Inheemse gemeenschappen in Suriname lijden honger door watersnood

24

PARAMARIBO, 8 jun – Inheemse gemeenschappen in het zuiden en oosten van Suriname lijden ernstig als gevolg van aanhoudende regenval. “De heersende situatie in deze gebieden is aan te merken als een ramp”, meldt het Nationaal Informatie Instituut, NII. Er heerst een gebrek aan drinkwater, elektriciteit, voedsel, kleding en medicamenten. Het gaat om ruim tweeduizend burgers. De regering is intussen in spoedoverleg bijeengekomen.

Bij het overleg zijn ook betrokken het Nationaal Coördinatie Centrum Rampenbeheersing en het Bureau Volkscontacten dat valt onder het Kabinet van de President. Besloten is hulpgoederen naar de getroffen gebieden te transporteren. Ook de in deze gebieden gelegen vliegvelden staan blank en niet te gebruiken voor luchttransport. Dat kan de hulp bemoeilijken.

Het gaat om Kwamalasemutu, Sipaliwini, Tepu, Alalapadu, Apetina, Coeroenie, Amatopo, Palumeu en Kawamhakan. Deze gemeenschappen zijn gevestigd in het uiterste zuiden van Suriname. In het oosten, in Marowijne, gaat het om het Inheemse Galibi en de Marrongemeenschap Goninikriki Mofo. Ook deze gemeenschappen krijgen hulp de komende dagen.


24 REACTIES

 1. Ze kunnen zo naar de stad om te roven en moorden en terug, of een beroep doen aan Lonny !
  Er is ook een duikboot beschikbaar en een vliegtuig; dus niks no fout, allen Oediet ff bellen alles
  komt in orde.

  bun tori

  Jacko


  Maak melding

 2. Beste Jacko,

  Inheemsen zijn geen djoeka’s !!!
  Inheemsen zijn vredelievend niet te vergelijken met djoeka’s.
  Ga maar googlen wat inheemsen zijn.


  Maak melding

 3. @ Sabayo & @ Forza
  Mijn opmerking slaat op de Marrons gemeenschap, hier moet ik extra opletten.
  Niet alle Marrons zijn slecht dus ik moet uitkijken wat ik bedoel: ik bedoel het ook
  goed, onder elke mens hebben we goede en slechte !! En een handvolle slechte
  verpest voor de hele gemeenschap. @ Sabayo : ik zat op de lagere school met een paar
  jongens van Bernharddorp ( Inheemsen Indianen ) en later op de Mulo in de stad.
  Dus ik ken de cultuur een beetje van deze broeders. @ Forza Juist heb ik gisteravond niks
  gedronken, had geen zin, ik ben blij dat jullie niet gelijk op mij gingen foeteren.
  Jullie zij gelukkig geen ascio en dat stel ik bijzonder op prijs. Sorry broeders en ik wens
  jullie een goed weekend,niet te veel kasirie of iets anders drinken.

  sari tori

  Jacko


  Maak melding

 4. Er heerst een gebrek aan drinkwater, elektriciteit, voedsel, kleding en medicamenten. Het gaat om ruim tweeduizend burgers. De regering is intussen in spoedoverleg bijeengekomen.

  De aanhouden regenval is een teken dat ook moedernatuur boos is.
  De regering is in spoedoverleg? Wel wel zou Johny Kamperveen zeggen. Regering DDB het is nu tijd om op te donderen. Jullie vernietigen het land en de armen in de binnenlanden hebben geen drinken eten elektriciteit kleding. Volk van Suriname jullie gaan bare tijden tegemoet


  Maak melding

 5. Daar heb je ‘m ook weer; onze JZwartmans, de labiele dwerg met zakbreuk die als een wezenloos om zich heen slaat. Hij die anderen steeds als slecht betitelt en zichzelf bij gans elke topic hier op deze site opwerpt als de ware weldoener.
  He Zwartje, de onderhavige topic heeft absoluut niets te maken met de politieke situatie in het land; hoe erg ik deze situatie ook vind.
  Inheemsen, Marrongemeenschap, or what else; er is hier sprake van een ramp.
  Als Suriname je zo na aan het hart ligt, steek dan Gvd je klauwen uit de mouwen en doe iets voor deze mensen.


  Maak melding

 6. Grappig allemaal hier.Zie hoe de stadbewoners. het opnemen voor de inheemsen.Waarom ze zo bezorgd zijn mag joost alleen weten.De inheemsen hebben hun. eigen. grenzen gehad.Ze komen uitgedost naar de stad als het om hun belang gaat.Zien jullie de inheemsen het opnemen voor de stadbewoners?Bespeuren jullie hun bij protestacties die gehouden worden in de stad?
  Ze hebben bouta idioten,in de stad heeft een ieder het ook moeilijk maar je ziet bouta en bende zich niet uitsloven zoals hij voor de inheemsen doet.De inheemsen zijn geen speciale mensen.Ze gaan op bouta stemmen.En bouta weet het.


  Maak melding

 7. Apropos JZwartmans, gij Gvdomde negatieveling, lees ook het artikel over Miquel Van Assen die donderdag wederom goud won met het hink-stap-springen. Geef hierop je commentaar i.p.v. elkaar voortdurend af te katten zoals het over het algemeen menig Surinamer betaamt. Verbeter de wereld, begin bij jezelf.


  Maak melding

 8. @ HaJeS

  Hoe kan je mij een dwerg noemen als je mij nog geen eens kent: erger nog, heb je soms
  met mijn zak gespeeld want als dat het geval was, zou je zien dat ik een mooie zak heb !!
  En als je mijn posting goed leest dan betitel ik niemand slecht, ik geef mijn visie hoe ik van sommige dingen denkt. En als je daarmee niet eens bent is jou pakkie aan, want ik heb totaal
  niets te maken met jou mening ten opzichte mijn adres. Ik heb ook nergens geschreven dat de ramp in het binnenland met de politieke situatie te maken heeft ! Dat je met mijn niet eens bent, beschouw ik jou ook niet als mijn vijand, jij je mening ik de mijne. Dus ik moet juichen omdat M.van Assen een gouden plak heeft behaald, wel laat me je 1 ding zeggen : het is heel mooi voor
  hem zelf het volk heeft er geen moer aan. Ja men kan zeggen een gouden plak voor Su, maar in feite is het en blijft gewoon voor een prestatie van hem, waar wij er geen moer aan hebben !!
  Dus jij vindt dat ik mijn handen uit de mouwen moet steken om deze mensen moet helpen,
  nou heb ik een weder vraag aan jou: gezien jou reactie dan neem aan dat jij dat wel doet prima.
  Maar ik kan niets doen, wel als er een geld inzameling actie wordt opgezet doe ik wel mijn bijdrage. Dat je met mij niet eens bent ben, ik nog geen negateveling. En ik ga niet op jou schelden en ook niet beledigen !Doe ik dat dan pas kan je mij beschouwen als negativeling en
  ego tripper.

  sari tori

  Jacko


  Maak melding

 9. Op Bouta en Brunsie hoeven ze niet te rekenen. Die hebben hun koppen vol hoe de komende verkiezingen te overleven. Ondertussen is het ook een ramp dat vele ma pima ndper’ s zonder brood naar bed gaan en s’ morgens vroeg al bij opa en oma komen bedelen voor beschuit en brood. A tori e kong weride, want ondanks het economisch verval, zijn ook moreel en geestelijk verval zoals het nu gaande is, te beginnen bij het hoofd ( Bouta )van het ndp lichaam en tot de voetzolen ( ndp paria’s ) schering en inslag. De tekenen liegen niet want er is ook sprake van een andere soort ramp….die der misdaad, want dankzij de debiele, dwaze, idiote oerdomme misdaad liefhebbende soso lobo baas didibri, ma pima dong kaolo ndper’ s zitten velen, ma pima ndper’ s zonder het te willen horen en weten ook met een nog grotere ramp die ook hun generatie paars vol kommer en kwel zal teisteren….de ddb misdaadvloek. Wo ka stem bakka ma pima ndper of aboper op bij verstekveroordeelde drugscriminelen, wo ka moro. Wi dja na huize Ludje e tege alles wat ndp is en voorstaat met ahrt en nieren, want ndp is verantwoordelijk voor het gros der ellende, ook voor deze overstromingen, want ndp goud- en houtconcessiehouders ruineren het gehele binnenland, met medeweten en werken van al die djoekas sa e ka nou.


  Maak melding

 10. Heeft men geen respect voor de natuur, dan betaalt de natuur je keihard terug.
  Het Surinaamse bos wordt zonder beleid gekapt zonder bomen terug te planten.
  Goud wordt d.m.v. kwik gedolven. Alles maar om geld te verdienen om rijk te worden, zonder rekening te houden met de problemen die worden veroorzaakt.
  Het zal alleen maar erger worden met de vele regens in Suriname en op de wereld. Delen van de wereld kampen met watersnood, andere delen van de wereld kampen met grote droogte.
  De mens is mede verantwoordelijk voor het gedrag van de natuur.


  Maak melding

 11. Inheemsen zijn vredelievende mensen.
  Hoe wil men dan de onderlinge spanningen tussen de verschillende Inheemse stammen verklaren.
  In het verleden was het nog erger, er werden toen zelfs oorlogen met elkaar uitgevochten.


  Maak melding

 12. @ Pineut,

  Heb ik ooit geschreven dat het in India veel beter is.
  Maar als jij mijn kritiek als belediging zie dan zijn al jouw negatieve knip- en plakwerken over India zeer grote beledigingen. Jij mag dus India en de hindustanen wel bekritiseren en ik mag geen kritiek geven.

  Ga eens nadenken waarom juist degenen die beweren dat inheemsen vredelievende mensen zijn niet op mij hebben gereageerd. Ze weten dat ik de waarheid heb geschreven.
  In elk geval ben jij absoluut geen vredelievende mens, want je blijft ruzie zoeken.


  Maak melding

 13. Indianen zijn zeker vredelievend, dat vond Columbus zelfs. Het zijn verder ook gewoon mensen waar er af en toe spanningen kunnen optreden. Jiyani over welke oorlog tussen de Inheemsen(Indianen) heb je het?


  Maak melding

 14. Jiyani heeft gelijk.
  De inheemsen lijken vredelievend, maar in het verleden zijn er oorlogen gevoerd tussen met name de Arowakken en de Caraïben. Nu zijn ze gaan inzien dat ze één gemeenschappelijke vijand hebben die ze nu gezamenlijk moeten bestrijden en dat is DDB. De vredespijp is gerookt en de strijdbijl begraven en het is tijd om een nieuwe weg in te slaan.
  Ik hoop dat ze in 2020 massaal stemmen op de Indianenpartij. In Sipaliwini heb je weinig stemmen nodig voor één zetel. Wees slim en gebruik deze mogelijkheid. Dus Indianen (inheemsen): in Sipaliwini kunnen jullie heel veel zetels halen. Via de politieke weg staan jullie veel sterker dan via de vredelievende weg.


  Maak melding

 15. En Jacko: iemand heeft ooit gezegd: stabiliteit kan je niet eten (sarcastisch). Deze persoon had of heeft duidelijk geen kaas van economie gegeten.
  Hetzelfde geldt voor een gouden plaque. Voor degene die het behaald heeft is dit een bekroning van zijn levenswerk, maar kan net als stabiliteit niet gegeten worden.


  Maak melding

 16. De mensen in Galibi kunnen in de zee vissen voor voedsel. Als zelf help kunnen ze de kanalen uitgraven die ze kunnen. En Dan wachten maar op de voedsel pakketten en dn op bouta stemmen in rwee jaar


  Maak melding

 17. @ john,

  Dank je wel. Dit is de tweede keer dat je mij gelijk geeft. Ik schrijf alleen dingen waarvan ik weet dat ze waar zijn of ik schrijf dingen die mij mondeling zijn verteld waarvan ik niet altijd kan achterhalen in hoeverre ze op waarheid berusten. Is dat niet het geval dan word ik gecorrigeerd zoals laatst Jacko dat heeft gedaan.

  Helaas bestaat er geen enkel volk op de wereld dat niet in oorlogen verwikkeld was of nog steeds is.
  Volkeren die onderling met elkaar vechten of volkeren tegen volkeren.
  Indianen stammen in Suriname waren behoorlijk wreed tegenover elkaar.
  Heb er over gelezen in geschiedenis boeken over Suriname.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.