Registers van slaven in Suriname per 1 juli online in te zien

34
Foto (c) Willeke Guelen - Dhr. Coen van Galen met een van de dikke boeken die nu gedigitaliseerd is.

PARAMARIBO/AMSTERDAM, 9 jun – Naar schatting tachtigduizend namen van voormalige slaven in Suriname zijn vanaf 1 juli 2018 online toegankelijk, via het Nationaal Archief in Nederland en het Nationaal Archief in Suriname. Historicus Coen van Galen startte vorig jaar een inzamelingsactie en met het opgehaalde geld en de hulp van 1.500 vrijwilligers zijn de Surinaamse Slavenregisters gedigitaliseerd.

De tienduizenden namen stonden tot nu toe in Suriname in 43 enorme boeken waar iedereen, tot aan de afschaffing van de slavernij in 1863, afzonderlijk in vermeld staat met naam, geboortedatum, overlijdensdatum, wie de moeder is en meer. Dit historische archief is uniek in de wereld en daarom van grote historische waarde, zeker voor het Surinaams-Nederlandse slavernijverleden.

Historicus Coen van Galen van de Radboud Universiteit kwam samen met Maurits Hassankhan van de Anton de Kom Universiteit met het plan voor de digitalisering van deze boeken, omdat ze nu alleen ingekeken kunnen worden in Suriname zelf. Het resultaat is op 1 juli beschikbaar, de dag waarop Nederland en Suriname voor de 155e keer de afschaffing van de slavernij herdenken.


34 REACTIES

 1. Indien ik een nazaat zou zijn van slaven, zou ik deze gegevens gebruiken en mijn uiterste best doen om achter mijn echte naam te komen en alles op alles zetten om die naam ook te gaan dragen. De naam van mijn voorouders zou ik in ere herstellen door me te ontdoen van de naam van de plantagehouder. Verder zou ik Nederland aansprakelijk stellen om alle kosten van naamsverandering voor zijn rekening te nemen.
  Maar door een collectief te vormen sta je wel stukken sterker.


  Maak melding

 2. Verder wel in orde Jiyani, het is toch eigenlijk van de zotte dat een wetenschapper van een Nederlanse universiteit onderzoeken verricht en geld inzamelt om dit soort zaken te achterhalen, voor een groepering die voor een groot deel niets van de voormalig kolonisator moet hebben en voor rotte vis uit maakt, hadden ze zelf niet het initiatief voor iets dergelijks kunnen doen? of is het weer zoals wel vaker gewoonlijk makkelijk als een ander het doet en dan ook nog de moeite moet doen om de suggestie van een wel heel erg in de war zijnde Jiyani ten uitvoer moet proberen te brengen, beetje te veel last van de warmte van de laatste dagen in Nederland, hoe verzin je het.


  Maak melding

 3. voornamen, familienamen, straten met namen, huisadressen, met huisnummers, even rechts van de straat en oneven huisnummers links van de straat, geboortedatum van mensen, registratie ervan bij de burgerlijke stand, streven ervan geregistreerd bij de burgerlijke stand, enz, is pas tot stand gekomen door Napoleon Bonaparte van Frankrijk of zo als wij dat nu kennen.

  Voor die tijd had de gewone man, vrouw, enz allerlei bij/namen enz, die nergens geregistreerd waren op grond van allerlei lichamelijke kenmerken, gebreken, kracht, zwakte, gehandikapt, lengte, kort zijn, aard, wreedheid, beroep, namen enz dat niet geregistreerd waren maar meer in de stam/dorp, streek en dat was het. Dit is door kolonisatie enz ook door andere culturen overgenomen en in de hele wereld bekend.

  Deze bijnamen bestaan nog steeds bij mensen voor mensen, ondanks dat ze voornamen en familienamen hebben. Sommige van deze namen zijn zelf nog steeds in de westerse wereld ook familienamen.

  Afstammelingen van Afrikaanse slaven die veel waarde hechten aan hun geschiedenis, kunnen wel op grond daarvan ernaar streven om hun kids alvast net als in oa Ghana weer die voornamen te geven van de dagen.

  Het gaat om hoe je je geld verdient en je handhaaft. Cultuur is belangrijk, maar de wereld gaat steeds meer en meer op elkaar lijken, stedenbouw, wegen insfrastructuur, auto, motor(brom/fiets), treininfrastructuur, ICT/internet, vliegtuig, huizen, kleding, petten, bepaalde wereldtalen, techniek, gezondheidszorg, peuterschool tot universiteit, sport, oa wk-voetbal, gedrag van mensen, internationaal samenwerken, internationale hulp, volkliederen, vlaggen van landen om zich te onderscheiden, nationaliteit, Caricom,Unasur, EU, enz.

  Landen en mensen hebben elkaar nodig, kennis, uitbuiting, macht, kapitaal, wapens spelen nog een belangrijke rol en bepaalt arm en rijk zijn. Alleen in nood en rampen vallen deze zaken weg en zie je de andere kant van de mens.

  What is in a name? Dat zou ik niet willen beantwoorden. Zie maar Su en ook andere landen.
  Zie wat telt om te overleven, vooral als onderwijs, wetenschappe, sport, enz de kans bieden om je te verheffen als je onderaan de maatschappelijke ladder bevindt.

  Recht En Waarheid Maken Vrij

  God Zij Met Ons Suriname/rs


  Maak melding

 4. @ Johan,

  Ben je weer azijn aan het pissen?
  Wie waren de plantagehouders in Suriname?

  De Hollanders, dus vind ik het terecht dat een hollander dit onderzoek heeft gedaan samen met Maurits Hassankhan. Ik zie niet in waarom de nazaten van de slaven dit onderzoek moeten doen. Ze hebben er toch niet om gevraagd om als slaven te dienen op de plantages. Verdorie deze mensen hebben gratis arbeid verricht, dan mag dit onderzoek daar dan tegenover staan.
  De hollanders hebben de slaven hun naam, religie en cultuur ontnomen.
  Je mag de feiten wel in perspectief plaatsen en niet zomaar kletsen uit je nek. Stel dat de Hollanders de
  slaven waren geweest en alle ellende hadden ondergaan, zou je dan ook zo reageren? Ik denk van niet.
  En kom niet weer zeuren dat het al zo lang geleden is en dat men het verleden maar moet vergeten.
  Jullie Hollanders zijn het verleden ook niet echt vergeten. Iedere keer als de slavernij ter sprake komt reageer jij als te zijn gebeten door een dolle hond.
  Ik denk eerder dat jij last hebt van de warmte.


  Maak melding

 5. Jiyani, lees ook eens de posting van Passant, dat snijdt hout, i.p.v dat irrationele gewauwel van jou, trouwens wel eens gedacht hoe de creolen aan chinese namen komen, waar moeten ze in dat geval claimen, en ja het klopt ik wordt inderdaad wel eens schijtziek over dat gezeik over het slavernij verleden, moeten ze in Nederland ook maar steeds terugzien naar de 80 jarige oorlog, naar de tijd dat Napoleon hier de baas speelde, of meer recentelijk de Duitsers, moeten de Nederlanders die door Napoleon dan ook maar terugvallen op (bij)namen voor de napoleontische tijd en in Frankrijk gaan claimen, pure nonsens, ergens wel leuk dat wanneer anderen een andere mening dan jou jij doet afdoet met azijnpissen, zegt genoeg over jou.


  Maak melding

 6. Jiyani
  Stel dat ook wij dat hebben mee gemaakt,bijvoorbeeld veengronden af graven ,16 uur per dag met een schop en kruiwagen ,ook dat was slaven werk ,hoe denk je dat afsluitdijk is gemaakt ook handwerk met hier en daar dragline ,slaven werk ,hoe denk je dat de nieuwe water weg is gegraven ,hoe de kanalen zijn ontstaan heel veel hand werk .1000 zende doden door ontbering ziekte en honger uitbuiting en vernedering.
  HOE vroeger de dijken zijn gebouwd handwerk slaven werk .En dat alles in de tijd geest .en Jiyani tijd heeld alle wonden ,niet vergeten wel vergeven .
  Ook de Hollanders hebben het een en ander meegemaakt,doe wel en zie om ,met zielig doen kom je er niet .
  En dit bedoel ik niet rottig .,maar voor niks gaat de zon op , en het is niet zo dat de blanken bevoorrechte slaven drih vers waren.
  Kijk wat er om je heen gebeurt, Congo irritrea zuid Afrika Suriname voor voor wat het waard is ,vanaf 1975 weet u precies hoe het in dat soort wereldje aan toe gaat ,stap verdoken over je eigen schaduw heen ,en wordt een kerel en steek hand in eigenboezem


  Maak melding

 7. @ Johan,

  Dat creolen een chinese naam dragen komt omdat ze getrouwd zijn met chinezen. Er zijn hindustanen die ook niet hindustaanse namen dragen, dat komt door huwelijken. Je moet geen appels met peren vergelijken.
  De slaven hadden nummers gekregen en onder die nummers zijn ze ook geregistreerd.

  Ook de Brits-Indische migranten werden in eerste instantie onder nummers geregistreerd. Bij navraag kregen ze te horen dat het niet anders kan dan ze zo te registreren. De migranten die papieren bij zich hadden hebben geëist dat ze met hun eigen namen geregistreerd moesten worden. Mijn voorouders hadden het geluk dat ze hun namen zijn blijven houden. Anderen die geen papieren bij zich hadden hebben toen zelf een naam gekozen. Daarbij hebben vele migranten als achtervoegsel singh achter de naam geplaatst en zich daarmee verheven tot een hogere kaste. Ik kan ze geen ongelijk geven.

  De slaven echter werden van de straat geplukt en verscheept als goederen naar o.a. Suriname. Ze hadden niets bij zich dan enkele de kleding ze die aan hadden.
  Het is mensonterend om mensen als nummers te registreren. De slaven zijn zeer slecht behandeld door jouw voorouders. Om de slaven niet meer als nummers geregistreerd te laten staan, hebben de plantagehouders de slaven onder hun namen laten inschrijven. Met name ook toen plantagehouders kinderen kregen met slavinnen. Er zijn zelfs plantagehouders die hun hollandse naam achterstevoren hebben laten noteren of Amsterdam als omgekeerde naam aan slaven hebben gegeven bijv. Madrestma.
  Het zou van respect getuigen om bij het verleden van de slaven stil te staan i.p.v. te schreeuwen als een mager varken.

  Man schei toch op. Nog steeds worden alle oorlogen waar Nederland bij betrokken is geweest zoals de WOI WOII, de 80-jarige oorlog enz. onderwezen op scholen. De geschiedenis over Suriname die een kolonie was van Nederland wordt nog steeds niet naar behoren onderwezen. Ik zelf heb nooit 1 les gekregen over de Surinaamse geschiedenis. Alles wat ik weet komt door de verhalen van mijn ouders en andere Surinamers en door veel te lezen.
  Veel Surinamers kregen in Suriname wel de geschiedenis over Nederland door de strot geduwd. Andersom gebeurde dat niet.

  Zodra het slavernij verleden ter sprake komt, begin jij als een mager varken te schreeuwen.


  Maak melding

 8. Nederlanders hebben het beeld in hun hoofd dat ze perfecte mensen zijn. Alles wat op wat anders wijst, maakt hen agressief. Zoals Johan dat aantoont. Komt deels ook omdat zijn voorouders zijn verkracht door Duitsers, Vikingen, Romeinen, Spanjaarden, Fransen enz.
  Er hebben in Nederland zoveel invallen en verkrachtigingen plaatsgevonden dat DE NEDERLANDER niet bestaat. Maxima merkte dit ook op.
  Daarom zijn Hollanders ook een instabiel draaikonterige volk die uit angst vooral uit zijn op geld en aan anderen veel preken, want met geld kun je je alles afkopen en door te preken hoef je het niet over jezelf en je verkrachte verleden te hebben.


  Maak melding

 9. @ Haco,

  Het verschil is dat hollanders geen slaven waren van anderen dan van de hollanders zelf of van de witte mens.
  Denk je dat alleen in Nederland de hollanders onder zware omstandigheden hebben gewerkt. Dat is overal op de wereld zo. Alleen de pest is dat de witte mensen de ‘zwarte’ mensen hebben misbruikt ten gunste van zichzelf.
  De hollanders, de britten, de duitsers, de belgen, ga zo maar door hebben overal kolonies gehad en de mensen in de koloniën behoorlijk misbruikt. Maar dat deert jou niet.

  Hou op dat ik in het verleden leef en nog meer van dat onzin geblaat. Ik ben een trotse hindustaanse en sta stil bij het leed van de slaven en de migranten zonder dat het mijn leven beheerst. Het zou jou ook sieren om daar zonder enig vorm van commentaar bij stil te staan. Soms is alleen lezen of luisteren meer dan genoeg. Maar o.a. jij voelt je altijd geroepen om te reageren.


  Maak melding

 10. @ Jesse,

  De plantagehouders hebben slavinnen en vrouwen van zowel brits-indische als van javaanse afkomst verkracht. Maar dat is het verleden gebeurt, dus mag je dat niet vertellen, want ook hollandse vrouwen zijn verkracht. Ik vergeef het die verkrachters wel, maar vergeten niet. Maar van Haco, Johan e.a. moet je niet alleen vergeven maar ook vergeten. Ze zijn van de pot gerukt.


  Maak melding

 11. @Jiyani,

  jij bent ook enorme betweter , jij denkt dat je het zeeppoeder hebt uitgevonden.
  Bij de onafhankelijkheid heeft Nederland 3,2 miljard betaalt + nog een miljard om
  leger en defensie op te leiden en aanvang maken naar een democratie. In totaal
  bijna 4,5 miljard gulden, dat was waanzinnig veel geld voor die tijd, een Europeese
  Unie bestond nog niet. En daarbij alle kennisoverdracht. De economie was in goede
  staat, rijstboeren, bosbouw, visserij . Er was een begrotingsoverschot en stabiele munt.
  Suriname heeft er zelf een potje van gemaakt door geld in zinloze projecten te stoppen,
  corruptie, vestzak – broekzak mentaliteit, een begrotingstekort gecreëerd. Denk je nu
  echt dat de Nederlanders die nu leven blij zijn met het slavenverleden net zo goed als
  de wie nu in Nederland op vakantie komen zich altijd schamen voor de wo11. Ik weet zeker
  als Suriname in plaats van zich altijd zo afzette maar vol de samenwerking was blijven houden
  met Nederland. Dan was Suriname nu een van se welvarendste landen van Zuid-Amerika.
  Jiyani je maakt bijna op iedereen ruzie en staat niet open voor andere ideeën. Beterschap.


  Maak melding

 12. @ Vliegende hollander,

  Jij haalt nou zaken aan waar het niet eens overgaat.
  Ik zal het maar kort houden: ook jij laat zien hoe zwak je bent.
  Dus als ik mijn mening geef, dan maak ik ruzie. Ik speel het balletje gewoon terug: jij geeft ook je mening dus maak jij ook ruzie.
  Waarom voelen de witten zich altijd geroepen om te reageren. Komt het door het schuldgevoel dat bij hen leeft en dat zij zich daar geen raad mee weten. Het is ook niet niks om anderen te onderdrukken.


  Maak melding

 13. @Jiyani,

  jij maakt op dit forum,bij elk onderwerp met iedereen ruzie. Misschien een
  keer goed in de spiegel kijken, krak.


  Maak melding

 14. @ Vliegende hollander,

  Alweer toon je hoe zwak je bent. Eerst was het dat ik haast met iedereen ruzie heb en nu heb ik met iedereen ruzie en bij elk onderwerp ook nog. Omdat je geen weerwoord hebt op mijn reactie ga je maar schrijven dat ik met iedereen ruzie heb en ga je mij ook beschuldigen. Nogmaals ik geef kritiek en soms zal het niet prettig zijn om te lezen. Maar waar ik steeds meer achter kom, is dat witten niet bekritiseerd willen worden. Was vroeger al zo, is in het heden zo en zal ook in de toekomst ook zo zijn. Het zit jullie in de genen, de goede daar gelaten.

  Blijkbaar komen de woorden jokken en liegen niet voor in jouw woordenboeken.


  Maak melding

 15. ik poste al op Jiyani, op alles waar ze op reageert, geeft ze eigenlijk een reactie die alles over haar zegt alleen heeft ze dat in haar eigendunk of betweterigheid niet zo goed in de gaten , je moet het met haar eens zijn, anders staat ze gelijk op haar achterste poten, zij weet het beter. punt uit. oh nee, ze blijft gewoon doordrammen en in herhalingen vallen om haar gelijk te halen


  Maak melding

 16. Jiyani
  Waarom ben je naar Nederland verhuist, was/zag je het niet meer zitten in Suriname
  En alles wat er in Suriname is gebeurd mo et je wel de tijdgeest plaatsen maar zoals gewoonlijk het is weer de Hollander die het boete kleed mag aan trekken .
  Het laatste deel in mijn po cd word gewoon aan voor bij gegaan , dat siert je niet ,het is in de hele wereld zo ,dat is al te gemakkelijk,er bestaan nog meer rassen op deze planeet mag jij je zelf ook in verdiepen .jou land van herkomst blikt ook niet uit van levenvreugden ..
  Waarom zijn jou voor ouders die je niet kent verhuist


  Maak melding

 17. Hulde aan ALLEN die dit hebben helpen realiseren, de Sranan
  overheid/machthebbers laten het steeds afweten, bij dit soort
  historische aangelegenheden !

  UN OPO UN AI !!!

  PS : Ook gedegen onderzoek, vanuit de Sranan regering,
  naar de gehele Slavernij-periode is nooit van de grond gekomen.
  Corruptie en het Drukken van ONGEDEKTE BANKBILJETTEN,
  hebben VOORRANG bij de huidige PAARSE Machthebbers !!!!!


  Maak melding

 18. De SLAVERNIJ is nog steeds gaande !!!

  $ Massamoordenaars van het Volk worden NIET vervolgd en
  langdurig opgesloten !

  $ Rijkdommen van het Volk worden geplunderd door de Politici,
  staat is totaal FAILLIET !!!
  Politici DRUKKEN ongestraft MILJARDEN ONgedekte Bankbiljetten !!

  $ Wet en Recht worden genegeerd. Demonstranten worden met
  ZWAAR GEWELD aangepakt ! Veroordeelden ontlopen hun straf
  door CORRUPTIE !!!

  $ Internationale wetgeving en rechterlijke uitspraken worden totaal
  genegeerd. Mensenrechten zijn weggevaagd, vakbonden worden zwaar
  geintimideerd en bedreigd. Procureur-Generaal openlijk BEDREIGD !!!

  $ Krijgsraad wordt gesaboteerd ! Intimidatie rechterlijke Macht !!!

  $ De Afobaka-dam, eigendom van het Volk, wordt INGEPIKT door rovende
  politici !

  SRANAN-BEVOLKING, HELAAS NOG STEEDS SLAAF VAN ROVENDE en MOORDENDE
  POLITICI !!!!!


  Maak melding

 19. Misschien nuttig voor enkele posters om te weten dat de meeste boeroes ook een andere “familienaam” kregen als ze in SR aankwamen. Veel van hen hadden mogelijk ook geen oorspronkelijke familienaam.
  Zoals elders aangegeven. Familienamen, en de later daarbij ontwikkelde sentimenten, zijn pas van de Franse tijd. Mensen kregen gewoon een soort nickname. Of namen als ‘Zoon van Jan” Namen in Noorwegen die eindigen op -son zijn zo ontstaan. Mogelijk dat een naam als Pietersen ook een verbastering is van “Pieters zoon”.


  Maak melding

 20. Shakespeare schreef het ‘Whats in a Name”, eigenlijk een beetje triest als je je eigen, je identiteit moet laten afhangen van je naam


  Maak melding

 21. Jongens, deze discussie dreigt te ontaarden in een welles nietes discussie en ik lees een heleboel dingen die niet kloppen.

  De Code Civil is door Napoleon in 1804 ingevoerd. De Boeroes kwamen tegen 1850 naar Suriname. Ze hadden dus allemaal een naam. Er zijn van de Boeroes genoeg stambomen te vinden op het internet. Het klopt wat Jiyani zegt. Mijn Javaanse voorouders (een deel van mijn Roots) heetten Z57 en Z59. De letter slaat op het schip waarmede de immigranten (een mooie naam voor verkapte slavernij) naar Suriname kwamen en het nummer was een persoonlijk nummer. Dit geldt niet alleen voor de Javanen, maar ook voor de Brits-Indiërs. Pas bij de volkstelling van 1921 moesten deze mensen een naam kiezen. Van mijn zwarte voorouders heb ik intussen achterhaald dat mijn bet bet bet overgrootmoeder (mijn stammoeder) in 1850 bereden is door de witte plantagedirecteur. Iets wat vaker in mijn familie is voorgekomen. De naam van de moeder van deze vrouw heb ik niet kunnen achterhalen. Nu krijg ik de mogelijkheid om de stammoeder van mijn stammoeder te achterhalen en het interesseert mij niet wie de slavengegevens heeft gedigitaliseerd. Ik ben blij met deze informatie.
  Weet je wat ik mij afvraag: zodra het onderwerp gaat over slavernij beginnen een heleboel mensen te steigeren. Ik vraag mij af wat de reden hiervoor is omdat ik deze niet uit hun reacties kan afleiden. Heeft hun probleem te maken met het vak geschiedenis of heeft het echt te maken met de slavernij. Laat mij raden:
  1. Deze mensen hebben nooit geschiedenis gehad of in ieder geval geen geschiedenis Suriname.
  2. Afkeer voor dit vak omdat ze zware onvoldoendes op school kregen en een trauma voor dit vak hebben opgelopen.

  Laat mij daarom deze mensen uitdagen: als je Surinaamse roots hebt is de kans heel erg groot dat jouw voorouders met de slavernij te maken hebben gehad. Dat is de realiteit wat je niet meer kan veranderen. Neem een duik in je verleden en een wereld gaat voor jouw open.
  Voor de goede orde: ik ben gek op geschiedenis. Op school één van mijn lievelingsvakken en alle informatie die kan bijdragen tot de completering van mijn stamboom juich ik toe. Ik kan eindelijk mijn voorouders met naam en toenam noemen. En als je problemen met de slavernij hebt dan moet je automatisch problemen hebben met de immigratie. Opvallend is dat niemand praat over het loon wat de Immigrante kregen, Mannen 60 cent per dag en vrouwen 40 cent, en dat aan dit loon flink geknabbeld werd. Vandaar de vele opstanden en moordpartijen van de immigranten op de plantages met als toppunt de moord op directeur Mavor van plantage Mariënburg. .
  Ook de Surinaamse geschiedenis blijkt niet de echte waarheid te bevatten. De heer Barnet Lyon, die ten onrechte de vader van de immigranten werd genoemd, blijkt de opdracht persoonlijk te hebben gegeven om de opstandelinge, de moslima Jeni Teteri, door haar hoofd te schieten. Intussen is zijn standbeeld gelukkig vervangen door een standbeeld van die Jeni Teteri. En wat weten juli over het slavenschip Leusden, waar het grootste massacre onder de slaven heeft plaatsgevonden aan de monding van de Marowijne rivier. Bij een storm is dit schip vastgelopen en de kapitein gaf de opdracht om het ruim , waarin 700 slaven waren ondergebracht dicht te spijkeren en het schip massaal te verlaten.
  En tijdens het schrijven van mijn reactie dringt iets tot mij door. De critici zijn bang dat wij, geschiedenis van Suriname geïnteresseerden, door het opengooien van de archieven de echte waarheid van de Surinaamse geschiedenis zullen achterhalen.


  Maak melding

 22. GESCHIEDENIS is prachtig en dient bestudeerd te worden
  om oa uit vroegere gebeurtenissen lering te trekken !

  PRIORITEIT voor SRANAN is de huidige SLAVERNIJ te
  ELIMINEREN !

  PAK de ongestrafte moordenaars van leden van Ons VOLK
  streng aan, HERSTEL de DEMOCRATISCHE RECHTSSTAAT en
  de ONAFHANKELIJKE RECHTERLIJKE MACHT !

  ROEI de zware Politieke CORRUPTIE en de ZWARE MISDAAD
  uit !

  PRIORITEIT moet liggen op WELVAART van de BEVOLKING, niet bij
  prive-rijkdom en belangen van Rovende POLITICI !!!!

  STOP de HUIDIGE SLAVERNIJ IN SRANAN !!!!!

  PS : GA INDERDAAD DOOR MET BESTUDERING VAN HISTORISCHE
  FEITEN, HEEL ERG BELANGRIJK ! MAArrrr laat men u niet afleiden van
  het het primaire doel, het elimineren van de HUIDIGE VERSCHRIKKELIJKE
  SITUATIE WAARIN VOLK EN STAAT zijn GEROMMELD, door zich politici
  noemende BOEVEN !!!!! – De Nieuwe Slavendrijvers – !!!


  Maak melding

 23. Namen als Witboi, Aansteker, Moiboi, Tide, Sunlight, Parbo, praseri en Dagdoebal komen niet voor in het slavenregister, Wel Aboikoni.


  Maak melding

 24. Helaas schept Van Galen op. Niet iedere afstammeling van slaven zal voorouders daarin vinden omdat de slavenregisters incompleet zijn. Daarnaast vergeet hij te vertellen dat er allang op internet databases te vinden zijn waarin afstammelingen op achternaam gegevens kunnen vinden van hun voorouders. Gegevens die NIET in de slavenregisters staan. Zie hiervoor de databases Emancipatie en Manumissie op de site van het GaHetNa.

  Of deze bron uniek is, zoals Van Galen pretendeert is nog maar de vraag. Ook de Nederlandse Antillen kennen slavenregisters en er waren meerder Europese landen met slavenkoloniën in de West. Maar Van Galen is het voorbeeld van de NIEUWE wetenschapper. Blaas alles op en kleineer wat er al is (databaes manumissie en emancipatie) en maak jezelf zo belangrijk en lieg rustig want dat mag tegenwoordig zoals uniciteit van de slavenregisters, dat ze DE bron voor onderzoek vormen terwijl er in de slavenregisters NIETS staat wat de slaaf voor werkzaamheden deed wat wel in de andere databases staat. Maar de aandacht op vestigen, deze databases fungeren al jaren naar genoegen, komt niet voor in het Van Galenstraatje want dat leidt af. Zielig, maar waar…


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.