Verzaken ‘rapportageplicht’ komt Surinaamse politiechef duur te staan

20
Afscheid politie attaché van Nederland in Suriname

PARAMARIBO, 8 jun – De gewezen korpschef van het Korps Politie Suriname is bedankt omdat hij zich niet hield aan de rapportageplicht. Dit gebrek wordt aangegeven in een brandbrief die minister Stuart Getrouw van Justitie & Politie op één juni verzond. In de brief wordt onder andere opgemerkt dat politiebaas Antonio Chin zich vaker niet gehouden heeft aan de rapportageplicht jegens het “bevoegd gezag, in deze de minister van Justitie & Politie.” Recente ontwikkelingen binnen het korps vormen de aanleiding.

Meer dan eens moest Getrouw via de media vernemen dat er problemen waren. Hij werd of niet of te laat ingelicht door de korpsleiding. In de brief die de Ware Tijd publiceert, haalt Getrouw ook de moord op een politieagent aan. Hij vernam op dertien mei via de media dat een verdachte was gearresteerd. Ook is Chin gesprekken met de Guyanese politie angegaan, zonder de minister vooraf te informeren.

De korpsleiding hield in mei een persconferentie, waar de minister niet van op de hoogte was gesteld. Hetzelfde geldt een rechtshulpverdrag aan Nederland voor de uitlevering van drugsverdachte Radj Oedit. Een ander geval betreft de reis van een politiedegelatie naar Guyana. “Ook in dit geval heeft u geen afstemming gepleegd met de minister”, stelt Getrouw. Chin en de rest van de korpsleiding zijn buiten functie gesteld.


20 REACTIES

 1. alleen loyalisten van de NDP worden gefaciliteerd….

  zie reeds het resultaat….MOREEL VERVAL…..

  wang boerikie naga skoro boekoe nooit no abi resultaat….

  keskessie naga scheermes ano barbier…


  Maak melding

 2. Oef. Getrouw speelt voor dictatortje.

  Ik heb de indruk dat het rechtshulp verzoek aan Nederland om Oedit op te sporen heel zware kost is voor de mini ster.

  Het lijkt er op dat de korpschef zelfs voor de gang naar het Toilet permissie moet vragen.


  Maak melding

 3. Wat een lul verhaal en opsomming van redenen.
  Je bent korpschef en daardoor een zekere mandaat om zaken zo in te bedden dat dit op een verantwoorden wijze geschied.
  Om de minister steeds te betrekken in het besluitproces is er geen sprake van een op zichzelf staande zelfbeschikking van de korpschef.
  Moet de korpschef als een loopjongen worden bezien?
  Een zeker zelfbeschikking en beslissingsbevoegdheid te hebben om zaken uit tevoeren om je eigen werk gedaan te krijgen heb je de minister niet nodig.
  De minister zal periodiek worden bijgebriefd naar de geboekte vooruitgang en zodanig mag de minister beslissen of dit voldoet aan de taakstelling en de verwachte mnijlpalen.

  Nee minister zo werkt het niet.
  Mooie ka dat je eerst toestemming moet vragen om een roadblok in te stellen , waar blijft dan de verrassing? Of wilt de minister bijvoorbeeld zijn vrienden en familie en collega’s op de hoogte stellen van een te houden roadblock?
  Nee minister, je zegt maar wat maar de reden raakt kant nog wal.
  Oedit? Om dan de rechtshulpverzoek te vertragen om deze coca verdachte de mogelijkheid te geven weer te ontsnappen?


  Maak melding

 4. Als er rapportageplicht is dan dien je je daar aan te houden. Doe je dat niet dan ontstaat er een onwerkbare situatie en moet je opstappen. Zo simpel is het.


  Maak melding

 5. Elk half jaar wordt er een nieuwe afrikaaanse waarnemend waarnemende korpschef benoemd. Die dan ook weer meer salaris en pensioen krijgt!
  Straks is de voorraad ongeschikte agenten op! Wordt het geen tijd voor een Javaanse/Chinese of Hindoestaanse korpschef?


  Maak melding

 6. @ Robles
  “Als er rapportageplicht is dan dien je je daar aan te houden. Doe je dat niet dan ontstaat er een onwerkbare situatie en moet je opstappen. Zo simpel is het.”

  Op het lijstje staan volgens mij geen zaken die een korpschef met pakweg 1.000 agenten onder zich permanent zou moeten rapporteren aan de Minister. Dat is onwerkbaar ook voor de Mini ster.
  Dit is willekeur en een stok zoeken om de hond te (ont)slaan en te vervangen door minder zelfstandige medewerkers. Robles de hele leiding is heen gezonden. Hoe onwerkbaar is dat.


  Maak melding

 7. Probleem Oedit heeft verstrekkende gevolgen.
  Meneer Chin: Volgens mij heeft u uw werk te goed gedaan.Ik geloof niet in de argumenten van Getrouw. U wordt dus vervangen door een ja-knikker. Ik moest ook niet om de haverklap toestemming vragen van mijn baas. Periodiek hem op de hoogte houden was voldoende. Alleen bij dringende zaak moest ik hem vooraf informeren en niet rapporteren. Dat is te tijdrovend.


  Maak melding

 8. Het is een feit dat er geen goede samenwerking is. Een ieder doet maar. Dus de ene hand weet niet wat de andere hand doet.Er hoort altijd vooraf een moment van overleg te zijn. Ik geef Getrouw groot gelijk. Achteraf met een verhaal komen is ook geen optie. Er wordt zoveel besproken en gedaan. Ik denk zelf dat Getrouw zich gepasseerd voelt en ongekend. Wanneer het om samenwerking gaat om de gemeenschap te dienen hoor je met elkaar om de tafel te gaan zitten en zaken te bespreken. Wanneer je niet op een lijn zit, kunnen er wantoestanden ontstaan.Dit gebeurt hier. Mijn mening is dus dat Getrouw groot gelijk heeft. Waarom moet hij via de media vernemen wat er onder zijn hoede gebeurd is. Deze houding kan en mag niet. Ding sjie wang olo in Getrouw broekoe. Leren communiceren is zeer belangrijk.Had de korpschef en kornuiten dit gedaan, dan waren zij niet ontslagen. Wanneer een ieder klakkeloos het eigen hef in eigen handen neemt, ontstaat er chaos.Proberen op een lijn te zitten, daarmee bereik je de beste resultaten. Hopelijk heeft de rest van het korps hiervan geleerd. Communiceren jongens.


  Maak melding

 9. Oom Ludwig van abrabroki…..
  Ik ben een fan van je….
  Ik vind jou tekst en uitleg geweldig….
  Je hebt gelijk: een ndper gaat zn plaats innemen….


  Maak melding

 10. Dictator Getrouw komt komt even de nieuwe mini ster en baas spelen. Laat deze nieuwe lul van bouta even de brandstofrekeningen gaan betalen.


  Maak melding

 11. Omdat ze geen vertrouwen hebben in de ministers. Eerst heavy Dora, toen Jo Koe, dan weer een ander, dan weer een ander en nu weer een ander.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.