Marrondorp Suriname verwerpt laatste wil: dorpsleider niet in Paramaribo begraven

7
Dag van de Marrons op 10 oktober in Suriname

PARAMARIBO, 16 jun – De gemeenschap in het Marrondorp Nieuw Koffiekamp in Suriname heeft beslist dat hun leider Ludwig Wijnerman in het dorp begraven moet worden. Het is gebeurd ook. Wijnerman die zich bekeerd had tot het Volle Evangelie wilde in Paramaribo begraven worden. Volgens de dorpelingen vereist hun traditie dat de begrafenis in Nieuw Koffiekamp plaats moet vinden. Onder de directe familielden van ‘kapitein’ Wijnerman is verdeeldheid ontstaan.

Een deel van de kinderen van Wijnerman wilde dat de vader in Paramaribo begraven moest worden. Anderen legden zich bij het besluit van de gemeenschap neer en hebben de begrafenis bijgewoond. De anderen zijn er niet naar toe gegaan. “De gemeenschap heeft gehandeld vanuit traditie”, zegt cultuurantropoloog Salomon Emanuel tegenover de Ware Tijd. Volgens de gemeenschap is geen rekening gehouden met die traditie.

Als kapitein mocht Wijnerman niet alleen beslissen. Hij had er rekening mee moeten houden dat hij de leider was van niets minder dan een ‘liba’. Dat staat letterlijk voor rivier. De strekking is dat gezag gevoerd wordt over een traditioneel gebied van een bepaalde stamgroep. Elk besluit dat de gemeenschap raakt, moet gemeenschappelijk worden genomen. Doordat nogal wat Marrons bekeren tot vooral pinkstergemeenten, willen er lichte botsingen ontstaan.


7 REACTIES

 1. De Kerk verziekt vele gemeenschappen met hun waardeloze bekeringen. Zie maar hoe een familie en een gemeenschap verscheurd zijn geraakt doordat een padre de ziel van deze man wilde hebben. Om aan wie te geven eigenlijk? Want er bestaat geen marronhemel of moslimhemel of christenhemel. Je wordt door God/Natuur beoordeeld op je daden en niet op je godsdienst. De Kerk houdt zichzelf en de massa voor de gek. Alleen voor politieke macht, want die zieltjeswinnerij dient alleen dit doel.


  Maak melding

 2. Marrondorp Nieuw Koffiekamp
  “De gemeenschap heeft gehandeld vanuit traditie”, zegt cultuurantropoloog Salomon Emanuel tegenover de Ware Tijd. Volgens de gemeenschap is geen rekening gehouden met die traditie.

  In feite hoeft men geen rekening te houden met tradities. De traditie is eigenlijk gestopt bij de laatste marrons overledenen. De nakomelingen der Marrons zijn en kan ook geen Marrons zijn. Deze zijn doodsgewoon bosland bewoners. De Marrons waren gevluchte slaven en de naam Marrons betekend gevluchte slaven. Is echt geen stamnaam als men denkt.

  Wie zijn Marrons? en leeft er nog Marrons in het dorp?
  De naam Salomon Emanuel is ook niet zomaar een naam. Maar een naam van een Hollander.
  Dan is dit ook traditie. Laten we nu ophouden met die stomme slaven mentaliteit en vooruit kijken.
  De traditie van Marrons mag ook niet meer toegepast worden. Nog een keer de huidige generatie bosbewoners zijn geen Marrons.

  Die Marrons zijn reeds uitgestorven.


  Maak melding

 3. Je wilt wel Kapitein worden, en profiteren van de voordelen daarvan, maar je wilt christen blijven, en als christen wil je begraven worden.. Dat kan niet.
  Sinds hij de functie van Kapitein aanvoer, moest hij weten dat er daaraan culturele consequenties aan zijn verbonden….


  Maak melding

 4. Zelfs de laatste wilsbeschikking wordt met de voeten betreden.Respectloos. Altijd weer een stront doemdenkers.Wanneer houden deze gasten op met dit dorpsgedrag om te bepalen wat en hoe zij iets willen.Jammer dat dit soort akkefietjes nog plaatsvinden anno 2018.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.