Herdenking SLM vliegramp in Suriname 29 jaar geleden

7
Herdenking SLM vliegramp in Suriname 29 jaar geleden
Herdenkingsmonument vliegramp op begraafplaats Rusthof in Paramaribo

PARAMARIBO, 7 juni – Vandaag is het 29 jaar geleden dat de grootste vliegtuigramp uit de Surinaamse geschiedenis plaatsvond. Een toestel van de Surinaamse Luchtvaart Maatschappij (SLM), vlucht PY-764, stortte op 7 juni 1989 neer bij Zanderij. Dit gebeurde om om 04.27 uur plaatselijke tijd, tijdens een landing bij mist op Johan Adolf Pengel International Airport in Suriname.

Uit onderzoek bleek dat de papieren van de Amerikaanse bemanning niet in orde waren. Gezagvoerder Rogers(66) had gelogen over zijn leeftijd en was in werkelijkheid te oud om te mogen vliegen. Bovendien had hij geen geldig brevet voor het vliegen op een DC-8 en was hij al formeel geschorst, onder andere wegens landen op een verkeerde baan. De copiloot(45) vloog onder een valse naam en met vervalste papieren, en had waarschijnlijk nooit een vliegbrevet voor vliegen op een passagiersvliegtuig gehad.

Alle negen bemanningsleden en 167 van de 178 passagiers kwamen om het leven, elf passagiers en een hond overleefden de ramp. De passagiers waren voornamelijk Surinaamse Nederlanders die een bezoek wilden brengen aan familie. Voorts zat een deel van het Kleurrijk Elftal dat in Suriname in een voetbaltoernooi zou uitkomen in het vliegtuig. Verder behoorden ook de leden van het orkestje de Draver Boys, dat het elftal vaak begeleidde, tot de passagiers.

In het vorige maand uitgekomen voetbal fotoboek Surinaamse Leeuwen is er een ode aan de overleden spelers van het dit Kleurrijk Elftal en een boeiend interview met Sigi Lens, één van de overlevenden van die ramp en tegenwoordig vermaard voetbalmakelaar.

Een terugblik van de NOS:


7 REACTIES

 1. Dit hadden wij te danken aan de twee goden bij de SLM Motilall (Atta) Mungra Directeur en Frederik (Fred) Marinus Emanuel Derby Voorzitter SLM bond.
  Advocaat Jagernath Lachmon is er niet meer om zaken te bevestigen.

  Plotseling wist Derby alles over de cockpit bemanning te vertellen, behalve over de boordwerktuigkundige Theodoor (Theo) Comvalius. De Luchtvaartdienst wist ook weinig te vertellen dan de heer vakbondsleider Fred Derby. Atta was de directeur maar uiteindelijk beslist Fred Derby. Er schuilt nog veel meer corrupte handelingen in het duister dat het daglicht niet mag aanschouwen van Atta Mungra en Fred Derby.

  Iemand dat echt van geluk mag spreken is Dulcine (Dulci) Graanoogst-Muringen.


  Maak melding

 2. Deze dag zal ik zolang ik leef nooit vergeten, ik was op mijn werk en hoorde het via het
  NOS nieuws om 10: 00 s ´Ochtend, Ik heb alles laten liggen en tegen mijn werkgever gezegd
  dat ik me ziek meld !! Bij deze ramp heb ik een dierbare nicht kwijt ze was een van de bemanningslid, en een paar goede kennissen ( RIP !!!!! )

  Tru tru sari tori

  Jacko


  Maak melding

 3. heel erg blijft mij steeds bij.wat erg was dat,als ik su ben moet ik altijd langsrijden om even te kijken bij mijn mensen,heb twee kennissen verloren bij deze ramp.erg was dat.


  Maak melding

 4. Hopelijk knappen zij t monument weer op. Ik stond er vorige week te kijken en de naambordjes vallen eraf!
  Het is een werkelijk triest gezicht.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.