Ontheffing leidinggevenden Korps Politie Suriname ‘blunder’

9
Minister Getrouw bezoekt Korps Brandweer Suriname

PARAMARIBO, 9 jun – De ontheffing van politiebaas Antonio Chin is een blunder. Dit zeggen juristen en oudgedienden tegenover de Ware Tijd. Administratief en bestuurlijk klopt het niet dat de minister van Justitie & Politie topfunctionarissen ontheft. Ook mag de minister geen vervanger benoemen. Hij mist de bevoegdheid korpschefs te benoemen of te ontslaan. Dat is uitsluitend een aangelegenheid voor de president. Andere juristen vinden niet dat de minster een scheve schaats heeft gereden.

Advocaat Hugo Essed wijst er op dat Chin niet ontslagen is, maar ontlast van de taken als waarnemend korpschef. De Personeelswet voor ambtenaren regelt dat ministers maatregelen kunnen treffen tegen ondergeschikten. Bovendien was Chin geen korpschef, maar slechts belast met de taken van politiechef. “Hij was het dus niet eens”, zegt Essed. Volgens anderen is het Politiehandvest geschonden.

In het handvest dat de organisatie bij de politie regelt, wordt de minister niet genoemd. “Het Politiehandvest is helder over het aanstellen van een korpschef”, zegt een voormalige politieman. Het aanstellen doet de president. Duidelijk wordt voorgeschreven dat de korpschef belast is met de organisatie en het beheer van de politie. Ook is de korpschef verantwoordelijk voor de operationele zaken.


9 REACTIES

 1. Kun je zien dat het een totale mamio gebeuren is op bestuurlijk niveau in Suriname.
  Dus de president zal wel moeten om de minister te ontheffen want hij is zijn boekje te buiten gegaan.
  de vraag is aldus “heeft de minister overleg gevoerd met de president zoals hij dit ook wilde dat de politiechef dit deed?”

  Dus minister pick up your bundle and hit the road zou er gezegd kunnen worden


  Maak melding

 2. Opa taki, a mini ster na wang grote paarse beunhaas die de klok heeft horen luiden, maar niet weet waar de klepel hangt. Oma taki, alles wat ndp is of voorstaat is onrust, onvrede, chaos, armoede, roof, moord, drugs, ze hebben een paarse pop als mini ster daar gezet om eeh……..jullie weten wel……..de paarse show olv de dwaas b must go on till 2020.


  Maak melding

 3. Je moet vooral dit ook over laten aan deze president die nergens enige kennis van heeft, vandaar die grote puinhoop overal in het land.


  Maak melding

 4. In 1989 toen Getrouw nog rekruut was van de politie, waren Chin en Stolk docent op het politie opleidingscentrum. Ik heb het vermoeden dat het gewoon een ordinaire vorm van represaille is. Getrouw moest diverse keren voor het herexamen deelnemen om uiteindelijk adspirant van politie te worden.


  Maak melding

 5. De oudgedienden moeten liever hun smoel dichthouden, de minister heeft voldoende toegelicht waarom hij tot deze stap is gekomen!! Een waarnemend korpschef die geen ruggespraak houdt met de minister over o.a. belangrijke buitenlandse “samenwerking” is not done….daarover hoor ik de oudgedienden en juristen niet!!


  Maak melding

 6. Het is blijft een chronisch gebrek aan communicatie over en weer. Bouta kan niet communiceren enkel in een driedelig pak met stropdas rondlopen,handjes schudden op de foto en zijn tanden laten zien. Verder niets.Een opleiding communicatieve vaardigheden is hier op zijn plaatst.


  Maak melding

 7. Jammer hoor het is tijd dat Suriname een vrouwlijke president krijgt alleen zo za er verandering komen want Suriname is nu al van af 1980 alleen al zeker 35 tot 40 miljard armer geworden in geld en natuurlijke hulpbronnen uit gedrukt alleen de bruggen zijn een plus derest is alleen onzin Bruinzeel weg Chinezen roven leeg Biliton weg Abn weg west Suriname puinhoop en geen van die ossen denkt verkoop die treinen red wat er tereden valt nee alles gaat in bos op hoe dom kan je zijn terwijl.je de rijst export en hout via daar kan laten.geheuren waardoor.de wegen minder snel stuk.gaan Suralco weg jullie redden het nooit echt waar jullie zijn alleen goed in.kletsen punt uit tourisme.lukt jullie ook niet en Slm bakt 1000’keer niets van dat zeg ik jullie ze durven niet tegroeien de goud industrie is een grote rommel ik zou zeggen slaap lekker en droom lekker maar het zal nooit wat worden .


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.