewetenloze paarse roversbende, diehard blijven vereren en op handen dragen. Waarlijk is het ma pima ndp oerdom volk, misdadig vervloekt. Vele die zichzelf vermoorden zijn aanhangers van de ndp. Laats nog was ene Esseline bij oma om haar beklag te doen over haar leven. Ze ziet het niet meer zitten. Uit wanhoop ging ze prostitueren, daarna bolletjes slikken, totdat ze niet meer wist waarvoor en voor wie ze leefde. Niemand geeft meer om mij, ook me familie niet. Maar zei oma, je hebt toch baas en zijn vrouw, je hebt toch twee keren gestemd voor vijf, waarom ga je je beklag niet doen. Oma ik ben al geweest en het enige wat ik te horen krijg, ga naar sociale zaken en daar wordt je gestuurd van kast naar wand. Wat moet ik doen oma, want mi no wang libie zo moro. Oma zugtoe, tja a moeilijk foe gi joe advies, want mi beng warskow joe en joe taki, oma mi na wang bigi uma, mi no habi joe advies fanodoe te mi go stem. Oma sus Esseline met deze worden, ga in je binnenkamer en roep de ware Meester aan, want Hij heeft gezegd, Komt tot Mij, allen die vermoeid en belast zijn en Ik zal u rust geven, Mijn last is licht en Mijn juk is zacht. Leert van Mij. Ma oma dat hoor ik voor het eerst, want ook ik ging net als baas naar gods bazuin, maar altijd weer dezelfde preken over Jezus gaat ons voorspoedig maken zolang we elke maand tienden geven, Oma taki dati na wang awariedomrie preek, een paars valse apostel van duivel bouta, zijn vruchten paars gebleken. Esseline taki, voortaan wil ik niets meer te maken hebben met de ndp en als Meyje op tv komt lullen, dan zap ik hem voorbij. Oma ook Meyje is een ma pima paarse bedrieger.


  Maak melding

 6. @ Ramsigh,
  Vergis je niet !! Met zijn Yoga-beoefening zal Bouta de leeftijd van 100-jaar halen !!!
  Daarom in 2020, Bouta ,president voor het leven !!


  Maak melding

 7. Als het hulpcentrum haar werk goed deed zouden er nooit honderd pogingen tot zelfdoding voorkomen. Het is duidelijk dat deze organisatie geen recht van bestaan heeft. Over het leed van anderen wil men geld van de overheid aftroggelen. Foei Toch……!


  Maak melding

 8. Even kijken in Amefika.zelfmoord van kinderen in de laatste 10 jaren om hoog. Bulliying en internet de belangrijkste oorzaken. 25 pogingen voor een geslaagde.In de meeste steden zijn er vrije telefoon nummers om te bellen voor mensen die zelfmoord contempleren. Getrainde vrijwilligers antwoorden de telefoon. Nu terug in,Su. Het is treurig gesteld in Su dat de ndp regering geen geld heeft voor deze tak van gezondheidszorg. Deze regering heeft wel slechte prioriteiten oor het volk gekozen.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.