Vrijdag 15 juni nationale vrije dag in Suriname i.v.m. einde ramadan

16
Vrijdag 15 juni nationale vrije dag in Suriname i.v.m. einde ramadan

PARAMARIBO, 14 jun – De overheid in Suriname heeft vrijdag 15 juni ingesteld als nationale vrije dag in het land, in verband met het einde van de vastenmaand ramadan. Dat heeft minister Mike Noersalim van Binnenlandse Zaken vorige week bekendgemaakt. Moslims vieren dan het Id-Ul-Fitre feest, althans moslims die de kalender volgen. Voor andere moslims die de nieuwe maan met het blote oog waarnemen, staat de dag nog niet vast.

De ochtend van Id-Ul-Fitre bezoeken mannen en vrouwen de moskee voor het gezamenlijke speciale gebed voor deze feestdag. Iedereen gaat mee. De rest van de dag gaat men zo mogelijk bij familie op bezoek.


16 REACTIES

 1. Waarom hebben de christenen 5 nationale dagen. mits eerste en tweede kerstdag op werkdagen valt. gebaseerd op religie? Deze dagen staan genoteerd als vaste nationale feestdagen.
  Bij de hindus en de moslims wordt dat per jaar toegekend.

  Daarom ben ik grote voorstaander van het afschaffen van deze religieuze vaste vrije dagen voor de christenen. Niet een ieder viert deze feesten net zoals niet een ieder de religieuze feesten van anderen viert. Als men in Suriname wil werken 1 natie, dan moet dit rechtgetrokken worden.
  Geef iedereen naast de normale vakantiedagen nog 5 vrije dagen extra, die men naar believen kan opnemen. Deze vijf extra dagen mogen als voorwaarde niet gekoppeld worden aan een langere vakantie periode.


  Maak melding

 2. @ Jiyani: De christelijke feestdagen zijn kerstmis, pasen, pinksteren en hemelvaartsdag. Op die dagen worden essentiële gebeurtenissen van het christelijke geloof herdacht. Kerstmis is een feest dat over de hele wereld gevierd wordt. Waarom zou men die dagen moeten schrappen? Omdat een anders gelovige dat wil? De beschaafde wereld is christelijk.
  Laten moslims en hindoes blij zijn dat ze ook een vrije dag hebben. Volgens de moslims zijn hindoes heidenen en wat de islam heeft aangericht is bekend.


  Maak melding

 3. VP deelt lintjes uit….busvervoer ligt plat…economie gaat voor 1 dag plat…2 miljoen uit de staatskas graaien voor een volkomen zinloos bezoekje uit India….mensen krijgen hun salaris structureel te laat uitbetaald, en de president loopt op de markt…hahaha. Wat een treurig, triest en kansloos landje.


  Maak melding

 4. Over een jaar of 15 valt het einde van de Rammadan in december, is mij uitgelegd. Heeft met de maan te maken Beetje rare datum die nu wordt vastgesteld.


  Maak melding

 5. @Hans van den Broek,

  Jezus werd een Hindu en heeft beschaving vanuit India naat het MO gebracht. Het Westen was tot 1950 nog behoorlijk barbaars (Kolonialisme).
  Waarom vertel jij altijd onwaarheden?


  Maak melding

 6. De moslims hebben 30 dagen lang overdag geprobeerd mee te voelen met de armen om het 30 nachten lang (flink eten en drinken) weer te vergeten.
  Hebben ze echter ooit geprobeerd mee te voelen hoe het is om voor kafir (ongelovige) te worden uitgemaakt? Wordt tijd dat ze dat ook eens gaan proberen te voelen.


  Maak melding

 7. Hans van den broek,

  Loop naar je moer..!
  Met je stommiteiten die je hier zit te verkondigen.

  Ga de echte geschiedenis leren, achterlijke idioot.

  De indianen ontvingen blanken met open armen en die blanken brachten alcohol mee, ziektes en missionarissen om de “wilden” te bekeren. Hoeveel tonnen goud is er niet gestolen van die indianen, Joe moer.

  200 jaar lang hebben de Britten geroofd in India en diezelfde Indiërs hebben zich in slechts 50 jaar opgewerkt tot de meest gevraagde export krachten ter wereld.

  Die blanke christenen hebben de negers het christendom eerst laten accepteren om rechten te krijgen.

  Indonesië was vroeger boeddhistisch en is nu door geheime islamfinanciering in 50 jaar afgegleden naar islam staat. Nu loopt iedereen daar in Arabische vermomming. Dus eigen identiteit, waarde, cultuur, roots, afkomst etc is overboord gegooid om als een Arabier rond te lopen.

  Dus: sodemieter op met je christelijke beschaving


  Maak melding

 8. @ B. Waqoef: Er staat niets in de bijbel waaruit blijkt dat Jezus hindoe is geworden, dus is het niet waar. Het kolonialisme heeft overal beschaving gebracht. Zonder het kolonialisme zou India als land nu niet bestaan en geregeerd worden door islamitische heersers.
  India is door de Ariërs vanuit Perzië veroverd. De mensen die nu dalits genoemd worden waren de donker gekleurde oorspronkelijke bewoners van India. De Ariërs wilden geen vermenging met de donker gekleurden. Vandaar de aanduiding varna voor kaste, wat kleur betekent. De beschaving is in het Midden-Oosten ontstaan, niet andersom.

  Waarom vertel jij altijd fantasieverhaaltjes? Onderzoek eens de werkelijke geschiedenis van wat nu India is.


  Maak melding

 9. B, Waqoef, enig idee waar hemelsvaartdag, beschreven in de bijbel voor staat, en hoe kan het dan dat Jezus in India zou zijn geweest, of je zou India als de hemel moeten beschouwen


  Maak melding

 10. B, Waqoef, enig idee waar hemelsvaartdag, beschreven in de bijbel voor staat, en hoe kan het dan dat Jezus in India zou zijn geweest, of je zou India als de hemel moeten beschouwen, vraag me af of jij wel opgelet hebt op school


  Maak melding

 11. het lykt my dat de vrye dagen uit de bestaande verlof dagen gehaald moeten worden
  de fout dat hier gemaakt is dat men elke in Suriname bevindende cultuur vryedagen is gaan toekennen en
  dat houdt dan niet meer op.Republiek SURINAME is een STAAT die onafhankelyk is en moet blyven
  maar alle culturen hier zo hun eigen cultirele vryedagen gaan op eissen ondermynd dat op denduur de nationale eenheidt wat voor SURINAME van groot belang is.De nationale eenheidt die staat al zwaar onderdruk.de STAAT SURINAME moet een staat zyn waar je wel je geloofovertuiging mag beleven maar de staat moet daar geen vry voor geven voor geen enkele geloofsovertuiging het moet onafhankelyk blyven
  Het gaat hier om een land uit zuid america geen hindu of islam ofchristendom ,de staat mag niet aan geloof gekoppeld worden men is wel vry het geloof te beleven maar de overheidt moet er vry van zyn en blyven


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.