VHP: bidden voor wijsheid om de juiste leiders te kiezen voor Suriname

45
Vrijdag 15 juni nationale vrije dag in Suriname i.v.m. einde ramadan

PARAMARIBO, 15 jun – “Laten wij tot God bidden dat hij het Surinaamse volk wijsheid geeft om de juiste leiders voor het land te kiezen.” Dit stelt de Vooruitstrevende Hervormings Partij, VHP, in verband met Ied ul-Fitre. Het suikerfeest van de moslims is bij uitstek een gelegenheid om te reflecteren. Onder meer moeten de keuzes die gemaakt worden aan een reflectie worden onderworpen. Daar blijft het niet bij.

Ook de leiders moeten worden bedacht. “Laten wij de zegen van de allerhoogste afroepen om onze leiders wijsheid en kracht te geven om alleen die handelingen te plegen die in het voordeel zijn van ons volk”, stelt de VHP. Moslims hebben tijdens de vastenmaand de gelegenheid gehad om via gebeden dichterbij de Almachtige te komen. Een ander belangrijk doel van het vasten is het in vrede leven.

In vrede mer de “Schepper, onszelf, onze medemens en onze omgeving om zodoende een beter mens te worden en steeds terugkerend geluk te ervaren.” Door het Ied ul-Fitr-feest gezamenlijk te vieren wordt ook natievorming bevorderd. “Wat ook bij velen niet bekend is, is dat de islam expliciet eenheid en broederschap met andersgelovigen aanbeveelt. Het feest waarin moslims hun vastenmaand beëindigen heeft dus een universeel karakter”, aldus de VHP.


45 REACTIES

 1. Wat is dit voor gelul. In Suriname worden leiders op basis van de hoogste bieder. De geldbuidel bepaald alles. Je kan bidden tot je een ons weegt maar het gaat je niet helpen. Suriname is tot op het bot crimineel.


  Maak melding

 2. Met bidden alleen krijg je Bouterse en zijn paarse kliek echt niet weg, en betere voor in de plaats, gewoon een vorm van populistisch gelul van de VHP


  Maak melding

 3. Nou als de VHP de partij is die het moet opnemen tegen Bouterse, dan heb
  ik er een hard hoofd in. Met dit soort geleuter gaan ze geen potten breken.
  Surinamers moeten hun gezond verstand gebruiken. Volgens mij is
  Santokhi en zijn partij de weg kwijt. Ga eens een keer goed oppositie voern.


  Maak melding

 4. Vliegende Hollander,

  Tegen DDB kan je niet “goed” oppositie voeren domoor.

  Er is immers geen democratie “pur sang”, maar een boevenbende die hun eigen verplichtingen moeten nakomen: eigen zakken vullen.

  De Indonesiërs konden ook geen oppositie voeren toen VOC daar kwam stelen.

  De Indiërs (incluis Pakistan en Bangladesh, wat bestond uit honderden koninkrijken) konden niet goed “oppositie” voeren toen de Britten daar kwamen kaalvreten om zichzelf vet te mesten.

  De Indianen konden niet goed “oppositie” voeren toen ze weren uitgemoord door Cortez, Pizarro en kornuiten.

  Dus loop naar je moer.

  Happy Rammedan
  Gelukkig Slachtfeest


  Maak melding

 5. Ik bid elke dag voor Suriname want Bouterse heeft het land vernietigd en hij is geen leider wel een moordenaar en een rover want hij heeft Suriname leeggeroofd van al zijn tegoeden.Al zijn achtervolgers hebben geen verstand en zijn omgekocht door Bouterse zelf.Hij hoort net als zijn zoon in de gevangenis thuis.Dat is mijn mening als Surinamer.Ik ben niet politiek gelinieerd aan geen enkele partij en daarom kan ik schrijven wat ik hebben wilt niemand kan mij verbieden.Het land is failliet en dat is de schuld van Bouterse punt uit.Het komt ervan als je een idioot en die een lage opleiding heeft gehad tot president van het land kiest.Dat is vragen om problemen en dat hebben ze nu gehad.Iedereen is bang om zijn mond open te doen anders word je weer doodgeschoten als in 1982.Ook zijn berechting gaat zo moeilijk de rechters durven het ook niet want ze zijn bang voor hun leven.Amerika moet Suriname helpen om van die duivel af te komen zodat er rust en vrede komt in het land.Dat is mijn mening als burger van het land.


  Maak melding

 6. En heeft dat bidden al wat opgeleverd beste Taba, ik denk dat er heel andere akties en maatregelen nodig zijn om Bouterse en consorten weg te krijgen, maar daar is zo als het er nu uitziet, het Surinaamse volk te laf, te gemakszuchtig en te in dat opzicht te lui voor, voor een feestje (einde Ramadan) gratis eten en drinken krijg je ze nog wel in beweging, maar voor echte aktie? te lamgeslagen.
  Amerika moet helpen, waarom moeten anderen het weer doen, kom zelf in beweging, bidden alleen helpt echt niet


  Maak melding

 7. @Django,

  oppositie voeren kan op vele manieren. In het parlement maar ook kan de VHP
  steun betuigen aan Xaviera Jessurun en samen iets organiseren. Maar iedere keer
  komt de VHP met een excuus, Pasen, Ramadan, of iets anders. Waar is de VHP bang
  voor een lage opkomst, zodat ze voor gek staan. Of wil de VHP de kaarten tegen
  de borst houden en later te te bepalen koers vrijgeven. Immers de VHP heeft
  samen regeren NDP niet uitgesloten. Maar dit is natuurlijk prietpraat om te bidden
  voor een juiste leider, gewoon je gezond verstand gebruiken levert meer op!!


  Maak melding

 8. “Gewoon” je verstand gebruiken? Lees ik het goed: “gewoon”?

  Luister ventje, als je geen verstand hebt kun je die ook niet gebruiken.

  En waarom moet VHP samenwerken met Jessurun? Omdat Jessurun moeder Maria is?

  Wie zegt dat Jessurun wel de cabesa heeft of betrouwbaar is?

  Ben je helemaal van de pot gerukt?


  Maak melding

 9. Waarom schelden?
  Ik kan me voorstellen, al keur ik dat af, dat tegenstanders elkaar in de haren vliegen en af en toe wat krachtwoorden gebruiken.
  Maar als je hetzelfde doel wil bereiken, zei het langs andere weg, geeft het geen pas om elkaar te beledigen.

  Wat de opmerkingen van de VHP betreft:
  De een keurt het goed de ander keurt het af.
  Ik ben de mening toegedaan, dat je het een kan doen zonder het ander te laten.
  Oftewel, je kan bidden, maar daarnaast ook krachtig oppositie voeren.
  Het laatste kan op verschillende manieren.


  Maak melding

 10. Helemaal eens met Santokhi.
  De surinamers gaan nooit zelf het initiatief nemen om de moordenaar ,de fake lijder bouta,uit het machtcentrum te verdrijven,dus dan maar bidden en hopen dat God,Allah,het werk voor ons zal doen.Sommigen gaan nog altijd idioten blijven hier,ze denken echt dat Santokhi namens hun Suriname moet bevrijden,hij alleen moet een oorlog beginnen met bouta en de rest is toeschouwer.Echt ik hoop dat Allah op deze dag deze idioten zal zegenen met een stel aan gezond brein/hersenen.


  Maak melding

 11. Klopt,

  Santokhi doet hoe dan ook z’n best. Eerlijk is eerlijk.

  Ook hij moet uiteraard z’n grenzen kennen, want er is geen echte democratische rechtsstaat.

  Enfin,
  God heeft de mens hersenen gegeven en de mens gebruikt daarvan maar tussen de 3-7%. Dus niet telkens God erbij halen.

  Odi
  Shanti Om
  Salam


  Maak melding

 12. Het valt op hier, telkens als iets niet goed gaat of grote problemen zijn, er gebeden moet worden, en God erbij gehaald moet worden, I.p.v. mensen hun hersenen gebruiken, om niet zulke criminele assholls als leiders te kiezen.


  Maak melding

 13. De mens moet eerst leren om “niet” te:
  Discrimeneren
  Generaliseren
  Bevooroordeeld zijn
  Vooroordelen
  Oordelen
  Vinger wijzen

  De mens moet ook niet steeds God erbij halen, maar de problemen bij zichzelf zoeken en moeite doen om het verstand te gebruiken.

  Hoe kun je nou discrimineren op Geloof en God. Dit is een achterlijke gedachtegang en de oorzaak van alle ellende.

  De natuurwet bevestigd dat degenen die in haat leven en anderen discrimineren zichzelf vernielen. Zie de huidige realiteit.

  Happy Rammedan
  Gelukkig Slachtfeest


  Maak melding

 14. Manu,

  Zelfs al gaat het goed, toch zijn bepaalde mensen zo negatief ingesteld vanwege in diepgevroren innerlijke frustraties dat ze niet meer helder kunnen denken en anderen van alles de schuld blijven geven.

  Ze kruipen gauw in slachtofferrol en wekken schuldgevoelens op.

  Ala Calimero style:

  “Zij zijn groot, ik ben klein”


  Maak melding

 15. Overal in landen in de wereld zijn er er diverse geloven en mensen, ook in Suriname die ermee bezig zijn. In Suriname is het op dit moment de moslim die met Ramadan bezig zijn en het gaan afsluiten en bidden tot hun Allah.

  De VHP zegt: bidden voor wijsheid om de juiste leiders te kiezen voor Suriname.

  Kunnen Surinamers wel zaken goed in ogenschouw nemen als ze lezen of met hun leven bezig zijn. Op grond van de reacties zegt dat wel genoeg en is het te begrijpen waarom het in Suriname zo een grote rotzooi is.

  Velen willen praten, waar weten zaken niet duidelijk voor ogen te zien. Rationeel denken, kritisch zijn, logisch denken, analyseren, concusies trekken.

  Zie dan de domme reacties hierop.

  De VHP heeft niet verkeert gezegd.

  Boen Sari Tori

  Recht En Waarheid Maken Vrij

  God Zij Met Ons Suriname/rs


  Maak melding

 16. Bidden voor hun zelf om bij de honing pot te komen ja,a shoe e kwinsi deng gevaarlijk,zuipen van alcohol is nu hun favoriete bezigheid geworden,ze kunnen ziet zonder het min v OW om hun zogenaamde ondernemingskunsten te kunnen etaleren,vandaar dat deze regering genoodzaakt is op alle gebieden,gezondheidszorg ,schoondrinkwater,electr,infrastructuur ,landbouw,milieu,woningbouw en let wel zonder ontwikkelingsgeld van de tingi vieze onderbroeken vol schijt witte man het land te stuwen richting moderne tijd wat hen ook aardig lukt ,toch zijn de awaries niet te vreden en ondankbaar als j de comments lees


  Maak melding

 17. @ alle moslims broeders en zusters Eid Mubarak.
  Surinaamse moslims geven het goede voorbeeld, kijk maar hoe wij in Suriname naast mekaar leven, respect voor een ieder. Proficiat doston !!!!
  Dat ….. wat in de schilderwijk woont kan hier een voorbeeld aan nemen. Hoop dat de tempel hersteld is.

  @ Django goed verwoord !!!!


  Maak melding

 18. Hallo,

  De VHP Bidt al 90 jaar om alleen aan de macht te komen maar is hun nooit gelukt,en het zal ook nooit lukken,de VHP is momenteel aan het afbrokkelen zoals de NPS.
  Ze kunnen een voetbal team oprichten zoals de toenmalige Jaihind.


  Maak melding

 19. Moet men vandaag weer over politiek gaan praten en de feest van de mensen die een maand lang in deze lange zomerdagen honger hebben geleden even verpesten met eigen roem en VHP trucage?

  God zet zelf wel een geschikte persoon op de juiste plaats.
  Als de tijd rijp is dan…!!!!

  Bidden voor de juiste leider..!!
  Bidden voor Chan zeker.
  Zelf weet hij niks van zijn eigen geloof.
  Loopt met lederen schoenen in Mandirs..!!!


  Maak melding

 20. Prem Bhai, Ram Ram

  Nobody is Perfect.
  Politiek blijft een schaakspel,

  En alleen de gewapende macht kan dit schaakspel uitschakelen. Game over.

  Dus de schaker moet heel voorzichtig en met tact z’n zetten overdenken en dus zijn woorden als goud wegen. Dit heet diplomatie en werkt op langere termijn.

  Happy Rammedan
  Vrolijk Slachtfeest


  Maak melding

 21. @Django,

  jammer dat je niet inhoudelijk reageert, beledigen is een zwakte bod.
  Dus nog een keer.

  Waarom sluit de VHP de NDP niet uit ?

  Waarom zoekt de VHP geen samenwerking ?

  Waarom is de VHP zo onzichtbaar parlement/ op straat ?

  Waar wil de partij precies naar toe ??


  Maak melding

 22. De VHP heeft een zwakke kader,dat kan je zien aan Djogie en Gajadien!!!
  Ze zijn zeer zwak in de Nederlandse taal en hebben geen talent om een land te besturen.
  Je kan onderwijzer of drs zijn maar dat wil niets zeggen,je hebt ze heel veel in Nederland zitten.


  Maak melding

 23. Het “bouterse-cartel”

  Een criminele organisatie dat in de jaren 80 werd opgericht en pas in 2010 zijn concrete vorm en macht wist te vergaren.
  dd bouterse als oprichter en enigste begunstigde van deze nergens voor schromende criminele organisatie, was kort na haar oprichting bijna gedoemd te mislukken.

  Na de “legitieme” machtsovername in 2010 werden er direct alle haar ten dienste staande middelen aangewend om de organisatie weer helemaal op orde te krijgen, zoon dino werd belast met het vuile werk en gezien zijn hebzucht en onervarenheid liet hij zich snel mee slepen in een valkuil.

  Na zijn arrestatie wat niet voor het eerst gebeurde (want in Suriname was hij vaker en eerder al gearresteerd om de meest uit een lopende misdaden, van kruimeldief tot roof en moord, zelfs op de eilanden was hij al eerder opgepakt), maar deze keer geschiede de arrestatie door een zeer geavanceerde politie-eenheid uit de USA.

  Hierdoor kwam het ddb-cartel in problemen, ze hadden geen 100% betrouwbare uitvoerder meer. Hals over kop werd Peggy (dochter van ddb) binnen de organisatie geloosd en belast met de meest vertrouwelijke zaken van haar vader en broertje. Ze weigerde echter dat deel van; tegenstaanders persoonlijk te elimineren en te participeren in “rip-offs” en andere berovingen, op zich te nemen dus werd die taak door geschoven naar enkele andere vertrouwelingen waaronder meriba (buiten echtelijke zoon van ddb).

  Peggy ontpopte zich al heel gauw als een diehard crimineel die nergens (als het om geld maken gaat) voor terug deinsde. Ze was zelfs bereid de vergaarde miljoenen (verkregen uit commissies voor de drugshandel en transport, commissies verkregen uit onderhandse gunningen, commissies verkregen uit gestolen staats middelen) persoonlijk te transporteren naar o.a. China.

  Doordat ddb de macht in handen heeft worden zowel de Centrale Bank van Suriname als het ministerie van financiën gedwongen om mee te werken aan deze transporten en moeten zij deze steeds accorderen als zijnde bank gelden. De Nederlandse autoriteiten houden deze misdaden al een tijdje in de gaten, echter konden ze niet ingrijpen omdat de gelden werden door gevoerd naar China.

  Daar worden ze dan weer witgewassen en via allerlei transacties en brievenbusfirma’s op rekeningen gestort van het bouterse cartel. Waarom Nederland wel heeft kunnen ingrijpen deze keer. Enkel omdat gemarkeerde 500 eurobiljetten (heel veel) bij deze partij zaten.

  De gemarkeerde biljetten zijn euro’s die eerder in Nederland waren onderschept en waarbij duidelijk was dat ze voor drugs betalingen gebruikt werden. Ze werden gemarkeerd zonder dat de eigenaar dat wist en doorgelaten zo alleen kunnen ze de routes uitzetten van wie en wat.

  Nu is gebleken dat van de 19 miljoen geen cent van andere banken was of van cambio’s. Maar bouterse is nu erg boos en wil zijn geld terug, vandaar dat ze steeds hoefdraad met anderen sturen om het geld terug te krijgen. Ze gaan zo ver (omdat ddb niemand meer vertrouwd) dat ze zijn kleinzoon, walter nu hebben toegevoegd aan de eerstvolgende delegatie onder leiding van hoefdraad die binnen kort vertrekken om het nog eens te proberen.

  Wat het arme Surinaamse volk niet door heeft is dat al deze onkosten vliegtickets (eerste class), dag gelden, advocaat kosten, hotel kosten, chauffeur, en vertier op conto komt van de Surinaamse staat.

  Terwijl het geld enkel en alleen maar van 1 persoon is ddbouters!


  Maak melding

 24. Menno,

  Precies!

  en daarom moet Chan uiterst behoedzaam te werk gaan.

  Er zijn enkele dommeriken hier die menen dat als een hersenloze de straat op moet gaan om leuzen te scanderen en alsof dat gaat helpen.

  No way, er zijn veel grotere en krachtigere en diepgewortelde criminele machten werkzaam.

  Het is dus of meedoen met DDB of met tact laveren.


  Maak melding

 25. Koos,

  Als het aan jou ligt moet Chan de straat op met spandoek alsof dat gaat helpen.

  Of hij moet als die badgasten uit het midden oosten hersenloos tewerk gaan.

  Ooit gehoord van:

  wie niet sterk is, moet slim zijn?
  je moet soms je moment afwachten en niet onnodig vijanden maken.

  Koos, kerel.

  Ga lekker kipcorn eten.
  Vrolijk slachtfeest


  Maak melding

 26. Django de nps heeft de ndp al uitgesloten. In het kader duidelijkheid en transparantie is daar niks mis mee. Sterker nog een cordonsanitair jegens de ndp is meer dan wenselijk. Voor de ndp is geen plaats in suriname.

  Ps ben geen moslim maar ik wens je toch een fijne suikerfeest en heel veel wijsheid toe.


  Maak melding

 27. @Django,

  kun je ook eens inhoudelijk reageren, je bent tot nu toe kampioen open
  deuren intrappen.

  Waarom sluit de VHP de NDP niet uit ?

  Waarom zoekt de VHP geen samenwerking ?

  Waarom is de VHP zo onzichtbaar parlement/ op straat ?

  Waar wil de partij precies naar toe ??


  Maak melding

 28. Neem me niet kwalijk,
  ik lach mij suf hier.

  NPS, is een nu een dwergpartij geworden, want die heeft ervoor gezorgd dat Suriname in deze ellende van 40 jaar terecht is gekomen. Dit zijn Surinamers niet vergeten. Oplossing: NPS hef jezelf op.

  Waarom zoekt de VHP geen samenwerking? Waarom wel? Je hoeft toch niet bij voorbaat al te gaan samenwerken? Ti’s toch geen verplichting? Moet je nu al in je kaarten laten kijken?

  Kleinere partijen mogen solliciteren voor samenwerking (ik bedoel dit niet denigrerend), maar het gaat om tact. Eerst moet de VHP zichzelf sterker maken als partij door te bewijzen dat ze capabel zijn. En daar word aan gewerkt.

  Je hamert op samenwerking of uitsluiting. Maar dat is nu niet aan de orde. Ik bekijk de zaak objectief zonder vooroordelen. Maar de meeste mensen branden bij voorbaat alles af.

  Ik vier ook geen slachtfeest.

  Hoe kun je het over je hart halen om 1 miljard dieren hun bloed te laten vloeien. Of tijdens kerstmis 20 miljoen kalkoenen ombrengen en 20 miljoen kerstbomen omhakken. Je reinste idioterie.

  Volgens mij heeft geen enkele God dit gewild.


  Maak melding

 29. Ook al bidt men nog zoveel voor land, volk en leiders, zolang men onberechte moordenaars, drugscriminelen en bankrovers olv de allergrootse dwaas blijft vereren en aanbidden en zich niet bekeerd, a no e go jepi. De tien geboden voor ogen houdend doen ddb, zijn duivelse trawanten en het gros der ma pima dwaas verworden paarse paria’ s al lang niet meer. Ook in de gemeente van Anus Meye, is de vredesboodschap, verworden het voorspoed evangelie. Geen bekering, geen liefde voor de Schepper en de mens gemaakt naar zijn evenbeeld. No boi, a leki fa Andlee misjie Ka Olo profeteer wang lee over Dubai, a so Anus Meye e zingi, preek en bigi gi deng didibri sa e regeri a kondre. Oma taki deng tjies alla moeng den monie, wang leki religieus adviseur van staat en Andlee een didibri poep etende parlementarier. Opa taki al bij misleiders zoals in Sodom en Gomorra. Stree de foe stree a wiens wi leki dong mpp ndper’ s no sa onderhou deng tien gebode, eeh no wangs sma mang onderhoudt a heri tien gebode. maa eeh wij ndper’ s overtreden dit duizenden malen zoals baas en duivelse trawanten, we moorden, we roven, we stelen, lasteren, bedriegen, leggen valse getuigenissen af, leggen zware lasten op en wetten aan het volk, wij ndp misleiders en roverheid gaan elke zondag trouw naar de kerk en daarna volgen wij trouw onze arglistige harten vol begeerte, lust, drift en emotie. Oma taki ndp is een religieuze politieke duivelse sekte dankzij de ma pima dong kaolo ndper’ s, een vervloekt misdadig volk.


  Maak melding

 30. We hebben 600000 mensen en 600010 partijen , dat is democraaties ,maar je zit j e zelf deerlijk in de weg.
  De spoeling woord op deze manier erg dun ,dus kortweg gezegt, niemand woord er beter van.
  We drinken een glas deden een plas en gaan verder zo als het was ,je hebt noch 1,5 jaar
  Opposiet ie wordt wakker en stroop je mauwen op.
  Heb het lef om oppositie te voeren ,in het parlement win je het niet ,ga de straat op ,en ga samenwerken ,en maak geen onderscheid ,verenigd je dat is je kracht ,en ga niet niet zitten simpel, en gedraag je als mensen die hun eigen toekomst bepalen daar hebt je bouta en consorten niet bij nodig.
  Ga echt samen werken om de corruptie de kop in te drukken ,sari tori


  Maak melding

 31. Haco,

  Denk eens na, jongen.
  Jij hebt geen idee hoe powerfull DDB zich heeft gemaakt. Jij denkt dat Suriname een democratische rechtsstaat is?

  Je maakt als partij of als samenwerking van partijen geen schijn van kans tegen DDB.

  Voorbeeld1.

  als fietser kan je een vrachtwagen niet van de weg afdrukken. Lukt het een samenwerking van 100 fietsers wel?

  Voorbeeld 2.
  als automobilist kan je een vrachtwagen niet van de weg afdrukken. Lukt het een samenwerking van 100 automobilisten samen wel wanneer de vrachtwagenchauffeur een loop op je richt?

  Degenen die denken dat je even met wat partijtjes samen DDB kan wegdrukken zijn echt oenen die de krachten van DDB onderschatten.

  Wat wel kan is met behulp van een vermogen van buitenaf. Net zoals patata de beslag heeft geld op geld uit Su. Bam, chessmate.


  Maak melding

 32. @Django,

  Stel je hebt een kist van 200 kg, kan je die met 1 persoon verplaatsen, nee.
  Wel met meerdere personen wel, dus samenwerken loont.


  Maak melding

 33. Ora et labora bid en werk. Bidden is makkelijk. Maar de rest. Zoals er nu een tekkie njan mentaliteit is gepant in Suriname. En ook nog DE DOMSTE QUOTE SINDS HET ONTSTAAN VAN DE WERELD……NEKS NO FOUT. Door bauta ,en dat Blindelinks door de Domme massa wordt overgenomen.
  M.a.w een Rover komt in je huis vermoord je en zegt gewoon tegen de rechter, mijn President heeft gezegd. NEKS no FOUT. Suriname zit nu vol met zulke idioten… Voor deze Regering hoeven wij niet meer te bidden want. Sinds de jaren 80 toen bauta aan de macht kwam begon het volk te zuchten. De Domme massa hielp hem weer aan de macht dus eigenlijk hoef niemand medelijden met het volk te hebben. Ik ben niet religieus maar de wijze koning Salomo schreef iets dat tot vandaag een waarheid is. In Spreuken 29 vers 2. Quote. WAAR EEN DWAZE HEERST ZUCHT HET VOLK…
  Zeiden sommige idioten niet dat god (kleine letters) bauta vergeven had. Voor het onschuldig bloed dat hij vergoten had??? De GOD met (hoofd letters) die ons moet behoeden is een GOD van Rechtvaardigheid…….. Het volk verdient zijn leider. God was met ons Suriname .. hopelijk keert hij terug wanneer deze Regering in de bak zit.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.