Padievelden in Suriname worden ontdaan van lege gifflessen

20

PARAMARIBO, 8 jun – De padievelden in vooral ‘rijstdistrict’ Nickerie worden ontdaan van lege pesticideflessen. Dit gebeurt via het project ‘Terughalen van lege pesticideflessen van de rijstvelden’. Het project wordt voor ruim vier miljoen dollar gefinancierd door de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties, FAO. Minister Lekhram Soerdjan van Landbouw Veeteelt & Visserij heeft in Nickerie het startsein gegeven.

Alle flessen die landbouwers of dienstverleners hebben achtergelaten, moeten weg. De risico’s van vergiftiging van mens en milieu zijn te groot. Vandaar ook het initiatief van de regering. “We moeten ons realiseren dat wij te maken hebben met vergif dat dodelijk is voor ongedierte en alle andere dingen die leven in het milieu. Vandaar dat het van belang is dat wij de lege flessen op de velden opruimen”, zegt Soerdjan tegenover de Ware Tijd.

Verwacht wordt vooral dat de schade aan het milieu wordt beperkt. De bedoeling is dat de landbouwers zelf de flessen verzamelen en inleveren op een bepaald dres. “We hopen dat de landbouwers echt gebruik maken van de gelegenheid om al hun lege flessen te brengen naar de inzamelpunten, zodat ze weggehaald kunnen worden uit het milieu”, zegt Joyce Toelsie van de bestuursdienst in Nickerie.


20 REACTIES

 1. En wie krijgen allemaal geld uit de 4 miljoen US-dollars ???
  Weer de NDP-ers, netals “naschoolse opvang” !! Kijken of Johnie Mahespalsing ook van de partij is !!
  wie rapporteert aan wie en … wie oefent de controle uit ??? weer een “njang-patoe” voor de NDP !!!!


  Maak melding

 2. Zo, dan weten we het, ook sporen van gif zitten in elke rijstkorrel. Het gros der ndper’ s eten rijst met een beetje gif. A so deng Nickerman e go tjieri deng dong bb met r paarse rijstvreters.


  Maak melding

 3. Waarom moet de Overheid er weer voor dokken, wanneer men deze pesticiden heeft gebruikt
  kan men het toch gelijk opruimen ?? Ai baja weer een zogenaamde project waar Manglie andere
  duistere figuren er beter van worden !!!

  sari tori
  Jacko


  Maak melding

 4. Samen met de kwikvergiftiging in water en lucht, nu dus ook vergiftigen van rijst. Wat volgt. Lekker land is dat….Toeristen zullen nu zeker massaal wegblijven.


  Maak melding

 5. Blijkbaar hebben de padieboeren kolder in hun koppen zitten. Weten deze mensen niet dat je flessen met gif restjes gelijk moet ruimen. Deze restjes gif komen in de bodem terecht en worden de rijsthalmen opgenomen. Er komen vissen voor in de zwampen en ook zij op deze wijze het gif naar binnen.
  Via de rijst en de vissen die mensen eten, worden ze dus ook vergiftigd waardoor ze weer ziek worden.
  Kunnen de padieboeren niet verder nadenken dan hun neuzen lang zijn.
  Het is triest gesteld met de mentaliteit van Surinamers.
  Wordt het niet eindelijk tijd dat men in Suriname stopt met het gebruik maken van gif in de landbouw.


  Maak melding

 6. Eerst de boel vervuilen en daarna 4000000 vangen om je eigen rommel op te ruimen!
  Gefeliciteerd met deze nieuwe uitvinding!


  Maak melding

 7. Pineutje,

  Waarom schrijf je bij dit bericht niet dat ik de padieboeren heb beledigd, want ik heb kritiek op ze.
  De meeste padieboeren zijn hindustanen en de meeste zijn vermoedelijk hindus.
  Moet ik verder gaan om je uit te leggen dat je een intense haat koestert jegens vooral de hindus.


  Maak melding

 8. De overheid moet juist boete uitdelen per gevonden fles op de terreinen. Geef de boeren 1-3 maanden de tijd om ze op te ruimen. Daarna moeten de verkopers een soort statie geld opleggen van bijvoorbeeld SRD 10 per flesje, afhankelijk van grootte.


  Maak melding

 9. Het zal wel duur zijn om dit vergif af te voeren of op te ruimen. Dit mag
  natuurlijk geen excuus zijn. Maar dit gebeurt helaas in veel sectoren, denk
  maar aan grote zeeschepen die vervuilde stookolie overboord pompen op zee,


  Maak melding

 10. Waar moesten de boeren de lege containers wegdoen . Voor deze programma met een njang patoe van 4 miljoen konden ze de flessen nergens kwijt. Weer een ndp verzaken.Geen planning.


  Maak melding

 11. Tja, Surinamers en in dit geval Nickerianen, blinken nu eenmaal niet uit in het milieubewust omgaan met hun omgeving en de natuur, ze flikkeren gewoon alles van zich af, weg is weg, wat dat betreft een knap achterlijk volk, of dat nu padieboeren zijn, of vissers, vorig jaar nog op de Maretakka rivier om de zoveel honderd meter zie je voor hun overbodig geworden koelkasten in de beplanting langs de oevers dobberen, om te janken.


  Maak melding

 12. als de overheid geen inleverstations voor gift flessen koelkasten en andere voorwerpen open dan is het heel goedkoop om de burgers uit te kafferen. inleverstation moeten dicht bij de burgers zijn anders is de drempel (financieel) te hoog om het in te leveren.


  Maak melding

 13. @ Johan,

  Zal ik een opsomming maken van alle afval die hollanders in Nederland op straat en in het groen gooien.
  Ik heb een paar jaren in een flat gewoond. Koelkasten, wasmachines, en ander groot afval werden gewoon over balkon naar beneden gegooid en men liet het gewoon liggen. De ophaaldienst ruimt het wel op, gaan ze er vanuit.

  Op de groene stroken voor de stoepen in straten liggen lege blikjes, plasticbekers, plasticflessen en nog meer vuil. De stoepen liggen vol met hondenpoep, dat je met je hoofd naar beneden moet lopen om te voorkomen dat je erin trapt. Laatst kwam nog voorbij dat hondenpoep behoorlijk wat ergernis met zich meebrengt. Terwijl er bijna bij elke bushalte een vuilnisbak staat, presteert men het nog om gewoon alle vuil op straat te gooien.

  Vuil dumpen gebeurt niet alleen in Suriname maar ook in de zogenaamde westerse geciviliseerde landen.
  Je moet nu niet doen alsof Hollanders zo milieu bewust zijn, want dat is beslist niet waar.
  Jij hemelt altijd de hollanders op en op de surinamers geef je eeuwig af.

  Zo en ga straks ga je weer voor mij schrijven dat ik last heb van de warmte.
  De Vliegende hollander zal schrijven dat ik weer ruzie maak.


  Maak melding

 14. Jiyani,

  Je hebt gelijk, maar wel de hele waarheid vertellen hé. Jij weet net zo goed als ik dat “die hollanders” geen Hollanders zijn maar voornamelijk zogenaamde vluchtelingen uit het Midden Oosten die hun eigen cultuur hebben mee gebracht uit hun moederland en het niet zo nauw nemen met het milieu. De “Hollander” is wel degelijk milieu bewust en moeten zelfs o.a. afvalstoffenheffing betalen om de zaak betaalbaar te houden.
  Bepaalde mensen doen dat niet en flikkeren de zaak inderdaad over hun balkon.
  Hetzelfde geldt voor het vuil op straat. Wat betreft de hondenpoep moet ik je gelijk geven en als je betrapt wordt krijg je een boete.
  Verder heeft het absoluut géén zin om er Holland bij te halen want de boven genoemde dingen spelen in Suriname en dáár is nog absoluut geen controlebeleid.


  Maak melding

 15. ach gut de rancuneuze zure tante Jiyani, moet weer wat melden hebben, nu ik kan je wel meldden als voormalig handhaver milieu bij een middelgrote gemeente waar in de wijken waar verhoudingsgewijs de meeste zogenaamde allochtonen wonen, de grootste rotzooi her den der gedumpt word, gewoonweg omdat de meesten het geen bal interesseert , het word wel weer opgeruimd en afgevoerd door de gemeente, en toch gek dat in de voornl, witte wijken dit praktisch niet voorkomt, voordt je nu weer met dit soort verhaaltjes aan komt zetten neem is contact op met een desbetreffende afdeling in je woonplaats en vraag eens of keertje een poosje mee mag lopen, met toezichthouders of afvalcoaches, misschien dat dat verhelderend werkt. BTW nog last van de warmte?


  Maak melding

 16. En om het maar eens bij Suriname te houden, ik kan me niet herinneren ergens zoveel rotzooi in het water te hebben zien drijven als bij de Waterkant en de Zeedijk nabij NW. Nickerie, ook foto”s hier getoont op WKN spreken boekdelen, en het gekste was dat het oudere Nederlandse vakantiegangers waren en laatst kleine schooliertjes die dat soort rotzooi aan het opruimen waren, ik zie het jou nog niet doen, mijn beste Jiyani


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.