NPS bij 145 jaar Hindostaanse immigratie: tijd voor verandering

25
Herdenking 144 jaar Hindoestaanse immigratie op 5 juni

PARAMARIBO, 5 jun – Het Indiase culturele erfgoed is een belangrijke inspiratiebron voor elke Surinamer. Dit stelt de Nationale Partij Suriname, NPS, bij de herdenking van honderd en vijf en veertig jaar Hindostaanse immigratie in Suriname. De aanwezigheid van Hindostanen heeft bijgedragen tot de economische ontwikkeling van Suriname. Samen met de nazaten uit India beschikt Suriname over een “dosis etnisch-culturele rijkdom die vorm geeft aan onze natie.” Er is meer nodig.

Suriname is nog niet waar het zijn moet. “Om onze harmonieuze samenleving te versterken, moet de verbroederingsgedachte verder worden uitgebouwd. Hindostanen in Suriname delen evenals andere etnische groepen, een bewogen geschiedenis van het land. Die is één waarbij er sprake is van aantasting van onder andere de democratie, rechtsstaat, mensenrechten en sociaaleconomische ontwikkeling”, stelt de NPS.

Meer dan ooit is verandering nodig. “Wij moeten gaan van een Suriname met een instabiel financieel-economische en sociaal-maatschappelijke groei naar een situatie van welvaart en welzijn voor allen. Het is aan ons allen om deze veranderingen actief na te streven”, aldus de NPS. “Het doel vandaag is gemeenschappelijk, namelijk werken aan de ontwikkeling van ons land en volk.”


25 REACTIES

 1. De NPS die Suriname in een misavontuur genaamd onafhankelijkheid stortte en indirect bouta aan de macht heeft bezorgd. En vergeet niet jullie drang voor onafhankelijkheid in samenwerking met die rascist eddy bruma was een soort passive “ethnic cleansing”. En vandaag praten jullie over inspiratiebron.


  Maak melding

 2. @ Ram Singh,

  Ben het helemaal eens met je.
  Ze waren bezig met een verkapte ethnic cleansing of verplicht assimileren !!!
  Eddy Bruma was een schoenmaker !!! Als je begrijp wat ik bedoel?
  Het is een feit , dat een bepaalde bevolkingsgroep nooit ontwikkeling kan brengen. Ze hebben de competenties van nature niet !!!!


  Maak melding

 3. Toen mijn buren in 1975 naar Nederland vertrokken zeiden mijn Creoolse broeders dat het een goede zaak was, omdat Hindostanen niet nationalistisch waren. Een paar jaar later was ik met vakantie in Nederland en ik kwam veel Creolen tegen die ook naar Nederland waren vertrokken, terwijl ze zo fel predikten dat Suriname zo snel mogelijk onafhankelijk moest worden. Als ik vervolgens vroeg wat ze in Nederland deden, omdat ze toen neer keken op de Hindostanen die weg gingen, konden ze niks zinnigs zeggen. Toppers van de PNR en de NPS die ik tegenkwam tijdens mijn vakantie schaamden zich als ze mij tegen kwamen en liepen met een boog om.


  Maak melding

 4. @Kishore: De Creoolse bevolkingsgroep is zogenaamd ’trots’ en hekelt alles wat naar Nederland riekt. Eigenlijk zijn het de grootste parasieten want de zwarte racisten Arron en Buma wilden zo snel mogelijk onafhankelijk van Nederland worden. Lachman heeft dit lange tijd weten tegen te houden met geloofwaardige argumenten maar ook hij moest eraan geloven. Nog waren Arron en Bruma zo dom om geen overgangsregeling met Nederland overeen te komen. En weer sprong Lachman in de bres voor het Surinaams volk door met Nederland een overgangsregering te sluiten inhoudende dat na 1975 (dus het jaar van onafhankelijkheid) Surinamers tot 1980 zonder visa naar Nederland mochten afreizen. En juist in de periode 1975-1980 hebben de Creolen daar het meeste profijt van gehad. Hoezo beschuldigen zij dat Hindoestanen niet nationalistisch zijn dan ?


  Maak melding

 5. IMMIGRATIE IS VRIJWILLIG EN CONTRACTARBEID ( verkapte slavernij niet )
  145 JAAR IMMIGRATIE HERDENKEN KLOPT NIET.
  IS MISLEIDEND.


  Maak melding

 6. @ Ray,

  Indien onze voorouders niet waren afgereisd naar Suriname, zouden jij en ik niet bestaan.
  Een doordenkertje. Hoop voor je dat je er uitkomt.


  Maak melding

 7. Mijn oom was lid van de KRIKOMAKA en voorstander van de snelle onafhankelijkheid van Suriname.
  Ik weet dat er 1973 een heel grote optocht was i.v.m. 100 jaar Hindostaanse immigratie. Mijn oom zei na het zien van de optocht dat Hindostanen het land Suriname hadden overgenomen. Er was toen een VHP-PNP regering aan de macht. Er moest een bundeling komen van alle Creoolse groepen om de macht van de Hindostanen te breken. Dit is ook gebeurd. Er kwam toen een regering waarin voor het eerst in de geschiedenis van Suriname geen enkele Hindostaan was opgenomen in de regeerteam. Het doel was om net als in Guyana een beleid te ontwikkelen om de Hindostanen tot 2e rang burger te degraderen. Arron leek in zijn opzet te slagen. Zo werd net als door Burnham in Guyana, gefraudeerd bij de verkiezingen na de onafhankelijkheid in Suriname. Het belangrijkste doel was dus de vernietiging van de economische macht van de Hindostanen. Wij moeten eerlijk toegeven, dat wij totaal verkeerd bezig waren. Lachmon is nooit rancuneus geweest naar de Creolen ondanks alle vernederingen. Hij heeft steeds samenwerking gezocht met Creolen.


  Maak melding

 8. Zijn er ooit eerlijke verkiezingen geweest in Suriname?
  Het heeft er veel van weg dat dat niet het geval is.

  @ Pocornie,

  Bruma was ook 1 van die creolen die de hindustanen niet zag zitten. Een oom van mij die in Suriname is blijven wonen, vertelde dat Bruma had gezegd dat als de hindustanen niet willen doen wat hen door de creolen wordt opgedragen dat ze maar terug moeten naar India, anders zou er van de huiden van de hindustanen leer worden gelooid voor het maken van schoenen. Dan hadden de hindustanen dus eerst vermoord moeten worden. Wat een praat van een politicus.
  Het is dus ook niet gek dat er nog steeds hindustanen zijn die niets met creolen te maken willen hebben.

  Daarom ben ik er niet rouwig om dat Bruma is vermoord en dat die moord nooit is opgelost.
  Dat Aaron is overleden raakt mij ook niet.
  Van Pengel hoor ik andere verhalen. Die man schijnt zijn best gedaan te hebben dat creolen en hindustanen nader tot elkaar kwamen net als Lachmon.
  Nog zijn de creolen en de hindustanen niet nader tot elkaar gekomen, ook al leven we in de 21 eeuw.
  De onderlinge haat en nijd gaat maar niet over. Of het ooit zal overgaan, ik denk van niet.


  Maak melding

 9. Het is een grote schande dat wij op dit moment een persoon als president hebben, die totaal ongeschikt is voor deze functie, maar dat wij het tolereren, omdat hij 1 van ons is. Zouden wij het accepteren als President Pawiro of president Baboesingh dit had gedaan? Ik denk dat de hel dan zou zijn los gebroken in het land. Wij zijn bereid van bepaalde personen alles te accepteren, ook als het hele land naar de verdoemenis gaat.


  Maak melding

 10. Het enigste wat de creolen hier van de hindustanen interesseert is ROTI.
  Ze zijn van pinaren gaan houden want ze pinaren nog veel liever 5 jaar extra dan stemmen op Chan!
  Ze hebben niet door dat ze overheerst worden door dogla’s en bonkoro’s. nog 5 jaar extra


  Maak melding

 11. Lachmon wist als geen ander, dat Creolen nimmer een Hindostaan als president zal accepteren.
  Daarom koos hij ervoor om deze post aan de Creool te geven, als het maar goed gaat in het land.
  Santhoki doet er verstandig aan om aan te geven dat hij in 2020 geen kandidaat is voor de functie van president, en dat de VHP met een Creoolse kandidaat komt. Er zijn heel veel integere personen zowel in Suriname als in het buitenland( deze moeten dan wel de Surinaamse nationaliteit aannemen) die ons land uit deze situatie kunnen halen.


  Maak melding

 12. Leer van het verleden.

  De geschiedenis leert dat negatieve discriminatie enkel tot verdoemenis leidt.

  Mindsets mogen verschillen, maar mogen nimmer gebaseerd zijn op vooroordelen.

  Creolen mogen een andere mindset hebben dan Hindoestanen en vice versa, maar beide moeten uiteindelijk streven naar bundeling van krachten. Je kan nog veel van elkaar leren.

  In sommige opzichten geeft een gemakkelijke (negatief: laconieke) houding minder stress ten opzichte van een krampachtige houding. Beide hebben elkaar nodig en moeten zoeken naar evenwicht.

  Maar tegenover de buitenwereld moet er met 1 mond worden gesproken.


  Maak melding

 13. @ Pocornie,

  Waarom altijd een creool als president? Er zijn ook andere Surinamers dan alleen creolen die de kwaliteiten hebben om president te worden. Mocht de VHP de verkiezingen winnen (heb daar zeer grote twijfels over) dan hoop ik toch dat een hindustaan die post gaat bekleden. De VHP heeft daar na al die jaren recht op. Maar ook de javaan, de chinees of iemand uit ander gemeenschap verdient het dat ooit een van hen president wordt. De volgende president na Bouterse, mist hij/zij geen NDP’er is, moet dan wel in het algemeen belang van het land denken en handelen en niet in het belang van de eigen gemeenschap. Het moet een persoon die nationalistisch is in denken en doen.
  De creolen moeten maar eens leren dat Suriname niet van hen alleen is.

  Lachmon heeft inderdaad toen de VHP de verkiezingen in de jaren 70 van de vorige eeuw had gewonnen, de post van president aan een creool gegeven. De hindustanen waren toen heel erg boos heb ik van mijn oom begrepen. In dat kabinet hadden meerdere hindustanen de post van een minister gekregen, omdat Jules Sedney vond dat de hindustanen dat verdienden aangezien de verkiezing door de VHP was gewonnen.
  De creolen waren het daar niet mee eens. Ze vonden dat de ministersposten aan creolen hadden moeten vergeven. Wat een brutaliteit van creolen om ondanks dat de NPS de verkiezing had verloren dat te eisen.
  Creolen hebben immer een grote mond en willen alles, de goede onder hen laat ik buiten beschouwing.


  Maak melding

 14. @ Roy groenberg: De contractarbeiders konden na afloop van hun contract gratis terugkeren naar India. Een aantal heeft dat gedaan, maar velen, geconfronteerd met de armoede in India, besloten terug te gaan naar Suriname. Daar was het toch beter. Men kan dus gerust stellen dat een groot deel van de Indiase contractanten vrijwillig in Suriname zijn blijven wonen.
  Waarom ze dan geen migranten mogen heten is mij niet duidelijk. Iedereen die van zijn geboorteland verhuist naar een ander land en besluit daar te blijven is een migrant.
  Eerder zou je kunnen zeggen dat de Afro-Surinamers geen migranten waren omdat ze niet vrijwillig naar Suriname kwamen.


  Maak melding

 15. @Pocornie.
  Je lykt my verstandig en heb t aan t juiste end.
  Goed doordacht.
  Zo denk ik er ook over..ik snap ook niet waarom men dit pikt.
  Blykt dat men in Suriname liever stemt voor n soortgenoot/ras dan voor een andere bevolkingsgroep met name de hindustaan.
  Ik denk dat wy de hindustaan nu de kans moeten geven te laten zien wat ze kunnen,dan pas een oordeel vellen over hun.


  Maak melding

 16. @vliegende hollander
  Suriname is een land vol met verschillende bevolkingsgroepen,culturen en geloof.Nooit is het goed .Als Santokhi bij gelegenheden van verschillende bevolkingsgroepen een boodschap. uitbrengt is het niet goed.Zou hij geen boodschap hebben om de feestelijle gelegenheid van verschillende groepen te vieren dan zou dat ook niet goed zijn.
  Wat willen de surinamers eigenlijk?!


  Maak melding

 17. @ Pocornie

  Je hoef je.niet te schamen. Daarom is er een gezegde dat niet alle vingers even lang zijn.

  Ik ben zelf opgegroeid tussen de afro broeders en zusters. Ik vindt persoonlijk sommige reacties hier op de forum triest hoe men tegen mekaar aan het vernederen is.

  We zijn allemaal als mensen geboren. Etnische afkomst en geloof hebben wij niet zelf gekozen.

  We zijn allemaal eerst mensen maar dat vergeten sommigen.

  In ieder geval ben ik blij dat mensen als jou nog bestaan. Thanks broer.
  Petje af voor je reacties.

  Groet


  Maak melding

 18. In elk geval zal Pineutje flink balen dat de Indiërs het in Nederland zo goed doen.

  Ze passen zich aan, maar ook de autochtone Nederlanders doen flink hun best om de Indiërs zich thuis te laten voelen in Nederland.
  Dat ze over de juiste werkattitude beschikken is allang bekend. Overal waar deze mensen terechtkomen, weten ze van aanpakken. Maar ook in het thuisland doen ze hun best om te werken en om aan werk te komen. Ze stimuleren hun kinderen om te studeren.
  Jammer dat niet elk kind de kans heeft om te studeren, immers armoe in India is een feit.
  Hierin zou de Indiase regering kunnen en moeten bijdragen om ook kinderen uit kansarme gezinnen een kans te geven tot onderwijs op elk niveau.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.