Korps Politie Suriname vaker geconfronteerd met burgerlijke ongehoorzaamheid

21
Oppositie Suriname veroordeelt geweld en intimidatie tegen volk

PARAMARIBO, 15 jun – Het Korps Politie Suriname, KPS, wordt steeds vaker geconfronteerd met burgers die het politiewerk dwarsbomen. Minister Stuart Getrouw van Justitie & Politie en korpschef Roberto Prade willen er paal en perk aan stellen. Wanneer van de politie verwacht wordt dat zij zich voor de volle honderd procent inzet, moet dat ongestoord kunnen. Het zijn immers de burgers zelf die klagen over onveiligheid.

Of het ook werkelijk onveilig is in Suriname is ‘subjectief’, vindt Prade. Tijdens een persconferentie werd ingegaan op het verschijnsel van burgerlijke ongehoorzaamheid. ‘Weerspannigheid’, zoals dat in het politiejargon heet, komt steeds vaker voor. De afgelopen jaren worden politieagenten wel eens aangevallen als zij bijvoorbeeld een verdachte willen arresteren. Dat moet ophouden, vindt Getrouw.

Burgers moeten begrijpen dat veiligheid een zaak voor de hele samenleving is. “Aan de ene kant eisen zij de absolute veiligheid en een perfecte politieorganisatie. Hoe vaak volgt men instructies van de politie op? Hierdoor komt men aan het gezag van de politie”, zei Getrouw. De komende tijd zal flink geïnvesteerd worden in preventie. Ook zal flink worden gesleuteld aan de organisatie van het korps.


21 REACTIES

 1. Getrouw, ga eerst een grote bezem door je corrupte corps halen, en ze heropvoeden, hoe ze met een burger om moeten gaan, en blaas dan pas hoog van de toren.


  Maak melding

 2. Getrouw,
  begin bij de basis en lever die drugsveroordeelde meervoudig moordenaar, couppleger, mensenrechtenschender en dictator DESIRE DELANO BOUTERSE uit aan het Internationaal Strafhof. Deze mega-crimineel prijkt bovenaan alle internationale opsporingslijsten. En stuur niet die laffe gemaskerde en zwaar bewapende Bouta-Gestapo op een burger af. Jij bent de zoveelste paarse brullende muis met veel woorden en geen daden.


  Maak melding

 3. Zolang mensen in hun slaap of op straat worden beroofd voelen wij ons inderdaad niet veilig meneer Getrouw, en dan nog wat , het is 2018 wij zijn wat mondiger geworden en als we zien dat er onterecht ruw wordt omgegaan met mensen door de politie dan zeggen wij daar wat van, ga eerst maar eens zorgen dat we echt ons veilig kunnen voelen …. subjectief of objectief .


  Maak melding

 4. Helemaal mee eens sommige delen van het volk vertonen letterlijk dierengedrag en dat moet links of rechtsom gestopt worden!! Het zijn voornamelijk de voormalig binnenland bewoners die dit afwijkend gedrag laten zien. Komt de politie iemand arresteren dan lijkt de hele buurt in “verzet” te komen, volstrekt onacceptabel!! Veel van deze mensen moeten heropgevoed worden, simpelweg omdat ze in het bos geen opvoeding hebben gehad en daarom ook niet weten dat er in de “bewoonde wereld” regels en wetten zijn. Het is aan de overheid dit te onderkennen en ook een plan van aanpak hiervoor te maken!!


  Maak melding

 5. wat verwacht je anders als het volk ziet wat voor een corrupte leiders en drugsbonzen dit land hebben uitgezogen en nog op handen worden gedragen


  Maak melding

 6. Dit is erger dan burgerlijk ongehoorzaamheid. Het niet uitvoeren wat de wettig gekozen leiding van het land heeft opgedragen aan de president.
  “De president neemt de volksvertegenwoordiging totaal niet serieus, benadrukt Gajadien. Hij merkt op dat er een ferm standpunt moet komen van De Nationale Assemblee. De regering had geen toestemming mogen geven voor de ontmanteling van de raffinaderij, zonder de volksvertegenwoordiging te kennen.”

  Getrouw begin eerst deze ongehoorzaamheid aan te pakken


  Maak melding

 7. @aorta en Bigi sma, niet alleen leuteren over “corrupte” leiders of Pres, feit is dat delen van het volk zwaar aso zijn en ongeschoold zijn…..en deze mensen stemmen ook op mensen die populistische gasten als bouta en brunswijk omdat ze zichzelf meer “herkennen” in dit soort figuren….dus het is een vicieuze in Su!!!


  Maak melding

 8. Een goede zaak. Om te beginnen moeten alle massale drugsdealers de bak ik. Wat mij betreft gaat de VHP top ook achter tralies want dat zijn de grootste boeven.


  Maak melding

 9. Parbo, was dat achter de tralies gooien van verkeerde VHP ers ook niet zoiets als jou afgod beloofde, en wat is daar van terechtgekomen, net als tig andere beloftes waar geen reet van terecht is gekomen, veel lawaai en weinig wol dus, net als die waardeloze postings van jou


  Maak melding

 10. Het gros der dwaze debiele idiote ndper’ s tonen vaker dit wangedrag. Ook te Abra Broki is het schering en inslag, met dit paarse gespuis.


  Maak melding

 11. Wazig
  Overal ter wereld is het volk net een groot kudde dieren.
  Wat kenmerkt zich in een kudde?
  De voorloper van de kudde (die op kop loopt) bepaald de richting en de snelheid waarmee de kudde zich verplaatst.
  Welnu wil je wat bereiken dan moet je de snake head eerst te pakken krijgen en niet het achterlijf van de snake.
  Welnu wie denkt Getrouw dan wie de nake head is in Suriname?
  ALS JE DAT WEET DAN MOET JE DIE EERST AANPAKKEN


  Maak melding

 12. Goh, hoe zou dat nou komen,burgerlijke ongehoorzaamheid,
  Werkeloosheid hoog ,hele groep jongelui denken dat stelen het zelfde is als werken .
  Politie word weer gesnuffeld nieuwe bezems vegen schoon , maar waar begint me ,hele land vergiftigd met corruptie ,en het maakt niet uit welke kleur ,ze hebben niet eens door dat ze lachertje van zuid Amerika zijn, de top geeft de middel groep een forse beloning ,en roepen je hoeft je niet aan te melden we komen he wel halen ,is dat lachen .Het woord steeds gekker in Suriname we brullen serieus wat en de hele wereld schiet in de de lach.
  En de stommerds hebben het niet eens door ,zover zijn we al.
  Holland heeft het land leeg geplunderd, waarmee kunnen we niet vertellen, en als bouta hget doet ,kussen we zijn voeten, hoe gek ben he dan.hett is schaamteloos steeds een ander de schuld te geven,kortzichtig en dom.
  Na dik 70 jaar nog niet op eigen benen kunnen staan is toch wel treurig ,
  We hebben 30 jaar alkkes gedoogd en nu beginnen als een tandeloze leeuw brullen.
  Stoer hoor .
  En bouta leunde keurig achter over ,en denkt ,ik wens u slapen loze nachten toe .
  Ik neem nog een bleu label en zoeken jullie het maar lekker maar uit,jullie wilde mij hebben nou dan moet j e niet zeuren ,jullie j krijgen af en toe een voredselpakket en daar moeten jullie het mee doen.
  2020 nog 5 hhesuz wat een volk zeg.


  Maak melding

 13. Parbo,

  jouw criminele demente fossiele baas moet nog 11 jaar uitzitten voor drugssmokkel. Dus wees een vent, en geen mietje zoals nu, en zorg dat hij in de bajes terechtkomt, zoals jij zelf voorstelt.


  Maak melding

 14. Een vaag verhaal waar je alle kanten mee op kunt. De man moet concreet aangeven wat hij bedoeld. Toch hopelijk niet het feit dat de regering haar macht misbruikt om burger protesten in de kiem te smoren??!!
  Laat hij zich concreet uitspreken over het feit dat deze regering het slechte voorbeeld geeft door aantoonbare grote corruptie zaken achter te houden en het feit dat diverse figuren in het Kabinet, inclusief de president, niet mee werken met rechtzaken. Welke voorbeeld geeft de regering daar niet mee?? Is het dan begrijpelijk dat mensen niet meer luisteren naar het gezag. Gezag dat zelf door en door corrupt en tot op het bot crimineel lijkt te zijn.


  Maak melding

 15. @Klaas de groot, misschien moet je de flimpjes van apientie tv bekijken……als er iemand bv in Latour of abra broki wordt gearresteerd….hele wandtoestanden van buurtbewoners zal je zien die een arrestatie proberen te voorkomen!!


  Maak melding

 16. Er was een tijd – lang vervlogen lijkt het – dat de familie of de gemeenschap zelf een verdachte op de politiebureau afleverde. Wat is er intussen gebeurd met de mensen dat ze nu opkomen voor verdachte criminele (familie)leden van hun stam? De verloedering bij de gewone man slaat ook hard toe!


  Maak melding

 17. Brown
  Dit was ten tijde dat er sociale controle in de buurt was. Kijk welke bewoners daar het merendeel van waren.
  Juist ja in een buurt waar meerdere bevolkingsgroepen woonden dus Javanen en Chinezen en Creolen en Hindoestanen etc.
  Ja je zag geen oververtegenwoordiging van één soort. Maar anno heden zie je vaak één soort de buurt overnemen die kuddengedrag / groepsgedrag vertonen (zijn niet anders gewoon) dus als je als groep aanvalt dan maak je meer kans (kijk naar de hyena’s en de chimpansees en vissen etc) om te overleven of de tegenpartij te overmeesteren / weg te jagen)
  De hele samenleving is verandert door de trek naar de hoofdstad.


  Maak melding

 18. Moraal, zeden en gewoontes zijn ver zoek. Het is te triest voor woordengemeenschap hoe sommigen in onze Surinaamse gemeenschap zich gedragen tegen de politie. De politie en de militairen, het is hun taak om de gemeenschap te beschermen. Ga er vanuit dat de oerdomme, ongeschoolden die niet begrijpen wat de taak van de politie is. Als de politie ons niet kan beschermen wie doet het dan???
  De oproerkraaiers met hun mobieltje in de hand, lopen alles te filmen alsof zij het tegendeel van hun eigen gedrag willen goed praten. Ik sta achter Getrouw. Het moet anders. Criminelen moeten hard aangepakt worden. Orde verstoorders die de politie belagen tijdens het uitvoeren van hun werk, ook zij horen hard aangepakt te worden.Gooi deze apen in een kooi. Het lijkt alsof de mensen gek zijn geworden. Laten wij niet om de feiten heen draaien en de politie steunen hun werk goed te doen. Anders zal het steeds erger worden in dit land. Sommigen hebben stront aan een ander. Elkaar afmaken of staan te kijken hoe de een de ander vermoord en dit ook nog filmen en op Facebook zetten. Mensen dood laten bloeden en wat doen zij, ze staan erbij en kijken ernaar.
  Zodat zij wat te vertellen hebben wanneer ze in beeld komen. Wat een stommelingen. Getrouw hard optreden. Mensen moeten de politie niet de schuld geven, wanneer zij klappen uitdelen. De politie mag je niet hinderen wanneer ze hun werk doen.Waarom houden sommige mensen van sensatie?


  Maak melding

 19. er is te weinig politie om Law and order te handhaven, er moet ook een behoorlyk rehabilitatie plan zyn anders
  blyf je steeds weer met de zelfde criminelen aan de gang
  mensen opsluiten en na 1jr vrylaten is niet de manier om dit probleem optelossen
  de maaschapy moet ook veranderen er moet begeleiding, scholing en werkgelegenheidt komen
  we zitten met veel school verlaters die geen opleiding hebben,laten wy met z,n allen aan een gezegend Suriname werken dan komt alles wel goedt, en elkaar niet zo beledigen want dan wordt het alleen maar erger


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.