‘Suriname moet deuren wijd opengooien voor Indiase migranten’

105
Schadeclaim luchtvrachtafhandelaar tegen Surinam Airways
Archieffoto ter illustratie: vliegtuig op de luchthaven van Suriname

PARAMARIBO, 22 jun – “We moeten onze deuren openen voor Indiërs, zodat we wat ontwikkeling binnen kunnen halen.” Dit zegt Sham Binda, voorzitter van de Associatie van Kleine en Middelgrote Ondernemingen in Suriname, Akmos. Hij noemt het bezoek van de Indiase delegatie een gemiste kans. Het bedrijfsleven is buiten gehouden. Nu wordt wel gesproken van allerlei nieuwe kansen, maar hoe die te benutten is koffiedik kijken. “Wat er concreet bereikt zal worden, is niet doorgecommuniceerd met de samenleving. En dat neem ik de regering wel kwalijk. In het belang van politiek is niet gesproken met het bedrijfsleven.”

Maar ook andere spelers zijn buitenspel gezet. “Behalve het bedrijfsleven zijn ook de leerinstituten niet betrokken bij dit gebeuren. Het staatsbezoek is dus niet genoegzaam voorbereid voor wat betreft het overleg met de samenleving. We moeten ons bezighouden met zaken als kennisoverdracht en het migratiebeleid”, zegt Binda tegenover Dagblad Suriname. De samenwerking met India moet voorbij het niveau van kredietlijnen worden getrokken.

Die waren er tijdens het bezoek van de Indiase delegatie weer bij. Maar het is hoog tijd ook over zaken te praten als immigratie. Met het bedrijfsleven erbij, had het bezoek een andere dimensie kunnen krijgen. “Niet alleen het financieel plaatje is dus essentieel om economische groei te bevorderen, maar ook het wegwerken van allerlei barricades. Daarbij kan India, dat over veel arbeidspotentieel beschikt, een positieve bijdrage leveren aan Suriname”, aldus Binda.


105 REACTIES

 1. Hoor eens wat deze man zeg!? Chinese, Brazilianen, Haitianen, guyanezen, dominicanen, Venezuelanen, Philippine wat nog meer…….. Allemaal zijn vooruit gegaan in Suriname en de gewone Surinamers worden er erger en erger op. Waar gaat dit naar toe, wanneer komt er dan een eenheid als dit zo doorgaat.

  Je mag zeggen wat wilt hé! Ik snap Nupas waarom die witmans er alles aandoen om hun normen en waarden te beschermen.

  Dit kan gewoon niet als je wilt dat land aantrekkelijk wordt, kunnen de deuren niet wagenwijd open staan.


  Maak melding

 2. Sham Binda,
  Waarom heb je dit niet overgelaten voor een andere bevolkingsgroep?
  Chandrikapersad Santokhi en Krishnakoemarie Mathoera lusten ook de bosbewoners niet in de stad want ze stelen als ratten. Zijn rovers en willen niet werken.

  En de regering Bouterse moet de deuren wijd opengooien voor Indiase migranten.
  Ik probeer steeds om deze mensen te begrijpen maar kan niet lukken, volgens mij speelt eigenbelang een zeer belangrijke rol.

  Natuurlijk gaan ze niet willen werken want Ronnie Brunswijk is hun rolmodel. Zolang mannen als Desi Bouterse en Ronnie Brunswijk en niet te vergeten Paul Somohardjo vrij rondlopen gaan we dit rotzooi moeten accepteren.


  Maak melding

 3. In sommige landen, zoals India, China, Indonesië, wonen te veel mensen. In andere landen, zoals Suriname, wonen te weinig mensen. Als men in die landen met te weinig mensen dan ook nog eens niets doet aan de ontwikkeling van het land, tja, dan zet je vanzelf de poorten open voor mensen die op zoek zijn naar kansen die ze in hun eigen overbevolkte landen niet krijgen. Kijk maar naar je erf, als er een open plek is gaat er onkruid groeien.
  Een win win situatie. Zo wordt de wereld wat gelijkmatiger bevolkt en gaat er misschien in Suriname eindelijk eens wat gebeuren als de mensen die niets doen vervangen worden door mensen met wat meer capaciteiten en ambitie.


  Maak melding

 4. En nu wachten op het bezoek, dat in de pipe-line zit, van Obiang van Equatoriaal Afrika !!
  Hij komt met een “valies” ( geen Wilgo v/d Bond van leraren) vol spiegeltjes en kralen.Verder
  een 12-tal “stonboerikie’s” als vervoermiddel voor ministers en een 12-tal “echte “boerikie’s”,
  als vervoermiddel voor de pres.beleidsadviseurs; ook een intensie verklaring voor de levering van nog een
  partij “boerikie’s” voor de DNA-leden. Dus geen brandstof/olie schaarste meer !!
  Toch mijn waardering dat Mevr.Govind Nath een donatie aan “Mytil-school” heeft gedaan van 10.000,– dollars, en dat er gewerkt zal worden aan een trans-missielijn in het binnenland en zonnepanelen project voor het binnenland!
  Jammer en nogmaals jammer dat de Regering niet heeft gevraagd om 2-grote waterpompen om te instaleren in Nrd-Parbo, om de bewoners/gebied te bevrijden van steeds terugkerende water overlast/overstromingen;en natuurlijk ook voor enkele agrarische gebieden hetzelfde.
  Dan maar de hand ophouden bij de Amerikaanse Ambassade die ook in Nrd.Parbo zit !!


  Maak melding

 5. Mi dat e-lafoe te mie e-sjie dat een pandit een poedja doet op de plaats waar India een cultureel
  centrum zal bouwen. En dan vertelt de ambassadeur “met dre-ai” dat dit bestemd is “multi-cultureel”.
  Waarom hebben deze klootzakken geen pater/dominee en Islamitische Moulvi ook erbij gehaald ??
  Er wonen toch ook Christenen en Moslims in India ???


  Maak melding

 6. Sommige landen hebben een enorme vooruitgang geboekt met de komst van immigranten. Als Suriname 5000 indiase landbouwers en ICT kader toegang geeft tot Suriname, kan het in 1 keer een enorme boost geven aan de economie van Suriname. Dit geld evenzeer voor landbouwers uit Indonesie of China.
  In Azie zijn er manja plantages waarvan de bomen niet hoog worden, maar meer manjas dragen dan bladeren.
  Aziaten zien overal kansen, terwijl Surinamers alleen maar beren op de weg zien. Het probleem van Suriname is de enorme bekrompenheid. In het begin was er zoveel kritiek op de Chinezen die naar Suriname kwamen. Thans hebben wij mooie wegen dank zij dezelfde Chinezen. De Chinezen vallen niemand lastig en zijn bereid hard te werken. Dezelfde mentaliteit hebben Indiers.


  Maak melding

 7. Ik begrijp het niet meer:
  Wordt Suriname een kolonie van China, India of Indonesië. En de wegen die de Chinese gevangenen (dwangarbeiders) hebben aangelegd in Suriname zijn van de laagste kwaliteit. Ja ze moesten wat doen en dat hebben ze ook gedaan. Over kwaliteitsnormen weten zij niks.


  Maak melding

 8. We hebben in Suriname niet eens een fabriek die tandenstokers kan produceren, maar toch hebben we het hoogste woord. Iemand schreef al eerder dat we allergisch zijn om te werken. Gelijk heeft hij. Wij zijn ook allergisch om te werken. Kijk maar naar je eigen straat/weg waar je woont. Vlak voor je huis staat een crater op de weg vol met water. In plaats dat je een schop pakt en de water in goot laat lozen, zit je lekker in je hangmat te chatten. Pakketje komt wel. Heb je de bermen/lozingen van je straat/weg gezien. Hoog onkruid. En wat doen wij: wachten op de DC of minister Pengel van OW. Of we gaan TBN-Alert uitnodigen om te laten zien dat er een craters is en hoge onkruid op de bermen en veel petflessen. Ga toch lekker je handen laten wapperen men.


  Maak melding

 9. Sommige mensen presteren niks maar blijven klagen over alles. Ik ben blij met de verharde wegen die de Chinezen hebben aangelegd. Ze hebben met weinig middelen het beste resultaat weten te bereiken. Zelfs tot diep in het binnenland van Suriname. Sommige mensen hangen liever met een biertje in hun hand voor de winkel in plaats van te werken. Hoe komt het dat er wel zoveel mensen uit andere landen ( denk maar aan Guyanezen en Haitianen) wel in staat zijn om een werk te accepteren terwijl Surinamers niet eens bereid zijn simpele werkzaamheden te verrichten? Velen hebben geen diploma maar willen op kantoor werken en het liefst bij de overheid. Nee geef mij dan maar liever Aziaten, want zij zijn in staat op eigen benen te staan en hebben ook meer verantwoordelijkheidsgevoel.


  Maak melding

 10. Creoolse leiders in Suriname hebben hun achterban steeds bang gemaakt voor Aziaten.
  Ik durf te stellen dat de Creoolse bevolking beter af is met meer Aziaten. Hoe zou Suriname eruit zien als alle Chinezen hun winkels zouden sluiten en vertrekken?


  Maak melding

 11. Zoals ik reeds gezegd heb eerder..om de dromen van kovind waar te maken hebben wij onze broeders,onze daliet broeders,uit India nodig.Zij werken op zon-en feestdagen,zon of regen.En het allerbelangrijkste ..ze klagen niet.
  Make Surinam great again India.🙏


  Maak melding

 12. Idi Amin uit Oeganda heeft de Indiërs weggejaagd het land is, het land is naar de klote geholpen.
  De Indiërs hadden daar ontwikkeling gebracht iets wat daar niet bekend is, en dat zie je ook in Suriname met die nazaten !!!!


  Maak melding

 13. @ Ray,

  Je kan beter zeggen dat Ray (een daliet) uit India kwam. Niet alle Brits Indiërs waren daliet !!!!!
  Wij zijn van de Kshatriyas maar ik loop met die onzin jaath en paath gedoe. Insanyat is voor mij belangrijk.
  Soewar ke bachaa.


  Maak melding

 14. @ Tjin,
  Immigranten en hun nakomelingen hebben USA “groot” gemaakt !!
  Zelf “TRUMP” is zoon van een immigrant en zijn vrouw ook !!
  En uitgerekend deze immigrantenzoon, probeert nu immigranten te weren die naar USA komen;maar zij
  gaan wel de olie halen uit hun landen, vooral in het midden oosten !!!
  Kijk maar wat de “seizoen immigranten” produceren in de bouw in het Midden Oosten !!
  Tjin, joe-abi-litie; we zijn bekrompen en de grootste racisten in Zuid-Amerika !!!
  Ten minste je noemt”het kind bij de naam” hoe we misschien vooruitgang kunnen
  boeken in Suriname !!


  Maak melding

 15. @Bhosriwala
  Relax man.
  Ik zeg daliets omdat de criminele paarse volk ons,de nazaten uit indiaase voorvaderen ,met deze term aanduiden .Ik zelf heb geen problemen hiermee.Ik ben een trotse indiaase nazaat en ben niet geintereseerd in het kastenstelsel.Ik voel me 100% surinamer met roots in India.
  Ik denk dat je nog steeds overhoop zit met het kastenstelsel a la India model,probeer eruit te worstelen.versla je demonen en groei op.


  Maak melding

 16. Dombo’s ,onze deur staat altijd al open voor china indonesie africa india dus dit verhaal slaat nergens op en jullie direct blij voor negative news tegen su erg laf hoor


  Maak melding

 17. Aziaten zijn in staat om van niets iets te maken.
  In Alle Aziatische landen waar ik met vakantie ben geweest heb ik op enkelen na mensen gezien die van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat hard werkten om hun gezin en zichzelf te onderhouden.
  Wat mij vooral in die landen is opgevallen dat ze elkaar ook de helpende hand reiken al hebben ze het zelf moeilijk. Met een paar duizenden Aziaten uit India, China en Indonesië zal Suriname er alleen maar beter bij gaan varen. Aan hun werk attitude zal het beslist niet liggen. Aziaten zijn ijverige mensen, soms zelfs een tikkeltje teveel.


  Maak melding

 18. Gelijk hebben om een economie op t bouwen hebben we meer mensen nodig het land moet bevolkt worden krijgen j meer steden en meer bedrijvigheid met weinig mensen kun j niet produceren dus de deur moet open voor een ieder die wilt helpen opbouwen we moeten niet alleen maar klagen en etnisch blijven denken


  Maak melding

 19. Je haalt het paard van Troje binnen. Ik heb dit zelf gezien in Afrika, het
  gaat die Aziaten vooral India en China om de grondstoffen. Olie, goud,
  hout enz. Ze laten een puinzooi achter, in Soedan, Oeganda zijn rivieren zo
  vervuilt door olie dat ze onbruikbaar zijn voor de lokale bevolking. Ook het
  kappen van bossen heeft ernstige gevolgen, overstromingen, modderstromen.
  Mensen zeggen nu waren we er maar nooit aan begonnen.


  Maak melding

 20. Ja laar ze maar komen met hun geld en alles.

  Die djoekas zullen ze opwachten en beroven als ze van de vliegtuig afstappen en van zanderij naar de stad komen.


  Maak melding

 21. @ henkmolenaar2016,
  Hahahaha……prrrrrtttt,.Je hebt gelijk .Na so a-de !!
  @ Pineut,
  Het racisme schijnt jou met de paplepel ingeven te zijn ! Gelukkig dat je geen Raadsadviseur
  van Bouta bent !!!Zeker een of ander gatlikker wel !!


  Maak melding

 22. henkmolenaar2016

  Chinezen, Javanen, Bakkra’s en Hindoestanen verdienen het geld in Suriname en de Creolen geven het uit……….

  ==================================================================

  Ik dacht al waar blijven de racistische reacties van Henk Molenaar. Je laat je ware aard weer eens zien. In jouw ogen is iedere creool in Suriname per definitie lui. Dat heet over 1 kam scheren Henk. Het zou me niks verbazen als je die blonde racist van de PVV adoreert. Ben je soms daar in de leer geweest ? Net als Ray en Haco ben jij ook een handelaar in haat en verdeeldheid zaaien. Daarmee ben je tuig van het ergste soort.
  Hoe laag kan je zinken. Suriname heeft geen flikker aan jullie soort.


  Maak melding

 23. @ Ray,

  De reden dat ik zo reageer is dat je dat woord daliet gebruikt, dat ze ons daliet noemen zegt veel meer over hun dan ons !!! En als je goed leest zie ik dat ik niet meedoe aan het jaath paath gedoe, ik neem aan dat je wel weet wat het betekent? Ik leef niet met die onzin, bij mij gaat het om mensheid ( Insanyat) dat is mijn religie. Nogmaals ik leeft niet met die onzin die jij steeds gebruikt. Ik denk dat jijzelf eruit moet worstelen met dit etiket !!!!! Relax man, geniet van je weekend, neem een Bacardi cola proost !!!


  Maak melding

 24. @ pineut
  met alle respect, maar wat je waarneemt met het blote oog (zeker tijdens een vakantie) zegt niet zoveel.
  Het gaat om statistieken. Dat wat geregistreerd is. Dit is pas objectief.
  Om verder te gaan.
  Als je anderen, in jouw geval Aziaten, toegang verleent tot jouw land, dan ben je daar zelf bij en is het aan jou om duidelijke afspraken te maken en die voortdurend te CONTROLEREN. Met bijbehorende sancties
  Om de vergelijking van jou te gebruiken:
  Toen het volk ging slapen kwam de ware aard van het paard naar buiten. (de mannen kwamen uit het paard)
  Ook hier geldt dus: teken geen overeenkomst en ga dan slapen.” het komt wel goed”.
  Niets daarvan. Blijf bij de les.
  Vaak is het zo dat de betrokkenen,
  of hun smeergeld hebben ontvangen en denken: ze bekijken het verder maar
  of ze denken: dit heb ik goed gedaan. Klaar is Kees
  Suriname is en mag geen Jericho zijn

  Het artikel
  Suriname maakt de standaard fout
  Te veel overheid
  Te weinig bedrijfsleven
  Ook nu weer wordt er niet nagedacht. men ging voor leningen en eventueel voor het uit handen geven van het land aan aan andere mogendheden. Zij zullen dan voor exploitatie zorgen en Su krijgt een deel van de winst.
  Fout
  Je moet het bedrijfsleven hierbij betrekken, zodat zij aanschuiven aan tafel en op dat niveau dienen investeringen plaats te vinden. Dus door lokale ondernemingen met investeringen door het buiytenalnd
  Deze investeringen zijn kapitaal, maar ook en vooral kennis!
  Nu is weer voor de makkelijkste weg gekozen: doen jullie maar en geef ons wat

  Wie zijn toch die slimme adviseurs?
  Er zijn betere. Ook hier op waternet.
  Volgens mij komen we hier al snel tot een man of vijf.


  Maak melding

 25. Minister Stephen Tsang (Handel, Industrie en Toerisme) die waarneemt voor zijn collega van Financiën, Gillmore Hoefdraad die ziek is, zegt dat twee overeenkomsten getekend zijn met de EXIM-Bank van India. In totaal heeft India US$ 80 miljoen aan creditlines beschikbaar gesteld.


  Maak melding

 26. De psychische druk op SuriNeds (oa Ray, Molenaar, Ludwig, Manu, Haco etc) neemt toe. Openlijk racisme, afbraak van de sociale zekerheid, een rol als tweederangsburger, frustratie over de vooruitgang van Suriname onder Bouterse, het gevoel straks de boot naar Suriname te missen, extreemrechtse sentimenten bij het witte deel van de SuriNeds. Ook op waterkant is de psychiatrische crisis van sommige SuriNeds overduidelijk. Sari torie mang. Heb het met ze te doen.


  Maak melding

 27. Knap van die Creolen ( die toch te lui zijn om voor de duvel te dansen) dat zij het geld uitgeven dat door Chinezen, Javanen, Bakra’s en Hindoestanen is verdiend. Ben benieuwd hoe zij dat voor elkaar krijgen.


  Maak melding

 28. Voor de “uitkeringstrekkers” die zich niet met algemene ontwikkeling bezighouden maar wel aldoor negatief reageren?!! India is een kennisland geworden, en hun kennis wordt wereldwijd geëxporteerd!! In Nederland zijn er nu al vele honderden Indiërs werkzaam in de It en financiële sector….dus deze mensen kan Su heel goed gebruiken!! Ook Microsoft en Google draaien op kennis van Indiërs!!


  Maak melding

 29. Kunnen we nog aan india vragen om geld maar pas op het is heet in Suriname geld verdampt erg makkelijk.
  Tientallen projecten opgestart miljoenen er in gestopt ,halverwege het project gestopt ,waar is de rest van geld gebleven,Apoera idem dito, ook india gaat u hier uit helpen ,zelf de handen uit mouwen steken de agrarische export weer opgang helpen .
  Is zwaar verwaarloost en dan hebt je de hulp van India niet nodig, ga geen massa productie doen daar is niks meer in te verdienen,ga bij biologische boeren je kennis op doen .en vooral kwik ter strengste verbieden .,maar ja komem er weer vrienden van bouta in de knoei in de goud delving.
  En blijft men aan de gang ,en vooral ook blijven zeggen A NO MIE .
  TWEEDE DUBAI IS IN AANTOCHT


  Maak melding

 30. Weinig Indiers zullen in de verworden misdaadstaat Suribabwe komen wonen, zolang het paars bedrog en onrecht in de persoon van ddb en duivelse trawanten het land regeren. Alleen op de vlucht zinde misdadigers zullen hun heil willen zoeken om hier te schuilen, zoals Parbo en paars domme kornuiten. Oma taki, grote stukken land zijn voor de landbouw als onderpand gegeven. Opa taki, hmm onder welke voorwaarden en in welk gebied. A didibri Bouta en corrupte criminele trawanten wang sabi. Deng dong no mpp debiele idiote paarse stinkende zombies niet. Tussen nu en de verkiezingsdatum zullen de allergrootse misdadiger en zijn misdadig van aard zijnde trawanten en bezeten ndp stommelingen van alles doen, letterlijk en figuurlijk, om de macht te behouden en de staatskist verder leeg te plunderen. Wie werkelijk nog geloof hebben in het demonisch paars ndp wanbeleid, zijn ongeneeslijke knettergekken. Oma taki als die ndp zombies dan na tien jaren van paars corrupt misdadig beleid, waar er zoveel slechte paarse vruchten openbaar en berucht zijn gegroied en de werkelijke misdadige gewetenloze geaardheid van ddb en co. overduidelijk is bewezen, en de mpp ndper’s weer voor vijf gaan, dan verdienen deze ma pima paarse oerdom tot in hun botten zijnde klootzakken, waarvan het gros hun hersens zijn verschrompeld tot een awarapit, de verdere moord-, drugs-, roof-, en armoede paarse vloek..ddb.aka de dwaas bouta aka didibri. Niemand zal helpen ook Waarheid en Gerechtigheid niet, wanneer dan het dictatoriaal duivelsrijk direct daarna wordt gesticht vol van leugen en onrecht, want als men voor de derde keer het hoofd wil stoten aan dezelfde paarse steen, ddb, dan is men voorgoed paars verdoemd in eeuwigheid. Oma taka, ndper’s houden niet van zichzelf, hun kinderen, kleinkinderen, familieleden en het land, nee echt waar, ze houden van de allergrootse moordenaar, drugscrimineel en staatskasrover. Opa taki, dankzij de ddb vervloekte ma pima kaolo ndper’ s bevinden we straks weer in de jaren tachtig, maar dan zevenmalen erger. Wi dati e tege ndp in hart en nieren, de vloek van land en volk.


  Maak melding

 31. Zolang de Surinaamsche politici, de Surinaamsche elite, de religieuze instituten en de kapitalisten het volk onthouden van economische en geestelijke vooruitgang zullen de nieuwe immigranten ALTIJD een voorsprong hebben.

  De mensen die van het land “houden”, houden helemaal niet van hun land en ook niet van van de mensen.

  Ze houden alleen van MACHT, VERDEELDHEID en GELD.


  Maak melding

 32. Zijn meer chinezen ook goed meneer Binda ? Mijn voorkeur gaat naar meer migranten uit de regio i.p.v migranten uit andere regio’s . Is belangrijk voor een vreedzaam samenleving.

  Aziatische samenlevingen gaan vaak gepaard met sociale uitsluitingen, analfabetisme, onderdrukking en veel armoede. Er is vaak wel economische vooruitgang, maar dat is slechts voor een minderheid van de bevolking.

  Wat moeten we met die arme sloebers uit Azie die totaal andere waarden en normen hebben. Dat maar meer Brazilianen en haitianen.


  Maak melding

 33. Meneer Binda zou de problemen waar Suriname kampt eerst naar de eigen bevolking moeten kijken. Suriname is een ontwikkelingsland. Waarom moeten we de lat naar Europese en Amerikaanse standaarden leggen ?

  Onze beleidsmaker zouden meer moeten nadenken hoe ze hun eigen mensen het beste kunnen inzetten. Nu is het zo dat iedereen maar wat doet. Met het binnenhalen van migranten los je de problemen niet op.

  Of is meneer Binda zijn doel om goedkope arbeiders binnen te halen ? Enkelen zullen daar nog rijker van worden, maar Suriname wordt er niets beter op.


  Maak melding

 34. @Ray 22 juni 2018 at 12:16
  Zoals ik reeds gezegd heb eerder..om de dromen van kovind waar te maken hebben wij onze broeders,onze daliet broeders,uit India nodig.Zij werken op zon-en feestdagen,zon of regen.En het allerbelangrijkste ..ze klagen niet.
  Make Surinam great again India.🙏
  ///////////////////////////////////////////////////////////////////////
  EN JIJ BRAAKT DE HILI DAG ALLEEN MAAR POEP UIT,maak jezelf productief,lelijke BULLEBAK !


  Maak melding

 35. @ Frantz,

  Als je goed leest wat Binda heedt gezegd dan zal je begrijpen dat hij niet bedoelt om arme sloebers uit India aan te trekken, dus geen goedkope arbeiders. En mochten die ook migreren dan is er nog geen man overboord, want deze mensen weten wat werken is. Kijk maar naar de ‘nieuwe’ chinezen.

  Indiërs hebben andere normen en waarden maar deze mensen weten zich overal aan te passen. Er zijn zelfs indiërs in de diaspora die hun culturele waarden achter zich hebben gelaten en volledig zijn opgegaan in de culturele waarden van hun nieuwe thuisland. Dat is nou jammer, aanpassen prima (moet zelfs) maar met behoud van je cultuur is mijn motto.


  Maak melding

 36. Suriname is toch al overgenomen door racisten.
  Laat ze maar komen kunnen op elke hoek een moskee bouwen .
  De opwarming van de aarde gaat niet snel genoeg zeker.


  Maak melding

 37. @Kaikusi-boi
  Wat een warrig A No Mi verhaal heb je geschreven. Mag ik je op het volgende wijzen.
  – Behoudens de Ingi zijn alle inwoners migranten.
  – Veel van die migranten hebben voorouders die meer dan 100 jaar terug naar SR gekomen zijn
  – een groot deel van die migranten hebben, ondanks regelmatig wanbestuur, een solide bestaan opgebouwd.
  – Migratie is een mix van push en pull factoren.
  – Migratie naar SR was vooral een push factor omdat de mensen uit uitzichtloze posities kwamen of door hun Afrikaanse landgenoten als slaaf verkocht zijn aan de handelaren. Sinds meer dan 150 jaar zijn al die migranten zelf verantwoordelijk voor hun welvaart>
  – Migratie naar de landen die de grenzen sluiten is omdat ze vaak overspoeld worden door zgn economische migranten die aangetrokken worden door de welvaart. Echter een groot deel van dergelijke migranten beschikt niet over de skills om daar een succesvol bestaan op te bouwen.
  .
  Tot slot ik ben principieel tegen gesloten grenzen maar onderken ook dat dit tot problemen kan leiden omdat pull migratie niet altijd gebaseerd is op een realistisch zelf beeld en beeld van de mogelijkheden voor die specifieke migrant in het in-migratie land.  Maak melding

 38. Dan komen de 1,8 miljoen mensen of meer die in hutten leven naar Suriname.
  Oke NPD we nog voor 5 niet vruchtbare jaren.
  Wanneer komen de afrikanen aan de beurt.


  Maak melding

 39. @Parbo
  Jou soort blijven herhinneren dat jullie minder moeten feesten en meer moeten werken ,is geen haat zaaien! Ik weet dat het jou vervelend in de oren klinkt maar…Go Wroko… …blijf niet afhankelijk van India.Doe zelf wat,sjeesjes hoe kan je trots zijn op je zelf?!


  Maak melding

 40. @Biegie bere pang pang
  Ik lever mijn bijdrage ,idioot.Ik moedig de surinamers aan om de handen uit de mouwen te steken en onafhankelijk te worden van derden.
  De surinamers kunnen toch zelf ..make Suriname great again maken…het hoeft toch niet speciaal India zijn of een ander land die het voor ons zal doen?!
  En nu. Jij die liever heeft dat alles hetzelfde blijft in Suriname,dezelfde criminele lijder,criminaliteit aan het stijgen,armoede enz..
  mie begie, hou je mond. liever dicht want je spoort niet om het goede te doen.


  Maak melding

 41. kijk ze eens los gaan die steuntrekkers uit nederland die zitten opeen gepakt daar bij de markt in denhaag .dan heb je de wannabe sranangmangs die de antiliaanse nationaliteit bezitten . de manisch neurotische rode mensen die zwaar gefrustreerd rondlopen en de geiten dieven Allemaal gek door de vooruitgang van de NDP Jogi wil een oud plan van lachman laten uitvoeren maar troost je de regering is niet gek dus geen masala bij het eten Trouwens kan iemand mij benoemen wat de Vhp ooit voor Suriname heeft gedaan


  Maak melding

 42. @Franz, als je zo laag geschoold bent dus gewoon “dom” bent om te snappen wat de heer Binda bedoeld…..liever niet reageren!! Dit onderwerp is te hoog gegrepen voor jou!!


  Maak melding

 43. @Bhosriwala
  Je woont in het verkeerde land.In Suriname worden de hindostanen voor daliet. en koelies uitgemaakt ,ook hier op waterkant.Zie je ons oorlog verklaren onderling?
  Ze zeggen dat ik een daliet ben en ik zeg..hallo welja ,ik ben een trotse daliet.En abracadabra ik ben nog steeds een mens,de term daliet heeft mij niet kunnen om toveren in iets anders.
  Hopenlijk dat de term daliet je noet zal omtoveren in..whatever.
  Geloof me je zal nog altijd een mens blijven.Laat je emoties niet de overhand nemen.En als jij die het kastenstelsel zoooo serieus neemt,dan please reageer niet als je denkt van het brahmaan ,maharadja kast te zijn.


  Maak melding

 44. Seculiere mensen die hard werken en ook geld uitgeven in de horeca, toerisme enz.Suriname is een saai land.
  Mensen blijven in hun eigen groep hangen en worden beperkt in hun vrijheid.Sociale controle het lijkt wel Iran soms.


  Maak melding

 45. @Bhosriwala
  Nogmaals ter verduidelijking
  de ndpers noemen de indiers dalieten,nu sinds kovind een bezoek heeft gebracht aan Suriname en de ndp killer beloften heeft gemaakt en geschenken gaan doen is India en kovind het beste wat de ndpers is overkomen.
  Ik laat de ndpers hun eigen medicijn slikken en dat smaakt hun niet en jou ook niet want samen met die van hun staan jou billen ook in brand.
  Ik ben een trotse daliet .


  Maak melding

 46. @ “Wan Pipel” Doet men hier niet.Ik ben de enige in de straat die zijn straat bezemt en de lozingen vrij maak van onkruid.Niemand die dat oppikt.Rijd er een voorbij en noemt mij OW….Ik kan er alleen maar om lachen.
  Het water blijft voor hun deur liggen en men doet niets.Wijk met koopwoningen. Je ziet het verschil waar sommige euronamers wonen tav….


  Maak melding

 47. So-so nodeloos gelul en op elkaar schelden door forummers !! Oeng opo oeng ai, steek de handen uit de mouwen ,minder racistische uitspraken en religiueze tegenstellingen, dan gaat Suriname zeker vooruit !!!
  Kijk maar wie de ondernemers zijn en zorgen voor werkgelegenheid !!! Gebruik je hersenen: als wij deze onderners niet zouden hebben: hoeveel werklozen en armoede zouden we niet hebben !!! Kijk naar Haiti
  etc…..


  Maak melding

 48. @Praserie
  Je bent een super
  idioot.
  De vhp als partij heeft nooit de gelegenheid gehad om zefstandig het land te besturen.Daar zorgen idioten als jij ervoor door te kiezen wat het slechste is voor Suriname.Je bent een typische misselijkmakende ndper Het is nooit de schuld van de ndp maar van de vhp die geen zeggenschap heeft en in minderheid zit in de oppositie .
  Deze filosofie van de ndp is afgezaagd bedenk iets nieuw.Met dank aan je baasje en zijn coup heeft hij het recht van de surinamers gestolen om algemene vrije en geheime verkiezingen te houden.Gesloten deur politiek heeft wederom getoond fataal voor de surinamers te zijn.Een babkrover en een ambestie moordenaar,wat een grap en je denkt dat. deze criminelen een land moeten besturen..pffff…


  Maak melding

 49. Als het Surinaamse Volk Voor De Tiran ddb Zwicht Zal Het Meer Dan Lijf En Goed Verliezen Dan Dooft Het Licht…

  De president van India bezoekt Suriname voor de eerste keer en zie hoe de zware crimineel, misdadiger, veroordeelde president ddb van Suriname kransen samen met de president van India legt/legde bij de standbeelden van oa Mathatnma Gandhia, Mai & Bai, maar niet bij deze grote zonen van Suriname J. Lachmon en J.A. Pengel op het Onafhankelijkheidsplein van Suriname.

  J.A. Pengel en J.Lachmon hebben een heel grote bijdrage geleverd en zijn heel belangrijk voor hun groepen en de verdraagzaamheid, vooruitgang in Suriname geweest. ddb ziet dat niet. Stelt u zich de vraag, waarom doet hij dit niet. Gaat dit bezoek van de president van India aan Suriname om een nationale zaak, een belangrijke mijlpaal in de historie van Suriname en India, betrekkingen aanhalen voor welzijn en welzijn of gaat het om het enige eigen belang van ddb?

  Surinamers let op dat deze zware misdadiger ddb, hoofdverdachte van 8 december 1982 moorden, die door de krijgsraad/rechtbank in Suriname een eis van 20 jaar gekregen heeft, in Nederland voor 11 jaar veroordeeld is door de rechtbank in Nederland voor betrokkenheid bij cocaïnehandel naar Nederland, op de DEA opsporingslijst staat voor poging drugshandel naar USA.

  Hoe is het mogelijk dat deze zware crimineel ddb geen kransen is gaan leggen bij de standbeelden van J. A Pengel (NPS) en J. Lachmon (VHP) en Henk Aron ( NPS), waarvan de twee laatsten verantwoordelijk waren voor de onafhankelijkheid van de republiek Suriname op 25 november 1975?

  Surinamers wees scherp en zie hoe deze zware misdadiger ddb bezig is met zijn eigen belang. India biedt hulp om ontwikkeling voor Suriname mogelijk te maken en deze misdadiger ddb wil deze vooruitgang gebruiken om hiermee zijn enige belang veilig te stellen bij de komende verkiezingen van de DNA in Suriname (duurzame energie op wekken voor de marrons in het oerwoud/hulp uit India/ zie verdeel en heers)

  Ben ik nou degene die zo slim is, of ben jij zo dom?’

  Boeng Sarie (His)tory

  Recht En Waarheid Maken vrij

  God Zij Met Ons Suriname/rs


  Maak melding

 50. Pineut,

  Je bent een echte a$$hole en een terechte pineut. Je probeert dat wat de Chinezen uithalen in Afrika (milieuverontreiniging enz.) op de Indiërs af te schuiven. Maar we weten al lang dat jij gewoon een jaloerse moslim bent, aanhanger van Pakistan. Dus iets anders verwacht ik ook niet van je.


  Maak melding

 51. De deuren in Suriname staan al wagenwijd open , goud word gerooft door buitenlandse bedrijven alleen omdat de kennis ontbreekt ,,en op deze manier zonder te werken een paar procent van de omzet te vangen , of misschien dat er een paar families beter van werden.
  hout wordt gerooft ,idem dito het zelfde verhaal.
  En het allemaal de schuld van Duitsers Javanen hindoes creolen indianen boerroes en Hollanders. Europeanen Chinese Pakistani wat is er nog meer
  De Surinamer treft geen blaam,maar wie zijn dat eigenlijk,de Surinamer??????
  Juist alle boven genoemde ,die zijn voor het leven als slaven aan elkaar geketend,je zal het er mee moeten doen,ook hier helpt geen struisvogel politiek of A NO MIE
  Bauxiet is een kwalijke zaak ,zonder enig overleg toestaan DAT er ontmanteld wordt,ten gunsten van wie.
  Er zijn miljarden verdampt ,dat zo in onze schoot geworpen is en wat hebben we er mee gedaan broekzak vestzak.
  En nu India,daar krijgen we alles voor niks ,kredietline 80.000.000 milj usd we hadden
  Al geen schuld ,onze achter achter kleinkinderen zullen hier nog voor bloeden.
  Bedelen bedelen en zielig doen daar zijn we keien in, jammer en maar niet willen beseffen dat er een puinhoop van dat prachtige land suriname is gemaakt .
  Het kwam allemaal veel te vroeg groot schreeuwers


  Maak melding

 52. =Wie is het vergeten:::Bouterse zou vele hindoestanen in de gevangenis laten opsluiten
  Steve Meye en Misiekaba, Hooghart ect moesten toen ook niets van mensen uit India. Maar nu is er geld te halen dus:::hindoestanen, jullie zijn van harte welkom


  Maak melding

 53. DDB was zelf nooit op de gedachte gekomen om eens zelf een krans te leggen bij MG, Mai en Baba. Een buitenlander moest hem daartoe verleiden.


  Maak melding

 54. Infrastructuur, beperkt wegennet, slechts een academisch ziekenhuis. Ons infrastructuur bezwijkt al door het aantal inwoners. Wat voor impact heeft het als er 50000 mensen bijkomen? Infra niet op berekent. Is een niet doordachte wens. Importeer 1 miljoen Chinezen en Indiërs, dan is de Surinamer verdwenen. Gebeurt trouwens al. De middenstand is reeds weggegeven. Zie je dit in bv Nederland gebeuren, Chinezen die alle Ah,s overnemen. Zal men nooit toelaten. Alleen Surinamers laten dit toe. De poort staat jaren wagenwijd open voor ongeschoolden en criminelen. Het zijn niet de slimmen die binnen worden gehaald. Werk met Indiërs in de IT. Deze gasten doen hun best onmin Nederland te blijven. Die gaan echt niet naar Suriname.


  Maak melding

 55. De kevries gaan nooit toestaan dat meer hindoestanen het land in komen. Ze willen hindoestanen juist het land uit hebben. Dus iedereen die over import van Indiërs denkt, kent de realitieit niet in Suriname.
  Bouterse heeft Kovind iets heel hard duidelijk gemaakt door kaboela dansers als Surinaamse cultuur te presenteren en dat is: Suriname is een land van kevries en niet van ook hindoestanen.


  Maak melding

 56. Heb ik wat gemist over de ontwikkeling die nu gaande is in Su;ray en makaken voor de duidelijkheid;ga langs bij bouwprojecten dan zul j zien wie en wie aan het bouwen zijn,het zijn de stadscreolen en de marons die hun eigen huizen bouwen,terwijl de Aziaten zitten te wachten op bouw grond van de overheid,het kan niet anders want grond hebben ze altijd gestolen of verkregen vr landbouw doeleinden wat ze later gingen verkavelen en aan de man brengen wat eingelijk niet mocht,maar de boeritjies van de nps lieten het maar allemaal gebeuren,wie zijn de grote oplichters dieven en moordenaars,de marons krijgen allemaal de schuld,maar de broeders van ray en Luti tingi bal uit tingi broki zijn daar vlak achter,raadpleeg de statistieken


  Maak melding

 57. wat heeft de vhp voor ons land gedaan NIKS NUL KOMMA NUL dat merk je ook aan al die losers hier sommigen schrijven hele lange verhalen die alleen al bij het zien het lezen niet waard zijn.En voor zij die niet weten DE VHP .PNP REGERING HEEFT DE AFBRAAK VAN HET LAND INGEZET.DE VHP HEEFT WEL DEGELIJK DE KANS GEHAD HET LAND TE ONTWIKKELEN IN PLAATS DAARVAN WERDEN OW&V EN FINANCIEN.NH KAPOT GEMAAKT dus jullie idioten ga de geschiedenis na wat er vandaag de dag hier gebeurd is al jaren geleden ingezet.


  Maak melding

 58. De oproep van Binda is zo doorzichtig allemaal,denk de vhp zo weer aan de macht te komen in Su,van mij mogen ze komen zo lang de balans niet verstoord wordt wij hebben mensen nodig vr de opbouw van het land,dat ze harde werkers zijn valt nog te bezien,dat ze in India hard moeten werken om te overleven is niets nieuw,maar wie doet het harde werken in de landbouw nu in Su,terwijl de hindustanen zitten te zuipen doen de Haïtianen het werk,van hard werkende hindustanen heb ik vernomen dat zij niet kunnen tippen aan de Haïtianen vandaar dat ze bijna allemaal hun landbouwgronden verpanden aan de Haïtianen wordt wakker ray en de makaken


  Maak melding

 59. Binda wilt met de komst van vele Indiase migranten naar Suriname de totale Surinaamse samenleving fundamenteel ontwrichten. Niemand zit op een dergelijke ontwikkeling te wachten.


  Maak melding

 60. Wat een geklets.De Suri Hindoestanen zijn evenveel Suri als elk ander.Ze zijn nergens op betrapt dat ze voor de Indiase president het Indiaas volks lied zongen.


  Maak melding

 61. Als ik de reacties zo lees ben ik bang dat het nooit meer goed komt met Suriname. Ben daarom blij dat de Hindostanen vlak voor de onafhankelijkheid het zinkend schip hebben verlaten. In Nederland hebben ze ingezien waartoe Hindostanen in staat zijn en daarom gaan steeds meer Nederlandse bedrijven naar India om op zoek te gaan naar mogelijkheden om samen te werken. In Amstelveen zijn de Hindostanen de grootste expat groep en steeds meer bedrijven zijn momenteel bezig om personeel in India te werven. Surinaamse Hindostanen hebben meestal een koopwoning in Nederland en door de forse stijging van de huizen prijzen hebben ze een enorme overwaarde. Hun kinderen hebben hierdoor een betere financiele startpositie om verder te komen.


  Maak melding

 62. @lalmohamed hier zou je naam sopi lal zijn want er gaan heel andere verhalen hier over hindustanen in nederland Trouwens wasrom doen er zoveel moeite om terug te keren….kkoophuis….lol …overwaarde…lol go drieng ette wang shot…….😁😁😁😁😁


  Maak melding

 63. @Frantz.
  Juist dat is het. Als ik naar andere reacties kijkt , dan snap ik waarom Suriname nooit vooruit zal gaan in de wereld. Je ziet hoe kortzichtig mensen zijn.
  Suriname moet gaan investeren in Surinamers en geen rotzooi gaan halen uit Azië . Ik garandeer je dat wij die Aziaten niet nodig hebben, snap het wel dat je in het leven ambities moet hebben. Maar dit gaat slecht zijn voor Suriname geloof mij.
  India kan zich zelf niet helpen dan hoe denken sommige Surinamers dat zij dat wel bij ons gaan doen, waar worden ze gehuisvest vraag ik me zelf afen hoe want Surinamers hebben problemen met huisvesting ?

  Help eerst je zelf, voordat je denkt een andere te gaan helpen!


  Maak melding

 64. MORAAL van het verhaal ,?????,die is er niet ,is ook met de onafhankelijkheid verdwenen.
  Je ben aan handen en voeten als slaven aan elkaar verbonden ,je zal het er mee moeten doen ,het lancc zal er langer zijnen dan de surinamer


  Maak melding

 65. Kabusi – boi,

  Neem van mij aan dat de Aziaten absoluut geen beroep zullen doen op de overheid om in aanmerking te komen voor een woning uit de sociale sector. Zelfs de Aziaten die in Suriname geboren en getogen zijn willen geen woning van de Surinaamse overheid. Kijk maar wie in al die huisvestingsprojecten van de overheid wonen. In de afgelopen jaren zijn een paar duizend Chinezen binnen gekomen. Heb je een horen vragen naar huisvesting!! Nee dat past niet bij onze mentaliteit.


  Maak melding

 66. Mensen uit India naar Suriname halen omdat India overbevolkt is en Suriname niet ?
  Is geen goed idee. Kijk maar welke conflicten dat hier en daar in de wereld heeft gegeven. Bloedige conflicten die nu nog steeds door gaan.

  De nieuwe Chinezen die nu in Suriname zitten doen dat tijdelijk.
  “Home sweet home” voor de nieuwe Chinezen is China.
  Zij potten in Suriname zoveel mogelijk geld op om er op hun oude dag in China
  van te leven.
  Indiërs zullen ook hetzelfde doen ten koste van de in Suriname geboren Hindoestanen en andere bevolkingsgroepen.
  Maar het importeren van mensen uit India geeft ook nog andere problemen.
  Indiërs trekken liever op met de eigen soort. Niet Indiërs houden ze buiten de eigen groep. Hun godsdienst, culturele gebruiken en de houding tegenover vrouwen is ook een bron van problemen.
  Dan komt nog het domme gezeur over klassen verschillen en superioriteits ideeën ten opzichte van andere volkeren.
  Waar voorstanders van het “importeren” van Indiërs niet over praten zijn bv de afscheidings behoeften (landje pik) van deze mensen.
  Om de zoveel tijd hoor je dat bepaalde invloedrijke Nickerianen roepen dat Nickerie zich van Suriname moet afscheiden en een zelfstandig land moet worden.
  Met de komst van “import” Indiërs zal het geroep naar een eigen staat door Nickerieanen weer toenemen.

  Overdrijf ik ?
  Denk dan maar aan de annexatie conflicten (Cashmere) tussen India en Pakistan.
  Na ruim 70 jaar staan die 2 landen elkaar nog naar het leven.
  Om geloofsredenen gingen deze 2 landen in 1947 uit elkaar.

  De Tamils in Sri Lanka (oorspronkelijk afkomstig uit zuid India) die begonnen een guerilla oorlog tegen de Sri lankese
  bevolking omdat ze een “eigen land” (Tamil Nadu) in Sri lanka wilden oprichten. Zoals bekend heeft Sri Lanka korte metten met ze gemaakt.

  Ook in Birma een Boeddhistisch land was er gedoe over het oprichten van een eigen staat door mensen die oorspronkelijk uit India kwamen.
  Ook daar is het niet goed afgelopen voor de Rohingya.
  Is het bij elkaar hokken de aard van Indiërs ?

  Willen wij de genoemde problemen ook in Suriname ? Nee toch.


  Maak melding

 67. Het lijkt mij helema geen goed idee om grote aantallen mensen uit India in Suriname over te laten komen. Zoals RobG al zegt, de Surinaamse samenleving zal ontwricht worden. India is een land van mannen. Vrouwen hebben maar weinig rechten in dat land. In het parlemebt en in de bestuurslagen van het land komen weinig vrouwen voor. India heeft een groot overschot aan mannen omdat vrouwen bij de geboorte de nek letterlijk werden omgedraaid. Het verkrachten van vrouwen door mannen is aan de orde van de dag. In 99% van de gevallen gaan de verkrachters vrij uit omdat India een maatschappij van mannen is. Ze spiegelen India aan ons voor door teljens te verwijzen naar de toplaag uit die samenleving. De ruim 1,2 miljard arme paupers hebben niets.Zij worden vakjundig voor de buitenwereld afgeschermd.


  Maak melding

 68. RobG dezelfde Binda die kritiek had op de maatregelen van de overheid om de crises te bezweren. Hij wilde suriname dollariseren. De man is een idioot.

  Wij hebben geen behoefte aan Indiers


  Maak melding

 69. Aan de reacties zie ik hetzelfde patroon als in 1975. Een deel wou onder alle omstandigheden haar wil door drukken terwijl de Aziaten veel voorzichtiger waren. De Aziaten zagen dat het land veel beter af zou zijn in koninkrijksverband dan op dat moment eruit te stappen. De mensen die het hards riepen dat het land desnoods met geweld de onafhankelijkheid zou opeisen zijn na de onafhankelijkheid als eerste naar Nederland gevlucht en zitten nu hier te genieten van de goede voorzieningen. Ik kom ze regelmatig tegen en merk dat er weinig is veranderd in hun houding naar de andere groepen in Suriname. Hun President maakt er een puinhoop van, maar alles wordt getolereerd. Ik durf te zeggen dat de hel zou los breken als de president een Aziatische naam zou dragen.


  Maak melding

 70. Parbo 23 juni 2018 at 13:12
  RobG dezelfde Binda die kritiek had op de maatregelen van de overheid om de crises te bezweren. Hij wilde suriname dollariseren. De man is een idioot.
  Wij hebben geen behoefte aan Indiers, want wij oerdom no mpp wille dat het gehele land zo verwordt als Zimbabwe.


  Maak melding

 71. Suriname is in essentie een creatie van Nederland en nationbuilding schijnt na de staatkundige onafhankelijkheid slechts een utopie. De bevolking kent geen eenheid en denkt niet in termen van gemeenschappelijkheid. De etnische gebondenheid en het etnisch denken dat hier debet aan is, maakt dat wij in principe tot elkaars tegenstanders zijn verworden. Ondertussen is er sprake van etnocentrisme bij de hindoestanen en/of bestaat er een zekere verborgen racisme jegens de creolen. Maatschappelijk zijn de hindoestanen thans beter gesitueerd, terwijl de overige bevolkingsgroepen waaronder de creolen als minder bedeeld achter blijven. Een etnische / racistische strijd lijkt niet ver meer verwijderd.


  Maak melding

 72. Schelden op India en de hindustanen maar wel hun geld met open handen aanvaarden.
  Het geld zal alleen maar besteed worden aan de creolen en de marrons.
  Onder de hindustanen zijn er ook armen, maar aan hen zal geen stuiver besteed worden.
  Ook de javanen en de rest zal keihard worden overgeslagen.
  De stemmen van de creolen en de marrons zijn hard nodig zodat de NDP voor de derde keer op rij zal winnen.
  En toch hebben de creolen en de marrons het lef te roepen dat hindustanen racisten zijn.
  De grootste racisten zijn de creolen en de marrons vandaar dat Suriname zich nooit zal kunnen ontwikkelen.

  First Lady krijgt donatie India voor sociale projecten

  23 Jun, 12:36

  loading foto
  previous First Lady Ingrid Bouterse-Waldring op een regeringspersconferentie te Zanderij. (Foto: Leroy Troon) next

  Tijdens het bezoek van het Indiase staatshoofd Ram Nath Kovind, is er getekend voor een fonds van US$ 109.800 waarmee er 200 computers kunnen worden aangeschaft, deelt First Lady Ingrid Bouterse-Waldring mee. Daarnaast heeft India US$ 175.602 geschonken voor een craft market die in de Palmentuin komt. Aan de Mytyl school waar de First Lady beschermvrouw van is, is US$ 10.000 gedoneerd.

  De First Lady heeft op een persconferentie na het vertrek van het Indiase staatshoofd, uit de doeken gedaan hoeveel geld er door India is gedoneerd voor haar werk. Dat India de helpende hand uitsteekt, is niet nieuw geeft ze aan. “We hebben al ‘grants’ ontvangen van India: afgelopen jaar voor mijn kerstviering voor seniore burgers en voor mijn schooltassenproject.”

  Met India is een intentieverklaring getekend voor het project ‘Every Student A Computer’. “Ik was al bezig met een computerproject,” geeft de First Lady aan. “Maar mijn doel is om voor elk kind een computer te brengen. India heeft mijn project goedgekeurd en ik ontvang 109.800 US dollar. Daarmee kunnen we 200 computers aanschaffen. Een ander project is mijn Palmentuin Craft Waka Pasi. Daarvoor heb ik ontvangen 175.602 US dollar.”

  Waka Pasi heeft te maken met het ondersteunen van het vrouwelijk ondernemerschap in het binnenland en achtergestelde gebieden legt Bouterse-Waldring uit. De vrouwen kunnen op deze locatie hun producten aan de man brengen, geeft ze aan.

  René Gompers


  Maak melding

 73. De Surinaamse samenleving is al jaren ontwricht en na de onafhankelijkheid nog verder ontwricht.
  Creolen hebben altijd een grote mond en hebben altijd de hoogste posities voor zichzelf opgeëist, maar er niets van gebakken.

  Creolen willen niet dat er nog meer Aziaten naar Suriname komen. Alleen mensen die op hen lijken zijn van harte welkom zoals haitianen, omdat ze harde werkers zijn.
  Dan mogen de creolen zich doodschamen dat ze niet het voorbeeld van de hardwerkende haitianen opvolgen i.p.v. altijd maar afgeven op hindustanen.
  De grootste racisten in Suriname zijn de creolen.

  Bouterse werkt alleen samen met hindustanen om er zelf rijker van te worden. Deze hindustanen zijn zo dom dat ze het niet doorhebben dat ze worden genaaid waar ze bij staan.
  Deze hindustanen zijn master in het afbreken van andere hindustanen en de grootste gatlikkers van Bouterse en zijn clan.


  Maak melding

 74. @Jiyani ,

  juffrouw Miep is ook weer driftig aan het typen, maar is de helft vergeten. Het
  bezoek heeft 7,5 milj usd gekost. Als je dat afzet tegen 200 laptops en 175602 +
  10000 usd dollar dan is het een duur geintje, maar dat laat je voor het gemak maar
  even weg. De rest wat India geeft zijn leningen die met rente moeten worden terug
  betaald. De president van India was te lui om het raampje van de naar beneden te draaien
  en de Surinaamse kinderen te begroeten.


  Maak melding

 75. @ neo,

  De indiërs die hebben geeist dat India zou worden verdeeld in Pakistan en Bangladesh waren moslims.
  De Indiërs die vechten om Kasjmir in te lijven zijn moslims.
  Pakistan streeft er zelfs naar om het noorden van India in te lijven om een doorgang te creëren van Pakistan naar Bangladesh.
  De rohinya’s die in Birma hun zin niet hebben gekregen zijn moslims. Men vindt de rohinya’s zielig omdat ze uit Birma worden verjaagd. Deze zelfde rohinya’s hebben in Bangladesh hindu’s vermoord.
  Moslims zijn niet te vertrouwen. De enige moslims die ik wel vertrouw zijn de moslims van Suriname, Guyana, Trinidad. Hoewel er onder deze moslims ook enkelen zijn die sympathiseren met moslims uit het Midden-Oosten en Pakistan.


  Maak melding

 76. Hoe minder kennis je binnenhaalt, hoe beter.
  Het is toch ook al eeuwen zo dat je de vrouw niet slimmer moet laten worden. Geen scholing. Stel je voor zeg dat ze kritisch gaan worden
  Gelukkig verandert dit laatste steeds meer.
  In beide gevallen geldt; hoe hoger de opleiding hoe kritischer.
  Ik begrijp dan ook dat er individuen zijn die er op tegen zijn als er kennis wordt binnenhaalt.
  Het zal dan een stuk lastiger worden om het volk te belazeren.
  Wil een land vooruit komen dan zal er meer kapitaal (hier wordt niet alleen geld onder verstaan, maar vooral kapitaalgoederen) en arbeid (kennis) moeten zijn.
  Suriname opteert steeds voor meer kapitaal in de vorm van
  leningen en opbrengsten uit deelnemingen.
  Dit leidt niet tot vooruitgang.” mobility without motion”
  vrij vertaald: een stationaire situatie (net als wanneer je auto draait/stationair loopt, maar niet rijdt)

  Ga zo door en over 50 jaar zit je nog steeds op dezelfde plek


  Maak melding

 77. Pineut aka Smatje, de misbaksel,

  Een land dat een president van een ander land uitnodigt. zal zelf voor de kosten van opvang en begeleiding moeten zorgen.
  Bouterse is door Kovind uitgenodigd voor een tegenbezoek, dan zal India ook voor de kosten van opvang en begeleiding moeten zorgen. Mocht Bouterse de gok wagen op die uitnodiging in te gaan dan zal India veel meer geld uitgeven om hem en zijn delegatie te ontvangen dan Suriname. Dus zoals altijd klets je maar uit je dikke vette nek. Dat geklets van je komt puur omdat je alles wat met India en hindustanen te maken heeft intens haat.

  Jij bent vergeten dat Bouterse bij zijn eerste overwinning had gezegd dat alle scholieren een lab top zouden krijgen. Die belofte heeft hij niet waargemaakt en dankzij India zal de first lady nu 200 computers aanschaffen, mits het geld niet verdwijnt in haar eigen portemonnee. Je hoeft niet eens te raden bij welke gemeenschappen die computers terecht zullen komen.
  Het stemvee moet tevreden gehouden worden. Het stemvee dat hindustanen uitscheldt.

  Weet jij zeker dat de president van India te lui was op zelf de ramen van de auto’s open te maken?
  Ben jij op de hoogte van de protocollen?
  Trouwens ik las dat de ramen van de auto’s niet open kunnen, het zijn vaste ramen.


  Maak melding

 78. @Jiyani

  ja lekker makkelijk Bouterse uitnodigen waarvan hij weet die kan toch
  niet komen. Zo gewiekst allemaal, dus uiteindelijk kost het India niks.
  Dat van dat raapjes die niet open konden dat heeft Bouterse er maar van
  gemaakt om de teleurgestelde kinderen te troosten.jammer.


  Maak melding

 79. Hmm Jiyani,
  Su heeft zich dus weer als bedelaar opgesteld
  wel 200 computers (dank u wel) en wat geld.
  Maar wat moeten we nu met die computers? Ook nu geldt; kennis, kennis en nog eens kennis!

  De discussie gaat nu zelf over een staatshoofd die het raampje van zijn auto (niet) opendraait.
  Let wel opendraait. Met zo’n hendel.


  Maak melding

 80. @Jiyani ,

  premier Rutte fietst gewoon door Den Haag. Alexander en Maxima lopen
  gewoon door de stad mensen handjes geven en gesprekjes te voeren op
  Koningsdag, daar kan de president van India nog veel van leren. Zo ga je
  met een volk om.


  Maak melding

 81. @ Pineut aka Smatje de misbaksel,

  Fietst Bouterse van Leonsberg naar Paramaribo voor zijn werkzaamheden die hij nauwelijks nakomt?
  Fietsen de ministers naar de ministeries waar zij werkzaam zijn?
  Suriname is voor Kovind een vreemd land, dus je verwacht dat hij moest fietsen en zomaar op straat moest gaan lopen om mensen de hand te schudden. Wie weet is Kovind wel op de hoogte van de dagelijkse roofpartijen die zich voordoen in Suriname en heeft hij zijn veiligheid belangrijker gevonden.
  Denk je dat Trump in Singapore ook gewoon de straat is opgelopen om mensen de hand te schudden?

  Rutte en het koningspaar doen dat in eigen land, in het buitenland zullen zij dat beslist niet doen, dus hoeft Kovind hun voorbeelden ook niet op te volgen.
  Je moet geen appels met peren vergelijken.
  Nogmaals ben jij op de hoogte van de protocollen.
  Wederom berust jouw reactie op pure haat richting India en de Indiase president.


  Maak melding

 82. @ roti,

  Suriname loopt overal en nergens te bedelen. Een kinderhand is gauw gevuld want zelfs met geld voor 200 computers is dat land c.q. de first lady al zo blij. Of die 200 computers daadwerkelijk komen is maar de vraag want geld achteroverdrukken voor eigen portemonnee is ook geen onbekend fenomeen.

  Ach ja fitten op de Indiase premier en op India is de hobby van vooral de creolen en marrons.
  De handen ver open spreiden voor een beetje geld is ook hun hobby.


  Maak melding

 83. Indiase/Chinese migranten zullen niet gauw overgaan tot roofovervallen. Laat ze maar massaal komen om het land op te bouwen. Zodat de dominerende roofgroep in grote minderheid wordt gebracht. Waardoor er toch uiteindelijk ontwikkeling zal ontstaan.

  Sommigen zijn bang dat ze overheerst gaan worden maar uiteindelijk is het veel beter voor hun toekomst.


  Maak melding

 84. Kaikusi-boi wat jij zegt gebeurd in Nederland ook. De grenzen staan zo open als maar kan en alle rotzooi mag komen krijgen meteen een woning en geld maar de staatsburgers krijgen alleen de rekening en mieten 10 jaar wachten op een huis.
  Alleen het enige verschil met Su is dat de indiers wel van de pot gerukt moeten zijn om te komen investeren. Denk aan Bruynzeel wat door nederland is opgebouwd later in Surinaamse handen kwam en in 2006 aan amerikaan verkocht omdat de surinaamse directie het bedrijf bijna om zeep geholpen had. Ik heb zelf in su gewerkt en geleerd dat de oorspronkelijke bewoner de indiaan het meest luie en ambitieloze volk is wat er bestaat. Die worden nog niet vlug als hun schoenen in brand staan.


  Maak melding

 85. chinesen die china verlaten krygen nooit meer de nationaliteit,ze kunnen wel met vacantie en weer uit
  by Hindoestanen is het zo dat er aan de lopende band hindoes van uit India via via su bereiken.dit gebeurt vaak voorverkiezingen en door reis naar holland in su trouwen met nederlandse nationaliteit en vertrekken


  Maak melding

 86. Grenzen opengooien voor meer Indiërs! die nooit alleen komen maar gelijk hun hele land meenemen, niet socialiseren met de rest van de bevolking en soms gewoon weg racistisch zijn.
  Zijn jullie gek geworden! Het is net als in Nederland los eerst maar de problemen op die er nu in het land zijn, voordat je nog meer mensen laat komen.Ga maar eens kijken in Dubai, hele wijken, het is gewoon little India en die mensen moeten keihard werken voor zeer weinig geld, hebben behalve beroepsmatig haast geen contact met de rest van de bevolking. Dat je als land vooruit wil en investeerders zoekt prima, maar dit is alleen maar zoeken naar nog meer problemen.
  En wat betreft die opmerking over volkeren die lui zijn, die volkeren worden als ‘lui bestempelt sinds ze zijn gestopt met gedwongen werken voor gratis. Wat hebben die koloniale landen gedaan voor de landen die zij vernietigd hebben, behalve hun grondstoffen stelen? Volgens mij niets, dus bespaar me die onzin.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.