Ondernemen in Suriname: ieder dag een negatieve verrassing

16
Koopkrachtversterking ambtenaren Suriname niet om vingers aan te branden

PARAMARIBO, 12 jun – De regering laat het grandioos afweten als het aankomt op het ondersteunen van ondernemerschap. Dit zegt Sham Binda, voorzitter van de Associatie van Kleine & Middelgrote Ondernemers in Suriname, Akmos. Dat is minstens teleurstellend. Zoveel prominenten binnen en rond de regering bezingen in alle toonaarden het belang van ondernemerschap. In de praktijk gebeurt er bitter weinig. De gevolgen zijn best desastreus te noemen.

In plaats van groei, is er sprake van een afnemende animo. Er wordt niets gedaan om ondernemers en ondernemerschap aan te moedigen. “Integendeel, het bedrijfsleven is helemaal kapotgemaakt door het onsamenhangend beleid dat gevoerd wordt”, zegt Binda tegenover Dagblad Suriname. De afgelopen jaren zijn veel bedrijven gesloten. De kosten waren niet meer in de hand te houden.

Het toekomstbeeld is niet veel fraaier. Het heeft er alles van dat ondernemers nog meer belasting zullen moeten betalen. Goedkoop kapitaal en land zijn niet beschikbaar. Het lijkt er meer op dat ondernemerschap wordt ontmoedigd. Het is tekenend voor de situatie in Suriname. “Er wordt zo weinig gecommuniceerd met de bevolking, iedere dag wanneer je op staat, kom je voor negatieve verrassingen te staan”, aldus Binda.

16 REACTIES

 1. Ondertussen zijn heel veel kleine ondernemers die ndper’ s zijn failliet. Sommigen te Abra Broki verdienen hun brood nu als taxi chauffeur, tuinman, bewaker of vrachtrijder. Weer anderen zijn bedelaar geworden of drugsverslaafd. Mi sabi wang toe ondernemers sa stem tweemaal tapoe ndp. Ndp 1 had ze nog niet vol betaald voor hun diensen, ndp 2 heeft hen tot heden geen cent uitbetaald. Efoe ie sjie deng mang nu, na begi of afhankelijk foe famirie of mati. Ondertussen schijten en pissen vele ndper’ s nog meer een ddb schijt buffel hoe te overleven. Ook is er geen werk bij de overheid. A wiens wi ma pima dong ndper’ s na Abra broki e ka, toch deng dong ma pima e go stem in 2020 bakka voe moro ddb schijt. Oma en opa taki, ndper’ s hebben de leugen en het onrecht in de persoon van ddb lief, meer dan zichzelf, kinderen en komende generatie. Do ka no mpp.


  Maak melding

 2. Dit is echt pijnlijk om te horen en te lezen, welke regering kan dit land nog helpen om door de problemen en ellende door te komen, inplaats van zijn eigen belangen voorop te stellen. Het word tijd om de jongere generatie vooruit te schuiven, aangezien deze straks de lasten moeten dragen. Het word tijd om de hele cabinet naar huis te sturen en een frisse wind te laten waaien met intelligente mensen met doel het land op te bouwen, met doel om de onderwijs te versterken en zorgen dat ieder kind zijn diploma gaat halen en wat voor het land kan betekenen. we hebben goede leiders en bekwame mensen nodig. mensen die niet alleen aan hun aanhang of partij denken, maar aan de hele surinaamse familie (bevolking). dit is mijn mening. we zitten in het zelfde rondje met dezelfde leiders en dit kan alleen veranderen als de bevolking goed geleerd is. en beseft hoeveel potentie dit land heef! je mag er best trots op zijn besherm het en doe er wat aan!


  Maak melding

 3. Binda zei ook dat de reguliere kleine en middel grote ondernemingen concurentie krijgen van langs de weg tenten van hoselaars die producten aan de man brengen. De vergunningen zijn verhoogd met tjoekoes. Corruptie vernietigt de reguliere ondernemingen. Het lijkt dat dat het beleid is van de ndp regering. Schuif de Hindoestaanse ondernemers opzij.


  Maak melding

 4. Ik zie dat er veel meer dozen met goederen vanuit Nederland naar Suriname wordt gestuurd. Voor sommige producten wordt een koers van 1 op 20 gehanteerd in de winkels in Suriname en daarom besluiten de mensen om hun familie in Nederland te vragen om de goederen voor hun te sturen. Van veel mensen met een goede baan en opleiding in Suriname hoor ik dat ze twijfelen om in Suriname te investeren. Er is erg veel onzekerheid en degenen die de Nederlandse nationaliteit hebben wachten tot de verkiezing van 2020. Als de NDP weer wint, zal de laatste groep die nog wat kan betekenen voor het land massaal weg gaan. Daarna zal het veel sneller bergafwaarts gaan in Suriname. Veel mensen hebben inderdaad spijt dat ze op de NDP hebben gestemd.


  Maak melding

 5. Dezelfde Binda die de Surinaamse economie wilde dollariseren. Deze ondernemer is mijn inziens ook een van de grootste speculanten met de US dollar in Suriname. Over de ruggen van de bevolking willen ze hun winsten verhogen.
  Nu dat niet lukt schuiven ze de problemen in de schoenen van de regering. Zo doorzichtig.


  Maak melding

 6. Binda ziet die dingen goed, maar is helaas een roepende in de woestijn, doordat hij ook kritisch is, laten ze hem links liggen, de paarse bende houd nou eenmaal niet van kritiek, hebben liever jaknikkers, zoals die in de Dna zitten of slaafse figuren als een Adhin.


  Maak melding

 7. Je laat je rijpe vruchten niet bewaken door AWARIES…toch..

  met rovers aan de macht zal het nooit en nimmer lukken een gezonde economie op peil te houden…

  Al pomp je biljoenen in SU…heeft geen zin met de gevestigde rovers/awaries……

  Het geld in SU verdampt SNELLER dan water…


  Maak melding

 8. Parbo 12 juni 2018 at 09:50
  Dezelfde Bouta die de Surinaamse economie wilde optimaliseren. Bouta en maffia roverheid is mijn inziens ook een van de grootste speculanten met de US dollar in Suriname, zelf heeft hij samen met enkele andere boeven een slordige 800 miljoen us dollars in het buitenland. Over de ruggen van de bevolking willen ze via mega leningen deze verhogen.
  Nu dat niet lukt schuiven ze de problemen in de schoenen van de anderen. A no mie. Zo doorzichtig oerdom als ik.


  Maak melding

 9. Die ene meneer zegt dat je met bewijzen moet komen om Bouterse op te laten stappen. Ik denk dat PRO op eigen initiatief een onderzoek moet laten instellen maar de handel en wandel van de regering. De feiten moeten op tafel, misschien iets ook voor the next generation movement om erover na te denken. What about de eis van twintig jaar, ook dat moet bewezen worden. Wat wel bewezen is is het feit dat Suriname met een president opgezadeld zit met de veroordeling van 9 jaar aan zijn broek. Bewezen kan worden dat hij de leiding had over de moordpartij in Moiwana. Zo zullen er meer zaken die een eis om als president van Suriname op te stappen verzameld worden en via de juiste procedures en gepaste acties hem en zijn boevenkliek de laan uit te sturen.


  Maak melding

 10. “Er wordt zo weinig gecommuniceerd met de bevolking, iedere dag wanneer je op staat, kom je voor negatieve verrassingen te staan”, aldus Binda.

  Dan is het geen verrassing meer


  Maak melding

 11. Huilende zielepoot alles afschuiven op de regering lieten zich eerst het kaas van de brood eten door de Chinezen en staan nu weer te huilen en klagen net zoveel als ludwig die niet aan zíjn trekken is gekomen als ndper.


  Maak melding

 12. Jongens, de regering Bouterse heeft veel meer kapot gemaakt is dan ons lief is.
  En oom Ludwig: Wat gaan DDB doen met zoveel geld.
  Bouterse heeft niet lang meer te leven. Hij staat er niet bij stil dat op dat moment van overlijden de familie begint te vechten om de erfenis. Ik denk dat de familie DDB gaat bossen of door Dino en/of Meriba worden geëlimineerd. En het is bloedgeld. Ik denk dat een heleboel Surinamers via Bonoe of Wisie dit geld hebben vervloekt. Degene in wiens handen dit geld terecht komt zal niet gelukkig zijn. Overigens vraag ik mij af of DDB met al dat geld optimaal gelukkig is. Volgens mij heeft God hem al gestraft met al die ontspoorde kinderen en buitenkinderen.


  Maak melding

 13. Wie zegt dat het geld bij bouterse is?De ervaring heeft mij geleerd dat degene die het hards gilt ik juist moet wantrouwen .en even voor de duidelijkheid ik ben geen ndp aanhanger masr npser .Maar wat ik heb gezien en meegemaakt in de jaren 80 heeft mij de ogen geopend De gasten die het hards schelden zijn juist de mensen die ons veraden vandaar dat ik ludwig en mede luizen van repliek dien. Hoevaak hebben vhpers ons verraden door de militairen te steunen en recentelijk nog door zitting te nemen in de regeringNeen ik geloof niet dat al het geld richting bouterse gaat dingen zijn vaak anders dan ze zich voordoen net zo als de meeste mensen hier


  Maak melding

 14. Wat een jank en huilie huilie reacties hier een goede ondernemer heeft de overheid niet nodig .
  Al die ondernemers die zeiken hier zijn geboren bedelaars ondernemen kan je of je kan het niet zo te zien hebben alle negatieve reagluurders hier er geen kaas van gegeten.
  En ja vlucht maar naar Nederland als je het niet aan kan ga je lekker heel je leven van een uitkering parasiteren dat is dan jullie oplossing stelletje mislukte zakenmannen.


  Maak melding

 15. En nog iets: In Suriname lopen meer bedriegers rond dan zou mogen. Notaris Rodrigues heeft mij belazerd met de oprichting van mijn N.V’s. Mijn N.V’s, ruim 20 jaar geleden opgericht zijn nog steeds “in oprichting.” Landmeter Wijdenbosch heeft mij belazerd met mijn aanvraag om gronden. De bedoeling was om medicinale kruiden te planten en geneesmiddelen daarmede te ontwikkelen. Ik heb deze oplichters betaald en ze hebben geen moer voor mij gedaan. Dit is een vooraankondiging van de onderwerpen die ik in mijn boek ga opnemen. Deze mensen vergeten wat moffo korantie is. Ik heb al mijn vrienden kennissen en familieleden gewaarschuwd om geen zaken met deze figuren te doen. Door antireclame voor deze figuren te maken heb ik ze een grotere economische schade berokkend dan zij mij. Eindresultaat: Ik heb mijn plannen met betrekking tot Suriname maar opgegeven. Als Suriname mijn plannen niet waardeert en ondersteunt, ja zelfs tegenwerkt, dan mag Suriname stikken.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.