Oppositie vreest stiekeme ‘ontmanteling’ aluinaardefabriek

14

PARAMARIBO, 13 jun – De oppositie vreest dat Alcoa de aluinaardefabriek te Paranam via de achterdeur ontmantelt. De regering moet daar uitleg over geven aan het parlement, zei oppositieleider Chandrikapersad Santokhi (VHP). De regering belooft al tijden dat er informatie zal worden verstrekt over de onderhandelingen met de multinational. Steeds weer wordt het parlement in de wachtkamer geplaatst. Het duurt nu echt te lang, omdat Alcoa al stappen onderneemt.

Het heeft er veel van dat de fabriek met chemisch afval, in alle stilte zal worden ontmanteld. De oppositie vindt het geen gezonde zaak. Tijdens de vergadering over problemen in de gezondheidszorg, is ook de ‘kwestie Alcoa’ aan de orde gesteld. Parlementsvoorzitter Jennifer Simons heeft liever dat nog even wordt gewacht. De regering heeft haar beloofd een brief te zullen sturen met uitleg.

Simons vindt niet dat het parlement de ontmanteling tot agendapunt mag maken. Dat is een aangelegenheid voor de regering. Waar het parlement zich wel over mag buigen, is de Brokopondo-overeenkomst. Dit verdrag tussen Suriname en Alcoa regelt de manier waarop bauxiet gewonnen wordt. Als Alcoa wil opbreken, moet de overeenkomst worden gewijzigd. Daar beslist alleen het parlement over.


14 REACTIES

 1. Santokhi stelt vragen en verwacht een antwoord,en wat zegt heks simons?
  Precies het antwoord dat je van een dictatuur verwacht…en deze zijn..No,Never,Zwijg.


  Maak melding

 2. Over de ruggen van land en volk, inclusief de paars verminkte ruggen van de ma pima domme verarmde ndper’ s, wang bigi bigi njang e go meki bakka. Alles wat te maken heeft met armoede en achteruitgang is dankzij de ma pima debiele dwaze idiote domme ndper’ s sa e ka moro stratiedagoe.


  Maak melding

 3. Volgens mij is één van de hoofdtaken van een parlement (lees: volksvertegenwoordiging) het controleren van de regering! Simons slaat in deze de plank volledig mis! Maar ja, we zijn het inmiddels al een aantal jaren gewend dat ‘lastige’ vragen (vanuit de oppositie) nimmer adequaat behandeld worden.
  Beetje jammer ook dat de oppositie niet doorpakt.


  Maak melding

 4. Wie, die flop oppositie???? Laat me niet lachen..,stelt nooit wat voor!!! Alleen zitten, onterrecht veel geld ontvangen, en af en toe even wat zeggen…. Ik zou ook graag willen zitten….. Kent iemand een bakamang???


  Maak melding

 5. Simons vindt niet dat het parlement de ontmanteling tot agendapunt mag maken. Dat is een aangelegenheid voor de regering.

  Is Simons uit de pot gerukt? Hoe kan een voorzitter zich zo laten gaan en gebruiken en misbruiken?
  Het parlement is er om de regering te controleren en opdrachten te verstrekken.
  Het land regeren is als een onderneming met haar aandeelhouders (het volk van Suriname)
  De aandeelhouders (het volk van Suriname) benoemt de RvC (het Parlement) die op haar beurt de Directie (President) die op haar beurt het management team benoemd (ministers)

  Simons dat jij je op zo een leeftijd nog laat (beet)nemen is ongeloofelijk. Hoe dom kun je zijn?
  Het parlement mag altijd de president en zijn / haar team ter verantwoording roepen. Ja zelfs jij als voorzitster van het DNA hebt te acteren volgens regels en naar regels van het DNA.


  Maak melding

 6. Er word al 8 jaar door deze paarse rotzooi, stiekem gedaan, informatie word bewust door deze paarse bende onthouden, transparantie is ver zoek, en nog vreest de oppositie de stiekeme ontmanteling van de aluinaardefabriek.


  Maak melding

 7. Inderdaad, het parlement heeft als taak om de regering te controleren op haar beleid en werkzaamheden. Anders kun je het parlement net zo goed afschaffen. President, ministers en staatssecretarissen (zij dienen het volk, en niet anders) moeten ten alle tijden vragen van parlementariërs beantwoorden tijdens een vergadering in het parlement. Doen ze dat niet, dan kunnen ze ophoepelen. Het volk heeft recht op informatie hoe hun belastinggelden besteedt worden.


  Maak melding

 8. Simons vindt niet dat het parlement de ontmanteling tot agendapunt mag maken. Dat is een aangelegenheid voor de regering. Waar het parlement zich wel over mag buigen, is de Brokopondo-overeenkomst. Dit verdrag tussen Suriname en Alcoa regelt de manier waarop bauxiet gewonnen wordt. Als Alcoa wil opbreken, moet de overeenkomst worden gewijzigd. Daar beslist alleen het parlement over.

  Duidelijker kon het niet zijn!
  m.a.w. Santokhi lult gewoon (zit te fröbelen i.p.v. opletten) weer uit z’ n nek.
  Politiek gezien is die dame Sharmila Kalidien-Mansaram veel verder dan haar ex partij voorzitter. Die blakaman Chandrikapersad weet van geen toeten nog blazen.


  Maak melding

 9. Ndp na wang ma pima maffia drugsyndicaat, leider, trawanten, zoon en vele aanhangers zijn misdadigers. Wie de ndp in haar geheel niet haten zijn voorstanders van het onrechte en de misdaad en dat zijn alle ma pima domme ndper’ s.


  Maak melding

 10. Geen nood, zal zeker een nieuwe aanvulling zijn op het Rudisa imperium. Neks no fout, tan mek moni, mek den mofina wan pina. Gi den wan law law pakket dan den taki dantjie bigi pa of bigi ma, lek fa Boefie anga First Leydi e doneer pakket gi den poti sma. Den man e tan Rudisarboteer, L!mboliseer, Dodsoneēr, Boūtaliseer anga Eliàseer, neks no fout, fur den saka span! Njan, dringi, kon fatu lek wan agu in swit swit Sranan.

  Den wan sa hab a spirit fu taki, den man e kar den feyanti of redimusu of tak den habi yepi fu wetimankondre

  Sranan tan sribi yere, tan mek lek neks ne pesa. So langa den suma srefi no wan kenki, a kunu disi o tan.

  Ete 5 noh….


  Maak melding

 11. Typerend over hoe de DNA (geen parlement) functioneerd; altijd al ondergeschikt ad regering. Ook tijdens de front periode en daarvoor.

  Onnodig veel tijd gaat verloren met het gekrakeel. De raffinaderij komt toch niet meer terug; is trouwens reeds begonnen met de sluiting vd smelters in de jaren 80 en 90. Toen al had de brokopondo overeenkomst op de schop gemoeten….laat men maar focussen op de correcte overdracht vd dam; dan kan Sr tenminste nog goedkoop stroom krijgen.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.