Veiligheidsbeleid van voor 2010 geprezen vanuit regering Bouterse

21

PARAMARIBO, 16 jun – Eindelijk heeft een lid van de regering Bouterse erkend dat er goed veiligheidsbeleid gevoerd is voor 2010. Dat was dus voor het aantreden van de eerste regering Bouterse. Toen Bouterse overnam was Chandrikapersad Santokhi de laatste minister van Justitie & Politie. Geen van de opvolgers op Justitie & Politie kon het opbrengen de kwaliteit van Santhoki’s beleid op zijn waarde te schatten. Niet publiekelijk in elk geval. Nu doet Stuart Getrouw het wel en Santokhi is er zeer over te spreken.

De nieuwbakken minister van Justitie & Politie brengt het zelfs op het oude beleid tot standaard te verheffen. Vooral de toenmalige kwaliteit bij het Korps Politie Suriname wordt op prijs gesteld. “Het korps moet weer het korps worden van wat ik ken voor 2010”, zei Getrouw in een recent bericht van het Nationaal Informatie Instituut. Voor Santokhi spreekt het boekdelen. Sinds 2010 is het duidelijk bergafwaarts gegaan.

Het valt niet in de laatste plaats te wijten aan de reeks ministerswisselingen op Justitie & Politie. Van behoorlijk beleid kan dan ook moeilijk sprake zijn. Zeker bij het politiekorps is dit merkbaar. “Ik ben blij dat minister Getrouw tot het oordeel is gekomen dat er bij het korps goed beleid gevoerd werd voor 2010”, zegt Santokhi tegenover de Times of Suriname. Om in de restperiode van de regering nog succes te boeken, zal Getrouw prioriteiten moeten stellen.


21 REACTIES

 1. wat raaskalt deze idoot het verhindustaansen van de gehele korps top en de rechterlijke macht noemt hij goed beleid Is hij vergeten dat het zo erg was dat hij burgers wilde toestaan politie taken uit te voeren door ze te bewapenen Is hij vergeten dat onder zijn leiding overwogen serd de dood straf weer in te voeren een opmerking van de minister en hij denkt al een succesje te hebben idioot


  Maak melding

 2. ACTION SPEAKES LOUDER THAN VOICE. ……EERST ZIEN EN DAN GELOVEN .. dus dit is een corpus delictus. Dat regering bauta al sinds 2010 aan het falen is.. maar had tigriebarba niet gevraagd aan die criminelen om zich te melden ??? Hoeveel hebben zich gemeld??? Dit is weer een van de Rookies die een stempel wil drukken …. Wel hij kan voortvarend beginnen bij de top van de NDP. Het zijn toch boeven en criminelen


  Maak melding

 3. PS alhoewel ik Santoki een warm hart toe draag ben ik toch bang dat hij een futuboi van bauta is….
  En daarom twijfel ik om op hem te stemmen


  Maak melding

 4. Deze man heeft de worm laten uitgroeien tot een aboma.Hij was als minister van justitie in de gelegenheid de moordenaar en drugs veroordeelde aan te pakken.Had echter niet de ballen dat te doen.


  Maak melding

 5. De meest bedreigde man van Suriname
  Na bijna 25 jaar komt er in Suriname een rechtszaak over de Decembermoorden. Chandrikapersad Santokhi, de minister van Justitie, maakt zich op voor de eventuele arrestatie van verdachte nummer één:Desi Bouterse….

  Stieven Ramdharie 2 oktober 2007, 17:30

  Als een dief in de nacht sluipt ‘de sheriff’ het terrein op, bij elke pas omringd door lijfwachten. Om aan zijn conditie te werken, heeft hij noodgedwongen zijn toevlucht moeten nemen tot een verlaten sportveld van de politieopleiding in de rustige wijk Zorg en Hoop van Paramaribo. ‘Kom om 15.00 uur’, had het hoofd van zijn beveiliging een dag eerder in de gangen van het ministerie van Justitie en Politie gefluisterd, alsof het Surinames grootste geheim betrof.

  In werkelijkheid gaat het om de belaagde Chandrikapersad Santokhi, de Surinaamse minister van Justitie, door zijn grote vijand Desi Bouterse steevast ‘de sheriff’ genoemd. In het Surinaamse criminele circuit heeft menigeen er veel voor over om in het bezit te komen van de agenda van de boomlange, ooit in Apeldoorn opgeleide Santokhi. Zelf blijft hij nuchter onder die ‘aandacht’. ‘Sommige mensen in dit land hebben nou eenmaal last van mijn beleid’, zegt hij droogjes over de talloze bedreigingen aan zijn adres.

  Santokhi (48), vervloekt en gehaat door narcocriminelen én aanhangers van het vroegere militaire regime, is de meest bedreigde man van Suriname. Hij mag, vertelt hij met spijt, niet meer joggen in zijn geliefde buurt Lelydorp. Te gevaarlijk, vinden zijn lijfwachten, allen politieagent.

  De voormalige politiecommissaris, die vooral de laatste tijd met het oprollen van drugsbenden het bloed onder de nagels vandaan haalt bij de cokebazen, heeft er allemaal niets over te zeggen. ‘Ik geef geen opdrachten aan mijn beveiliging, zij geven mij opdrachten’, hijgt hij, doodop. ‘Maar geen enkel plan is waterdicht, hoor. Ook bij het joggen kan het zo gebeuren.’

  Op het heetst van de dag, wanneer de zonnestralen ongenadig fel op het hoofd dansen, trekt de vroegere politieagent gedisciplineerd zijn rondjes. Even, voor een klein uurtje, mag niemand het terrein betreden. ‘Straks denken ze in Nederland dat een speler van het Nederlands elftal mij beveiligt’, grapt de minister naar een in een Oranjeshirt gehulde lijfwacht.

  Er ontspint zich een discussie over de vraag waarom een hindoestaanse voetballer – Santokhi is hindoestaan – nooit is doorgebroken in Nederland. Een medewerker komt aanlopen met een handdoek. Het is de ‘grote droge tijd’ in Suriname, een van de warmste perioden. De minister, na nog een rondje in de hitte: ‘Nog even volhouden, jongens. We zijn zo klaar. Dan moet ik weer aan de slag.’

  Moedig, vastberaden, krachtdadig en een harde werker. Het zijn kwalificaties die steeds opduiken als Santokhi’s loopbaan ter sprake komt: van agent tot minister.

  Als voormalig bevelhebber Desi Bouterse volgende maand voor de krijgsraad moet verschijnen voor zijn betrokkenheid bij de Decembermoorden van 1982, zal het in belangrijke mate te danken zijn aan de politiecommissaris die sinds 2000 het moordonderzoek leidde. Aan de man die de afgelopen twee jaar, als minister op het gevoelige departement van Justitie en Politie, de voorbereidingen trof voor de berechting van de 25 verdachten. In het bijzonder de beveiliging van de megarechtszaak.

  Met het proces in aantocht, zijn de ogen van veel Surinamers gericht op Santokhi. Iemand die, in zijn streven om Suriname veiliger te maken, een politie-inspecteur belt om te vragen of de daders van een overval al zijn gepakt. Als de Crimefighter No 1 niet op kantoor is, is hij in Colombia of Brazilië om afspraken te maken over de aanpak van de drugsmaffia.

  Vooral de nabestaanden van de vijftien slachtoffers van 8 december 1982 hopen dat Santokhi het proces in goede banen zal leiden en, mocht de rechter dit gelasten, Bouterse zal arresteren als hij weigert te verschijnen in de rechtszaal.

  Ook de ex-legerleider volgt de verrichtingen van de bewindsman met argusogen. ‘I shot the Sheriff’, Bob Marleys hit uit de jaren zeventig, wordt al maanden provocerend gedraaid op bijeenkomsten van de NDP, de partij van Bouterse en de grootste van het land. Maar ook het buitenland, vooral in Nederland en de VS, volgt de minister nauwgezet. Zal Santokhi de man zijn die, met de berechting van de daders van de Decembermoorden, de rechtsstaat in Suriname weet te herstellen? Een kwart eeuw na de ‘zwartste bladzijde’ uit de geschiedenis van het land.

  Bij Santokhi’s departement in de binnenstad van Paramaribo laten ze niets aan het toeval over. Als een voorbijganger de schaduw opzoekt van het balkon, komen direct twee agenten aangesneld. ‘Wat moet dat daar?’, snauwen ze. In zijn kamer doet de minister opvallend laconiek over de zware beveiliging waaronder hij en zijn gezin moeten leven.

  ‘Ach, ik ben het wel gewend’, zegt hij. ‘Men heeft last van de ordening die ik wil brengen. Criminele organisaties zijn de afgelopen twee jaar ontmanteld, topbazen zijn opgepakt en uitgeleverd. Natuurlijk vinden ze dat niet leuk. Maar ik heb het voordeel dat ik al sinds mijn 19de geen burgerleven meer heb gehad.’

  Hoe Santokhi door het leven gaat, wordt duidelijk als hij voor overleg naar president Ronald Venetiaan moet, een paar honderd meter van zijn ministerie. Eerst duikt een auto, met een deel van zijn lijfwachten, op bij het presidentiële kantoor om minutenlang poolshoogte te nemen. Gevolgd, uiteindelijk, door de terreinwagen van de bewindsman die Santokhi aflevert bij de trap.

  Vliegensvlug baant de minister zich een weg naar binnen. Het tafereel heeft slechts een tiental seconden geduurd. ‘Veel criminelen in Suriname zijn beslist niet blij met deze man’, mompelt een lid van de presidentiële wacht, losjes steunend op zijn AK 47-machinegeweer.

  De bedreigingen lopen als een rode draad door zijn leven. Zeventien jaar geleden, toen Bouterse nog stevig in het zadel zat, werd zijn kantoor beschoten met mitrailleurs. Dino Bouterse, de zoon van en vele malen verdacht van drugs- en wapenhandel in de jaren dat Santokhi de belangrijkste drugsbestrijder was, werd ooit het politiebureau binnengebracht roepend: ‘Waar is jullie baas? Dan kan ik hem een fax sturen.’ Een verkapt dreigement.

  Dat Dino nu een lange straf uitzit, na diverse keren de dans te zijn ontsprongen, is in belangrijke mate aan Santokhi en zijn agenten te danken. Ontelbaar zijn ook de telefoontjes, thuis, dat ze hem kwamen ‘ophalen’, en aan de poort vond hij ooit kogels vastgebonden. Als hij de afgelopen jaren uit Nederland terugkeerde, waar hij als leider van het 8 December-onderzoek verdachten en getuigen had gehoord, regende het bedreigingen. Wie de leden van zijn onderzoeksteam waren, werd lang geheim gehouden.

  Nu, in de aanloop naar het proces, slaat de hoofdverdachte regelmatig dreigende taal uit. ‘Als we vechten, vechten we zonder condities’, waarschuwt Bouterse die er fijntjes op wijst ‘dat hij niet de enige is die familie heeft’. Ook wordt niet nagelaten Santokhi in verband te brengen met drugshandel. ‘Het is een oud bandje dat steeds wordt afgespeeld’, zegt de bewindsman die Bouterse overigens nooit bij naam noemt. ‘Hij criminaliseert. Maar mij beïnvloedt hij niet.’

  Santokhi neemt het woord ‘opruiing’ in de mond als de dreigementen van de ex-legerleider ter sprake komen. ‘Men ziet nu in dat aan de rechtszaak niet valt te ontkomen. De hoofdverdachte roept dat als ze aan hem komen, hij aan hen zal komen. De namen van de rechters die in de krijgsraad zitten, worden genoemd. In persberichten laten ze weten waar ik train en dat ik mijn kinderen zogenaamd naar het buitenland heb gestuurd. Dan is de boodschap toch duidelijk? Ik heb al zoveel meegemaakt in mijn vorige functie.’

  Volgens Santokhi liggen er ‘scenario’s’ klaar waarmee de topverdachten het proces willen dwarsbomen. Een voorproefje heeft Suriname de afgelopen twee jaar al meegemaakt: de straatdemonstraties van de NDP tegen het regeringsbeleid en pogingen in het parlement om de verdachten amnestie te verlenen.

  Santokhi: ‘Men werkte aan polarisatie, aan het creëren van een onveilige situatie. Daarna werd begonnen met persoonlijke bedreigingen. Maar de mensen in het land, de rechtsstaat, willen dat deze zaak voorkomt. Ook de verdachten hebben er baat bij om hun onschuld te bewijzen. Alleen eentje wil dat niet. Alleen hij maakt er een nationale zaak van. Alleen hij maakt trammelant. Maar we zijn voorbereid op alles. Het Arrestatie Team is uitgebreid en goed voorbereid.’

  De grootste test, beseft Santokhi, zal de eventuele arrestatie van Bouterse zijn. De voormalige bevelhebber heeft al diverse malen geroepen, als enige van de 25 verdachten, dat hij er niet over piekert te verschijnen voor de krijgsraad. Zullen de rechters dat accepteren? ‘Operatie Des’, zo zou volgens de NDP de arrestatie van Bouterse worden genoemd op Santokhi’s ministerie. De bewindsman wil niet te veel uitweiden. ‘Maar als de rechter hem gelast te komen, moeten wij er natuurlijk voor zorgen dat daaraan gevolg wordt gegeven.’

  Hij zegt, met een glimlach, dat hij ook de verhalen hoort dat Chandrikapersad Santokhi de volgende president moet worden. ‘Ik weet wat de verantwoordelijkheid van het ambt betekent en wat er leeft onder de mensen’, zegt hij. ‘Maar we zien wel wat de toekomst brengt.’ Laat hem eerst zijn werk maar afmaken, is de boodschap.

  Santokhi: ‘Suriname was ooit een militaire staat zonder rechtsregels. Nu is het weer een rechtsstaat. Na vele moeilijke jaren, worden we niet meer negatief genoemd in Amerikaanse rapporten over de drugshandel. De Economist schrijft dat we het laagste criminaliteitscijfer in het Caribisch gebied hebben. Maar er moet nog veel, heel veel gebeuren


  Maak melding

 6. Allemaal vooroordelen,

  De gevolgen bij arrestatie zouden desastreus zijn voor de gehele Surinaamse gemeenschap. DDB heeft 30-40 jaar de tijd gehad om zich te versterken, dus zo eenvoud

  In overleg met buitenlandse mogendheden heeft hij een andere koers gevaren.

  Chan kon dus makkelijk tot arrestatie overgaan maar dan zouden de strijdmakkers cq bloodbrothers van DDB zich revancheren met een bloedbad van jewelste.

  Chan is absoluut geen schoothondje van DDB, maar soms moet je je gedeisd en dus op de vlakte houden en je vijand z’n spel laten spelen.

  Want tijdens het spelen van je eigen spel, kun je ook fouten maken en op die fouten wordt er afgerekend.

  Bijv. Dino in Amerika en beslag op 19 mio euro door Nederland.

  Je hoeft Chan in elk geval niet te wantrouwen;


  Maak melding

 7. Alles heeft te maken met “Timing”, want het probleem DDB is diepgeworteld en breed.

  1 pop uitschakelen win je helemaal niets, want er zijn al 12 poppen voorbereid en klaargestoomd.

  Er moeten dus meerdere poppen in 1 keer worden uitgeschakeld, wil je een gevoelige slag toebrengen. Om die uit te schakelen moet je het brein gebruiken en je radar 24/7 aan hebben. En dit is achter de schermen wel gaande.

  Het is dus niet juist om onzin uit te kramen alsof we te maken hebben met een poppenkast.

  Vergis je niet in DDB


  Maak melding

 8. Santokhi ,de man van wet en recht.Zelfs de trouwe boutisten geven het toe.
  Sommigen horen de naam Santokhi en ze hebben een zenuwaanval hier.Ze hebben liever de wetteloze Suriname van heden met criminelen als lijders waaronder moordenaars,bankrovers,wapen en drugshandelaar,
  amnestie criminelen,corruptelingen enz…
  Santokhi ,hij is de man die de dec moordzaak voor de rechter heeft gebracht.Hjzelf is geen rechter en hij kan onmogenlijk vonnis uit spreken.Sommige
  surinamers zijn traag van begrip en snappen niet waarom Santokhi niet een bloedbad is begonnen en bouta heeft vermoord.Santokhi is geen superman. en ook geen crimineel toch @Praserie en @pj?!
  Hij houd zich aan wetten en regels.Als burger moet je ook je ook een bijdrage leveren om Suriname uit de klauwen van bouta te redden.Oorlog voeren onderling is geen oplossing.En het ophissen van anderen. om een bloedbad te beginnen zoals jullie 2 doen,is geen redding.
  Zo ,als jullie 2 niet van plan zijn om wat voor Suriname te doen,
  dan is het raadzaam om te zwijgen en laat Santokhi het werk afmaken .Hij zal ervoor zorgen dat hij wetten en regels niet vertrapt zoals eerder bouta en bende gedaan heeft en nog steeds aan het doen is.


  Maak melding

 9. Het klopt inderdaad. Toen Santokhi minister van Justitie was, had je veel minder criminaliteit. Er was rust, geen chaos. Toen was er nog respect voor de politie. Dit moet terug. Hoop dat Getrouw het veel beter gaat doen gezien de heersende criminaliteit.Je kunt wat van elkaar leren. Hopelijk kan Getrouw
  Santokhi om steun vragen. No shame, no game. Serieus de zaken oppakken.Samen de criminaliteit de kop indrukken. Eugene van Joe koe, zegt soet ding panja.


  Maak melding

 10. Eindelijk heeft een lid van de regering Bouterse erkend dat er goed veiligheidsbeleid gevoerd is voor 2010. Tussen 2000 en 2010 heeft het front gezorgd voor stabiliteit. Ma pima rover Jule Wijlen bos koers was 4.000sfl. voor 1 U$. Na vijf jaren was het 4 sfl. voor 1 US. Op allerlei lafhartige manieren probeerde de ma pima ndp kliek olv van de ma pima didibri het land te destabiliseren. Veel ma pima ndper’ konden toen sparen, hadden op tijd te eten en konden ook op reis naar het buitenland. Anno 2018 deng ma pima ndper’ s e ka moro nanga moro. Wi e hoop dat deng ma pima dong misdadigers aanhangers stem bakka in 2020 zodat het gros van deze ma pima paars domkoppen ook verworden als Dino en Meriba, leki ddb en co. Mikie alla ma pima ndper’ s trong misdadiger, meki deng roof, tjieri makandra. Ndp ma wang ma pima misdaadvloek. En allen die de ndp uitmaken zijn ddb vervloekt.


  Maak melding

 11. Ndper’ s zijn het domste volk van Zuid Amerika. Ze houden niet van zichzelf, kinderen, nageslacht en het land, want willens en wetens stemden ze tweemaal op beesten van mensen die moordenaars, drugscriminelen en bankrovers zijn. Waar of niet? Hoe oerdom moet men niet zijn om wederom gehoor te geven in 2020 op de duivelse oproep vol lofprijzing door Anus Meye en Andre Misi Ka Olo, te stemmen op de nationale Dieven partij. Oma en opa taki, dan is er geen sprake meer van domheid of dwaasheid, maar van volle paarse bezetenheid. Wee oe ma pp ndper’ s, go stem bakka voor nog ergere paarse wantoestanden. Niemand, ook God zal niet helpen om de derde oerdomme keuze, neks no fout is neks erg, soso love ddb. We houd meer van hem dan eeh van ons zelfs, kinderen, nageslacht en land, want we wilt graag voor een derde maal paars lijden. Ieja mi dati na djangdjang ndper, a wiens sa ddb en co e doe, neks no fout, mi dati e stem bakka djeng tapoe ai, tapoe jesi want mi dati verslaafd aan zijn stinkende corrupte misdadige paarse schijt en paarse pis, aldus Soembra foe Abra Broki.


  Maak melding

 12. Nederlander 16 juni 2018 at 14:24
  Oom, wat betekent ma pima?

  Moeders misgeboorte, kloot- strontzak etc. In het erge geval m…gat.


  Maak melding

 13. Praserie 16 juni 2018 at 04:42
  ik raaskalt als idoot het verhindustaansen van de gehele korps top en de rechterlijke macht noemt ik goed beleid Is hij vergeten dat het zo goed was dat hij burgers wilde toestaan politie taken uit te voeren door ze te bewapenen Is hij vergeten dat onder zijn leiding overwogen serd de dood straf weer in te voeren een opmerking van de minister en hij denkt al een succesje te hebben als ik de allergrootse dagoebal idioot op dit forum


  Maak melding

 14. Ik hoop dat RobG, Parbo, Mazda, Do the right thing , Bouterse en Limbo deze uitspraak van de verantwoordelijke minister van JusPol ter harte nemen en verder uit zullen dragen.
  Als ik Santohki was dan zou ik in elk bezoek dat de minister van JusPol vragen deze uitspraak te duiden en te bevestigen.


  Maak melding

 15. Bull shit dat maakt hij ervan;Smelli belly nu kompaan en boezemvriend van Chan maakte er een een gewoonte van zijn eigen soort in dst te nemen,en weigerde hindustaanse agenten en anderen te bevorderen,hij was erg rancuneus bezig,waardoor goede agenten het korps verlieten o.a deze minister,nu zijn Chan en Belli bille maatjes het kan verkeren,bewust krijgt Smelli Belli nu een trap onder zijn reet,na wan kleinzoon fu Luti tingi bal uit tingi broki


  Maak melding

 16. Chan lijdt aan het Korsakovsyndroom;onder zijn bewind moest men om zes uur Savonds de deuren sluiten en werden tralies in huizen een symbool vr veiligheid werkelijkheid,en zijn partijgenoot jawalapersad een motie indiende om de doodstraf weer in te voeren,awarie syndroom ten top


  Maak melding

 17. Dagoebal 16 juni 2018 at 16:25
  Bull shit dat maakt ddb ervan; ik ben een koe nu kompaan en boezemvriend van ddb maakte er een een gewoonte van zijn eigen soort in dst te nemen,en weigerde hindustaanse agenten en anderen te bevorderen,hij was erg rancuneus bezig,waardoor goede agenten het korps verlieten o.a deze minister,nu ben ik en ddb bille maatjes het kan verkeren,bewust krijgt ik nu een trap onder me reet, mi na wan kleinzoon Dagoebalsing. Denki en prakseri no leki mi tweede persoon praseri, want ik lijdt aan schizofrenie.


  Maak melding

 18. Militairen van Bouterse ranselden mensen af en stelden de avondklok in. Zelf deden ze ’s nachts alles wat God verboden heeft.
  Maar de jeugd in Suriname weet dit niet, want ze weten niet eens dat er ooit een coup gepleegd was en mensen waren afgeschoten.
  Poep werd verkocht als pindakaas en pis als spijsolie.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.