Er voltrekt zich een ramp in zuiden en oosten van Suriname

22
Er voltrekt zich een ramp in zuiden en oosten van Suriname

PARAMARIBO, 8 jun – Op de foto leerkrachten van de basisschool te Goninikrikimofo gelegen in Oost-Suriname. Zij kunnen hun werk niet uitvoeren, vanwege de ontstane noodsituatie als gevolg van ernstige regenval in dat gebied. De gemeenschap daar krijgt de komende dagen hulp van de regering via het Nationaal Coördinatie Centrum Rampenbeheersing en het Bureau Volkscontacten.

Ook het Inheemse dorp Galibi aan de oostkust van Suriname kampt al enige tijd met wateroverlast. Behalve door de zware regenval van de afgelopen periode, komt dit door de slechte afwatering; de lozingen zijn sterk verwaarloosd. Districtscommissaris Freddy Daniel van Marowijne wil werken aan een duurzame oplossing voor het wateroverlastprobleem meldt Starnieuws.

De zware regens zullen volgens de officiële weersverwachtingen de komende drie maanden nog aanhouden. De overheid heeft de heersende situatie in deze gebieden daarom ook aangemerkt als een ramp.


22 REACTIES

 1. De stad ligt ook onderwater .tijdens een zware regenval.Onderwijs ligt ook lam omdat de scholen onder water liggen. In de stad is de afwatering even slecht.
  Wij vragen ook om een oplossing.


  Maak melding

 2. Hopelijk worden ze doorbetaald : want dalijk ding man é taki yu no wroko, yu no é kisi paay.
  De wereld is niet eerlijk verdeeld : In Africa snakken ze naar regen, en in Su verzuipen ze.
  Aan de ene kant zijn ze nu blank zonder niets te doen, allemaal gratis van onze Lieve Heer.

  sari tori

  Jacko


  Maak melding

 3. Die geweldige tovenaar en “volkspresident” geeft jullie wel hulp, als er op de paarse maffia word gestemd in 2020. Dus nog ff 2 jaar tot je kuiten in het water blijven lesgeven.


  Maak melding

 4. Het verschil tussen (Paramaribo) Noorden en het Zuiden (Sipaliwini) gebied is een aantal meters (zeker meer dan 10 m) hoger dan het noorden en toch loopt het onderwater. Onbegrijpelijk en toch waar.
  Dit kan nooit aan de afwatering liggen maar zeker aan andere bedrijvigheid wat men in het binnenland ontplooid. Suriname moet weer in kaart gebracht worden om zeker te zijn waar het mis is gaat. In vind dat de district commissaris niet deskundig genoeg is om te komen zeggen over iets zomaar. Het water achter de stuwmeer moet opnieuw in kaart gebracht worden. Er gebeuren veel te veel land vernietigging in het Brokopondo gebied en vandaar het water overlast

  Als het op deze tempo doorgaat, dan zal zeker gedeeltelijk van het noorden onderwaterlopen en tot zee veranderden. Dan wordt het zeker een ramp.


  Maak melding

 5. Dit is echt een ramp, de opwarming van de aarde is hier debet aan.
  Op de regering hoef je bijna niet te rekenen.
  Jullie zullen zelf voor een oplossing moeten zoeken door je gebied op te hogen of te verhuizen naar
  hoger gelegen gebieden.Bouw je huis op palen.
  Kom in actie volgend jaar is precies het zelfde liedje.


  Maak melding

 6. Ja, de natuur wreekt en verontreinigd zich van al de vernielingen aan haar gericht. Kwik vervuiling, kaalkap, moord, roof, leugen en het paarse wanbeleid van de ma pima Nationale Didibri Partij zijn voor het overgroot deel de ware oorzaak naast de geldzucht. No mercy door moeder natuur. Ie taki, ai tek bakka, vele malen weer.


  Maak melding

 7. @ Ray
  Dang joe e-go-wakti langa foe wang oplossing in de kustvlakte nanga Paramaribo !!
  Alleen het binnenland telt !!!, waar alles kratis wordt gegeven door de Regering.
  In de kustvlakte en groot Paramaribo mogen ze een “buffel schijten”. Al loopt alles wekenlang onder water en alle landbouwpercelen lopen onder water; er is nooit sprake van een ramp/watersnood in deze gebieden ,volgens de ministers !!


  Maak melding

 8. O sortoe ka “spoed overleg” van Ministers” over teveel regenval in het binnenland !!!
  Waar zijn de awari-domri’s om te bidden voor deze mensen ! (Stef anus,Misjie-ka-bakka,Carl de vos !
  Als Noord Par’bo en de kust/agrarische gebieden en scholen in de kustvlakte onder water lopen,weken lang zijn deze lulzakken nergens te bekennen; ze gaan lustig op buitenlandse reizen !!!
  Waar zijn Brunswijk en Tigri Barba met hun hulpgoederen ???


  Maak melding

 9. Met de massale houtkap in Su kan het bos niet goed meer het regenwater vasthouden en krijg je overstromingen. Commerciële houtkap en bosvernietiging gewoon verbieden.


  Maak melding

 10. Dus alleen de gebieden in het binnenland waar alles onder water loopt, worden gezien als rampgebieden.
  Dat delen van Paramaribo en daarbuiten die ook onder water lopen zijn niet van belang.
  Tja, over 23 maanden zijn er weer verkiezingen en de stemmen van de kiezers in het binnenland moeten gewaarborgd blijven en meer worden. De NDP probeert weer op allerlei manieren zich stevig in de kijker te spelen.


  Maak melding

 11. @Anaconda,
  Opvallend dat dergelijke problemen altijd toegeschreven worden aan klimaatverandering. Lekker vaag iets waar je als persoon (of zelfs als land) maar beperkte invloed op hebt, maar veel over kan mopperen.
  Klimaatverandering zal wel een rol spelen hoor, maar veel belangrijker is de staat van onderhoud.
  Ga nou eens verstandiger met geld om en maak landelijk budget vrij voor beheer en onderhoud.
  Daarnaast moeten Surinamers minder rommel van zich af gooien. Want al die zooi verstopt het afwateringsysteem.


  Maak melding

 12. Wazig
  Volgens mij weet kent men de definitie van een ramp niet in Su!!

  Wazig misschien is deze uitleg toereikend voor de minister
  Er is sprake van een ongeluk
  Verdachte op de vlucht beshoten, deze heeft het leven gelaten
  Een ramp
  Verdachte op de vlucht beshoten en deze heeft het overleefd.


  Maak melding

 13. Wordt tijd om zwemdiploma C te halen om naar papa Bouterse te zwemmen voor hulp. Deze djoekas moeten na 23 mndn zwemmend gaan stemmen voor papa Bouterse. Want nergens is hij nu te bekennen.


  Maak melding

 14. Hoelang is het nu geleden dat Suriname door de wereldgezondheidsraad teruggefloten is i.v.m. het verstrekken van kapvergunningen aan Maleisie om erosie en zwampvorming (muskieten en malaria) te voorkomen, het water kan te makkelijk weg naar lager gelegen gebieden, dus overstromingen, nu met dat incapabele zooitje onder leiding van DDB, trouwens de grootste ramp voor Suriname, word er dus door de chinezen weer rucksichlos gekapt, zal wel weer genoeg tjoekoe afgetikt zijn.


  Maak melding

 15. Dat komt omdat die ndjoeka’s geen ideëen hebben. Als jaar in jaar uit dat plaatsje overstroomt en je wilt daar per sé blijven wonen, dan bouw je je huizen/scholen toch op een soort boot dat kan drijven bij overstroming? Zo moeilijk is dat niet, want er is hout zat daar en ook bedreven timmerlui.


  Maak melding

 16. alles wat nu gebeurd is de fout van deze regering.niks is minder waar.vhp/nps 40 jaren het land geregeerd hebben.er is niks gebeurd in ons land.ook in vhp/nps tijd ging de scholen onder water.paramaribo centrum en alle wegen met de geringste regenval.terwijl er gratis ontwikkelingsgeld 3.2 miljard is gedoneerd wat hebben de beleidmakers mn vhp/nps met dat geld gedaan


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.