Overleg over verkiezing Granman Saramaccaners dreigt te mislukken

8

PARAMARIBO, 25 jun – Leden van de stam der Saramaccaners zien geen heil in overleg over de aanwijzing van een grootopperhoofd of granman. Het reeds jarenlang slepende conflict over de benoeming van een nieuwe stamleider, lijkt zo nog ver van een oplossing. De hoop was aanvankelijk gevestigd op het overleg over de drie ‘kandidaten’. Deze ‘krutu’ wordt in Paramaribo gehouden. De groep van de Twaalf Saamaka-lo is het oneens met de procedure.

Eddy Jozefzoon, presidentieel adviseur, en antropoloog Salomon Emanuels, willen het aantal deelnemers beperken. De stamdignitarissen die zijn uitgenodigd zijn hoofdkapiteins en kapiteins. De basya’s, de laagst geplaatste bestuurders in de dorpshiërarchie, mogen er niet bij zijn, op twee na. Precies dit schiet de de Twaalf Saamaka-lo in het verkeerde keelgat. Ook de keuze van de vergaderplaats zit de groep niet lekker.

“Geen enkele stam van het binnenland, zoals de Saramaccaners, Aucaners en Matuariërs, houdt een krutu voor het kiezen van een grootopperhoofd zonder dat alle kapiteins en basya’s in de gelegenheid worden gesteld deel te nemen”, meldt de groep in een persbericht. Het conflict gaat vooral tussen de Twaalf Saamaka-lo en de groep rond Albter Aboikoni. Gevreesd wordt dat het overleg mislukt als de boycot doorgaat.


8 REACTIES

 1. Een Salomo’s oordeel zal een oplossing en rust brengen tussen de leden van deze stam. het is duidelijk dat de groepen de bemiddelaars niet volledig vertrouwen en accepteren. Uitgekeken moet nu worden naar een internationale arbiter die door alle partijen geaccepteerd wordt. Iemand van het kaliber van Desmond Tutu of Kofi Anan


  Maak melding

 2. Ludwig van frimangron is zo een misselijk en zuur persoon. Je teert weg in je eigen miserie. Jezus man. Snap out of it. Ooit was je een stukje leuker. Maar jij hebt echt de boot gemist. SHITTTTT* and het over yourself…


  Maak melding

 3. Deze slavernij rommel wordt instand gehouden.Eerst waren het de blanken en nu de bosland inwoners onderling. Een soort onderdrukking dus. Wie is je baas. Je moet doen wat je baas zegt en niets anders. Ai baja. Weg met dit achterlijk gedrag. Slaat totaal nergens op. Al die gekleurde doekjes op hun schouders en om hun middel. Deze gasten leven nog steeds in de oertijd, wanneer komen zij hiervan los???.


  Maak melding

 4. Sabrina Wo 25 juni 2018 at 17:00
  Ludwig van frimangron is zo een misselijk en zuur persoon. Je teert weg in je eigen miserie. Jezus man. Snap out of it. Ooit was je een stukje leuker. Maar jij hebt echt de boot gemist. SHITTTTT* and het over yourself…

  We merken dat je je erg aangesproken voelt, maar deze foto geeft Afrika weer in verworden misdaadstaat, waar de tegenstellingen onder het volk steeds groter zijn geworden sinds ndp in 2010, de paarse scepter van heers en verdeel zaait. Ga een dikke zwarte grote T. eten, dan wordt je weer jezelf.


  Maak melding

 5. Het granman gedoe is gewoon poppenkast in de 21 ste eeuw.

  Wat is de waarde en betekenis van de graman, kapitein, basja, enz van deze mensen in een veranderende moderne maatschappij van internet, ict, automatisering, auto’s, enz. Men moet goed nagaan of men in het stenentijdperkt wil blijven leven of meegaan in een andere tijd.

  Als men kiest voor een moderne tijd, kan er binnen een staat, niet allerlei kleine koninkrijkjes van Granman, kapiteins, basja’s, chief, enz zijn. Deze mensen moeten als ze in een moderne tijd willen leven vervangen worden door bestuursambtenaren. Voor toeristen kunnen ze als deze langkomen zich verkleden in hun traditieskleding/pantjies en hun ceremonies doen, vuurdans, wintie, hun wasie doen, met pijl en boog op visjacht gaan, barbeque, enz.

  Het leven in de 21 ste eeuw is niet hetzelfde als toen marrons wegvluchten om in de oerwouden aan de slavernij te ontkomen. De slavernij is voorbij. Zelf in Afrika is dit soort leven niets, alleen maar armoede en geen vooruitgang. Dus denkt u goed na wat goed is om te overleven of wilt u gewoon stil staan bij het oude en dood gaan. Verandering is echt nodig.


  Maak melding

 6. @ passant,
  Joe ab-letie !! Volledig eens met jouw zienswjze !!
  Wat voor waarde heeft dit systeem van “Granmang” etc nog in Suriname met een officieel bevoegd gezag voor het land met Regering, DNA leden (ook voor en door het Binnenland gekozen). Er zjn DC’s en politie en bestuurs ambtenaren !! So-so las monie !!! van de belastingbetalers !!!
  Opheffen dit soort rotsooi; alleen in Suriname komt het voor !!!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.