maandag, mei 27, 2024
HomeOnderwerpenMaatschappijVechtpartij tussen gelovigen in Noeroel Islam moskee in Den Haag

Vechtpartij tussen gelovigen in Noeroel Islam moskee in Den Haag

-

Does Travel - naar Suriname

DEN HAAG, 25 jun – De politie in Den Haag heeft zondagmiddag ingegrepen bij een vechtpartij tussen gelovigen in de Noeroel Islam moskee in Den Haag. Dat schrijft De Telegraaf. In de Moskee waar veel Surinaamse moslims komen, vielen over en weer klappen tussen twee groepen tijdens een Algemene Leden Vergadering.

Aanleiding is volgens de krant een felle richtingenstrijd. Een groep dissidenten vormt een minderheid die zich verzet zich tegen de koers van de meerderheid. Die groep wil dat de Noeroel Islam wordt losgekoppeld van de Britse Hijaz-beweging, een organisatie van Brits-Pakistaanse sjeiks die eerder negatief in de media verscheen.

Niemand raakte gewond en de politie moest de moskee ontruimen. Op Facebook schreef het bestuur daarna: “Naar aanleiding van een ALV, die helaas wat onrustig is verlopen, was de moskee op verzoek van het bestuur kort dicht nadat de politie was ingeschakeld. Binnen een half uur was de situatie weer rustig en was alles weer onder controle, Alhamdulillah. De moskee is nu gewoon open voor bezoek en salaat”.

Lees ook bij Omroep West: “Ruzie binnen Noeroel Islam moskee draait uit op ‘vechtscheiding‘”

opening
Fernandes Express
Passion in concert

47 REACTIES
 1. @Ram Singh: Wat een gefrustreerde reactie en totaal niet ter zake doende. Wat is het geval daar ? Dat weet u vast wel beter en kunt u De Telegraaf op de hoogte houden van uw bevindingen. Volgens de media is het Hindoegeloof vele malen fundamentalistischer dan het geloof van de vrede want nu worden in India Christenen vervolgd. Eerst waren het de moslims en nu worden Christenen door hindoeterroristen uitgemoord.


  Maak melding
 2. Islam betekent “vrede” en in naam van God voeren ze oorlog. Dar ur harb !!!!! Huis van oorlog !!!
  Moslims zijn aan de buitenkant gelovig. Moslim geloof is een occulte, doden en nog eens doden !!!


  Maak melding
 3. @Cees dat geldt voor alle geloven toch ? De eerste Christenen die in Amerika voet aan wal zetten , The Pelgrimsvaarders, waren op het eerste gezicht gelovigen die het Christendom moesten verspreiden. Ging dit niet goedschiks dan werden hele Indianenstammen in naam van dat geweldig geloof uitgemoord.
  Dus wat voor moslims geldt, geldt in meervoud voor die Christenen.


  Maak melding
 4. Christenen gedood in Pakistan

  Bij een aanslag op een christelijk ziekenhuis in Pakistan zijn vrijdag drie verpleegsters om het leven gekomen en twintig mensen gewond geraakt….
  ‘De verpleegsters kwamen net uit de kapel gelopen toen er explosieven in hun richting werden gegooid’, vertelt Clement Bakshi, een administratief medewerker van het ziekenhuis. Drie mannen gooiden met granaten naar een groep vrouwen op het terrein van het ziekenhuis in Taxila, een stadje ongeveer veertig kilometer ten noordwesten van Islamabad.

  De aanval is de jongste in een serie aanslagen op christelijke en westerse doelwitten in het land. Afgelopen maandag werden er zes mensen vermoord op een christelijke school in de stad Murree, dat ook vlak bij Islamabad ligt.

  De autoriteiten geloven dat er een verband is tussen de laatste twee aanslagen, en zeggen dat ze het werk zijn van islamitische militanten die zich verzetten tegen de steun die Pakistan geeft in de Amerikaanse oorlog tegen het terrorisme. Het ziekenhuis in Taxila, dat financieel wordt gesteund door de presbyteriaanse kerk in de VS en andere christelijke fondsen, is gespecialiseerd in oogziekten die veel voorkomen onder Pakistanen.

  De politie liet weten dat een van de drie aanvallers zichzelf heeft opgeblazen. ‘Hij had de explosieven op zijn lichaam gebonden’, aldus een van de mannen die bezig is met het onderzoek. De andere twee daders zijn gevlucht.

  Ook Shahbaz Bhatti van de vereniging van minderheden in Pakistan en christelijke activist, denkt dat islamitische militanten achter de aanslagen zitten. ‘Pakistan steunt het Westen openlijk en het ziet er naar uit dat wij christenen de prijs hiervoor moeten betalen. Ik vrees een genocide van niet-moslims als extremistische groeperingen niet hard worden aangepakt.’

  Binnen een jaar zijn er in totaal zes aanslagen geweest op buitenlandse of westerse doelwitten, waarbij in totaal 59 mensen zijn omgekomen. Vijf dagen geleden openden drie gewapende mannen het vuur in een school waar een handvol westerlingen les geeft aan buitenlandse kinderen. Volgens ooggetuigen is een groter bloedbad voorkomen omdat bewakers de aanvallers weg wisten te houden bij een lokaal vol kinderen.

  De daders bliezen zichzelf op toen ze door de politie in Paki staans Kasjmir werden aangehouden. Voor ze dat deden, waarschuwden ze dat er meer aanslagen worden voorbereid door verscheidene groeperingen, zei politiecommandant Moravet Shah.


  Maak melding
 5. @ Fred,

  Echt waar, is het Hinduïsme vele malen fundamentalistischer?
  Ik zal je uit je leugen helpen. Niet het Hinduïsme is fundamentalistischer maar hindus zijn dat.
  Hindu’s en moslims doen wat dat betreft niet voor elkaar onder, beiden zijn even fundamentalistisch.

  Hoewel ik alle terroristische daden van moslims sterk afkeur, heb ik nooit de Islam als schuldige hiervoor aangewezen. Ook de moordpartijen en mishandelingen gepleegd door hindu’s op moslims en christenen keur ik af, maar wijs het Hinduïsme nooit aan als schuldige.


  Maak melding
 6. @ Pineut aka Smatje de misbaksel,

  Jij bent klaarwakker. Je bent me me weer aan het stalken. Is dat tegenwoordig jouw hobby?
  Ga toch fietsen van Nederland naar India, tegen de tijd dat je daar bent aangekomen is Kovind weer in het land en kan je zijn voeten kussen en lopend met hem door de straten van Delhi mensen de handen schudden.


  Maak melding
 7. Surinaamse moslims moeten niet samen gaan met Pakistaanse moslims, jullie worden besmet met radicale iedeeën. Pakistanen is gefocust om niet moslims te doden, vooral hindoes, Christenen, Joden, Bhudisten.

  Surinaamse moslims hebben een gematigd karakter en dat moeten ze ook zo houden.


  Maak melding
 8. Het christendom is wie zonder zonden is,gooie de eerste steen.

  Het hindoeïsme is als je en klap op je linker wang krijgt,biedt dan de linker rechter wang aan.

  De islam is als iemand een tand uit je mond slaat,sla dan de ander al zijn tanden uit de mond.


  Maak melding
 9. Geen enkel geloof is slecht, het wordt alleen misbruikt.
  Vele religieuze leiders maken misbruik van de goed gelovigen alleen voor meer macht.

  Tegenwoordig kan je maar beter in je eigen gezonde verstand geloven dan blindelings de “emotioneel verstoorde gedachten” van anderen te onderdanigen.

  Sympathisanten van de jihaat hebben zich lelijk vergist in hun leider. Moslims laten zich misbruiken door haatdragende gedachtes te reciteren.


  Maak melding
 10. Alleen de zwakzinnigen vechten om geloof…..simpelweg omdat zij niet het vermogen hebben om helder te denken!! Die mensen houden zichzelf voor de gek dat ze zogenaamd gelovig zijn!! Dit soort figuren maken van Geloof een soort motorclub….en volgen liever groeperingen dan de Schepper!! Daarom kan je beter in jezelf geloven!!


  Maak melding
 11. @ Moahamed,

  Vorige week heb ik precies hetzelfde geschreven, dat ik n.l. overtuigd ben dat geen enkel geloof haat predikt. Maar dat de geestelijke leiders van elk geloof misbruik maken van hun status om hun macht te behouden. Ze durven voor hun preken ook nog geld te vragen zodat ze in de duurste huizen kunnen wonen, in de duurste auto’s kunnen rijden en zich in weelde kunnen baden.

  Toch volharden sommigen door te beweren dat met name het Hinduïsme een slecht geloof is of dat de Islam geen vrede maar haat zaait. Het zijn de volgelingen van elk geloof die blindelings doen wat hen wordt opgedragen zonder hun eigen verstand te gebruiken. Ze hebben zich laten indoctrineren door de meestal charismatische leiders. Echter zijn deze leiders vuile charlatans.

  Er zullen altijd mensen zijn die zich laten indoctrineren en dus blindelings doen wat hen wordt opgedragen.


  Maak melding
 12. Daarom maakte Ghandi een statement, door te zeggen, dat hij Moslim,Hindu en Christen is.
  Als ieder mens Godsdienst wil beoefenen,laat het dan zijn in de geest van Ghandi die geen haat of verdeeldheid predikte, maar van eenheid.


  Maak melding
 13. Wie gedacht had dat alles vredelievend aan toe gaat in een Moskee, wel wij zijn er nu achter dat dit niet zo is.Ruzie maken in een Moskee kan nooit goed zijn.


  Maak melding
 14. Dit is een botsing tussen mosliem onder elkaar, is tussen gematigden en extremen om maar zo te zeggen. De extremen volgen de rijke Sjeiks die de boel financiert en ook de dienst uit maakt
  binnen de moskee de vrouwen moeten apart zitten bij het gebed en bij het eten.
  De gematigden zijn toleranter en dat wordt niet geaccepteerd, niet alleen vanwege het geloof
  maar het heeft ook te maken de ping ping van de rijke sjeiks !! Deze sjeiks betalen bijna alles
  en mede daardoor hebben ze zware invloed binnen de moskee, en het bestuur en de moulana,s van de moskee.

  sari tori

  Jacko


  Maak melding
 15. Als de muslims in de meerderheid zijn gaan ze alle non moslims overrulen. Zelfs met de zwaard.
  Het is slechts een kwestie van tijd lieve mensen. Geniet nu nog je kan. Onze kids krijgen het nog moeilijk.
  Nederland moet wakker worden. De Nederlandse overheid moet zeker de helft van hun gebedshuizen sluiten. De Pakistaanse tak leert de kids heel sterk zich te verzetten tegen Hindoes. Kijk op youtube verborgen camera beelden in se UK.
  Hindoes zijn zich gaan verzetten en dat is soms hard ja.
  In India wonen 400 miljoen lieve moslims. Check videos van dr. Zakir Naik. Zo een lieve vriendelijk man….
  Zouden Hindoes dat Pakistaan ook kunnen/mogen???
  Ik ben klaar met ze…..
  Ik denk dat de blanken hun shit niet langer zullen pikken. Vanaf morgen draag ik een shirt met non muslim. Puur voor eigen veiligheid.
  Ram Ram and Namaste


  Maak melding
 16. Goed bezig, uit naam van Allah sla ik je de hersens in, doet me denken aan de sjiieten en soennietende katholieken en protestanten, en mindere mate de sanaten en arya samaj, enz, wij hebben het ware geloof en geloof je dat niet dan rammen we er dat wel in uit naam van die ene God


  Maak melding
 17. Wij geloven:
  in de hemel, swarg of djannah of in de hel, Narak of Jahannam.
  Na de dood wil iedereen in de hemel, swarg of djannah terecht komen. Daarom vermoorden we wezens in naam van Jesus, Kali of Allah. Is altijd save.
  Maar mensen, weet dat de hel, Narak en Jahannam al lang vol zit. Dus wees gerust je komt zeker in de hel, swarg of djannah.


  Maak melding
 18. Santa Maria; je lukt uit je vieze stinkende rottende mond mevrouw ! Waarom lopen zoveel Hindoes in India dan over en worden Moslim of Christen als dat geloof zo bedreigend is ? Waarom lopen en smeken jaarlijks miljoenen Hindoes uit India voor een baan in de Golfregio’s ? Laten die hindoes dan in India blijven maar dat doen zij niet want ze weten dat zij door de Hindoemeerderheid vervolgd en vernederd worden. Ja, draag jij maar een shirt met Non Moslim maar vergeet een ding niet…. de grote Ghandi is niet door een Moslim vermoord maar door een stinkende rottende Hindoe.


  Maak melding
 19. Chuhakhan islam is een kankergezwel!Ga ik youtube kijken wat ex moslims zeggen over je verrote shit geloof. Jullie mohamad was een grote crimineel,pedofiel en veel meer.Die idioot heeft jullie stomme moslims voor de gek gehouden .Halla betaat niet .wakker worden en acceteer het geloof van de Hindoe. je heb sowieso Hindoe bloed !


  Maak melding
 20. Alle religieuze twisten in de wereld worden veroorzaakt door christenen en moslims. Waarom? Omdat ze een bekeringsplicht hebben. Hindoes en Boeddhisten en andere Indiase godsdiensten hebben geen bekeringsplicht. Ze gaan niet lopen zeulen bij mensen en met geld zwaaien en mensen omkopen of bedreigen om tot hun godsdienst toe te treden zoals moslims en christenen dat wel MOETEN doen.
  Schaf de bekering af en bestraf het zeer zwaar en je zult zien dat de godsdiensttwisten afnemen en ophouden.

  Islam beweert dat wie Allah niet aanbidt dood moet. Christendom beweert dat wie niet Jezus als z’n heiland heeft, verloren is. Hiermee legitimeren zij hun bekeerszucht en dus de ondermijning van andere godsdiensten.


  Maak melding
 21. @Wan Pipel

  Moslims en christenen willen in de hemel komen. Hindoes niet. Hindoes accepteren de hemel niet als een plaats van verlossing, want als je goede karma opgebruikt is (door het genot aldaar), wordt je de hemel uitgeknikkerd door de hemelbeheerder. Voor Hindoes is Moksha (verlossing tijdens je leven) het doel en niet een van de 7 hemelen. Elke Hindoe weet dat door geweld te plegen voor eigen belang (godsdienstbekering is ook eigen belang) je slechte karma opbouwt. Moslims en christenen denken juist dat je met zulke activiteiten goede karma opbouwt en in de hemel komt. Zie wat een hemelsbreed verschil in opvatting en inzicht!


  Maak melding
 22. @Sheerkhan,

  Omgekeerde vraag: waarom hebben de verheven moslims uit die moslimlanden dan Hindoe werklieden nodig? Ze zijn toch zelf superieur en kunnen alles? Ze kunnen al hun arbeiders toch uit het arme islamitische Pakistan halen? Waarom investeren die rijke sjeiks in het land van de Hindoes, India? Waarom maken ze zich afhankelijk van India?
  Btw, ik krijg het idee dat je ook je hersens hebt laten besnijden.


  Maak melding
 23. zie het bewys waarom kerk en staat gescheiden behoren te blyven vooral in een multy culty LAND
  het is bewezen dat de multy cuturele samenleving geen geslaagd experiment is geweest
  het is dus mislukt,moet men het ei opnieuw uit gaan vinden?
  wie de geschiedenis kent weet wat geloof met zich heeft voort gebracht
  als indiaan zou ik graag zien dat alle geloofs overtuigingen by de voordeur van de REPUBLIEK SURINAME
  verboden worden of ze niet meer in het openbaar te beleiden en geen vrye dagen toekennen
  iets waar wy goedt over na moeten denken voor het telaat is


  Maak melding
 24. @ Sheerkhan,

  Door wie is Benazir vermoord?

  Verdachte moord Bhutto gearresteerd – of in bescherming genomen?

  De arrestatie van de militante moslimleider Qari Saifullah Akhtar zou de inlichtingendiensten kunnen helpen om een nog niet opgelost complot tegen de vermoorde oud-premier Benazir Bhutto te ontrafelen. Of te verduisteren, zoals veel mensen denken.

  Amir Mir . 28 februari 2008

  Afgelopen maandag werd Qari, hoofd van de verboden radicale groep Harkatul Jehadul Islami (HUJI), gearresteerd. Hij wordt ervan verdacht betrokken te zijn bij de eerdere, mislukte zelfmoordaanval op Bhutto op 18 oktober, waar 150 mensen bij omkwamen.
  Sherry Rehman, woordvoerster van Bhutto’s Pakistaanse Volkspartij, zegt: “Veel mensen in de gevestigde kringen zeggen dat Qari nu eigenlijk in bescherming is genomen.”

  Vrijgelaten

  Bhutto zelf vertelt al over de betrokkenheid van Qari bij de aanslag in haar posthuum gepubliceerde boek. “Qari Saifullah Akhtar was een gezochte terrorist die heeft geprobeerd mijn tweede regering in de jaren negentig omver te gooien. Hij was echter uitgeleverd door de Verenigde Arabische Emiraten en kwijnde weg in de gevangenis in Karachi. Volgens mijn bronnen hebben veiligheidsfunctionarissen in Lahore hem om hulp gevraagd.”
  Qari werd opnieuw vrijgelaten drie maanden voor Bhutto’s terugkomst uit ballingschap. “Niemand weet het zeker, maar je gaat je afvragen waarom een terrorist die banden heeft met al-Qaida na drie jaar ineens wordt vrijgelaten”, aldus Rehman.
  Tot voor kort beschuldigde de regering Baitullah Mehsud, leider van de Tehrik-e-Taliban in Pakistan, maar die ontkent elke betrokkenheid.

  Instrument

  Wajid Shamsul Hassan, een voormalige Pakistaanse Hoge Commissaris voor Groot-Brittannië, en een getrouwe van Bhutto, zegt dat het niet bekend is wat er na de vrijlating van Qari precies is gebeurd. “Het is wel bekend dat de autoriteiten niet hebben geprobeerd hem veroordeeld te krijgen, maar hem in plaats daarvan goed hebben beschermd. Dat geeft voeding aan het geloof dat hij voor het inlichtingenestablishment een handig instrument was dat naar believen gebruikt en gedumpt kon worden.”
  Volgens Hashmat Habib, advocaat van Qari, hebben de speurhonden van de inlichtingendienst zijn cliënt verteld dat ze hem hebben opgepakt omdat anders de FBI dat zou doen. “Bij zijn vrijlating vertelden ze hem dat hij voorzichtig moest zijn – anders zou hij weer opgepakt worden.”
  Hassan Abbas, deskundige op het gebied van extremisme, legt uit dat Qari door de regering werd gepresenteerd als belangrijke terrorist. “Hij werd gezien als getrouwe van Osama bin Laden en Mullah Mohammad Omar en was in 1995 al eens gearresteerd wegens een geplande coup tegen Bhutto.” Na het vertrek van Bhutto in 1996 werd hij vrijgelaten en vertrok hij naar Afghanistan, waar hij adviseur werd van de Talibanregering. Na de val van het regime wist hij te ontkomen naar de Verenigde Arabische Emiraten, totdat hij in 2004 werd uitgeleverd.

  Bron: MO = Momdiaal Nieuws


  Maak melding
 25. Nog meer leesvoer voor Sheerkhan:

  Ex-president Musharraf formeel beschuldigd moord Benazir Bhutto

  30/07/13 om 13:49 – Bijgewerkt om 13:49

  De Pakistaanse ex-president Pervez Musharraf wordt formeel beschuldigd van de moord op zijn rivaal Benazir Bhutto in 2007.


  Ex-president Musharraf formeel beschuldigd moord Benazir Bhutto

  © Reuters

  De Pakistaanse ex-president Pervez Musharraf zal formeel beschuldigd worden van de moord op zijn rivaal Benazir Bhutto, die in 2007 tijdens een politieke bijeenkomst werd vermoord. Dat hebben zijn advocaten verklaard.

  Het is de eerste keer dat een voormalige Pakistaanse legerchef in beschuldiging wordt gesteld voor moord. Musharraf, die na vier jaar ballingschap is teruggekeerd naar Pakistan, werd na zijn aankomst in het land snel opgepakt. Hij wordt ervan beschuldigd een complot te hebben opgezet voor de moord op Bhutto. De oppositieleidster kwam in 2007 om bij een schietpartij en een zelfmoordaanslag.

  De voormalige generaal moest verschijnen voor een antiterreurrechtbank, aldus procureur Chaudhry Azhar. Hij moet opnieuw op een hoorzitting verschijnen op 6 augustus. Dan zal de akte van inbeschuldigingstelling voorgelezen worden.

  Nog niemand veroordeeld

  Een van zijn advocaten heeft verklaard dat Musharraf aanwezig zal zijn tijdens het zitting en onschuldig zal pleiten. Tot nu toe werd nog niemand veroordeeld voor de moord op Bhutto. Het regime van Musharraf beschuldigde indertijd de leider van de Pakistaanse taliban TTP, die alle betrokkenheid ontkende en later gedood werd door een Amerikaanse drone.

  Mamnoon Hussain nieuwe president

  Ondertussen hebben de Pakistaanse parlementsleden een nieuwe president gekozen: de zakenman Mamnoon Hussain is. Dat meldt de staatstelevisie.

  Hussain, de kandidaat van de moslimliga (PML-N), heeft volgens de eerste gegevens vrij gemakkelijk de stemming gewonnen van zijn enige rivaal, Wajihuddin Ahmed, een gepensioneerde rechter van het hooggerechtshof. Hij volgt daarmee Asif Ali Zardari op, wiens mandaat als staatshoofd afloopt op 8 september.

  Vervroegde verkiezingen

  Normaal gezien moesten het nationale parlement en de provinciale raden pas op 6 augustus een nieuwe president aanduiden. Het hooggerechtshof heeft de verkiezing echter vervroegd, tot woede van de oppositiepartij PPP, die de presidentsverkiezing daarom boycot.

  Mamnoon Hussain, die actief is in de textielsector, was in 1999 al korte tijd gouverneur van de zuidelijke provincie Sindh. (Belga/AVE)

  Lees meer over:
  Pakistan
  Pervez Musharraf
  Benazir Bhutto
  Mamnoon Hussain

  Mahatma Gandhi is vermoord door een hindu.
  Maar in de wereld van de moslims vermoorden zij elkaar ook.
  Dus voortaan minder hard blaten over hindu’s dit en hindu’s dat, de moslims net zo erg zoniet vele malen erger.


  Maak melding
 26. Wie denkt dat de hindu’s die zich hebben laten overhalen moslim of christen te worden om als volwaardig te worden behandeld, vergissen zich daarin.
  Het zijn de hindu’s uit de lagere kaste die zich laten bekeren om uit de armoede en het kastenstelsel te geraken, ze zijn echter keihard voorgelogen.
  Zowel de moslims als de christenen hebben deze bekeerde hindu’s een beter lot beloofd, eenmaal bekeerd worden ze net zo min behandeld als door de hindu’s uit de hogere kaste.
  Hoewel het artikel stamt uit 1996, is er nog steeds nauwelijks verbetering te constateren voor deze arme groep Indiërs. Ze zijn en blijven de onaanraakbaren niet alleen voor de hindu’s uit de hoogste kaste , maar ook voor de moslims en de christenen.
  Trouwens de moslims kennen het kastenstelsel ook maar de hindu’s dragen de naam.

  Bekering tot christendom heeft kastelozen niet minder onaanraakbaar gemaakt India’s politieke partijen ontdekken de arme christenen

  De Indiase politiek heeft een nieuwe kaste ontdekt: straatarme christenen. De christelijke onaanraakbaren moeten samen met hun hindoe-lotgenoten voorrang krijgen voor 22,5 procent van de overheidsbanen en studieplaatsen….

  ROB VREEKEN 4 mei 1996, 0:00

  Van onze verslaggever

  Rob Vreeken

  MADRAS

  Ook in Samiarthottam verricht Hij wonderen. Medicijnen hielpen niet toen Saroga, weduwe met drie dochters en een maandloontje van amper honderd roepies, chronisch ziek was. Tot ze ging bidden in een protestantse kerk, twee kilometer van haar intieme sloppenwijk. Weg klachten. Sindsdien is Saroga geen hindoe meer, maar christen.

  Zij is niet de enige met een dergelijke ervaring. Govithamma had een jaar of twee geleden voortdurend hoge koortsen. Ook zij ging bidden en herstelde. Skulthala – dochter overleden, kleindochter doof – vond troost bij Jezus. Met de Bijbel hoef je bij de analfabete vrouwen niet aan te komen, maar op vrijdag en zaterdag wordt er trouw gevast.

  Deze ex-hindoes hebben niet de illusie dat hun nieuwe geloof hen vanzelf zal verlossen van hun lot als verworpenen der aarde. De onaanraakbaren in India die in de Britse tijd massaal overgingen naar het christendom dachten dat wèl; het verschijnsel kaste is tenslotte vergroeid met het hindoeïsme.

  Zij moesten ondervinden dat aan de vernederende houding van de brahmanen (de hoogste kaste) niets veranderde, noch aan hun economische positie. Die, en niet godsdienst, bleek bepalend te zijn voor hun lot als kasteloze of dalit, zoals zij zich tegenwoordig noemen.

  De inwoners van Samiarthottam (425 huizen, tweeduizend mensen in een soort dorp in zuid-Madras) weten dat onderhand wel. Zij hebben geen ander perspectief dan te werken als hulpjes op de omliggende markten, riksha-rijder, naaister in kledingfabriekjes of hulp in de huishouding.

  De onderlinge solidariteit is erg groot, zeggen ze. Dat ongeveer 25 gezinnen de laatste jaren zijn overgegaan naar het christendom heeft daar niets aan veranderd. Op de vraag of er wel eens problemen zijn tussen hindoes en christenen schudden alle twintig hoofden van een groep vrouwen, in kleermakerszit op de vloer van het dorpshuis, heftig nee. Er zitten ook christenen in de sangam, de vrouwenraad. Niets aan de hand.

  De harmonie tussen de geloven bewijst op positieve wijze de hardnekkigheid van de kaste-factor. Zelfs de rooms-katholieke en protestantse kerken in India worden in tweeën gesneden langs kastelijnen. ‘Dat is de ironie, de tragedie’, zegt prof. B. Moses, christen-activist en hoogleraar economie. ‘De kerk discrimineert dalits net zo hard.’

  Christelijke dalits, zegt hij, moeten in kerken achteraan zitten. Zij moeten als laatsten communie doen. Krijgen andere bekers om uit te drinken. Krijgen een graf aan de rand van de begraafplaats. Hoewel bijna driekwart van de Indiase christenen dalit is, komen priesters en bisschoppen meestal uit de hoge kasten. De dalit-christenen worden door hen net zo hautain behandeld als door hindoes van hoge kasten .

  Zo is het al tientallen jaren. Nieuw is het groeiende zelfbewustzijn van de christen-dalits. De discriminatie binnen de kerk wordt minder. Er zijn inmiddels een paar dalit-bisschoppen. Ook de eis om een zeker percentage studieplaatsen en overheidsbanen voor hen te reserveren, een eis die is overgenomen door politieke partijen, is van recente datum. ‘De kerkbesturen slaan zich daar wel voor op de borst, maar eerst wilden ze helemaal niet’, zegt prof. Moses. ‘Ze komen allemaal uit de hoge bellala-kaste. Pas door druk van onderop gaven ze toe.’

  Onderop – dat is de jonge ‘bevrijdingsbeweging’ van christen-dalits. Moses was mede-oprichter van de Christian-Dalit Liberation Movement (CDLM). Niet te verwarren met de Dalit-Christian Liberation Movement (DCLM), die eveneens haar basis heeft in het zuidelijke Tamil Nadu.

  Voorzitter van de DCLM is de jezuïet L. Yesumarian, anders dan Moses zelf afkomstig uit de onderdrukte bevolkingsgroep. Als intelligent jongetje uit een katholiek gezin van paupers werd hij weggestuurd door de r.k. school. ‘Volgens de paters mocht ik niet naar binnen omdat ik dalit was’, zegt hij. Nog steeds worden veel christelijke scholen in India grotendeels bevolkt door kinderen van rijke hindoes.

  Yesumarian ging naar een staatsschool, leerde zich suf, werd advocaat en leidt nu de onderdrukten in hun strijd. Er zijn drie grote problemen: zelfrespect, onderwijs en land. De christenen in de dorpen hebben aanvaringen met grotere boeren over stukken grond. Anders dan vroeger kennen ze hun rechten, en als dat niet zo is licht Yesumarian ze voor. ‘Ik heb vier keer gevangen gezeten, ik ben gemarteld. De politie kiest meestal partij tegen ons.’

  Toen de bevrijdingsbeweging vorig jaar een landelijke campagne begon, kwam zelfs Moeder Teresa opdagen om haar steun te betuigen. Om die schielijk weer in te trekken toen journalisten en de conservatieve, door brahmanen gedomineerde Bharatiya Janata Party (BJP) de weldoenster uit Calcutta daar fel op aanvielen. Tot de stemmenreservoirs waaruit de hindoepartij denkt te kunnen putten horen niet de christenen, 3 procent van de Indiase bevolking. Althans, niet de arme christenen.

  Bron: de Volkskrant


  Maak melding
 27. @ Pineut aka Smatje de misbaksel,

  Je bent er als de kippen bij. Ontsnapt uit de kippenren! Heb jij je ei vandaag niet kunnen leggen. Is dat het wat jou zo enorm dwars zit.


  Maak melding
 28. Pineut heeft maar een doel op deze site: Hindoes aanvallen. Islam – waar zij toe behoort – is de grootstet holocaustenveroorzaker in de geschiedenis van de mensheid. Maar Pineut heeft daar geen boodschap aan. Ze heeft – als echte moslima – leren aanvallen, Hindoes leren aanvallen. Dat is haar levensdoel en levensvervulling.


  Maak melding
 29. @Wazig. Je bent mijn held. Jou opinie klopt als een bus. ..man ik kom niet meer bij van het lachen. Geloof en motorclub. Bedankt voor deze reuze leuke reactie.
  Groetjes van maxi FU OPO KAWNA. Sabiman fu liba


  Maak melding
 30. Wanneer ik zeg dat creolen de grootste racisten zijn van Suriname, heb ik echt geen woord teveel gezegd.
  Wie de schoen past trekt hem aan!


  Maak melding
 31. korhie muselmaan loghan,

  jullie denken dat allah jullie komen redden??
  allah bestaat niet doe.je ogen open.

  jullie worden geboren als hindoe pas dan word je muselchataah!!!!
  hindoes doen jullie je ogen ooen en maak iedereen die slaapt wakker mohammed was een pedoefiel die met aicha meisje van 7 of 9 jaar bezig was en zei dat het van de islam moet niet normaal.

  jullie moslims weten niet waar jullie in geloven allah bestaat niet jullie doen ramadan dat komt van het hindoeisme en heet eigenlijk ram ke daan.

  korhie muselcatas allah ke ghaar dja maar.


  Maak melding
 32. Hee …You koullo daggoe…jij denkt dat Allah niet bestaat…..jij gaat vaak naar bonoe Mang….daarom …..!! Stephan Hawking.. was een hoogmoedig persoon….. intelligent…persoon…hij kreeg de gave van Allah…zit helaas in een rolstoel en kreupel..en dood in de grond….( Zijn bewering was Allah bestaat niet ) oppassen dat je straks een rolstoel op je wordt gegooid .. kafiroen !


  Maak melding
 33. Een koe is geen god.. Sukkels… vandaag gaat mama en papie een koe slachten
  ..we gaan morgen barbecue…en we eten koe….( Psstt….de lekkerste van een koe is de penis…..!! Lekker hor


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES