vrijdag, maart 29, 2024
HomeOnderwerpenEconomieBankwezen wil afrekenen met ‘cashcultuur’ Surinamers

Bankwezen wil afrekenen met ‘cashcultuur’ Surinamers

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 19 jun – Het bankwezen wil afrekenen met de zogenaamde cashcultuur. Klanten houdn nog te veel vast aan het betalen met baar geld. Het gevolg is lange rijen bij banken, hoge kosten en tijdverlies. De Surinaamsche Bank en Republic Bank brengen sinds kort extra kosten in rekening voor transacties. Dat klanten het niet op prijs kunnen stellen, is af te lezen aan de reacties op sociale media. Bij de banken is het menens.

Voor eurostortingen moet een ‘handelingsfee’ worden betaald van drie procent. Ook kasopnamen zijn niet gratis meer. Bij transacties wordt ook drie procent in rekening gebracht, afhankelijk van de te verhandelen valutasoort. “Men moet eraan wennen dat er andere kanalen zijn”, zegt Renate Cruden, woordvoerder van De Surinaamsche Bank, tegenover de Ware Tijd.

Klanten moeten gewoon meer gebruik maken van andere mogelijkheden. Zoals de ATM’s die overal in het land staan. Ook het online- en internetbankieren moet meer worden angesproken. “Het is efficiënter, want mensen hoeven dan niet naar de bank. De fee is om cashbetalingen te ontmoedigen”, aldus Cruden. De drie procent is afgekeken van het buitenland.

opening
Fernandes Express
KASSAV LIVE in Rotterdam

13 REACTIES
  1. Alweer afkijken van het buitenland.In het buitenland kan je ook gewoon cash betalen.Gezien internet hier in het land erg traag is,kun je mensen niet adviseren om dit te gaan doen. Bovendien wordt er geen rekening gehouden met de oudere generaties die niets van computers weten. Niet iedereen heeft een computer te beschikking. Hoe moeten zij het dan doen. Koe beest. Er wordt van alles en nog wat verzonnen om burgers meer te laten betalen. Het moet niet uitmaken of iemand cash betaald of niet. Geld is een betaalmiddel en betalen moet ook op de normale manier kunnen en niet mensen verplichten iets te doen, wat zij niet kunnen of hun geleerd is.Wat een schrijnende gedachte. Hoezo lange rijen?? Jullie werken net slakken of laten wij zeggen een slak ik nog sneller.
    Ik vind deze actie minderwaardig en beledigend. Toen de computer niet bestond, bestonden de lange rijen ook al. Sodemieter toch op Cruden. Geen burgers verplichten en zaken naar je hand zetten die nauwelijks haalbaar zijn. Staan jullie op van je luie reet en stimuleer jullie personeel om efficienter te werken en niet van 7 tot even zitten kletsen uit jullie nek.


    Maak melding
  2. Breaking news : Per direct kan je bij alle overheidsinstellingen, op de markten, warungs, supermarkten, rotishops etc. contactloos met je pinpas betalen. Hahaha!! Geen cash betalingen meer!!!. Wat een losers toch de beleidsmakers bij de banken. Dergelijke maatregelen moet je geleidelijk aan invoeren en niet klakkeloos overnemen van het buitenland.


    Maak melding
  3. Als er geen contant geld meer in omloop is, en alles verplicht met pinpassen e.d. en online bankieren, dan kunnen de banken​ en de staat het geldverkeer controleren en zwart geld wordt moeilijker​ te verhandelen. Je kunt ook personen uitsluiten van het betalingsverkeer door hem/haar op een zwarte lijst te zetten en daarmee eigen bankrekeningen re ontzeggen. De Belastingdienst kan dan ook inzage krijgen in de tegoeden van burgers.


    Maak melding
  4. Bron: DWT
    Banken willen door kostenverhogingen fysiek bezoek ontmoedigen.
    PARAMARIBO – Cliënten van DSB Bank en Republic Bank hebben hogelijk verbaasd gereageerd op de extra kosten die deze banken sinds vorige week in rekening brengen voor transacties. De reacties op voornamelijk sociale media laten niets aan de verbeelding over. Bij DSB wordt voor elke transactie SRD 3 of de tegenwaarde in US dollar of euro in rekening gebracht.

    Daarnaast moet documentatie over de herkomst van stortingen in vreemde valuta, tot bedragen van 3.000 US dollar of euro worden overgelegd. Stortingen daarboven in deze munteenheden worden niet geaccepteerd. Cliënten moeten ook een handelingsfee van drie procent betalen voor eurostortingen. Coupures van tweehonderd en vijfhonderd euro worden niet geaccepteerd.

    Bij de Republic Bank zijn de kosten SRD 10 voor kasopnamen tot een bedrag van SRD 1.000. Voor elke eurostorting tot vijfhonderd wordt een half procent van het te storten bedrag in rekening gebracht. Voor stortingen daarboven bedragen de kosten twee procent. Deze bank accepteert voortaan alleen cheques op naam. De woordvoerder van DSB Bank, Renate Cruden, zegt dat klanten met deze maatregel gestimuleerd worden gebruik te maken van andere mogelijkheden. Ze noemt onder andere online en internet bankieren en pos en pinautomaten.

    Over de maatregelen voor herkomst van grote bedragen zegt ze dat banken nu verantwoording moeten afleggen aan de Centrale Bank van Suriname. Cliënten moeten kunnen bewijzen dat hun valuta een legale herkomst hebben. Nicole Soedione van de afdeling Online Banking van Republic Bank vertelt min of meer hetzelfde als Cruden. De SRD 0.75 kosten die in rekening worden gebracht bij het pinnen, zijn afgeschaft.

    Sorry, hiermede wordt juist de cashcultuur aangemoedigd. Advies: Bankrekening opzeggen en salaris maar weer contant ontvangen. De Surinamers worden nu van alle kanten genaaid.


    Maak melding
  5. @John, gaat men in Nederland nog naar de bank om geld op te nemen?? Volgen mij niet toch!! Men betaald massaal met pin en als je cash wilt hebben ga je naar zo’n automaat!!


    Maak melding
  6. Wazig, je moet Suriname niet met Nederland vergelijken. In Suriname worden de meeste transacties nog contant afgewikkeld. In Nederland kan je zelfs op de markt – zonder kosten- pinnen. Welke warung in Suriname heeft een pinautomaat?. Je wordt in Suriname door de economische structuur gedwongen contant geld bij je te hebben. Ik zou mijn geld niet op de bank houden om die klootzakken rijker te maken door voor elke kasopname te betalen. Nu willen ze de cashcultuur ontmoedigen. Hoe dan? Door kostenverhogingen? Dat werkt averechts. Kijk en als je in Suriname de cashcultuur wilt veranderen , moet je dat ook doen met alle andere culturen, zoals:
    cashcultuur,
    bedelcultuur ( in het Surinaams heet dat Boemen en welke bedelaar heeft een pinautomaat)
    pakkettencultuur of geldovermakingscultuur (wordt door de politiek gebruikt om stemmen te winnen of bij de familie in het buitenland te boemen)
    fraudecultuur (dat doen politici)
    Zwart geld cultuur (dat doen voornamelijk de drugsbaronnen)
    Vriendjespolitiek cultuur.
    Zeker weten dat ik een paar vergeten ben, maar je mag mij aanvullen.

    En niet vergeten: In Nederland heerst een andere cultuur.


    Maak melding
  7. Als dat het motief is heb ik er begrip voor.
    De vraag is echter of dit het echte motief is.
    .
    Voordeel is wel dat het een dam op werpt tegen de zwart geld cultuur, belasting ontduiking moeilijker maakt, etc.


    Maak melding
  8. De klant is koning en mag doen met zijn geld wat hij wil.
    Tegen maatregel: klanten licht al uw tegoeden bij deze banken en open een rekening bij de overheidsbanken VCB en SPSB. eventueel Hakrinbank en Godo. Laat uw salaris, AOV, AKB massaal storten bij deze banken, ook uw betalingen aan de nutsbedrijven. Spaar tegoeden en termijn deposito’s weghalen bij deze banken. We zullen zien wie de langste adem heeft.


    Maak melding
  9. De banken beheren onze geld, waarvoor wij maandelijks reeds kosten betalen. Zij gebruiken ons geld waarop ze woekerrentes in rekening brengen aan schuldenaren. Wat wij krijgen is een miezerige percentage. En nu moeten wij nogeens betalen voor ons geld dat zij gebruiken om winsten te maken! Boeven bij eklkaar!


    Maak melding
  10. Klanten moeten gewoon meer gebruik maken van andere mogelijkheden. Zoals de ATM’s die overal in het land staan.

    Wat een gebral of niet? Een ATM spuwt toch heldit word weer gebruikt voor contant geld transacties.
    Zowaar een een leugen om cash geld terug te dringen


    Maak melding
  11. Natuurlijk moet na het 19 miljoen schandaal van de CBS de indruk worden gewekt dat er maatregelen worden getroffen om de narco staat Suriname te vrijwaren van verdachtmakingen. Het is te laat jongens jullie zijn allang in het visier van de internationale geld wereld. Het is afwachten wat de gevolgen in de toekomst zullen zijn. Feit is dat DDB en zijn makkers het te bont hebben gemaakt met het imago van ons geliefd Suriname.
    Hierbij een oproep aan de bevolking: Reken zo snel mogelijk af op democratische manier van deze boevenbende


    Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES