PALU over band met India: Suriname moet huiswerk maken

18
Voorbereidingen bezoek Indiase president aan Suriname in volle gang

PARAMARIBO, 21 jun – Suriname moet zijn huiswerk maken. Dit stelt voorzitter Jim Hok van oppositiepartij PALU. Dat de relatie met India nieuwe ontwikkelingskansen biedt, is een feit. Waar het nu op aankomt is wat Suriname precies wil wat betreft de eigen ontwikkeling. Dat zal uiteindelijk de waarde bepalen van de band met India. Anders wordt het net zo’n mislukking als de ontwikkelingsrelatie met Nederland.

De eigen ontwikkeling zal dan weer verlopen op basis van slechts wat anderen in hun eigen belang willen geven. “Voor ons geldt, Suriname en het belang van het Surinaamse volk op de eerste plaats”, stelt Hok. De PALU wil precies daarom blijven aandringen op nationale consensus over Surinames langetermijnontwikkeling. Slechts dit ‘huiswerk maken’ kan succes garanderen.

Pas dan zullen relaties als die met India zinvol zijn. “We moeten vaststellen wat wij voor onszelf en ons land op lange termijn willen, het soort ontwikkeling dat we nastreven”, aldus Hok. Daar India op vrijwel elk gebied een voorsprong heeft, moeten de geboden kansen worden aangegrepen. Als Suriname echt weet waar het heen wil, ligt de keus voor India als ‘voorkeurspartner’ dan voor de hand.


18 REACTIES

 1. Landen in de regio die veel voor het handjevol gezinnen, 120.000, kan betekenen voor welvaart en welzijn zijn oa: Frans-Guyana/Frankrijk/EU, Guyana/Aardolie, Brazilië/BRICS-land, op elk gebied van de opbouw, T&T, De Antillen, China op elk gebied van opbouw, Indonesië op elk gebied van opbouw, Nederland/ongeveer 120.000 gezinnen van Su-afkomst/zie valuta overmakingen Nederland (EU) – Suriname, ongeveer 160 miljoen euro per jaar, Nederland

  Zie de natuurlijke rijkdommen van Suriname: goud, aardolie, bauxiet, tropische oerwoud/Eco-toerisme, Flora, Fauna, visserij op de rivieren/bergbeklimmen, kust-en zeevisserij/visverwerking, houtverwerking, schone lucht, heel veel zoetwaterbronnen, oppervlakte water: rivierwater, grondwater.

  Er zijn wel goede politieke leiders nodig die beleid weten te maken/doelen stellen voor het land en de Surinamers voor langere termijn, middellange termijn, korte termijn, waarvan sommige gelijktijdig moeten worden gestart en andere in een volgtijd. De ADEKUS zal hierin ook een belangrijke rol moeten spelen, evenals deskundige, specialisten uit het buitenland. Ook de houding, gedrag, mentaliteit van Surinamers moet veranderen. Meer ondernemen/kleine goede ondernemingen opzetten, made in Suriname en niet afhankelijker willen zijn van een baan bij de overheid, klantvriendelijker, professioneler, korte trainingen, aan hun vreemde talen werken. De productie is heel belangrijk voor de export op doelen die zo voor de hand liggen en direct kunnen worden versterkt en verhoogt. Producten die Suriname zelf kan maken moeten worden gekocht i.p.v. buitenlandse producten ( voorbeeld pindakaas, Surinaamse kip, Parbobier, Blackcat rum, enz), Bedrijven als Fernandes, SAB, Rijstafzet, moeten hun vleugels zoveel mogel uitbreiden naar de Caricom/Guyana, Frans-Guyana, De Antillen, enz en vandaar uit door proberen door te groeien in de Caricom, Nederland, België, Frankrijk, EU.

  De orde, rust en veiligheid, bewust wording, technologie, scholing is heel belangrijk. Daarom is het belangrijk dat het land goede politieke leiders heeft die met het algemeen belang bezig zijn, dan de crimineel ddb en de gangsters. de npd, overlopers , die met hun enige eigen belangen bezig zijn.

  Sinds 25 Februari 1980 is er niet een grote tot de verbeelding sprekende project dat een WOW-effect heeft bij de bevolking. Het is alleen maar heel grote armoede, heel grote ellende, zeer grote criminaliteit, berovingen, geen normen en waarden, de grondwet wordt vertrapt en Internationale verdragen, devaluatie van de srd, geen valuta, hoge brandstofprijzen, et cetera, et cetera.

  Als Surinamers echt de juiste koers naar welvaar, welzijn wil opgaan, zullen ze alles op alles moeten zetten om ddb en gangsters uit het machtscentrum te verdrijven op een democratische wijze. Criminelen hoger in de gevangenis te worden opgesloten volgens de grondwet en internationale verdragen, Internationale strafrecht.

  Surinamers zie uw armoede en wie hiervoor schuldig zijn. Denk rationeel, (wees) kritisch zaken bekijken en oordelen, logisch denken en handelen, laat u niet belazen met luchtkastelen, bbr, muziek op het pleintje van ddb, overlopers en paarse kakkerlakken. Denk aan het leven dat u kan leiden en wil hebben en kan hebben, ook voor uw (klein)kinderen en de toekomst van Suriname. A nofo now! U verdient een veel beter leven. Als er gestemd moet worden voor verkiezingen in de DNA zult u wel naar de stembus moeten gaan en niet denken ik ga niet stemmen. Zie Venezuela als u niet gaat stemmen en denken dat hulp vanuit het buitenland gaat komen. U zult zelf actief moeten zijn en niet apathisch moeten zijn.

  Recht En Waarheid Maken Vrij

  God Zij Met Ons Suriname/rs


  Maak melding

 2. Sorry maar hier krijg ik argwaan over, wat wil India met Suriname.
  Laten we eerlijk zijn goud , grond om te graven naar goud.
  Heel eerlijk gezegd, zien ze Suriname als een Citroen die moet uitgeperst worden, er is geen leiding, slapte dus pakken die handel.
  Het is geld dat ligt voor oprapen, Suriname zal hier van niet rijk van worden, het is straks haal Suriname leeg.
  Waarom ik boos wordt is dat ze Suriname misbruiken


  Maak melding

 3. God weet wat hij doet. Is niet voor zomaar heeft hij zijn zoon Bouterse daar neergezet. Maar nee jullie weten het altijd beter dan de almachtige vader. Niemand hoeft mij verhalen komen vertellen ik doe mij plicht als Christen en hebt geen andere keuze dan op Bouterse mijn stem uitbrengen. Wat verwachten jullie van mij dat ik op die baba gaat stemmen. Zo wijs ben ik nog niet.

  Jullie in Nederland mogen hier niet stemmen dus minder lullen man. Als jullie hier je stem wilt uitbrengen levert dan je paspoort in en kiest voor de Surinaamse Nationaliteit. Zoals die dame Neus gedaan heeft.
  Einde Wedstrijd.


  Maak melding

 4. soms is het goedt om het geschiedenis van andere gekolonialiseerde landen door te nemen
  zo hebben vele net onafhankelyk geworden landen de fout gemaakt om met landen met een langere ervaring
  op de wereld politieke schaakbord deals aftesluiten en later bleken de akoorden catastrofaal te zyn voor zo,n
  opkomende economie. vaak zyn dat Africaanse landen geweest maar ook in Zuid America zyn er voorbeelden genoeg


  Maak melding

 5. @MoeVan: Ik op mijn beurt word dan weer boos op zielige reacties zoals die van jou. Want laten wij nou eens eerlijk wezen, als Suriname inderdaad zo rijk is aan delfstoffen dan moet het land toch in staat zijn om die zelf te delven en het land vooruit te helpen ? Neen, ten eerste heeft Suriname geen middelen om naar de delfstoffen te graven en ten tweede ook niet de kennis. Ja wat dacht u dan ? Dat de Indiërs voor niks nada de monden van die arme Surinamens komt vullen ? En waar bent toch zo moe van ? Niet van het harde werken hoor maar wel van het raaskallen en so so ka ka Sani !


  Maak melding

 6. Beste Krotoe Oso
  Het gaat er om dat Suriname er ook wat aan verdient, er zijn nou eenmaal aasgieren op de wereld.
  Ik denk dat jij niet weet hoe wereld in mekaar steekt.


  Maak melding

 7. Suriname en huiswerk doen ..die 2 gaan niet samen.India is niet het enige land dat Bouta een zware taak heeft gegeven om te doen.Hoe gaat opeens een crimineel zijn criminal mind opzij leggen en aan ontwikkeling denken?
  Nee man dat verwacht je niet van een crimineel.Die denkt aan zichzelf en zijn overlevingskansen.Laatst nog heeft hij hard moeten vechten en amnestie door ons kelen gedrukt en geloof mij hij hoefde geen huiswerk te doen.Hij deed dit in ieder geval niet uit belang voor land en volk maar voor zich zelf .Voor huiswerk krijgt de paarse god altijd een 0.


  Maak melding

 8. @MoeVan: wat is nou je werkelijke alias is het Moevan of Moevaqn. Alleen mensen die zichzelf niet serieus nemen lopen de boel hier te stangen. Ik heb veel van de wereld gezien (wellicht meer dan jij ooit zult zien) en overal waar ik kom zie ik wat Aziaten (Indiërs en Chinezen) gepresteerd hebben. In Zuid Afrika was tot 25 jaar geleden de stad Durban een verpauperd havenstad zonder dat de inwoners zicht op een beter toekomst hadden. Dankzij de Indiërs die de stad met zweet en bloed opgebouwd hebben, behoort Durban nu tot de rijkste stad van Zuid Afrika. In Canada vaart Ottawa wel bij de aanwezigheid van duizenden Indiërs en kent het land succesvolle zakenlui van Indiase afkomst. Waarom is de Canadees en de Zuid Afrikaan niet huiverig voor de Indiase ondernemingsgeest maar zijn troosteloze figuren (u kent ze vast el zelf geen moer doen maar wel degene met de grootste mond) dat wel ?
  Ik ben de Indier dankbaar voor zijn werkethos waaraan veel bevolkingsgroepen nog een voorbeeld kunnen nemen.


  Maak melding

 9. Ray, spring in de Corantijn om de haat van je af te wassen. Suriname heeft gestemd en de NDP heeft gewonnen. Heb respect voor de wil van het volk, ziekelijke reptiel.


  Maak melding

 10. @Parbo en Django
  Ja ,zolang surinamers kiezers zal hebben als jullie 2 zal het altijd de verkeerde kant opgaan met Suriname.Nu de rest van de surinaamse kiezers,die hebben al lang door dat met een moordenaar als lijder je vrij bent om aan criminele praktijken te doen want recht en wet dat heeft jullie baasje aan zijn laatzen gelapt.En of jullie 2 denken mij bang te maken…arme dwazen,ik schrik niet van amnestie lovers en moordenaaraanbidders.
  Vraag maar aan de rest van de surinamers,die huilen met de dag dat ze de verkeerde keuze hebben gemaakt alleen laten ze het niet merken.
  Hahaha…surinamers doen niet eens moeite om hun land te bevrijden van de moordenaar,nee op deze surinamers ben ik niet jaloers,wel heb ik medelijden met ze.
  India make Suriname great again.
  Vele keren heb ik reeds gezegd. dat het een ander land zal zijn die Suriname zal helpen bevrijden.Surinamers zijn veels te slap,te lui en geven op alvorens te beginnen.
  Och arme jullie 2,tje mie potie.


  Maak melding

 11. @Django en Parbo
  Maar waarom zijn jullie trots op jezelf?!De dalieten uit India gaan het werk doen ,jullie hoeven alleen op je mars te zitten.


  Maak melding

 12. @MoeVan,

  Uit jouw reactie blijkt dat jij niet of nauwelijks weet wat de relatie van India is met andere ontwikkelingslanden. Als je daarover wat had gelezen, dan zou je ook je ook hebben gelezen dat de Indiërs altijd streven naar een win-win relatie: dat het beide landen wat moet opleveren, niet alleen India. Je gooit zomaar wat de wereld in en denkt dat dat de waarheid is. En zo beïnvloedt je anderen met halfbakken opvattingen. Jammer.


  Maak melding

 13. Mahinder? Lachmon wou twee paspoorten, de Nerlandse en de Surinaamse. Jammer dat Arron en Bruma tegen waren. Ze wouden de Hindustanen breken. Bouterse gaf de Surinaamse gulden uit en de Hindustanen konden hun zuur verdiende geld in een korte niet omruilen. Waarom geen Surinaamse banken in Nederland en Amerika? Wees blij met India en verwacht niks van Afrikaanse landen.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.